Jump to content

Kroatët e bardhë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Territori evropian i banuar nga sllavët perëndimorë dhe sllavët lindorë rreth viteve 700–850 pas Krishtit.

Kroatët e bardhë (kroatisht: Bijeli Hrvati; polonisht: Biali Chorwaci; ukrainisht: Білі хорвати - Bili khorvaty), ose thjesht të njohur si kroatë, ishin një grup fisesh sllave të hershme që jetonin midis fiseve të tjera sllave perëndimore dhe lindore në zonën e rajonit historik të Galicisë (në veri të maleve Karpate ), veçanërisht në Ukrainën perëndimore moderne, Poloninë e Vogël dhe Bohemia Verilindore. [1] [2] [3] Ato u dokumentuan kryesisht nga autorë të huaj mesjetarë dhe arritën të ruanin emrin e tyre etnik deri në fillim të shekullit të 20-të, kryesisht në Poloninë e Vogël. Konsiderohet se ata janë asimiluar në etnosin ukrainas, polak dhe çek, [4] dhe janë një nga paraardhësit e popullit Rusyn . [5] [6] Në fund të shekullit të 6-të dhe në fillim të shekullit të 7-të, disa kroatë të bardhë migruan nga atdheu i tyre, Kroacia e Madhe e Bardhë, në territorin e Kroacisë moderne në Evropën Juglindore përgjatë Detit Adriatik, duke formuar paraardhësit e sllavëve të jugut. grupi etnik i kroatëve . [6]

Tanais Tableta B që përmbajnë emrin Χοροάθος (Horoáthos).

Në përgjithësi besohet se etnonimi kroat - Hrvat, Horvat dhe Harvat - etimologjikisht nuk është me origjinë sllave, por një huazim nga gjuhët iraniane . [7] [8] [9] [10] [11] [12] Sipas teorisë më të besueshme nga Max Vasmer, ajo rrjedh nga *(fšu-)haurvatā- (kujdestari i bagëtisë), [13] [14] [15] [16] [6] më saktë proto-osetisht / alanisht * xurvæt- ose * xurvāt-, në kuptimin e "ai që ruan" ("kujdestar, mbrojtës"). [17]

Konsiderohet se etnonimi është vërtetuar për herë të parë në antroponimet Horoúathos, Horoáthos dhe Horóathos në dy Tabelat Tanais, të gjetura në koloninë greke të Tanais në brigjet e Detit Azov në fund të shekullit të 2-të dhe në fillim të shekullit të III-të, në atë kohë. kur kolonia ishte e rrethuar nga sarmatët që flisnin iranian. [18] Megjithatë, pranimi i çdo etimologjie josllave është problematik sepse nënkupton një marrëdhënie etnogjeneze me grupin specifik etnik. [19] Nuk përmendet një fis iranian i quajtur Horoat në burimet historike, por nuk ishte e pazakontë që fiset sllave të merrnin emrat e tyre fisnor nga antroponimet e paraardhësve të tyre dhe krerëve të fisit, si në rastin e çekëve . Dulebes, Radimichs dhe Vyatichi . [19]

Çdo përmendje e kroatëve para shekullit të 9-të është e pasigurt dhe ka pasur disa përpjekje të lirshme për të gjurmuar; Struhates, Auhates dhe Krobyzoi nga Herodoti, [20] Horites nga Orosius në 418 pas Krishtit, [20] [7] dhe Harus (forma origjinale Hrws, [21] disa lexojnë Hrwts ; [22] Hros, Hrus ) në det i Azovit, pranë Amazonave mitike, [4] përmendur nga Zacharias Rhetor në 550 pas Krishtit. [20] [21] Disa Hros lidhen me etnonimin e popullit rus . [21] [4] Shpërndarja e etnonimit kroat në formën e toponimeve në shekujt e mëvonshëm konsiderohet të jetë pothuajse e rastësishme sepse lidhet me migrimet sllave në Evropën Qendrore dhe Jugore. [19]

