Jump to content

Laibach

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Laibach
Labeli

Laibach (Shqiptimi gjermanisht: [ˈlájbax]) eshte nje grup muzikore avant-garde nga Sllovenia, cilet asociohen me zhanrrat industrial, dhe neo-klasik.

I formuar në një pjesë të vogël të minierave në qytetin e Trbovlje (në atë kohë në Jugosllavi) në vitin 1980, laibach ka përfaqëson muzikore krahut të Neue Slowenische Kunst (NSK) kolektive, një grup që laibach ka ndihmuar të gjetur në vitin 1984. "Laibach ka" është gjermane historike emër për Slloven kryeqytetin Lubjanë, veten një zhdrejtë iu referuar pushtimit Nazist e Sllovenisë në Luftën e dytë Botërore. Që nga ditët e hershme, grupi ishte subjekt i mosmarrëveshjeve dhe ndalime për shkak të përdorimit të tyre të ikonografinë e lidhur me totalitarizmin, nacionalizmi dhe militarism, koncepti, ata e kanë ruajtur në të gjithë karrierën e tyre. I censuruar dhe i ndaluar në Jugosllavinë Socialiste dhe marrja e një lloj dissident statusit, grupi hyrë në turne ndërkombëtare dhe gradualisht të fituar famë ndërkombëtare. Pas Sllovenisë u bë e pavarur në vitin 1991, laibach ka statusin e vendit është kthyer nga mospranimi për promovim në një kombëtare, kulturore ikona, që përfshinte shfaqje me Sllovene symphony orchestra.

Herët laibach ka albume të ishin të pastra industriale, me ritme të rënda dhe ulërima vokal. Më vonë në mesin e viteve ' 80, të shëndoshë u bë më shumë të shtrira, duke shfaqur mostrat nga muzika klasike. Lyrics, zakonisht të realizuara nga bas zërin e këngëtares Milan Fras, të shkruar në gjermanisht, sllovenë dhe angleze, fillimisht trajtohen luftës dhe ushtarake të temave, por më vonë u kthye fokus të çdo shumë e ngarkuar çështje politike të momentit, duke dërguar qëllimisht e paqartë mesazhet. Ata regjistruar edhe disa të mbuluar versionet e njohura të këngëve, shpesh i kthyer dritën e meloditë e në të keq bombastik Gotik meloditë.

Grupi e ka parë të shumta në formacion ndryshime, me Dejan Knez, Milan Fras, Ervin Markošek dhe Ivan Novak qenë më e gjata në këmbë të anëtarëve. Ata kanë punuar me një numër të bashkëpunëtorëve dhe të ftuar muzikantë. Laibach ka regjistruar edhe film soundtracks, teatër, muzikë, të prodhuar veprat e artit pamor, ndërsa grupi të anëtarëve të hyrë në një numër projekte anësore.

Histori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Laibach ka me Tomaž Hostnik (1980-1982)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Laibach ka u formua më 1 qershor 1980, në Trbovlje, miniera-industria e qytetit. Laibach ka është gjuhës gjermane emrin e qytetit të Lubjanës, një emër i përdorur gjatë periudhës kur Sllovenia ishte pjesë e Monarkisë Hapsburg dhe e Luftës së dytë Botërore okupimit të Jugosllavisë.[1] Në të njëjtën kohë, grupit të bashkëpunuar me je grupet Irwin (pikturë) dhe Rdeči Pilot (teatër). Që nga formimi i saj, laibach ka të kishte qenë përgatitja e një projekti multimedial "Rdeči revirji" ("Red District"), një pjesë e të destinuara për të sfiduar dhe të provokuar aktuale strukturat politike në Trbovlje. grup Të përdorimit të Malevich e zi kalon mbi posterat ishte i vendosur që të jenë "të pavend dhe të papërgjegjshëm," drejtues për anulimin e punës së Kuqe të Qarkut, një veprim i cili u takua me të konsiderueshme reagime negative në media dhe nga publiku i përgjithshëm. Në këtë fazë të hershme të karrierës së tyre, laibach ka e visuals punësuar minierave ikonografinë. Përfundimisht, grupi do të shtoni simbole të tilla si Triglav, brirë dreri dhe Malevich së zezë të kryqit të harmonishëm me një veshje.

