Jump to content

Kryqëzata e Parë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Kryqëzata e parë)

Kryqëzata e Parë (1096–1099) ishte e para nga një seri e luftërash fetare të iniciuara, të mbështetura dhe të drejtuara ndonjëherë nga Kisha Latineperiudhën mesjetare. Objektivi fillestar ishte rimarrja e Tokës së Shenjtë nga sundimi Islam. Këto fushata më pas morën emrin kryqëzata. Nisma më e hershme për Kryqëzatën e Parë filloi në 1095 kur Perandori Bizantin, Alexios I Komnenos, kërkoi mbështetje ushtarake nga Këshilli i Piacenza në konfliktin e Perandorisë Bizantine me Turqit e udhëhequr nga Selxhukët. Kjo u pasua më vonë gjatë vitit nga Këshilli i Clermont, gjatë së cilit Papa Urbani II mbështeti kërkesën Bizantine për ndihmë ushtarake dhe gjithashtu nxiti të krishterët besnikë të ndërmerrnin një pelegrinazh të armatosur në Jeruzalem.

Kjo thirrje u prit me një entuziazëm popullor në të gjitha klasat shoqërore në Evropën Perëndimore. Turmat e të krishterëve kryesisht të varfër që numëronin mijëra, të udhëhequr nga Pjetër Vetmitari, një prift francez, ishin të parët që u përgjigjën. Ajo që është bërë e njohur si Kryqëzata e Popullit kaloi nëpër Gjermani dhe u përfshi në aktivitete dhe masakra të gjëra antihebreje. Kur u larguan nga territori i kontrolluar nga Bizantinët në Anadoll, ata u asgjësuan në një pritë turke në Betejën e Civetot në tetor 1096.

Në atë që është bërë e njohur si Kryqëzata e Princave, anëtarët e fisnikërisë së lartë dhe ndjekësit e tyre u nisën në fund të verës 1096 dhe arritën në Konstandinopojë midis nëntorit dhe prillit të vitit pasues. Një numër i madh të udhëhequr nga princa të shquar të Evropës Perëndimore: forcat jugore franceze nën Raymond të Toulouse dhe Adhemar të Le Puy; burra nga Lorraine e Epërme dhe e poshtme të udhëhequr nga Godfrey i Bouillon dhe vëllai i tij Baldwin i Boulogne; Forcat italo-normane të drejtuara nga Bohemond i Taranto dhe nipi i tij Tancred; si dhe kontingjente të ndryshme të përbërë nga forca veriore franceze dhe flandriane nën drejtimin e Robertit II të Normandisë, Stefanit të Blois, Hugh të Vermandois dhe Kontit Robert të Flandrisë. Në total duke përfshirë dhe jo-luftëtarët, ushtria mendohet të ketë numëruar deri në 100,000 vetë.

Kryqtarët marshuan në Anadoll. Ndërsa Sulltani Selxhuk i Rûmit, Kilij Arslan, ishte larg duke zgjidhur një mosmarrëveshje, një rrethim i Frankëve dhe sulmi detar Bizantin bëri të pushtohej Nikea në qershor 1097. Duke marshuar përmes Anadollit, kryqtarët pësuan uri, etje dhe sëmundje përpara se të ndesheshin me harkëtarët kalorës të armatosur lehtë turq në Betejën e Dorylaeum. Baldwin u largua me një forcë të vogël për të krijuar Kontenë e Edessa, shteti i parë Kryqtar dhe Antiokia u kap në qershor 1098. Jeruzalemi u arrit në qershor 1099 dhe qyteti u mor me sulm nga 7 qershori deri më 15 korrik 1099, gjatë së cilës mbrojtësit e tij u masakruan.[1] Një kundërsulm u zmbraps në Betejën e Ascalon. Pas kësaj shumica e kryqtarëve u kthyen në shtëpi.

Katër shtete kryqtare u krijuan në Lindjen e Afërt: Konteja e Edessa, Principata e Antiokisë, Mbretëria e Jeruzalemit dhe Konteja e Tripolit. Prania e kryqtarëve mbeti në rajon në një farë forme derisa qyteti i Akrit ra në 1291, duke çuar në humbjen e shpejtë të të gjithë territorit të mbetur në Levant. Nuk pati përpjekje të mëtejshme madhore për të rimarrë Tokën e Shenjtë pas kësaj.

Konteksti historik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Krishterimi ishte miratuar në të gjithë Perandorinë Romake në Antikitetin e Vonë. Muhamedi themeloi fenë islame në shekullin e 7 që çoi në pushtimin nga arabët myslimanë të territorit që shtrihej nga Indusi në lindje, përgjatë Afrikës së Veriut deri në Gadishullin Iberik në Perëndim. Siria, Egjipti dhe Afrika e Veriut u morën nga kontrolli i Perandorisë Bizantine. Ishte copëtimi politik dhe fetar që solli fundin e këtij zgjerimi. Islami Shia — sistemi i besimit që vetëm pasardhësit e kushëririt dhe dhëndrit të Muhamedit, Aliut dhe vajzës së tij, Fatimah, mund të ishin ligjërisht kalif — u shfaq duke krijuar një ndarje me Islamin Sunit mbi teologjinë, ritualet dhe ligjin. Iberia Muslimane u bë e pavarur në Spanjën dhe Portugalinë moderne nga shekulli 8 -të. Dinastia shiite e Fatimidëve sundoi Afrikën e Veriut, një pjesë të Azisë perëndimore, duke përfshirë Jeruzalem, Damask dhe pjesë të bregdetit të Mesdheut nga 969.[2] Sunduesit muslimanë nuk kërkuan nënshtrimin total ndaj Islamit nga hebrenjtë apo të krishterët, sepse ata konsideroheshin si Njerëzit e librit ose dhimmi. Si të tillë ata mund të vazhdojnë të ndjekin besimet e tyre nqs paguanin një takse. Në Lindjen e Afërt një elitë e pakicës myslimane sundonte mbi të krishterët autoktonë — grekë, armenë, sirianë dhe koptikë.[2]

Shkaqet e Kryqëzatës së Parë debatohen gjerësisht midis historianëve. Ndërsa pesha ose rëndësia relative e faktorëve të ndryshëm mund të jetë subjekt i mosmarrëveshjeve të vazhdueshme, është e qartë se Kryqëzata e Parë erdhi nga një kombinim i faktorëve të mëhershëm në shekullin e 11-të si në Evropë dhe në Lindjen e Afërt. Në Evropën Perëndimore, Jeruzalemi shihej gjithnjë e më i denjë për pelegrinazhe të pendimit. Kontrolli i Selxhukëve në Jeruzalem ishte i dobët dhe ata e humbën qytetin te Fatimidët dhe pelegrinët që ktheheshin, të tillë si Pelegrinazhi i Madh Gjerman i vitit 1064–1065, raportuan vështirësi dhe shtypjen e të krishterëve.[3] Nevoja bizantine për mbështetje ushtarake përkoi me një rritje të gatishmërisë së klasës luftëtare të Evropës Perëndimore për të pranuar komandën ushtarake papnore.[2][4] Të krishterët perëndimorë dëshironin një kishë më efektive dhe demonstruan një devotshmëri të shtuar. Nga 1000 kishte një numër në rritje të pelegrinazheve në Tokën e Shenjtë duke përdorur rrugë më të sigurta nëpër Hungari. Kalorësia dhe aristokracia zhvilluan praktika të reja devocionale dhe penitenciale që krijuan një terren pjellor për rekrutime kryqtare.[4]

Motivi i kryqtarëve është i panjohur. Mund të ketë pasur një dimension shpirtëror që kërkon faljen përmes luftës. Në një kohë teoria e historianit Georges Duby se kryqëzatat ofronin mundësi ekonomike dhe sociale për djem të rinj, aristokratë pa tokë ishte e popullarizuar në mesin e historianëve, por kjo u sfidua sepse nuk llogarit për grupet më të gjera të farefisit në Gjermani dhe Francën Jugore. Gesta Francorum flet për mundësinë e plaçkitjes dhe "një plaçkë të madhe". Aventura ishte një shpjegim tjetër duke përfshirë pëlqimin e luftës, siç ishte fakti që shumë kryqtarë nuk kishin zgjedhje pasi ishin të detyruar të ndiqnin zotërit e tyre feudalë.[4]

