Jump to content

Kryengritja e Malësorëve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kryengritja e Malësorëve
Data24 mars — 4 gusht 1911
Vendodhja
Pasoja Kryengritja u shtyp
Palët pjesëmarrëse
 Perandoria Osmane Malësorët shqipëtarë dhe fiset katolike nga Vilajeti i Shkodrës
Komandantët dhe udhëheqësit
Shefqet Turgut Pasha Ded Gjo Luli
Sokol Baci
Fuqia ushtarake
8.000 Me pak

Kryengritja e Malësorëve e vitit 1911[1][2] ishte një kryengritje e viseve të MalësisëVilajetin e ShkodrësPerandorinë Osmane që zgjati nga 24 mars 1911 deri më 4 gusht 1911.

Prapavija[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në mesin e vitit 1910 u krijua një situatë e koklavitur për klerin katolik dhe malësorët katolikë. Në këtë periudhë, qeveria osmane ndërmori disa reforma centralizuese. Kjo gjë detyroi malësorët, të cilët prej shekujsh gëzonin autonomi fiskale dhe administrative, t'i nënshtroheshin ligjit. Politikë kjo që ndolli reagimin e tyre, së pari duke u përpjekur për një ujdi me drejtuesit e malësorëve, por pas ardhjes së 12 batalioneve të drejtuara nga Shefqet Turgut Pasha në Shkodër më 24 korrik 1910, u krijua një klimë konfrontuese.[3]

Nisma ushtarake ishte pjesë e fushatës së çarmatosjes së popullsisë. Dhuna e batalioneve osmane në disa zona malore i shtyu shqiptarët katolikë të strehoheshin në Mal të Zi.[3]

Memorandumi i Greçës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Botime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Bogdanović, Dimitrije (January 2000) [1984]. "Albanski pokreti 1908-1912.". In Antonije Isaković. Knjiga o Kosovu (Serbian) 2. Belgrade: Serbian Academy of Sciences and Arts. Archived from the original on 31 January 2011. Retrieved January 9, 2011.
  • Pearson, Owen (2004). Albania and King Zog: independence, republic and monarchy 1908-1939. I.B.Tauris. ISBN 978-1-84511-013-0.
  • Tallon, James "The failure of Ottomanism: The Albanian Rebellions of 1909--1912" |url=http://gradworks.umi.com/35/26/3526980.html

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Crampton, R J, The hollow detente: Anglo-German relations in the Balkans, 1911–1914 (në anglisht), London: Prior, fq. 36, 50, ISBN 978-0-391-02159-4, OCLC 16497526, ..."Albanian revolt of 1911"
  2. ^ Treadway 1983, p. 74
    "The Malissori Uprising of 1911"
  3. ^ a b Bello, Hasan (2019). Shqipëria, Kisha katolike dhe Vatikani (nga fundi i shek. XIX - 1939). Tiranë: Akademia e Studimeve Albanologjike, Instituti i Historisë. fq. 51–52. ISBN 9789928261984.