Jump to content

Kryengritja Ilinden-Shpërfytyrimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një hartë e kryengritjes në rajonet e Maqedonisë dhe Trakisë. Kufijtë e sotëm janë të dukshëm, së bashku me kufijtë osmanë në atë kohë.

Kryengritja Ilinden-Shpërfytyrimi, ose thjesht Kryengritja e Ilindenit e Gusht - Tetor 1903 (bullgarisht: Илинденско-Преображенско въстание , Ilindensko-Preobražensko vǎstanie; Macedonian, Ilindensko vostanie; Greek, Eksegersi i Ilinden), ishte një revoltë e organizuar kundër Perandorisë Osmane, e cila u përgatit dhe u krye nga Organizata Revolucionare e Brendshme Maqedonas-Adrianopojë,[1] [2] me mbështetjen e Komitetit të Lartë të Maqedonisë-Adrianopojës.[3] Emri i kryengritjes i referohet Ilinden, një emër për ditën e Elias dhe Preobrazhenie që do të thotë Shpërfytyrim. Revolta zgjati nga fillimi i gushtit deri në fund të tetorit dhe përfshiu një territor të gjerë nga bregu lindor i Detit të Zi deri në brigjet e Liqenit të Ohrit.

Rebelimi në rajonin e Maqedonisë preku shumicën e pjesëve qendrore dhe jugperëndimore të Vilajetit Manastir duke marrë mbështetjen kryesisht të fshatarëve lokalë Bullgarë[4] [5] [6] [7] [8] dhe në një farë mase të Popullsia arumune e rajonit.[9] Qeveria e përkohshme u krijua në qytetin e Krushevës, ku kryengritësit shpallën Republikën e Kruševos, e cila ishte pushtuar pas vetëm dhjetë ditësh, më 12 gusht.[10] Më 19 gusht, një kryengritje e lidhur ngushtë e organizuar nga fshatarë Bullgarë në Vilajetin Adrianopojë[11] çoi në çlirimin e një zone të madhe në Malet Strandzha, dhe krijimin e një qeverie të përkohshme në Vassiliko, Republika e Strandzha. Kjo zgjati rreth njëzet ditë para se të hidhej poshtë nga turqit.[10] Kryengritja përfshiu gjithashtu vilajetet e Kosovës dhe Selanikut.[12]

Në kohën kur rebelimi kishte filluar, shumë nga udhëheqësit e saj më premtues të mundshëm, përfshirë Ivan Garvanov dhe Goce Dellçev, ishin arrestuar ose vrarë nga Osmanllinjtë dhe përpjekja u shua brenda dy muajsh. Të mbijetuarit arritën të mbanin një fushatë guerile kundër turqve për disa vitet e ardhshme, por efekti i saj më i madh ishte se i bindi fuqitë evropiane të përpiqeshin të bindnin sulltanin osman se ai duhet të merrte një qëndrim më pajtues ndaj nënshtetasve të tij të krishterë në Evropë.