Situata në Evropë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Të krishterët e hershëm ishin mësuar të përdornin dhunën për qëllime komunale. Një teologji e krishterë e luftës evoluoi në mënyrë të pashmangshme nga kur u lidhën shtetësia romake dhe krishtërimi. Qytetarëve u kërkohej të luftonin kundër armiqve të Perandorisë. Që nga punimet e teologut të shekullit të 4-të Augustin, u zhvillua një doktrinë e luftës së shenjtë. Augustini shkruajti se një luftë agresive ishte mëkatare, por një "luftë e drejtë" mund të racionalizohej nëse shpallej nga një autoritet legjitim si një mbret ose peshkop, ishte mbrojtëse ose për rimarrjen e tokave dhe nuk përfshinte dhunë të tepruar.[5][2] Prishja e Perandorisë Karolingiane në Evropën Perëndimore krijoi një kastë luftëtarësh, e cila tani s'kishte ç'bënte më shumë se të luftonte midis vetes.[6] Aktet e dhunshme u përdorën zakonisht për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve dhe papati u përpoq ta zbuste.[4] Historianë, të tillë si Carl Erdmann, besuan se lëvizjet e Paqes dhe Armëpushimit të Zotit kufizuan konfliktin midis të krishterëve nga shekulli 10 dhe ndikimi i tyre është i dukshëm në fjalimet e Papa Urbanit II. Por historianët e mëvonshëm, të tillë si Marcus Bull, pohojnë se efektiviteti i lëvizjeve ishte i kufizuar dhe kishin vdekur plotësisht në kohën e Kryqëzatës së Parë.[4]

Nga fillimi i shekullit 11, ndikimi i papatit kishte rënë në atë të pak më shumë se një peshkopate të lokalizuar. Në periudhën nga rreth 1050 deri në 1080 ishte lëvizja e Reformës Gregoriane ajo që zhvilloi politika gjithnjë e më këmbëngulëse, të etura për të rritur fuqinë dhe ndikimin e saj. Kjo nxiti konflikt me të krishterët lindorë të rrënjosur në doktrinën e supremacisë papnore . Kisha Lindore e shikonte papën si vetëm një nga pesë patriarkët e Kishës, së bashku me Patrikanat e Aleksandrisë, Antiokisë, Konstandinopojës dhe Jeruzalemit. Në 1054 ndryshimet në zakone, besim dhe praktika nxitën Papën Leo IX të dërgonte një legatë te Patriarku i Konstandinopojës, e cila përfundoi me shkishërimin reciprok dhe një Skizëm Lindje-Perëndim.[4]

Papa Aleksandri II zhvilloi sisteme rekrutimi përmes betimeve për burime ushtarake që Gregori VII i shtriu më tej në të gjithë Evropën.[4] Këto u përdorën nga Kisha në konfliktet e krishtera me myslimanët gjatë shekullit 11 në Gadishullin Iberik dhe në fushatën kundër Emiratit të Siçilisë.[5] Gregory VII shkoi më tej në 1074, duke planifikuar një shfaqje të fuqisë ushtarake për të forcuar parimin e sovranitetit papnor në një luftë të shenjtë që mbështeste Bizantin kundër Selxhukëve, por nuk ishte në gjendje të merrte mbështetje për këtë.[2] Teologu Anselm i Lucca bëri hapin vendimtar drejt një ideologjie autentike kryqtare, duke deklaruar se lufta për qëllime të ligjshme mund të rezultojë në faljen e mëkateve.[4]

Map of al-Andalus and the Iberian Christian Kingdoms circa the year 1000
Rregulli Islam: Harta e al-Andalusit dhe Mbretërive të Krishtere Iberike rr. 1000

Gadishullin Iberik nuk kishte ndonjë organizëm të rëndësishëm të krishterë. Mbretëritë e krishtera të León, Navarre dhe Katalonjës nuk kishin një identitet të përbashkët dhe histori të përbashkët bazuar në fis ose etni, kështu që ata shpesh bashkoheshin dhe ndaheshin gjatë shekujve 11 dhe 12. Edhe pse të vegjël, të gjithë zhvilluan një teknikë ushtarake aristokratike dhe në 1031 shpërbërja e Kalifatit të Kordobës në Spanjën Jugore krijoi mundësinë për fitime territoriale që më vonë u bënë të njohura si Reconquista.[4] Në 1063 William VIII i Akuitanisë drejtoi një forcë të kombinuar të kalorësve francezë, aragonas dhe katalanas për të marrë qytetin e Barbastro që kishte qenë në duart e muslimanëve që nga viti 711. Kjo kishte mbështetjen e plotë të Papës Aleksandri II, një Armëpushim i Zotit u shpall në Kataloni dhe indulgjencat iu dhanë pjesëmarrësve. Ishte një luftë e shenjtë, por ndryshonte nga Kryqëzata e Parë pasi nuk kishte asnjë pelegrinazh, asnjë zotim dhe asnjë autorizim zyrtar nga kisha.[7] Pak para Kryqëzatës së Parë, Papa Urbani II i kishte inkurajuar të krishterët Iberianë të merrnin Tarragona, duke përdorur të njëjtën simbolikë dhe retorikë që u përdor më vonë për të predikuar kryqëzatën te popujt e Evropës.[8]

Italo-Normanët ishin të suksesshëm në marrjen e pjesës më të madhe të Italisë Jugore dhe të Siçilisë nga Bizantinët dhe Arabët e Afrikës së Veriut në dekadat para Kryqëzatës së Parë.[2] Kjo i solli ata në konflikt me Papatin duke çuar në një fushatë kundër tyre nga Papa Leo IX të cilin e mundën në Civitate, megjithëse kur pushtuan Siçilinë Myslimane në 1059 e bënë këtë nën një flamur papnor: lnvexillum sancti Petri ose flamurin e Shën Pjetrit.[7] Robert Guiscard pushtoi qytetin bizantin të Barit në 1071 dhe bëri fushatë përgjatë bregdetit të Adriatikut lindor rreth Durrësit në 1081 dhe 1085.[5]

Situata në Lindje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Map of the Mediterranean Sea with the extent of the Byzantine Empire highlighted and locations of key battles in the 1070s indicated
Perandoria Bizantine dhe vendet e betejave kryesore me Selxhukët për kontrollin e Anadollit në vitet 1070.

Krahasuar me Evropën Perëndimore Perandoria Bizantine dhe bota Islame ishin qendra historike të pasurisë, kulturës dhe fuqisë ushtarake. Si i tillë, perëndimi shihej si i parëndësishëm dhe paraqiste një kërcënim të papërfillshëm.[2] Nën Bazilin II rimëkëmbja territoriale e Perandorisë arriti shtrirjen e saj më të gjerë në 1025. Kufijtë e Perandorisë shtriheshin në lindje deri në Iran, Bullgaria ishte nën kontroll siç ishte pjesa më e madhe e Italisë së Jugut dhe pirateria në Detin Mesdhe ishte shtypur. Marrëdhëniet me fqinjët islamikë të Perandorisë nuk ishin më keq sesa marrëdhëniet me sllavët ose të krishterët perëndimorë. Normanët në Itali; Peçenegët, Serbët dhe Kumanët në veri; dhe turqit selxhukë në lindje ishin të gjithë në konkurrencë me Perandorinë dhe për të përmbushur këto sfida perandorët rekrutuan mercenarë, madje me raste edhe nga armiqtë e tyre.[4]

Valët e para të migrimit turk në Lindjen e Mesme bashkoi historinë arabe dhe turke nga shekulli 9-të.[9] Status quo-ja në Azinë Perëndimore u sfidua nga valët e mëvonshme të migrimit turk, veçanërisht ardhja e turqve selxhukë në shekullin e 10. Këta ishin një klan i vogël sundues nga Transoksania. Ata u konvertuan në Islam dhe migruan në Iran për të kërkuar fatin e tyre. Në dy dekadat në vijim ata pushtuan Iranin, Irakun dhe Lindjen e Afërt. Selxhukët dhe pasuesit e tyre ishin myslimanë sunitë, gjë që çoi në konflikt në Palestinë dhe Siri me Fatimidët Shiitë.[4] Selxhukët ishin nomadë, turqisht-folës dhe herë pas here shamanistë. Sjellje që ishin shumë të ndryshme nga ato të subjekteve të tyre të qendrueshëm arabisht-folës. Ky ishte një ndryshim që dobësoi strukturat e pushtetit kur kombinohej me qeverisjen e zakonshme të territorit Selxhuk bazuar në preferencën politike dhe konkurrencën midis princërve të pavarur sesa gjeografinë.[5] Perandori Bizantin Romanos IV Diogjeni u përpoq të shtypte bastisjet sporadike të Selxhukëve në 1071 por u mund në Manzikert. Historianët dikur e konsideruan këtë si një ngjarje të rëndësishme, por beteja tani konsiderohet si vetëm një hap i mëtejshëm në zgjerimin e Perandorisë së Madhe Selxhuke.[2]