Epiteti "i bardhë" për kroatët dhe atdheun e tyre zakonisht lidhet me përdorimin e ngjyrave për drejtimet kardinale midis popujve euroaziatikë. [6] Kjo do të thotë, "Kroatët perëndimorë", [10] [6] ose "Kroatët e Veriut", [23] në krahasim me tokat e Karpateve Lindore ku ata jetonin më parë. [24] [25] Epiteti "i madh" ( megali ) ndoshta nuk ishte thjesht një lidhje me madhësinë, siç mund të nënkuptojë një atdhe "të vjetër, të lashtë" ose "ish", [26] [6] për kroatët dhe kroatët e bardhë kur ata ishin të sapoardhur në provincën romake të Dalmacisë . [24] [7] [4] [27] Në krahasimin semantik, si ngjyra "e bardhë" përveç kuptimit "perëndimor" të diçkaje/dikujt mund të nënkuptojë edhe "më i ri" (më vonë i lidhur edhe me "i papagëzuar" [6] ), shoqërimi me "të madh" është kontradiktor. [6] Etnonimi me epitetin u vu në pikëpyetje edhe leksikisht dhe gramatikisht nga gjuhëtarë si Petar Skok, Stanisław Rospond, Jerzy Nalepa dhe Heinrich Kunstmann, të cilët argumentuan se bizantinët nuk e dallonin "bělъ-" (e bardhë) sllave nga "e bardhë". (i madh, i madh), dhe për shkak të betacizmit të zakonshëm grek, "Belohrobatoi" duhet të lexohet si "Velohrobatoi" ("Velohrovatoi"). [6] Konfuzioni i mundshëm mund të kishte ndodhur nëse forma origjinale sllave "velo-" do të transkriptohej në alfabetin grek dhe më pas do të përkthehej gabimisht, por një përfundim i tillë nuk pranohet gjithmonë. [6]

Megjithëse fiset e hershme mesjetare kroate në literaturë quhen shpesh si kroatë të bardhë, ekziston një mosmarrëveshje shkencore nëse është një term i saktë pasi disa studiues i dallojnë fiset sipas rajoneve të veçanta dhe se termi nënkupton vetëm kroatët mesjetarë që jetuan në Evropën Qendrore. . [28] [29]

Ardhja e kroatëve në Adriatik (1905) nga Oton Iveković
Rrugët e supozuara të migrimit të kroatëve të bardhë në shekullin 6-7.

Fiset e para iraniane që jetuan në brigjet e detit Azov ishin skithët, të cilët mbërritën atje rreth shekullit VII para Krishtit. [7] Rreth shekullit të 6-të para Krishtit, Sarmatët filluan migrimin e tyre drejt perëndimit, duke i nënshtruar gradualisht skithët në shekullin e 2-të pes. [7] Gjatë kësaj periudhe ka pasur kontakt të konsiderueshëm kulturor dhe gjuhësor midis sllavëve të hershëm dhe iranianëve, [7] [4] dhe në këtë mjedis u formuan Antet . [11] Antët ishin njerëz sllavë që jetuan në atë zonë dhe në perëndim midis Dniestër dhe Dnieper nga shekulli IV deri në shekullin e VII. [7] [4] Disa mendojnë se kroatët ishin pjesë e politikës fisnore të Antes, të cilët migruan në Galicia në shekullin III–IV, nën presionin e pushtuesve hunë dhe gotë . [7] [4] [11] Të tjerë i lidhën me Sclaveni-t e hershëm ose i panë si një përzierje e Antes dhe Sclaveni. [6] Në mënyrë të ngjashme, pavarësisht nga etimologjia iraniane ose sllave e emrit të tyre, Henryk Łowmiański argumentoi se fisi u formua në fund të shekullit të III dhe jo më vonë se shekulli i 5-të në Poloninë e Vogël, [19] gjatë kulmit të Hunët dhe udhëheqësi i tyre Attila, por një lokalizim i tillë është historiografikisht dhe arkeologjikisht i paprovuar dhe mund të ketë qenë vetëm në Prykarpattia ( Ukraina Perëndimore ). [6] Ata ndoshta u formuan rreth fundit të 4-të dhe gjysmës së parë të shekullit të 5-të. [6] Konsiderohet se ata ndoshta ishin një nga formacionet më të vjetra dhe më të mëdha fisnore sllave deri në shekullin e 6-të. [30] [31]