 1. ^ J. D. B. (1911). "Maqedoni (Kryengritja Bullgare e vitit 1903)". Enciklopedia Britannica; Një Fjalor i Arteve, Shkencave, Letërsisë dhe Informacionit të Përgjithshëm. Vëll. XVII (LORD CHAMBERLAIN to MECKLENBURG) (bot. 11th). Cambridge, England: At the University Press. fq. 221. Marrë më 18 korrik 2018 – nëpërmjet Internet Archive. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Themelimi i Shteteve Kombëtare të Ballkanit, 1804–1920, C. & B. Jelavich, 1977, f. 211–212
 3. ^ Viktori. Roudometof, Çështja maqedonase nga konflikti te bashkëpunimi? në Konstandin Panos Danopulos, Dhirendra K. Vajpeyi, Amir Bar-Or si red., Marrëdhëniet Civile-Ushtarake, Ndërtimi i Kombit dhe Identiteti Kombëtar: Këndvështrime Krahasuese, Greenwood Publishing Group, 2004, ISBN 0275979237, f. 216.
 4. ^ "Sidoqoftë, në kundërshtim me përshtypjen e studiuesve që besojnë se organizata e Brendshme përkrahte një" ndërgjegje kombëtare maqedonase ", revolucionarët lokalë deklaruan bindjen e tyre se" shumica "e popullsisë së krishterë të Maqedonisë është" bullgare ". Ata qartë hodhën poshtë pretendimet e mundshme të asaj që ata e quajnë "separatizëm kombëtar" përballë bullgarëve dhe madje e konsiderojnë atë "të pamoralshëm". Megjithëse ata deklaruan një qëndrim të barabartë ndaj të gjithë "popullatave maqedonase". Tschavdar Marinov, Ne Maqedonasit, Shtigjet e Supras Maqedonase -Nacionalizmi (1878–1912), në "Ne, Populli: Politika e Veçantisë Kombëtare në Evropën Juglindore" me Mishkova Diana si redaktues, Central European University Press, 2009, ISBN 9639776289, f. 107-137.
 5. ^ Udhëheqësit politikë dhe ushtarakë të Sllavëve të Maqedonisë në fund të shekullit duket se nuk e kanë dëgjuar thirrjen për një identitet të veçantë kombëtar maqedonas; ata vazhduan të identifikonin veten në një kuptim kombëtar si Bullgarë sesa Maqedonas. [...] (Ata) duket se kurrë nuk kanë dyshuar "në karakterin kryesisht Bullgar të popullsisë së Maqedonisë". "Konflikti maqedonas: nacionalizmi etnik në një botë transnacionale", Princeton University Press, Danforth, Loring M. 1997, ISBN 0691043566, f. 64
 6. ^ "I fundit nga udhëheqësit e rëndësishëm të Kryengritjes - Dame Gruev, vdiq një më 23 dhjetor 1906 në një luftë me ushtarët turq. Shtypi turk e përshkroi atë si udhëheqësin më të madh të Komitetit Revolucionar Bullgar. konsujt dhe ambasadorët u raportuan qeverive të tyre përgatitjen dhe shtypjen e Kryengritjes së Ilindenit dhe e përshkruan atë si një ngjarje Bullgare. Vetë Turqit e përshkruanin kryengritjen si një komplot Bullgar. " Chris Kostov, Identiteti i Kontestuar Etnik: Rasti i Emigrantëve Maqedonas në Toronto, 1900-1996, Vëllimi 7 i Nacionalizmave në të gjithë globin, Peter Lang, 2010, ISBN 3034301960, f. 87-88.
 7. ^ Ekuacioni modern historiografik maqedonas i kërkesave të IMRO-s për autonomi me një identitet kombëtar të veçantë dhe të veçantë nuk do të thotë se duhet të shmanget me të dhënat historike. Një problem mjaft i dukshëm është vetë titulli i organizatës, e cila përfshinte Trakinë përveç Maqedonisë. Trakia, popullsia e së cilës nuk u pretendua kurrë nga nacionalizmi modern maqedonas ... Ekziston, për më tepër, çështja jo më pak e ndërlikuar se çfarë nënkuptonte autonomia për njerëzit që e përkrahnin atë në shkrimet e tyre. Sipas Hristo Tatarçev, kërkesa e tyre për autonomi nuk u motivua nga një lidhje me identitetin kombëtar maqedonas, por nga shqetësimi se një agjendë e qartë e bashkimit me Bullgarinë do të provokonte kombet e tjera të vogla të Ballkanit dhe Fuqitë e Mëdha për veprim. Autonomia maqedonase, me fjalë të tjera, mund të shihet si një devijim taktik, ose si "Plani B" i bashkimit Bullgar. Ekpek Yosmaoğlu, Lidhjet e Gjakut: Feja, Dhuna dhe Politikat e Kombësisë në Maqedoninë Osmane, 1878–1908, Cornell University Press, 2013, ISBN 0801469791, f. 15-16.