Nga 1092 status quo-ja në Lindjen e Mesme u shpërbë pas vdekjes së vezirit dhe sundimtarit të Perandorisë Selxhuke, Nizam al-Mulk. Kjo u pasua afërsisht me vdekjet e Sulltanit Selxhuk Malik-Shah dhe khalifit Fatimid, Al-Mustansir Billah. Historiani islamik Carole Hillenbrand e ka përshkruar këtë si analoge me rënien e Perdes së Hekurt në 1989 me frazën "subjektet e njohura politike i lanë vendin çorientimit dhe përçarjes".[10] Konfuzioni dhe ndarja do të thoshte se bota islamike nuk e përfillte botën përtej; kjo e bëri atë vulnerabël dhe të befasuar nga Kryqëzata e Parë.[4] Malik-Shah u pasua në Sulltanatin Anadollak të Rumit nga Kilixh Arslan I, dhe në Siri nga vëllai i tij Tutush I. Kur Tutush vdiq në 1095 djemtë e tij Fakhr al-Mulk Radwan dhe Duqaq trashëguan Alepon dhe Damaskun respektivisht, duke ndarë më tej Sirinë midis emirëve antagonistë ndaj njëri-tjetrit, si dhe Kerbogha, atabeu i Mosulit.[11] Egjipti dhe pjesa më e madhe e Palestinës u kontrolluan nga Kalifati Shiit Arab Fatimid Fatimidët, nën sundimin nominal të kalifit al-Musta'li por të kontrolluar në të vërtetë nga veziri al-Afdal Shahanshah, humbën Jeruzalemin nga Selxhukët në 1073 por arritën të rimarrin qyteti në 1098 nga Artukid, një fis më i vogël turk i lidhur me Selxhukët, pak para mbërritjes së kryqtarëve.[12]

Këshilli i Klermontit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pope Urban II stands in the center image, far back in the church at the Council of Clermont. The church members sit around the edges of the church, looking up at Urban. Between the church members are tens of common people, sitting or kneeling, also looking up at Urban. The church is packed full with people.
Papa Urbani IIKëshillin e Klermontit. Ilustrim nga Livre des Passages d'Outre-mer i Sébastien Mamerot (Jean Colombe, rreth. 1472–75, BNF Fr. 5594)

Perandori bizantin Aleksi I Komnenos, i shqetësuar për përparimet e Selxhukëve pas Betejës së Manzikert, të cilët kishin arritur deri në perëndim të Nikesë, dërgoi të dërguar në Këshillin e Piaçenzës në Mars 1095 për të kërkuar ndihmë nga Papa Urbani II kundër turqve pushtues.

Urban u përgjigj pozitivisht, mbase duke shpresuar të shërojë Skizmën e Madhe të dyzet viteve më parë dhe të ribashkojë Kishën nën parësinë papnore duke ndihmuar kishat Lindore në kohën e tyre të nevojës.[13] Alexios dhe Urban kishin qenë më parë në kontakt të ngushtë në 1089 dhe më pas, dhe kishin diskutuar hapur perspektivën e (ri) bashkimit të kishës së krishterë. Kishte shenja të një bashkëpunimi të konsiderueshëm midis Romës dhe Kostandinopojës në vitet menjëherë para kryqëzatës.[14]

Në korrik 1095, Urban u kthye në atdheun e tij në Francë për të rekrutuar njerëz për ekspeditën. Udhëtimet e tij atje arritën kulmin në Këshillin dhjetë-ditor të Clermont, ku të martën 27 nëntor ai dha një predikim pasionant përballë një audience të madhe të fisnikëve dhe klerikëve francezë. Ekzistojnë pesë versione të fjalimit të regjistruara nga njerëz që mund të kenë qenë në këshill (Baldric i Dol, Guibert i Nogent, Robert Murgu dhe Fulcher i Chartres) ose që shkuan në kryqëzatë (Fulcher dhe autori anonim i Gesta Francorum), si dhe versione të tjera të gjetura në historianët e mëvonshëm (të tilla si William i Malmesbury dhe William i Tyre). Të gjitha këto versione u shkruan pasi Jeruzalemi ishte marrë. Kështu që është e vështirë të dihet se çfarë u tha në të vërtetë dhe çfarë u rikrijua pas kryqëzatës së suksesshme. Të dhënat e vetme bashkëkohore janë disa letra të shkruara nga Urban në 1095.[15]

Pesë versionet e fjalimit ndryshojnë shumë nga njëri-tjetri në lidhje me veçoritë, por të gjitha versionet përveç atij të Gesta Francorum bien dakord që Urban foli për dhunën e shoqërisë evropiane dhe domosdoshmërinë e ruajtjes së Paqes së Zotit; në lidhje me ndihmimin e grekëve, të cilët kishin kërkuar ndihmë; në lidhje me krimet që janë kryer kundër të krishterëve në lindje; dhe për një lloj të ri lufte, një pelegrinazh të armatosur dhe shpërblimet në parajsë, ku falja e mëkateve iu ofrua kujtdo që mund të vdiste në këtë sipërmarrje.[16] Ata nuk e përmendin të gjithë në mënyrë specifike Jeruzalemin si qëllimin përfundimtar. Sidoqoftë, është argumentuar se predikimi i mëvonshëm i Urbanit tregon se ai priste gjatë gjithë kohës që ekspedita të mbërrinte në Jeruzalem.[17] Sipas një versioni të fjalimit, turma entuziaste u përgjigj me thirrjet e Deus vult! ("Zoti e dëshiron!")[18]

Kryqëzata e Popullit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lines of peasants and armies are shown in battle against the Seljuq Turks.
Një ilustrim që tregon humbjen e Kryqëzatës së Popullit, nga Livre des Passages d'Outre-mer i Sébastien Mamerot (Jean Colombe, rreth. 1472–75, BNF Fr. 5594)

Fisnikët e mëdhenj francezë dhe ushtritë e tyre të stërvitura me kalorës, megjithatë, nuk ishin të parët që ndërmorën udhëtimin drejt Jeruzalemit. Urban kishte planifikuar largimin e kryqëzatës së parë për 15 Gusht 1096, Festa e Marrjes, por muaj më parë, një numër ushtrish të papritura fshatarësh dhe fisnikësh të vegjël u nisën vetë për në Jeruzalem, të udhëhequr nga një prift karizmatik i quajtur Pjetër Vetmitari. Pjetri ishte më i suksesshmi nga predikuesit e mesazhit të Urbanit, dhe zhvilloi një entuziazëm pothuajse histerik midis ndjekësve të tij, megjithëse ai ndoshta nuk ishte një predikues "zyrtar" i sanksionuar nga Urban në Klermont.[19] Zakonisht besohet se ndjekësit e Pjetrit thjesht përbëheshin nga një grup masiv fshatarësh të pastërvitur dhe analfabetë, të cilët as që kishin ndonjë ide se ku ishte Jeruzalemi, por kishte edhe shumë kalorës midis fshatarëve, përfshirë Walter Sans Avoir, i cili ishte toger i Pjetrit dhe udhëhoqi një ushtri të veçantë.[20][21]

Duke mos pasur disiplinë ushtarake, në atë që pjesëmarrësve u dukej me gjasë një tokë e çuditshme (Evropa Lindore), ushtria e re e Pjetrit shpejt u gjend në telashe pavarësisht se ata ishin akoma në territorin e krishterë. Ushtria e udhëhequr nga Walter luftoi me hungarezët për ushqim në Beograd, por përveç kësaj mbërriti në Kostandinopojë e padëmtuar. Ndërkohë, ushtria e udhëhequr nga Pjetri, e cila marshoi veçmas nga ushtria e Walter, gjithashtu luftoi me hungarezët dhe mund të ketë kapur Beogradin. Në Nish guvernatori Bizantin u përpoq t'i furnizonte ata, por Pjetri kishte pak kontroll mbi ndjekësit e tij dhe trupat bizantine ishin të nevojshme për të shuar sulmet e tyre. Pjetri arriti në Konstandinopojë në gusht, ku ushtria e tij u bashkua me atë të udhëhequr nga Walter, e cila tashmë kishte mbërritur, si dhe banda të ndara kryqtarësh nga Franca, Gjermania dhe Italia. Një ushtri tjetër e Bohemëve dhe Saksonëve nuk e kaloi Hungarinë përpara se të ndahej.[20]

Kjo turmë e pabindur filloi të sulmonte dhe të shkatërronte jashtë qytetit në kërkim të furnizimeve dhe ushqimit, duke bërë që Aleksi ta transportonte me shpejtësi grupimin përtej Bosforit një javë më vonë.[22] Pasi kaluan në Azinë e Vogël, kryqtarët u ndanë dhe filluan të plaçkisnin fshatrat, duke bredhur në territorin Selxhuk përreth Nikesë. Përvoja më e madhe e turqve ishte dërrmuese; dhe shumica e këtij grupi të kryqtarëve u masakrua për shkak të kësaj. Disa kryqtarë italianë dhe gjermanë u mposhtën dhe u vranë në Xerigordon në fund të Gushtit. Ndërkohë, ndjekësit e Walter dhe Pjeter, të cilët, megjithëse në pjesën më të madhe të tyre nuk ishin të trajnuar në betejë, por drejtoheshin nga rreth 50 kalorës, zhvilluan një betejë kundër turqve në Civetot në tetor. Harkëtarët turq shkatërruan ushtrinë kryqtare dhe Walter ishte midis të vdekurve. Pjetri, i cili mungoi në Konstandinopojë në atë kohë, më vonë u bashkua me ushtrinë kryesore të kryqtarëve, së bashku me disa të mbijetuar të Civetot.[23]

A map of the Mediterranean, with the routes of Hugh I of Vermandois, Godfrey of Bouillon, Bohemond of Taranto, Raymond IV of Toulouse, Robert Curthose, and Baldwin of Boulogne highlighted. The major Christian and Muslim empires at the time of the crusade are also highlighted. Major battles in Asia Minor are marked.
Një hartë e rrugëve të drejtuesve kryesorë të kryqëzatës, në frëngjisht

