Laianët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fiset dhe rrethinat e Paionisë

Laianët ishin një fis i lasht iliro paeonian i cili në shekullin IV para Krishtit jetonte ngjitur me Agrianët, një fis tjetër paonian, përgjatë rrjedhës së sipërme të lumit Strymon, në skajin perëndimor të Trakisë . Ata nuk u përfshinë në shtetin Odrysian ose shtetin Paionian, duke mbetur një fis i pavarur jashtë kufijve të atyre mbretërive. Sipas Tukididit, Laeanët, së bashku me Agrianët, fisin trakas Dii dhe fise të tjera, iu bashkuan Sitalkes në fushatën e tij të pasuksesshme kundër Perdikas II të Maqedonisë . [1] Monedhat e emetuara nga laeanët vlerësohen të jenë të një punimi të papërpunuar dhe duket se janë imitime të monedhave të prera më të imta të emetuara nga fiset e tjera fqinje paioniane si Derronët. Një monedhë tipike mban mbishkrimin LAIAI ( Laeaeans ) në pjesën e përparme, dhe një Pegasus në një katror të dyfishtë linear në pjesën e pasme. Isshtë e paqartë nëse Laeasit u pushtuan apo jo nga Filipi II ose Aleksandri i Madh, megjithëse fqinjët e tyre janë regjistruar nga historianë të tillë si Arrian si mbretër klientë. [2]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 

  1. ^ Thucydides, 2.96.
  2. ^ Arrian. Anabasis, 1.16.3.