Disa studiues etimologjikisht dhe arkeologjikisht për shkak të tumave të varreve, tërhoqën paralele midis kroatëve dhe sllavëve karpate me Karpat, të cilët më parë jetonin në territorin e maleve Karpate, [4] [32] [6] [25] por një teori e tillë nuk u mor kurrë. seriozisht. [33] Argumentohet gjithashtu se ata jetuan atje derisa Antët u sulmuan nga Avarët Panonianë në 560, dhe shteti u shkatërrua përfundimisht në 602 nga të njëjtët Avarë. [34] [4] Kjo rezultoi me thyerjen e grupit të madh fisnor kroat në Karpate (Prykarpattia dhe Zakarpattia në Ukrainën Perëndimore), Perëndimore ose të Bardhë (rrjedha e poshtme e lumit Vistula në Poloninë e Vogël, Silesia dhe Republika Çeke Verilindore) dhe jugore (në Ballkan). [11] [25] Migrimi i hershëm i kroatëve në Dalmaci, me avarët panonianë në shekullin e 6-të ose gjatë mbretërimit të Herakliut (610–641), mund të shihej kështu si një vazhdim i luftës së mëparshme dhe kontakteve midis Antëve dhe Avarët. [18] [4]

Ekziston një mosmarrëveshje midis studiuesve sllavë nëse kroatët ishin me origjinë iranokalanike, sllave perëndimore ose sllave lindore. [28] [35] [36] [6] Nëse kroatët e hershëm ishin sllavë që kishin marrë një emër me origjinë iraniane, apo nëse ata sundoheshin nga një elitë sarmatiane dhe ishin sarmatë të sllavizuar, nuk mund të zgjidhet, por konsiderohet se ata mbërritën si popull sllav kur hynë në Ballkan. Mundësia e elementeve irano-sarmatiane midis, ose ndikimeve mbi, etnogjenezën e hershme kroate nuk mund të përjashtohet plotësisht, [3] [8] [7] [22] [37] [38] por ka shumë të ngjarë të ishte e papërfillshme nga Mesjeta e Hershme. [39] Mosmarrëveshja për përkatësinë me sllavët perëndimorë dhe lindorë është gjithashtu e diskutueshme në baza gjuhësore, sepse kroatët janë gjuhësisht më afër sllavëve lindorë. [40] [41] [19] [6] [42]

