Lëvizja e Rezistencës Suedeze

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Flamur

Lëvizja e Rezistencës Suedeze (sued. Svenska motståndsrörelsen, SMR), grupa neo-nazistike, i cili i ka vënë vetes qëllimin e përmes krijimit të revolucionit e Republikes Socialiste Kombëtare nordike, që përbërë nga Suedia, Finlanda, Norvegjia, Danimarka, Islanda dhe vendet Balltike.[1][2]

Lëvizja së rezistencës suedeze është një pjesa e lëvizjes së rezistencës veriore, ku në këtë momenti përfshijnë lëvizja së rezistencës finlandeze[3], lëvizja së rezistencës norvegjeze[4] dhe lëvizja së rezistencës daneze[5], përkatësisht.

Organizata është e bazuar në një hierarki të qartë dhe disiplinës[6]. Themelues i organizatës është Klas Lund, ai është i njohur edhe për faktin se ai ishte prapa së organizatës Vitt Ariskt Motstånd (Rezistenca e Bardhë Ariane).

Shënime[redakto | përpunoni burim]