Në nivel lokal, predikimi i Kryqëzatës së Parë ndezi masakrat e Rheinlandit të kryera kundër hebrenjve, të cilat disa historianë i kanë konsideruar si "Holokaustin e parë".[24] Në fund të vitit 1095 dhe fillim të vitit 1096, muaj para nisjes së kryqëzatës zyrtare në gusht, kishte sulme ndaj komuniteteve hebreje në Francë dhe Gjermani. Në maj të vitit 1096, Emicho i Flonheim (ndonjëherë i njohur gabimisht si Emicho i Leiningen) sulmoi hebrenjtë në Speyer dhe Worms. Kryqtarë të tjerë jozyrtarë nga Suabia, të udhëhequr nga Hartmann i Dillingen, së bashku me vullnetarë francezë, anglezë, lotharingas dhe flandrianë, të udhëhequr nga Drogo i Nesle dhe William Zdrukthëtari, si dhe shumë vendas, u bashkuan me Emicho në shkatërrimin e komunitetit hebre të Mainz në fund të majit.[25] Në Mainz, një grua hebreje vrau fëmijët e saj në vend që t'i shihte të vrarë; kryerabini, Kalonymus Ben Meshullam, bëri vetëvrasje për t'i paraprirë vrasjes.[26] Grupimi i Emicho shkoi më pas në Këln dhe të tjerët vazhduan në Trier, Metz dhe qytete të tjera.[27] Pjetër Vetmitari mund të ketë qenë i përfshirë në dhunën kundër hebrenjve, dhe një ushtri e udhëhequr nga një prift me emrin Folkmar sulmoi gjithashtu hebrenjtë më në lindje të Bohemisë.[28]

Mbreti Coloman i Dituri, duhej të merrej me problemet që shkaktuan ushtritë e Kryqëzatës së Parë gjatë marshimit të tyre nëpër Hungari drejt Tokës së Shenjtë në 1096.[29] Ai mundi dhe masakroi dy turma kryqtare për të parandaluar sulmet e tyre plaçkitëse në Mbretërinë e Hungarisë. Ushtria e Emicho përfundimisht vazhdoi në Hungari, por u mund nga ushtria e Coloman. Ndjekësit e Emicho u shpërndanë; disa në fund u bashkuan me ushtritë kryesore, megjithëse vetë Emicho shkoi në shtëpi.[27] Shumë nga sulmuesit duket se kanë dashur të detyrojnë hebrenjtë të konvertohen, megjithëse ata ishin gjithashtu të interesuar të merrnin para prej tyre. Dhuna fizike ndaj hebrenjve nuk ishte kurrë pjesë e politikës zyrtare të hierarkisë së kishës për kryqëzatat dhe peshkopët e krishterë, veçanërisht Kryepeshkopi i Këlnit, bënë çmos për të mbrojtur hebrenjtë. Një dekadë më parë, Ipeshkvi i Speyer kishte ndërmarrë hapin e sigurimit të hebrenjve të atij qyteti në një geto të rrethuar me mure për t'i mbrojtur ata nga dhuna e krishterë dhe t'u jepte kryerabinëve të tyre kontrollin e çështjeve gjyqësore. Sidoqoftë, disa gjithashtu morën para në këmbim të mbrojtjes së tyre. Sulmet mund ta kenë pasur origjinën në besimin se hebrenjtë dhe myslimanët ishin në të njëjtën mënyrë armiq të Krishtit dhe armiqtë duhej të luftoheshin ose të konvertoheshin në krishterim. Godfrey i Bouillon u përfol se kishte zhvatur para nga hebrenjtë e Këlnit dhe Mainzit dhe shumë nga Kryqtarët pyesnin veten pse ata duhet të udhëtonin mijëra milje për të luftuar jo-besimtarët kur kishte jo-besimtarë afër shtëpisë.[30]

Kryqëzata e Princave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Katër ushtritë kryesore të kryqtarëve u larguan nga Evropa rreth kohës së caktuar në gusht 1096. Ata morën rrugë të ndryshme për në Kostandinopojë dhe u mblodhën jashtë mureve të qytetit midis nëntorit 1096 dhe prillit 1097; i pari mbërriti Hugh i Vermandois, i ndjekur nga Godfrey, Raymond dhe Bohemond. Këtë herë, Perandori Aleksi ishte më i përgatitur për kryqtarët; kishte më pak incidente të dhunshme gjatë rrugës.[31] Është e pamundur të vlerësosh numrat e përfshirë. Disa historianë vendosin një shifër prej 70,000 deri në 80,000 mbi numrin që u larguan nga Evropa Perëndimore në vitin pas Klermontit dhe më shumë u bashkuan në kohëzgjatjen tre-vjeçare.[5] Vlerësimet për numrin e kalorësve shkojnë nga 7,000 deri në 10,000; 35,000 deri 50,000 ushtarë këmbësorë; dhe duke përfshirë jo-luftëtarët gjithsej 60,000 deri 100,000.[2] Mbreti Coloman i Hungarisë lejoi Godfrey të Bouillon dhe trupave të tij të kalonin Hungarinë vetëm pasi Godfrey të ofronte vëllain e tij, Baldwin, si peng për të garantuar sjelljen e mirë të trupave të tij. Në këtë mënyrë mbreti Coloman dëshironte të parandalonte plaçkitjen prej ushtrisë së Kryqtarëve.[29][32]

Rekrutimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rruga e Kryqëzatës së Parë përmes Azisë

Fjalimi i Urbanit ishte planifikuar mirë: ai kishte diskutuar kryqëzatën me Adhemar të Le Puy dhe Raymond IV, Kont i Tuluzës dhe menjëherë ekspedita kishte mbështetjen e dy udhëheqësve më të rëndësishëm të Francës Jugore. Vetë Adhemar ishte i pranishëm në këshill dhe ishte i pari që "mori kryqin". Gjatë pjesës tjetër të vitit 1095 dhe në vitin 1096, Urbani përhapi mesazhin në të gjithë Francën dhe i nxiti peshkopët dhe legatët e tij të predikonin në dioqezat e tyre nëpër Francë, Gjermani dhe Itali gjithashtu. Sidoqoftë, është e qartë se përgjigja ndaj fjalimit ishte shumë më e madhe nga sa priste edhe Papa, e lëre më Aleksi. Në turin e tij në Francë, Urban u përpoq të ndalonte njerëz të caktuar (përfshirë gratë, murgjit dhe të sëmurët) që të bashkoheshin në kryqëzatë, por kjo doli gati e pamundur. Në fund, shumica e atyre që morën thirrjen nuk ishin kalorës, por fshatarë që nuk ishin të pasur dhe kishin pak aftësi luftarake, në një shpërthim të një devotshmërie të re emocionale dhe personale që nuk u shfrytëzua lehtësisht nga aristokracia kishtare dhe laike.[33] Zakonisht, predikimi do të përfundonte me çdo vullnetar që betohej për të kryer një pelegrinazh në Kishën e Varrit të Shenjtë; atyre gjithashtu iu dha një kryq, zakonisht i qepur në rrobat e tyre. [34]

Siç shkruajti Thomas Asbridge, "Ashtu siç nuk mund të bëjmë asgjë më shumë sesa të përafrojmë numrin e mijërave që iu përgjigjën idealit kryqtar, po ashtu, me provat e mbijetuara, ne mund të kemi vetëm një depërtim të kufizuar në motivet dhe qëllimet e tyre".[35] Brezat e mëparshëm të studiuesve argumentuan se kryqtarët ishin të motivuar nga lakmia, duke shpresuar të gjenin një jetë më të mirë larg urisë dhe luftës që ndodhte në Francë, por siç vëren Asbridge, "Kjo paraqitje është ... thellësisht mashtruese".[36] Ai argumenton se lakmia nuk kishte gjasa të ketë qenë një faktor kryesor për shkak të kostos jashtëzakonisht të lartë të udhëtimit kaq larg nga shtëpia dhe sepse pothuajse të gjithë kryqtarët përfundimisht u kthyen në shtëpi pasi përfunduan pelegrinazhin e tyre në vend që të përpiqeshin të fitonin pasuri për veten e tyre në Tokën e Shenjtë.[37][38] Është e vështirë ose e pamundur të vlerësosh motivet e mijëra të varfërve për të cilët nuk ka të dhëna historike, apo edhe ato të kalorësve të rëndësishëm, historitë e të cilëve zakonisht ritregoheshin nga murgjit ose klerikët. Ndërsa bota laike mesjetare ishte ingranuar kaq thellë me botën shpirtërore të kishës, ka shumë të ngjarë që devotshmëria personale të ishte një faktor kryesor për shumë kryqëzatë.[39]

