Kultura e Shteteve - Arabia Saudite

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Mbjenti kulturor i Arabisë Saudite është arab dhe islam, dhe vetë shoqëria në përgjithësi është thellësisht fetare, konservatore, tradicionale dhe familjare. Shumë qëndrime dhe tradita janë shekullore, që rrjedhin nga qytetërimi arab. Megjithatë, kultura e saj është ndikuar edhe nga ndryshimet e shpejta, pasi vendi u transformua nga një shoqëri nomade e varfër në një prodhues të pasur mallrash në vetëm disa vite në vitet 1970. Sunduesi ose mbreti më i fundit i Arabisë është mbreti Salman Al Saud ]

Lëvizja islamike vehabiste, e cila u krijua në shekullin e 18 dhe ndonjëherë përshkruhet si puritane austeritare, tani mbizotëron në vend. Duke ndjekur parimin e "urdhërimit të mirë dhe ndalimit të gabuar", ekzistojnë shumë kufizime për sjelljen dhe veshja, të cilat zbatohen rreptësisht si në aspektin ligjor ashtu edhe në atë shoqëror, shpesh më shumë sesa në vendet e tjera muslimane. Pijet alkoolike janë të ndaluara, për shembull, dhe nuk ka teatër ose ekspozitë publike të filmave.

Jeta e përditshme dominohet nga respektimi islam. Pesë herë çdo ditë, myslimanët thirren për t'u lutur nga minaret e xhamive të shpërndara në të gjithë vendin. Sepse e Premtja është dita më e shenjtë për muslimanët, fundjava është e premte-e shtunë. Në përputhje me doktrinën vehabiste, vetëm dy festa fetare, Eid al Fitr dhe Eid al-Adha, u njohën publikisht, deri në vitin 2006, kur një festë jo-fetare, pushimi kombëtar i 23 shtatorit (i cili përkujton unifikimin e mbretërisë) u rifutituan.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]