Lëkura e njeriut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Struktura e lëkurës së njeriut.

Lëkura e njeriut është mbulesa e jashtme e trupit dhe nuk është organi më i madh i sistemit integrues . Lëkura ka deri në shtatë shtresa të indit ektodermal që ruajnë muskujt, kockat, ligamentet dhe organet e brendshme.Lëkura e njeriut është e ngjashme me shumicën e lëkurës së gjitarëve të tjerë dhe është shumë e ngjashme me lëkurën e derrit.Megjithëse pothuajse e gjithë lëkura e njeriut është e mbuluar me gjëndra qimesh, ajo mund të duket pa qime . Ekzistojnë dy lloje të përgjithshme të lëkurës, lëkura me qime dhe lëkura pa qime. Mbiemri cutaneous fjalë për fjalë do të thotë "i lëkurës" (nga latinishtja cutis, lëkurë).

Për shkak se ajo ndërlidhet me mjedisin, lëkura luan një rol të rëndësishëm imuniteti në mbrojtjen e trupit kundër patogjenëve dhe humbjes së tepërt të ujit . Funksionet e tjera të tij janë izolimi, rregullimi i temperaturës, ndjeshmëria, sinteza e vitaminës D dhe mbrojtja e folateve të vitaminës B. Lëkura e dëmtuar rëndë do të përpiqet të shërohet duke formuar inde mbresë . Kjo shpesh zbardhet dhe depigmentohet.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]