E parë live pamjen dhe një ekspozitë të titulluar "Žrtve letalske nesreče" ("Viktimat e një Aksident Ajror") u zhvillua në janar të vitit 1982 në Lubjanë klubit FV, e ndjekur nga shfaqjet në Beograd dhe Zagreb. Në të njëjtën kohë, grupi muzikor stil karakterizohet nga kritikët si "industriale rock", dhe për shfaqje të jetojnë ata kanë përdorur gramophones, radio pajisjet dhe instrumentet elektronike të ndërtuara nga vetë. në Vend të thatë akull fazë efekt, grupi përdoret origjinale ushtarake tymi i bombave që ishte si të pakëndshme për veten si për publikun. Në Novi Rock festival në Lubjanë gjatë vitit të njëjtë, frontman Tomaž Hostnik u shfaq në një uniformë ushtarake dhe pavarësisht se është goditur me një shishe në fytyrë, duke i shkaktuar atij lëndime të rënda, ai arriti të sjellë punën në një fund. Megjithatë, Hostnik kryer ritual vetëvrasje në dhjetor të vitit 1982 duke e varur veten e tij nga një nga më të fuqishëm Slloven simbolet kombëtare, një hayrack, në afërsi të qytetin e tij Medvode. Laibach ka disapproved e tij akti i vetëvrasjes dhe pas vdekjes dëbuar Hostnik nga grupi,[2] e kthyer atë në privat identitetit. Pavarësisht nga kjo, grupi i përmendur shpesh tek ai dhe i dedikuar projekteve të ndryshme të tij, duke përfshirë instalimin e një të drejtë APOLOGIA laibach ka, krijuar rreth Hostnik e vetë-portret.[3]

Dissident statusit në Jugosllavi (1983-1985)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Laibach ka Press Photo 1983

Në prill 1983 grupi rifilloi aktivitetin e saj me një të jetojnë shfaqur në Lubjanë, duke shfaqur mysafir shfaqje nga anglisht grupe të Ditëve Të Fundit dhe 23 Skidoo, për të cilin regjistrimet e qentë që lehin dhe snarling janë përdorur si koncerti intro. një ditë pas performancës, grupi marrë konsiderueshme media për një koncert në Zagreb Biennale të titulluar "Mi kujemo bodočnost" ("Ne të Krijojmë të Ardhmen"), gjatë së cilës grupi përdorur njëkohshme projeksionet e një pornografike film dhe filmi Revolucija še traja (Revolucioni është Ende Në Vazhdim e sipër). performancën më në fund u ndërprerë nga policia, duke e detyruar të grupit për të lënë skenë, pas shfaqjes së një penis dhe Josip Broz Tito , në të njëjtën kohë në ekranet. pasuese debutimin e televizionit pamjen në 23 qershor, 1983, në informative-politike, të programit të VETË Tednik, bëri të madh negativ reagimet pas së cilës ata u ndaluan nga përdorimi i emrit laibach ka, si dhe kryerjen në publik.

Grupi pastaj ka filluar ndërkombëtare E Pushtuara të Evropës Turne '83, me grupin e Ditëve Të Fundit, që ka përfshirë gjashtëmbëdhjetë datat në tetë Lindore dhe Evropës Perëndimore vendeve. shfaqje të provokuar një interesim të madh në mediat Evropiane, sidomos me totalitare muzikore dhe vizuale në stil. E realizmit socialist sfond, efektive jetojnë paraqitjet dhe një dissident statusit në vendin e tyre të dhënë në grup me një rritje të shpejtë e me interes të vendeve të evropës Perëndimore. e Tyre provokuese përdorimin e simboleve nga gjermanët nazistë së pari provokuar sllovenë WW2, Veteran i Organizatës në Jugosllavi. Duke kombinuar imazhet e realizmit socialist, Nazism dhe italiane futurism, grupi krijoi një unike estetike stilin e cila nuk mund të kalojë pa u vënë re nga publiku. song lyrics fillimisht janë shkruar në gjuhën gjermane, por që ka përfshirë të mbuluar versionet e gjuhës angleze këngë, me grupin e fokusuar më shumë mbi politikën e gjuhës.