Pavarësisht këtij entuziazmi popullor, Urban siguroi që do të kishte një ushtri kalorësish, të marrë nga aristokracia Franceze. Përveç Adhemar dhe Raymond, udhëheqësit e tjerë që ai rekrutoi gjatë gjithë vitit 1096 përfshinin Bohemondin e Tarantos, një aleat italian jugor i papëve të reformës; Nipi i Bohemondit Tancred; Godfrey i Bouillon, i cili kishte qenë më parë një aleat anti-reformë i Perandorit të Shenjtë Romak; vëllai i tij Baldwin i Boulogne; Hugh I, Kont i Vermandois, vëllai i shkishëruar i Filipit I i Francës; Robert Curthose, vëllai i William II të Anglisë; dhe të afërmit e tij Stephen II, Kont i Blois dhe Robert II, Kont i Flandrisë. Kryqtarët përfaqësonin Francën Veriore dhe Jugore, Flandrinë, Gjermaninë, Italinë Jugore, dhe kështu ishin të ndarë në katër ushtri të veçanta që nuk ishin gjithmonë bashkëpunuese, megjithëse mbaheshin së bashku nga qëllimi i tyre i përbashkët.[40]

Kryqëzata u drejtua nga disa nga fisnikët më të fuqishëm të Francës, të cilët lanë gjithçka pas, dhe shpesh ndodhte që familje të tëra shkuan në kryqëzatë duke rrezikuar veten.[41] Për shembull, Roberti i Normandisë i dha hua Dukatin e Normandisë vëllait të tij William II të Anglisë dhe Godfrey i shiti ose hipotekoi pronën e tij kishës.[42] Sipas biografit të Tancred, ai ishte i shqetësuar për natyrën mëkatare të luftës kalorësiake dhe ishte i ngazëllyer për të gjetur një mënyrë shfrenimi të shenjtë të dhunës.[43] Tancred dhe Bohemond, si dhe Godfrey, Baldwin dhe vëllai i tyre më i madh Eustace III, Kont i Boulogne, janë shembuj të familjeve që bënë kryqëzatë së bashku. Riley-Smith argumenton se entuziazmi për kryqëzatën ishte ndoshta i bazuar në marrëdhëniet familjare, pasi shumica e kryqtarëve francezë ishin të afërm të largët.[44] Sidoqoftë, në të paktën disa raste, përparimi personal luajti një rol në motivet e Kryqtarëve. Për shembull, Bohemond u motivua nga dëshira për të fituar një territor në lindje dhe kishte bërë më parë fushatë kundër Bizantinëve për t'u përpjekur për ta arritur këtë. Kryqëzata i dha atij një mundësi të mëtejshme, të cilën ai e shfrytëzoi pas rrethimit të Antiokisë, duke marrë në zotërim qytetin dhe duke themeluar Principatën e Antiokisë.[45]

Madhësia e të gjithë ushtrisë kryqtare është e vështirë të vlerësohet; numra të ndryshëm u dhanë nga dëshmitarët okularë, dhe po aq vlerësime të ndryshme janë ofruar nga historianët modernë. Historiani ushtarak i kryqtarëve David Nicolle i konsideron ushtritë të përbëra nga rreth 30,000 - 35,000 kryqtarë, përfshirë 5,000 kalorës. Raymond kishte kontigjentin më të madh me rreth 8,500 këmbësorë dhe 1,200 kalorës.[46]

Princat arritën në Kostandinopojë me pak ushqim dhe prisnin furnizime dhe ndihma nga Aleksi. Alexios ishte kuptueshëm i dyshimtë pas përvojave të tij me Kryqëzatën e Popullit, dhe gjithashtu sepse kalorësit përfshinin armikun e tij të vjetër Norman, Bohemondin, i cili kishte pushtuar territorin bizantin në shumë raste me babanë e tij, Robert Guiscard, dhe madje mund të ketë tentuar të organizojë një sulm ndaj Konstandinopojës ndërsa ishte në kamp jashtë qytetit.[47]

Udhëheqësit e kryqëzatës në anijet greke që kalonin Bosforin, një pikturë romantike nga shekulli XIX

Kryqtarët mund të kenë pritur që Alexios të bëhej udhëheqësi i tyre, por ai nuk kishte interes për t'u bashkuar me ta dhe ishte kryesisht i shqetësuar për transportimin e tyre në Azinë e Vogël sa më shpejt të ishte e mundur.[48] Në këmbim të ushqimit dhe furnizimeve, Aleksi u kërkoi udhëheqësve që t'i betoheshin për besnikëri dhe t'i premtonin se do t'i kthenin Perandorisë Bizantine çdo tokë të marrë nga turqit. Godfrey ishte i pari që bëri betimin dhe pothuajse të gjithë udhëheqësit e tjerë e ndoqën atë, megjithëse ata e bënë këtë vetëm pasi lufta pothuajse kishte shpërthyer në qytet midis qytetarëve dhe kryqtarëve, të cilët ishin të etur për të plaçkitur për furnizime. Vetëm Raymond shmangu betimin, duke u zotuar se ai thjesht nuk do t'i shkaktonte dëm Perandorisë. Para se të sigurohej që ushtritë e ndryshme të transportoheshin përtej Bosforit, Alexios i këshilloi udhëheqësit se si të përballonin më së miri ushtritë selxhuke që do të hasnin së shpejti.[49]

Rrethimi i Nikesë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ushtritë e Kryqtarëve kaluan në Azinë e Vogël gjatë gjysmës së parë të vitit 1097, ku u bashkuan me Pjetër Vetmitarin dhe pjesën tjetër të ushtrisë së tij relativisht të vogël. Përveç kësaj, Alexios dërgoi edhe dy gjeneralë të tij, Manuel Boutoumites dhe Tatikios, për të ndihmuar kryqtarët. Objektivi i parë i fushatës së tyre ishte Nikea, më parë një qytet nën sundimin bizantin, por që ishte bërë kryeqyteti i Sulltanatit Selxhuk të Rumit nën Kilij Arslan I. Arslan ishte larg duke bërë fushatë kundër Danishmendëve në Anadollin qendror në atë kohë dhe kishte lënë pas thesarin e tij dhe familjen e tij, duke nënvlerësuar forcën e këtyre kryqtarëve të rinj.[50]

Rrjedhimisht, me mbërritjen e Kryqtarëve, qyteti iu nënshtrua një rrethimi të gjatë, dhe kur Arslani u lajmërua, ai u kthye me shpejtësi në Nike dhe sulmoi ushtrinë kryqtare në 16 maj. Ai u zmbraps nga forca kryqëtare çuditërisht e madhe, me humbje të mëdha që u pësuan nga të dy palët në betejën pasuese.[51] Rrethimi vazhdoi, por kryqtarët patën pak sukses pasi zbuluan se nuk mund ta bllokonin liqenin, në të cilin ndodhej qyteti dhe nga i cili mund të sigurohej. Për të thyer qytetin, Alexios dërgoi anijet e Kryqtarëve duke i lëvizur mbi tokë mbi trungje dhe pasi u panë nga garnizoni turk ata u dorëzuan përfundimisht në 18 Qershor.[52]

Kishte një farë pakënaqësie midis Frankëve të cilët ishin të ndaluar të plaçkitnin qytetin. Kjo gjë u përmirësua nga Aleksi duke i shpërblyer financiarisht kryqtarët. Kronikat e mëvonshme e ekzagjerojnë tensionin midis grekëve dhe frankëve, por Stefan i Blois, në një letër drejtuar gruas së tij Adela e Blois konfirmon vullnetin e mirë dhe bashkëpunimi vazhdonte në këtë pikë.[2] Siç shkruan Thomas Asbridge, "rënia e Nikesë ishte një produkt i politikës së suksesshme të bashkëpunimit të ngushtë midis kryqtarëve dhe Bizantit".[53]

Beteja e Dorileut[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Baldwin i Boulogne hyn në Edessa në 1098 (pikturë historike, Joseph-Nicolas Robert-Fleury 1840)

Në fund të qershorit, kryqtarët marshuan përmes Anadollit. Ata ishin të shoqëruar nga disa trupa bizantine nën Tatikios dhe ende mbanin shpresën se Aleksi do të dërgonte një ushtri të plotë bizantine pas tyre. Ata gjithashtu ndanë ushtrinë në dy grupe që menaxhoheshin më lehtë - njëri kontigjent i udhëhequr nga normanët, tjetri nga francezët.[54] Të dy grupet synuan të takoheshin përsëri në Dorile, por më 1 korrik normanët, të cilët kishin marshuar përpara francezëve, u sulmuan nga Kilij Arslan. Arslan kishte mbledhur një ushtri shumë më të madhe sesa kishte bërë më parë pas disfatës së tij në Nike, dhe tani rrethoi normanët me harkëtarët e tij në kuaj. Normanët "u vendosën në një formacion të ngushtë mbrojtës",[55] duke rrethuar të gjitha pajisjet e tyre dhe jo-luftëtarët që i kishin ndjekur gjatë udhëtimit dhe dërguan për të kërkuar ndihmë nga grupi tjetër. Kur mbërritën francezët, Godfrey theu linjat turke dhe legati Adhemar i goditi turqit nga prapa; kështu turqit, të cilët kishin pritur të shkatërronin normanët dhe nuk parashikonin ardhjen e shpejtë të francezëve, ia mbathën e nuk u përballën me ushtrinë e kombinuar kryqtare.[56]

