Kultura e Butmirit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vazo e vjetër nga Butmiri

Kultura e Butmirit është e përhapur në zonën përreth rrjedhës së poshtme dhe të mesme të lumit Bosnja dhe paraqet njërën ndër grupet më të rëndësishme kulturore nga periudha e hershme neolitike në Europë. Besohet se grupi i Butmirit është formuar rreth vitit 5100. p.e.s. Kultura e Butmirit është e njohur më shumë për qeramikën e saj unike.[1]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Butmir Culture". Sarajevo School of Science and Technology. 2006. Arkivuar nga origjinali më 4 mars 2016. Marrë më 1 shtator 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • W. Radymský, Moritz Hoernes: Die neolithische Station von Butmir bei Sarajevo in Bosnien. Ausgrabungen im Jahre 1893 (Wien 1895).
  • F. Fiala, Moritz Hoernes: Die neolithische Station von Butmir bei Sarajevo in Bosnien. Ausgrabungen in den Jahren 1894–1896. II. Teil (Schlussband) (Wien 1898).
  • Alojz Benac: Obre II – Neolitsko naselje butmirske grupe na Gornjem polju. Glasnik 26, 1971, S. 5–300.
  • Marija Gimbutas: Chronology of Obre I an Obre II. Wiss. Mitt. Bosnisch-Herzegowin. Landesmus. 4, 1974, S. 15–35.
  • S. Peric: Butmirska kultura: Geneza i razvoj. Butmir culture. Origin and development. Posebna Izdanja Arheoloski Institut (Beograd 1995).
  • Z. Kujundžić-Vejzagić, Johannes Müller, Knut Rassmann, T. Schüler: Okolište – Grabung und Geomagnetik eines zentralbosnischen Tells aus der ersten Hälfte des 5. vorchristlichen Jahrtausends. In: B. Hänsel (Hrsg.): Parerga Praehistorica: Jubiläumsschrift zur Prähistorischen Archäologie. 15 Jahre UPA. Universitätsforsch. Prähist. Arch. 100 (Bonn 2004) S. 69–81.
  • Johannes Müller, Knut Rassmann, Robert Hofmann (Hrsg.), Okolište 1 – Untersuchungen zu einer spätneolithischen Siedlungskammer in Zentralbosnien. = Universitätsforschungen zur prähistorischen Archäologie, Bd. 228. Bonn 2013.
  • Robert Hofmann: Okolište 2 – Untersuchungen zu einer spätneolithischen Siedlungskammer in Zentralbosnien. = Universitätsforschungen zur prähistorischen Archäologie, Bd. 234. Bonn 2013.