Në vitin 1984, grupi u shpërngul në Londër dhe ka filluar të punojë si punëtorë, veproi si ushtarë në Stanley Kubricks' Full Metal Xhaketë dhe ka punuar në një skelë në Belfast. për Shkak të faktit se ata u ndaluan nga përdorimi i emrit laibach ka, grupi i mbajtur sekret koncert në Lubjanë Malči Belič sallë e dedikuar për të vdekur Tomaž Hostnik. Gjatë kësaj periudhe, grupit të tyre të hershme të bashkëpunëtorëve Irwin dhe Rdeči Pilot themeluar informale je organizatë Neue Slowenische Kunst (gjermanisht për Ri sllovenë në Art).

Një vit më pas, grupi lëshuar tyre debutues studio album, laibach ka, përmes Lubjanës ŠKUC Ropot etiketë, e cila nuk funksion emrin e grupit në album të mbuluar, për shkak të saj të ndalimit, dhe një shembull nga një fjalim nga Tito në një albumi me këngë të ishte edhe i censuruar. Gjatë vitit të njëjtë, gjermane etiketë NU lëshuar një album përmbledhje Rekapitulacija 1980-1984 (Recapitulation 1980-1984). Me Gledališče Sester Scipion Nasice, grupi i kryer në e tyre të luajnë Krst pod Triglavom (Një Pagëzim Nën Triglav) në Lubjanë Cankarjev dom. Gjatë vitit 1985, grupi gjithashtu ka lëshuar albumin e saj të dytë Nova Akropola (Ri Të Akropolit) nëpërmjet Britanik pavarur etiketë rekord të Qershi të Kuqe. Pas lirimin album, grupi kryer saj të parë ligjor koncert në Hum (Slloveni), të titulluar "Krvava gruda, plodna zemlja" ("Bloody Toka, Pjellore e Tokës"). Ata e kishin pyetur 12 kongresi i OSHS-ja e Sllovenisë për të lejuar të përdorin emrin laibach ka dhe të ketë shfaqje publike, me një kërkesë e cila kishte qenë e pranuar. Grupi më pastaj mori "Zlata ptica" ("E Artë, Zogu i") dhënien në Jugosllave të Rinjve Ditë.

Ndërkombëtar zbulim i madh (1986-1991)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Londër, grupi ka regjistruar tri këngë për John Peel seancë, që kryhen për Michael Clark valle kompanisë Asnjë Zjarr për të Shpëtuar nga Ferri. kanë nënshkruar për t'i hequr të Dhënat, ka filluar regjistrimin e tyre të tretë studio album, Opus Dei, me Slavko Avsenik Jr. E brendshme mëngë të mbuluar me tipare të një swastika i përbërë nga katër bloodied akset e hartuar nga John Heartfield, një anti-Nazist artist. Rekord ishte shitur në mënyrë të fshehtë në disa vende Evropiane, si kuptimin e mbuluar nuk ishte e njohur. Përdorimi i Nazist simbolet dhe emri "Opus Dei" ka shkaktuar Katolike institucion me të njëjtin emër për të paditur në grup, por në rast se përfundimisht është vendosur në favor të laibach ka. Pas lirimin album, grupi hyri në një turne Evropian, gjatë të cilave ata, deklaroi në një konferencë për shtyp në Francë që ndikimet e tyre janë Tito, Toto dhe Tati.