Marshi i kryqtarëve nëpër Anadoll ishte më pas i pa kundërshtuar, por udhëtimi ishte i pakëndshëm, pasi Arslan kishte djegur dhe shkatërruar gjithçka që la pas gjatë largimit të ushtrisë së tij. Ishte mesi i verës dhe kryqtarët kishin shumë pak ushqim dhe ujë; shumë njerëz dhe kuaj vdiqën.[57] Të krishterët ndonjëherë u jepnin atyre dhurata me ushqim dhe para, por më së tepërmi, kryqtarët thjesht plaçkitnin sa herë që shfaqej rasti. Udhëheqësit individualë vazhduan të grindeshin për lidershipin e përgjithshëm, megjithëse askush prej tyre nuk ishte aq i fuqishëm sa të merrte komandën më vete, pasi Adhemar njihej gjithmonë si udhëheqësi shpirtëror. Pasi kaloi nëpër Portat e Cilicianit, Baldwin i Boulogne u nis vetë drejt tokave armene përreth Eufratit; gruaja e tij, pretendimi i tij i vetëm për tokat dhe pasurinë evropiane, kishte vdekur pas betejës, duke mos i dhënë Baldwin asnjë arsye për t'u rikthyer në Evropë. Kështu, ai vendosi të kapte një copë tokë për veten e tij në Tokën e Shenjtë. Në fillim të vitit 1098, ai u adoptua si trashëgimtar nga Thoros i Edessa, një sundimtar i cili nuk pëlqehej nga subjektet e tij armene për shkak të fesë së tij ortodokse. Thoros më vonë u vra, gjatë një kryengritje që Baldwin mund të ketë nxitur.[58] Pastaj, në Mars 1098, Baldwin u bë sundimtari i ri, duke krijuar kështu Kontenë e Edesës, i pari nga shtetet kryqtare.

Rrethimi i Antiokisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bohemond of Taranto is illuminated in the engraving as he is shown being the only one climbing the rampart of Antioch. The soldiers on the ground, armed for battle, are stopping and watching Bohemond.
Bohemondi i Tarantos i vetëm ngjitet në kullën e Antiokisë nga Gustave Doré (1871)

Ndërkohë, ushtria kryqtare u nis drejt Antiokisë, e cila shtrihej rreth gjysmës së rrugës midis Kostandinopojës dhe Jeruzalemit. E përshkruar nga Stephen i Blois si "një qytet jashtëzakonisht i madh, shumë i fortë dhe i pasulmueshëm", idea e marrjes së qytetit me sulm ishte dekurajuese për kryqtarët.[59] Duke shpresuar më shumë për të forcuar një kapitullim, ose për të gjetur një tradhtar brenda qytetit - një taktikë që më parë kishte bërë Antiokinë të shkonte në kontrollin e Bizantinëve dhe më pas Turqve selxhukë - ushtria kryqtare vendosi që Antiokia të rrethohej më 20 Tetor 1097.[60] Antiokia ishte aq e madhe sa kryqtarët nuk kishin trupa të mjaftueshme për ta rrethuar plotësisht atë, dhe si rezultat ajo ishte në gjendje të qëndronte pjesërisht e furnizuar.[61]

Deri në janar, rrethimi tetë-mujor çoi në qindra, ose ndoshta mijëra, kryqtarë që vdiqën nga uria. Adhemar konsideroi se kjo ishte shkaktuar nga natyra e tyre mëkatare; gratë u dëbuan nga kampi, agjërimi, lutja, dhënia e lëmoshës dhe u ndërmorën. Shumë, të tillë si Stephen i Blois, dezertuan. Sistemet e gjetjes së ushqimeve e lehtësuan situatën, ashtu si furnizimet nga Cicilia, Edessa, përmes porteve të kapura së fundmi të Latakia dhe Portin e Shën Simeonit dhe në mars një flotë e vogël angleze.[2] Frankët përfituan nga përçarja në botën myslimane dhe keqkuptimi i mundshëm që ata mendohej se ishin mercenarë bizantinë. Vëllezërit Selxhukë, Duqaq i Sirisë dhe Fakhr al-Mulk Radwan i Aleppos dërguan ushtri të ndara në dhjetor dhe shkurt që nëse do të ishin kombinuar ndoshta do të kishin qenë fituese.[2]

Pas këtyre dështimeve, Atabeu i Mosulit ngriti një koalicion nga Siria e Jugut, Iraku i Veriut dhe Anadolli me ambicien e zgjerimit të pushtetit të tij nga Siria në detin Mesdhe. Bohemond i bindi udhëheqësit e tjerë që nëse Antiokia binte ai do ta mbante për vete dhe se një komandant armen i një pjese të mureve të qytetit kishte rënë dakord për të lejuar hyrjen e kryqtarëve. Stefan i Blois kishte qenë konkurrenti i tij i vetëm dhe ndërsa dezertonte mesazhin e tij për Aleksin se kauza ishte e humbur e bindi Perandorin të ndalonte përparimin e tij përmes Anadollit në Philomelium përpara se të kthehej në Konstandinopojë. Dështimi i Aleksit për të arritur rrethimin u përdor nga Bohemond për të racionalizuar refuzimin e tij për ta kthyer qytetin te Perandoria siç ishte premtuar.[5] Armeni, Firouz, ndihmoi Bohemond dhe një grup të vogël të hynte në qytet në 2 Qershor dhe të hapte një portë në të cilin moment boritë ranë, shumica e krishterë e qytetit hapi portat e tjera dhe kryqtarët hynë. Gjatë plaçkitjes ata vranë shumicën e banorëve myslimanë dhe shumë grekë të krishterë, sirianë dhe armenë gjatë kaosit.

Më 4 qershor arriti pararoja e ushtrisë 40,000 vetëshe të Kerbogha duke rrethuar Frankët. Nga 10 qershori për 4 ditë, valët e njerëzve të Kerbogha sulmuan muret e qytetit nga agimi deri në muzg. Bohemond dhe Adhemar bllokuan portat e qytetit për të parandaluar dezertimet masive dhe arritën të mbaheshin. Kerbogha më pas ndryshoi taktikat në përpjekje për t'i vrarë me anë të urisë kryqtarët. Morali brenda qytetit ishte i ulët dhe humbja dukej e pashmangshme, por një vizionar fshatar i quajtur Pjetër Bartholomeu pretendoi se apostulli Shën Andrea erdhi tek ai për të treguar vendndodhjen e Heshtës së Shenjtë që kishte shpuar Krishtin në kryq. Kjo supozohet të ketë inkurajuar kryqtarët por dëshmitë çojnë në përfundime të gabuara pasi ishin dy javë para betejës përfundimtare për qytetin. Më 24 qershor Frankët kërkuan kushte për tu dorëzuar që u refuzuan. Më 28 qershor 1098 në agim frankët marshuan nga qyteti në katër grupe beteje për tu përballur me armikun. Kerbogha i lejoi ata të vendoseshin me qëllim shkatërrimin e tyre në qiell të hapur. Megjithatë disiplina e ushtrisë myslimane nuk mbajti dhe një sulm i çrregullt filloi. Në pamundësi për të kapërcyer një forcë në gjendje të dobët të cilën e kalonin në numër me raport dy me një, myslimanët që po sulmonin Portën e Urës ia mbathën përmes trupit kryesor të ushtrisë muslimane që po avanconte. Me shumë pak viktima, ushtria myslimane u thye dhe iku nga beteja.[2]

Stefan i Blois, një udhëheqës i Kryqëzatës, ishte në Aleksandretë kur mësoi situatën në Antioki. Dukej sikur situata e tyre ishte e pashpresë, kështu që ai u largua nga Lindja e Mesme, duke paralajmëruar Alexios dhe ushtrinë e tij gjatë kthimit për në Francë.[62] Për shkak të asaj që dukej si një tradhti masive, udhëheqësit në Antioki, veçanërisht Bohemond, argumentuan se Alexios kishte braktisur Kryqëzatën dhe kështu i shfuqizuan të gjitha betimet e tyre ndaj tij. Ndërsa Bohemond siguroi pretendimin e tij ndaj Antiokisë, jo të gjithë ranë dakord (më së shumti Raymond i Toulouse), kështu që kryqëzata u shty për pjesën tjetër të vitit, teksa fisnikët debatonin mes tyre. Kur diskutohet kjo periudhë, një këndvështrim i përbashkët historiografik i përparuar nga disa studiues është se Frankët e Francës Veriore, Provençalët e Francës Jugore dhe Normanët e Italisë Jugore e konsideronin veten e tyre si "kombe" të ndara, duke krijuar trazira ndërsa secili përpiqej të rriste statusin e tij individual. Të tjerë argumentojnë se ndërsa kjo mund të ketë pasur të bënte me mosmarrëveshjet, ambicia personale midis udhëheqësve të Kryqtarëve mund të fajësohet po aq lehtë.[45]

