Kurset e hapura masive në Internet

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një kurs masiv i hapur në Internet ( MOOC /m uː k / ) ose një kurs i hapur në Internet është një kurs online që synon pjesëmarrjen e pakufizuar dhe aksesin e hapur nëpërmjet internetit. [1] Përveç materialeve tradicionale të kursit, të tilla si leksionet e filmuara, leximet dhe grupet e problemeve, shumë MOOC ofrojnë kurse ndërvepruese me forume përdoruesish ose diskutime në mediat sociale për të mbështetur ndërveprimet e komunitetit midis studentëve, profesorëve dhe asistentëve të mësimdhënies (TA), si dhe të opinioneve të çastit për kuizet e shpejta dhe detyrat të. MOOCs janë një zhvillim i hulumtuar gjerësisht në arsimin në distancë, [2] i prezantuar për herë të parë në 2008-ën, [3] që u shfaq si një mënyrë popullore e të mësuarit në 2012-ën, një vit i quajtur si "Viti i MOOC". [4] [5] [6]

MOOC-të e hershme shpesh theksonin veçoritë e aksesit të hapur, të tilla si liçencimi i hapur i përmbajtjes, struktura dhe qëllimet e të mësuarit, për të promovuar ripërdorimin dhe ripërzierjen e burimeve. Disa MOOC të mëvonshme (xMOOCs: MOOC të zgjeruara) përdorën liçenca të mbyllura për materialet e tyre të kursit duke ruajtur aksesin falas për studentët. [7] [8]

  1. ^ Kaplan, Andreas M.; Haenlein, Michael (2016). "Higher education and the digital revolution: About MOOCs, SPOCs, social media, and the Cookie Monster". Business Horizons. 59 (4): 441–50. doi:10.1016/j.bushor.2016.03.008. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Masson, M (dhjetor 2014). "Benefits of TED Talks". Canadian Family Physician. 60 (12): 1080. PMC 4264800. PMID 25500595. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Siemens, G. (2013). Massive open online courses: Innovation in education. In McGreal, R., Kinuthia W., & Marshall S. (Eds), Open educational resources: Innovation, research and practice (pp. 5–16). Vancouver: Commonwealth of Learning and Athabasca University.
  4. ^ Pappano, Laura (2 nëntor 2012). "The Year of the MOOC". The New York Times. Arkivuar nga origjinali më 27 maj 2020. Marrë më 18 prill 2014. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Lewin, Tamar (20 shkurt 2013). "Universities Abroad Join Partnerships on the Web". The New York Times. Arkivuar nga origjinali më 21 shkurt 2013. Marrë më 6 mars 2013. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Leontyev, Alexey; Baranov, Dmitry (2013-11-12). "Massive Open Online Courses in Chemistry: A Comparative Overview of Platforms and Features". Journal of Chemical Education (në anglisht). 90 (11): 1533–1539. Bibcode:2013JChEd..90.1533L. doi:10.1021/ed400283x. ISSN 0021-9584.
  7. ^ Cheverie, Joan. "MOOCs and Intellectual Property: Ownership and Use Rights". Arkivuar nga origjinali më 7 korrik 2020. Marrë më 18 prill 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ David F. Carr (20 gusht 2013). "Udacity hedges on open licensing for MOOCs". Information Week. Arkivuar nga origjinali më 25 tetor 2013. Marrë më 21 gusht 2013. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)