Labrador Retriever

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Labrador Retriever.

Labrador Retriever ose thjesht Labrador është një racë britanike e qenve retriever. Ajo u zhvillua në Mbretërinë e Bashkuar nga qentë e peshkimit të importuar nga kolonia e Newfoundland (tani një provincë e Kanadasë) dhe u emërua pas rajonit Labrador të asaj kolonie. Është ndër qentë më të mbajtur në disa vende, veçanërisht në botën perëndimore.

Labradori është miqësor, energjik dhe lozonjar. Ai u edukua si një qen sportiv dhe gjuetie, por mbahet gjerësisht si qen shoqërues. Ai gjithashtu mund të trajnohet si qen udhërrëfyes ose ndihmës, ose për punë shpëtimi ose terapie.

Në vitet 1830, Earl i 10-të i Home dhe nipërit e tij, Duka i 5-të i Buccleuch dhe Lord John Scott, importuan paraardhësit e racës nga Newfoundland në Evropë për t'u përdorur si qen armësh. Një tjetër avokat i hershëm i këtyre qenve të peshkimit të Newfoundland ishte Konti i 2-të i Malmesbury, i cili i edukoi ata për ekspertizën e tyre në gjuetinë ujore.

Gjatë viteve 1880, Konti i 3-të i Malmesbury-t, Duka i 6-të i Buccleuch-it dhe Konti i 12-të i Home-it bashkëpunuan për të zhvilluar dhe krijuar racën Labrador Retriever. Qentë Buccleuch Avon dhe Buccleuch Ned, dhënë nga Malmesbury për Buccleuch, u çiftuan me kurva që mbanin gjak nga ato të importuara fillimisht nga Duka i 5-të dhe Konti i 10-të i Home. Pasardhësit janë paraardhësit e të gjithë Labradorëve modernë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]