Ndërkohë, shpërtheu një murtajë, duke vrarë shumë në mesin e ushtrisë, duke përfshirë legatin Adhemar, i cili vdiq në 1 Gusht.[63] Tani kishte edhe më pak kuaj se më parë, dhe për më keq, fshatarët myslimanë në zonë refuzuan të furnizonin kryqtarët me ushqim. Kështu, në dhjetor, pasi qyteti arab Ma'arrat al-Numan u mor pas një rrethimi, historia përshkruan shfaqjen e parë të kanibalizmit midis kryqtarëve.[64] Radulph i Caen shkruajti, "Në Ma'arrat trupat tona zienin të rritur paganë në tenxhere gatimi; ata vunë fëmijët në heshta dhe i gllabëruan të pjekur."[65] Në të njëjtën kohë, kalorësit dhe ushtarët e vegjël ishin bërë gjithnjë e më të shqetësuar dhe kërcënuan për të vazhduar për në Jeruzalem pa udhëheqësit e tyre grindavecë. Më në fund, në fillim të vitit 1099, marshimi rifilloi, duke e lënë Bohemondin pas si Princin e parë të Antiokisë.[45]

Vazhdimi i marshimit për në Jeruzalem[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Duke ecur poshtë brigjeve të Mesdheut, kryqtarët hasën në rezistencë të pakët, pasi sundimtarët vendas preferuan të bënin paqe me ta dhe t'i furnizonin me furnizime sesa të luftonin, me një përjashtim të dukshëm gjatë rrethimit të braktisur të Arqas.[66] Iftikhar al-Dawla, guvernatori Fatimid i Jeruzalemit, ishte në dijeni të mbërritjes së Kryqtarëve. Ai dëboi të gjithë banorët e krishterë të Jeruzalemit para mbërritjes së Kryqtarëve, për të shmangur mundësinë e rënies së qytetit për shkak të tradhëtisë nga brenda, dhe ai helmoi shumicën e puseve në zonë.[62] Kryqtarët arritën në Jeruzalem, i cili ishte rimarrë prej Selxhukëve nga Fatimidët vetëm një vit më parë, më 7 Qershor. Shumë kryqtarë qanë kur panë qytetin që kishin udhëtuar kaq gjatë për të arritur.[67]

Rrethimi i Jeruzalemit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrethimi i Jeruzalemit siç përshkruhet në një dorëshkrim mesjetar

Ardhja e kryqtarëve në Jeruzalem zbuloi një zonë rurale të thatë, me mungesa në ujë dhe furnizime ushqimore. Këtu nuk kishte asnjë mundësi lehtësimi, edhe pse ata kishin frikë nga një sulm i mundshëm nga sundimtarët Fatimid vendas. Nuk kishte shpresa për të bllokuar qytetin siç kishin bërë në Antioki; kryqtarët kishin mungesë trupash, furnizimesh dhe kohë të pamjaftueshme. Përkundrazi, ata vendosën ta merrnin qytetin me sulm.[67] Ata mund të kishin pasur pak mundësi zgjedhje, pasi në kohën kur ushtria kryqtare arriti në Jeruzalem, është vlerësuar se kishin mbetur vetëm rreth 12,000 burra, përfshirë 1,500 kalorës.[68] Këta kontigjente, të përbërë nga burra me origjinë të ndryshme dhe besnikëri të ndryshme, po i afroheshin edhe një pike tjetër të ulët në shoqërinë e tyre; p.sh., ndërsa Godfrey dhe Tancred bënin kampin në veri të qytetit, Raymond e bëri atë në jug. Për më tepër, kontigjenti Provençal nuk mori pjesë në sulmin fillestar më 13 qershor. Ky sulm i parë ishte ndoshta më shumë spekulativ sesa i vendosur, dhe pas ngjitjes së murit të jashtëm, kryqtarët u zmbrapsën nga ai i brendshëm.[67]

Pas dështimit të sulmit fillestar, u organizua një takim midis udhëheqësve të ndryshëm, në të cilin u ra dakord që një sulm më i bashkërenduar do të nevojitej në të ardhmen. Më 17 qershor, një grup marinarësh gjenovezë nën drejtimin e Guglielmo Embriaco mbërriti në Jaffa dhe u mundësoi kryqtarëve inxhinierë të aftë, dhe ndoshta më kritike, furnizime me dru (të zhveshura nga anijet) për të ndërtuar makineri rrethimi.[67] Morali i kryqtarëve u ngrit kur një prift, Pjetër Desiderius, pretendoi se kishte patur një vizion hyjnor, të Peshkopit Adhemar, duke i udhëzuar ata të agjëronin dhe më pas të marshonin në një kortezh zbathur rreth mureve të qytetit, pas së cilës qyteti do të binte, sipas Historisë biblike të Joshuas në rrethimin e Jerikos.[67] Pas një agjërimi tre-ditor, më 8 korrik kryqtarët kryen kortezhin siç ishin udhëzuar nga Desiderius, duke përfunduar në Malin e Ullinjve ku Pjetri Vetmitari u predikoi atyre,[69] dhe pak më vonë grupimet e ndryshme mbërritën në një pikë pajtimi publik. Lajmi mbërriti shpejt pas kësaj se një ushmuese Fatimide ishte nisur nga Egjipti, duke u dhënë kryqtarëve një nxitje shumë të fortë për të bërë një sulm tjetër mbi qytetin.[67]

Sulmi përfundimtar mbi Jeruzalemin filloi më 13 korrik; Trupat e Raymond sulmuan portën jugore ndërsa kontigjentët e tjerë sulmuan murin verior. Fillimisht Provençalët në portën jugore bënë pak përparim, por kontigjentet në murin verior ia dolën më mirë, me një dëmtim të ngadaltë, por të qëndrueshëm të mbrojtjes. Më 15 korrik, një shtytje përfundimtare filloi në të dy skajet e qytetit dhe përfundimisht muri verior u kap. Në panikun që pasoi, mbrojtësit braktisën muret e qytetit në të dy skajet, duke lejuar që kryqtarët të hynin.[70]

Masakra[1] që pasoi kapjen e Jeruzalemit ka arritur një famë të veçantë.[71] Rrëfimet e dëshmitarëve okularë nga vetë kryqtarët lënë pak dyshime se ka pasur një masakër të madhe pas rrethimit. Sidoqoftë, disa historianë mendojnë se shkalla e masakrës është ekzagjeruar në burimet e mëvonshme mesjetare.[70][72]

Pas sulmit të suksesshëm në murin verior, mbrojtësit ia mbathën në Malin e Tempullit, të ndjekur nga Tancred dhe njerëzit e tij. Duke mbërritur para se mbrojtësit të mund të siguronin zonën, njerëzit e Tancred sulmuan zonën, duke vrarë shumë nga mbrojtësit, ndërsa pjesa tjetër u strehua në Xhaminë Al-Aksa. Tancred më pas i dha fund masakrës, duke u ofruar atyre në xhami mbrojtjen e tij.[70] Kur mbrojtësit në murin jugor dëgjuan për rënien e murit verior, ata ia mbathën në kështjellë, duke lejuar që Raymond dhe Provençalët të hynin në qytet. Iftikhar al-Dawla, komandanti i garnizonit, arriti një marrëveshje me Raymond, duke e dorëzuar kështjellën në këmbim të garancisë së kalimit të sigurt në Ascalon.[70]

Therja vazhdoi për pjesën tjetër të ditës; Muslimanët u vranë pa dallim, dhe hebrenjtë që ishin strehuar në sinagogën e tyre vdiqën kur ajo u dogj nga kryqtarët. Të nesërmen, të burgosurit e Tancred në xhami u masakruan. Sidoqoftë, është e qartë se disa myslimanë dhe hebrenj të qytetit i mbijetuan masakrës, ose u arratisën ose u kapën rob për t'u shpenguar.[70] Letra e pleqve Karaite të Askalonit jep detaje për hebrenjtë e Askalonit duke bërë përpjekje të mëdha për të shpenguar robër të tillë hebrenj dhe për t'i dërguar ata të sigurt në Aleksandri. Popullsia e krishterë lindore e qytetit ishte dëbuar para rrethimit nga guvernatori, dhe kështu i shpëtoi masakrës.[70]

Themelimi i Mbretërisë së Jeruzalemit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Grafiti kryqtarësh në Kishën e Varrit të Shenjtë, Jeruzalem

Më 22 korrik, u mbajt një këshill në Kishën e Varrit të Shenjtë për të vendosur qeverisjen për Jeruzalemin. Vdekja e Patriarkut Grek nënkuptonte se nuk kishte asnjë kandidat të dukshëm kishtar për të krijuar një zotëri fetare. Megjithëse Raymond i Toulouse mund të pretendonte se ishte udhëheqësi i shquar i kryqëzatës nga viti 1098, mbështetja ndaj tij ishte zbehur që nga përpjekjet e tij të dështuara për të rrethuar Arqa dhe për të krijuar mbretërinë e tij. Kjo mund të ketë qenë arsyeja pse ai me devotshmëri refuzoi kurorën me arsyetimin se ajo mund të mbahej vetëm nga Krishti. Mund të ketë qenë gjithashtu një përpjekje për të bindur të tjerët të refuzonin titullin, megjithatë Godfrey ishte tashmë i njohur me një pozicion të tillë dhe më bindëse ishte ndoshta ushtria e madhe e trupave nga Lorraine në Jeruzalem, e udhëhequr nga ai dhe vëllezërit e tij, Eustace dhe Baldwin, të cilët ishin vasalë të dinastisë Ardennes-Bouillion.[4] Prandaj, Godfrey u zgjodh, duke pranuar titullin Mbrojtës i Varrit të Shenjtë dhe mori pushtetin laik. Raymond u zemërua nga ky zhvillim dhe u përpoq të kapte Kullën e Davidit para se të largohej nga qyteti.[2]