 8. ^ Pjesa "Adrianopolitane" e emrit të organizatës tregon se axhenda e saj kishte të bënte jo vetëm me Maqedoninë por edhe me Trakinë - një rajon popullsia bullgare e të cilit nuk pretendohet kurrsesi nga nacionalistët maqedonas sot. Në fakt, siç tregon emri fillestar i organizatës ("Komitetet Revolucionare Bullgaro Maqedonase-Adrianopojë"), ajo kishte një karakter kombëtar Bullgar: udhëheqësit revolucionarë ishin shpesh mësues nga shkollat Bullgare në Maqedoni. Ky ishte rasti i themeluesve të organizatës ... Organizata e tyre shihej gjerësisht në kontekstin lokal si "komiteti (t) Bullgar. Tchavdar Marinov, Maqedonia e Famshme, Toka e Aleksandrit: Identiteti maqedonas në kryqëzimin e Greqisë, Bullgarisë dhe nacionalizmi serb në historitë e ngatërruara të Ballkanit - Vëllimi Një: Ideologjitë Kombëtare dhe Politikat Gjuhësore me Roumen Daskalov dhe Tchavdar Marinov si red., BRILL, 2013, ISBN 900425076X, f. 273-330.
 9. ^ Autonomia për Maqedoninë dhe vilajetin e Adrianopojës (Trakia jugore) u bë kërkesa kryesore për një brez të veprimtarëve sllavë. Në tetor 1893, një grup prej tyre themeloi Komitetin Revolucionar Maqedonas-Adrianopolitan Bullgar në Selanik ... Ai u angazhua në krijimin e një rrjeti të komiteteve sekrete dhe guerileve të armatosur në dy rajone, si dhe në Bullgari, diaspora me ndikim maqedonas dhe trakas banonte. Të ndikuar shumë nga idetë e socializmit të hershëm dhe anarkizmit, aktivistët e IMARO e panë Maqedoninë e ardhshme autonome si një politikë shumëkombëshe dhe nuk ndoqën vetëvendosjen e sllavëve maqedonas si një etni të veçantë. Prandaj, maqedonas (dhe gjithashtu Adrianopolitan) ishte një term ombrellë që mbulonte bullgarët, turqit, grekët, vllehët (arumunët), shqiptarët, serbët, hebrenjtë, etj. Ndërsa ky mesazh u mor nga shumë vllehë si dhe disa sllavë patriarkistë, ai nuk arriti të bënte përshtypje për grupe të tjera për të cilët IMARO mbeti Komiteti Bullgar. ' Fjalori Historik i Republikës së Maqedonisë, Fjalorë Historikë të Evropës, Dimitar Bechev, Scarecrow Press, 2009, ISBN 0810862956, Hyrje.
 10. ^ a b Një fragment nga libri "Çlirimi Kombëtar dhe Federalizmi Libertarian" (Natsionalnoto osvobozhdeniye i bezvlastniyat federalizum), përkthyer nga Will Firth.
 11. ^ Rajoni i Adrianopojës u bë një nga irredentat më të lakmuara të Bullgarëve, i dyti pas Maqedonisë. Nga fundi i shekullit të 19-të, popullsia e përgjithshme në rajonin e Adrianopojës arriti në gati një milion njerëz, gati një e treta e të cilëve ishin bullgarë ... Një lëvizje nacionalçlirimtare bullgare filloi të zhvillohej menjëherë pas vitit 1878, në bashkëpunim të ngushtë me lëvizja nacionalçlirimtare në Maqedoni dhe fitoi një karakter të organizuar pas krijimit të Organizatës Revolucionare të Brendshme Maqedono-Adrianopolitane (IMARO) në 1893. Ajo mbështetej kryesisht te refugjatët nga rajoni i Adrianopojës të cilët jetonin në Bullgari, por gjithashtu kishte organizim i brendshëm ". Veprimet e saj arritën kulmin në Kryengritjen Preobrazhenie (Shpërfytyrimi), e cila shpërtheu dy javë pas Kryengritjes së Ilindenit, më 6/19 gusht 1903. Raymond Detrez, Fjalor Historik i Bullgarisë, Fjalorë Historikë të Evropës, Nr 46, Scarecrow Press, 2006, ISBN 0810849011, f. 3
 12. ^ Nadine Lange-Akhund, Çështja Maqedonase, 1893-1908, nga Burimet Perëndimore, Monografitë e Evropës Lindore, 1998; ISBN 0880333839, f. 125