 1. ^ Subtelny 2009.
 2. ^ Magocsi 2010.
 3. ^ a b Dzino 2010.
 4. ^ a b c d e f g h i j Paščenko 2006.
 5. ^ Magocsi 2005.
 6. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p Majorov 2012.
 7. ^ a b c d e f g h i Gluhak 1990.
 8. ^ a b Rončević, Dunja Brozović (1993). "Na marginama novijih studija o etimologiji imena Hrvat" [On some recent studies about the etymology of the name Hrvat]. Folia Onomastica Croatica (në kroatisht) (2): 7–23. Marrë më 21 gusht 2020.
 9. ^ Matasović, Ranko (2008), Poredbenopovijesna gramatika hrvatskoga jezika [A Comparative and Historical Grammar of Croatian] (në kroatisht), Zagreb: Matica hrvatska, fq. 44, ISBN 978-953-150-840-7
 10. ^ a b Charvát, Petr (2010). The Emergence of the Bohemian State. Brill. fq. 78, 80, 102. ISBN 978-90-474-4459-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ a b c d Sedov 2013.
 12. ^ Budak 2018.
 13. ^ Pohl, Heinz-Dieter (1970). "Die slawischen Sprachen in Jugoslawien" [The Slavic languages in Yugoslavia]. Der Donauraum (në gjermanisht). 15 (1–2): 72. doi:10.7767/dnrm.1970.15.12.63. Srbin, Plural Srbi: "Serbe", wird zum urslawischen *sirbŭ "Genosse" gestellt und ist somit slawischen Ursprungs41. Hrvat "Kroate", ist iranischer Herkunft, über urslawisches *chŭrvatŭ aus altiranischem *(fšu-)haurvatā, "Viehhüter"42.
 14. ^ Arumaa, Peeter (1976). Urslavische Grammatik: Einführung in das vergleichende Studium der slavischen Sprachen (në gjermanisht). C. Winter. fq. 180. ISBN 978-3-533-02283-1.
 15. ^ Kunstmann, Heinrich (1982). "Über den Namen der Kroaten" [About the name of the Croatians]. Die Welt der Slawen (në gjermanisht). 27: 131–136.
 16. ^ Trunte, Hartmut (1990). Slovĕnʹskʺi i︠a︡zykʺ: Ein praktisches Lehrbuch des Kirchenslavischen in 30 Lektionen: zugleich eine Einführung in die slavische Philologie (në gjermanisht). Sagner. fq. 21. ISBN 978-3-87690-716-1.
 17. ^ Matasović, Ranko (2019), "Ime Hrvata" [The Name of Croats], Jezik (Croatian Philological Society) (në kroatisht), Zagreb, vëll. 66 no. 3, fq. 81–97
 18. ^ a b Heršak & Nikšić 2007.
 19. ^ a b c d e Łowmiański 2004.
 20. ^ a b c Marčinko 2000.
 21. ^ a b c Danylenko 2004.
 22. ^ a b Škegro 2005.
 23. ^ Niederle, Josef (2015). "Alemure, Cumeoberg, Mons Comianus, Omuntesberg, Džrwáb, Wánít. Lokalizace záhadných míst z úsvitu dějin Moravy" [Localization of enigmatic places from the early history of Moravia and Slavs]. Skalničkářův rok. 71A. ISSN 1805-1170. Marrë më 21 korrik 2020. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ a b Овчинніков 2000.
 25. ^ a b c Kuchynko 2015.
 26. ^ Živković 2012.
 27. ^ Kim 2013.
 28. ^ a b Magocsi 1983.
 29. ^ Voitovych, Leontii (2011). "Проблема "білих хорватів"". Галицько-волинські етюди (PDF). Біла Церква. ISBN 978-966-2083-97-2. Marrë më 5 korrik 2019. Trans.: Proceeding from the above, Transcarpathian Croats and Croats lived near Dniester and San Rivers would be more correct to call Carpathian Croats, as Ya. Isayevich suggested, and not White Croats, as most Ukrainian and Russian authors write. White Croats were located in the upper reaches of the Vistula and Oder, in Saala and White Elster, where S. Panteleich sought out entire areas that still enjoyed autonomy in the 14th–15th centuries, and the remnants of toponymy. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 30. ^ Timoshchuk & 1995(II).
 31. ^ Holovko 2018.
 32. ^ Korčinskij 2006a.
 33. ^ Fylypchuk & 2015 (I).
 34. ^ Košćak 1995.
 35. ^ Magocsi 2002.
 36. ^ Van Antwerp Fine Jr. 1991.
 37. ^ Norris 1993.
 38. ^ Langston, K.; Peti-Stantic, A. (2014). Language Planning and National Identity in Croatia. Palgrave Macmillan UK. fq. 57–60. ISBN 978-1-137-39060-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 39. ^ Goldstein, Ivo (1989). "O etnogenezi Hrvata u ranom srednjem vijeku" [On the ethnogenesis of the Croats in the Early Middle Ages]. Migracijske i etničke teme (në kroatisht). 5 (2–3): 221–227. Marrë më 21 gusht 2020.
 40. ^ Lehr-Spławiński, Tadeusz (1951). "Zagadnienie Chorwatów nadwiślańskich" [The problem of Vistula Croats]. Pamiętnik Słowiański (në polonisht). 2: 17–32.
 41. ^ Dvornik 1962.
 42. ^ Voitovych 2010.