Beteja e Askalonit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në gusht veziri al-Afdal Shahanshah zbarkoi një forcë prej 20,000 afrikano-veriorësh në Askalon. Geoffrey dhe Raymond marshuan për të përballur këtë ushtri më 9 gusht për të parandaluar që të rrethoheshin me një forcë prej vetëm 1,200 kalorësish dhe 9,000 ushtarësh këmbësorë. Me inferioritet numerik, frankët filluan një sulm të befasishëm gjatë agimit dhe shpartalluan forcën myslimane me vetbesim të tepruar dhe të papërgatitur. Sidoqoftë, rasti u humb, pasi grindja midis Raymond dhe Godfrey parandaloi një përpjekje të garnizonit të qytetit për t'u dorëzuar ndaj Raymondit më të besuar. Qyteti mbeti në duart e muslimanëve dhe një kërcënim ushtarak për mbretërinë e sapolindur.[2]

Pasojat dhe trashëgimia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shtetet kryqtare pas Kryqëzatës së Parë

Shumica e kryqtarëve tani e konsideruan pelegrinazhin e tyre të përfunduar dhe u kthyen në shtëpi. Vetëm 300 kalorës dhe 2.000 këmbësorë mbetën për të mbrojtur Palestinën. Ishte mbështetja e kalorësve nga Lorraine që i mundësoi Godfrey të marrë udhëheqjen laike të Jeruzalemit, mbi pretendimet e Raymond. Kur ai vdes një vit më vonë, po ata nga Lorraine penguan legatin papnor, planet e Dagobert të Pizës që Jeruzalemi të bëhej teokraci dhe në vend të kësaj e bënë Baldwin mbretin e parë latin të Jeruzalemit.[5] Bohemond u kthye në Evropë për të luftuar Bizantinët nga Italia, por ai u mund në 1108 në Durrës. Pas vdekjes së Raymond, trashëgimtarët e tij pushtuan Tripolin me mbështetjen gjenoveze.[2] Marrëdhëniet midis shteteve të reja të krijuara kryqtare të qarkut të Edessa dhe principatës së Antiokisë ishin të ndryshueshme: ata luftuan së bashku në humbjen e kryqtarëve në Betejën e Harranit; por Antiokianët pretenduan të drejtën e sundimit dhe bllokuan kthimin e Baldwin pas kapjes rob të tij në betejë.[4] Frankët u angazhuan plotësisht në politikën e Lindjes së Afërt me rezultatin që myslimanët dhe të krishterët shpesh luftuan në anët kundërshtare. Zgjerimit territorial të Antiokisë i erdhi fundi në 1119 me humbjen e madhe ndaj turqve në fushën e gjakut.[4]

A map of western Anatolia, showing the routes taken by Christian armies during the crusade of 1101
Një hartë e Anadollit perëndimor që tregon rrugët e marra nga ushtritë e krishtera gjatë kryqëzatës së vitit 1101

Megjithatë, kishte shumë që kishin shkuar në shtëpi para se të arrinin në Jeruzalem, dhe shumë që nuk ishin larguar fare nga Evropa. Kur suksesi i kryqëzatës u bë i ditur, këta njerëz u tallën dhe u përbuzën nga familjet e tyre dhe u kërcënuan me shkishërim nga Papa.[73] Në Evropën Perëndimore, ata që i kishin mbijetuar mbërritjes në Jeruzalem u trajtuan si heronj. Roberti i Flanders mori pseudonimin "Hierosolymitanus" (Roberti i Jeruzalemit) falë veprave të tij.[74] Ndër kryqtarët në Kryqëzatën e 1101 ishin Stephen II, Kont i Blois dhe Hugh i Vermandois, të cilët të dy ishin kthyer në shtëpi para se të arrinin në Jeruzalem. Kjo kryqëzatë pothuajse u asgjësua në Azinë e Vogël nga Selxhukët, por të mbijetuarit ndihmuan në përforcimin e mbretërisë me mbërritjen e tyre në Jeruzalem.[75]

Ekzistojnë prova të kufizuara të shkruara të reagimit islamik që datojnë para vitit 1160, por ajo që ekziston tregon se kryqëzata ishte vënë shumë pak re. Ky mund të jetë rezultat i një keqkuptimi kulturor në sensin që turqit dhe arabët nuk i njohën kryqtarët si luftëtarë të motivuar fetarisht me motive pushtimi dhe kolonizimi. Supozimi ishte se kryqtarët ishin vetëm më të fundit në një linjë të gjatë mercenarësh bizantinë. Gjithashtu bota islame mbeti e ndarë mes sundimtarëve rivale në Kajro, Damask, Alepo dhe Bagdad. Nuk pati asnjë kundërsulm pan-islamik, duke u dhënë mundësinë kryqtarëve të konsolidohen.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b Montefiore 2012.
 2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p Asbridge 2012.
 3. ^ Riley-Smith 2005.
 4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o Jotischky 2004.
 5. ^ a b c d e f g Tyerman 2019.
 6. ^ Asbridge 2004, pp. 3–4.
 7. ^ a b Lock 2006.
 8. ^ Riley-Smith 2005.
 9. ^ Holt 2004.
 10. ^ Hillenbrand 1999.
 11. ^ Holt 1989.
 12. ^ Holt 1989.
 13. ^ Asbridge 2004, p. 15.
 14. ^ Frankopan 2012
 15. ^ Asbridge 2004, p. 32.
 16. ^ Asbridge 2004, pp. 31–39
 17. ^ Riley-Smith 2005.
 18. ^ Tyerman 2006.
 19. ^ Asbridge 2004.
 20. ^ a b Riley-Smith 2005, p. 28.
 21. ^ Asbridge 2004, p. 82.
 22. ^ Riley-Smith 2005.
 23. ^ Asbridge 2004.
 24. ^ Riley-Smith 1991, p. 50.
 25. ^ Asbridge 2004.
 26. ^ Tyerman 2006, p. 102.
 27. ^ a b Tyerman 2006, p. 103.
 28. ^ Riley-Smith 2005, p. 24.
 29. ^ a b Curta 2019.
 30. ^ Tyerman 2006.
 31. ^ Asbridge 2004.
 32. ^ Kontler 1999.
 33. ^ Asbridge 2004, pp. 46–49.
 34. ^ Asbridge 2004, pp. 65–66.
 35. ^ Asbridge 2004.
 36. ^ Asbridge 2004.
 37. ^ Asbridge 2004.
 38. ^ Riley-Smith 1998.
 39. ^ Asbridge 2004, pp. 69–71.
 40. ^ Asbridge 2004, pp. 55–65.
 41. ^ Riley-Smith 1998, p. 21.
 42. ^ Asbridge 2004, p. 77.
 43. ^ Asbridge 2004, p. 71.
 44. ^ Riley-Smith 1998.
 45. ^ a b c Neveux 2008.
 46. ^ Nicolle 2003, pp. 21, 32.
 47. ^ Asbridge 2004, p. 106.
 48. ^ Asbridge 2004, p. 110.
 49. ^ Asbridge 2004.
 50. ^ Asbridge 2004, pp. 117–120.
 51. ^ Asbridge 2004, pp. 124–126.
 52. ^ Asbridge 2004, pp. 126–130.
 53. ^ Asbridge 2004, p. 130.
 54. ^ Asbridge 2004, pp. 132–34.
 55. ^ Asbridge 2004.
 56. ^ Asbridge 2004, pp. 135–37.
 57. ^ Asbridge 2004, pp. 138–39.
 58. ^ Hindley 2004.
 59. ^ Hindley 2004, p. 38.
 60. ^ Hindley 2004, p. 39
 61. ^ Tyerman 2006, p. 135.
 62. ^ a b Madden 2005.
 63. ^ Lock 2006, p. 23.
 64. ^ Runciman 1980, p. 261.
 65. ^ Hotaling 2003, p. 114
 66. ^ Tyerman 2006, p. 150.
 67. ^ a b c d e f Tyerman 2006. Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "Tyerman153" defined multiple times with different content
 68. ^ Konstam 2004.
 69. ^ Runciman284
 70. ^ a b c d e f Tyerman 2006, pp. 157–159
 71. ^ Tyerman 2006.
 72. ^ Madden 2005
 73. ^ Riley-Smith 2005, p. 35
 74. ^ Wiktionary: hierosolymitanus
 75. ^ Lock 2006