Laibach ka Press Photo 1989

Në Hamburg, grupit të kryera dhe të shkruante muzikë për një përshtatje e William Shekspir's Macbeth në Deutsches Schauspielhaus, e cila më në fund u lirua në vitin 1989 si Macbeth. Në vitin 1988, grupi publikoi albumin Le të Jetë, duke shfaqur të mbuluar versionet të të gjitha këngët nga Beatles album me të njëjtin emër, me përjashtim të titullit të pista, të cilat nuk i regjistruar për shkak të mungesës së studio e kohës, dhe "Maggie Mae", e cila u zëvendësua nga gjermanisht himneve "Auf der Lüneburger Heide" dhe "Ishte Gleicht Wohl Auf Erden". Një pjesë e regjistruar material nga albumi është transmetuar nga Paul McCartney para tij koncerte.

Në vitin 1989, performanca e tyre në Zagreb filloi me serbe si instrument gusle dhe në Beograd, NSK filozofi Peter Mlakar mbajtur një fjalim si një cinik parodi e Sllobodan Millosheviqit,s'fjalime në PSA Kosovës. në vijim Të vitit, grupi lëshuar PE Simpati për Djallin, një album të ndryshme të mbuluar versionet e Rolling Stones këngë me të njëjtin emër. grupi gjithashtu e ka arritur suksesin komercial me kapakun versionet e "Live është Jeta" nga Opus dhe "Një Vizion" nga Mbretëresha. Gjatë të njëjtit vit, në dhjetor 21, grupi i famshëm i tyre 10-vjetorit me një të parë ndonjëherë të jetojnë të performancës në thermoelectric termocentrali në Trbovlje. 16 vjet më vonë, Chris Bohn e Tel revistë e shpall këtë shfaqje si një nga 60 më të fuqishme koncerte të gjitha kohët. Pas këtij koncerti, grupi ndërmori një turne të Bosnjë dhe Hercegovinës.

Suksesin komercial dhe pas (1992–vazhdon)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë vitit 1991, Sllovenia u bë një shtet i pavarur. Në vitin 1992, grupi lëshuar Kapital një album paraqet vizionin e vet të materializmit. në vijim Të vitit, Heshtja lëshuar të Dhënat e Lubjanës–Zagreb–Beograd album të jetojnë, të regjistruar në shfaqje në tri qytete, në vitin 1982, duke paraqitur një dokument aktiv politikisht rock nga grupi në fillim të karrierës, sidomos në këngët e "Titos-Tito", "Država" ("Shtetërore"), dhe "Rdeči molk" ("të Kuqe Heshtjes"). Në vitin 1994, ata lëshuar albumin e NATO-s, i cili ka komentuar aktual të ngjarjeve politike në Evropën Lindore, ish-Jugosllavi dhe veprimet e NATO - paktit, i filtruar nëpërmjet vizionit të tyre të techno dhe pop. Albumi i paraqitur mbuluar versionet e Evropas'"The Final Countdown", Bolland & Bolland's "Në Ushtri Tani", Nuk Fardon's "Rezerva Indiane" (riemërua në "National Rezervë") dhe Stanislav Binički përbërja "Marš na Drinu" ("Marshi mbi Drina").

Pas lirimin album, grupi shkoi për të Pushtuar Evropën të NATO-s Turne 1994-95, duke rezultuar në të jetojnë dhe video album me të njëjtin emër, e cila botuar një përzgjedhje të inçizuara nga dy-vjeçare turne, duke përfshirë punën në Sarajevë në datën e nënshkrimit të Dejtonit Marrëveshje. Në vitin 1995, grupi për një kohë të konsideruar ndarjen në disa të njëkohshme lineups në mënyrë që ata të mund të kryejnë në vende të ndryshme në të njëjtën kohë, por ideja ishte e braktisur. në vijim Të vitit, grupi lëshuar Jezu Krishti Superstar, një referencë për Endrju Lloid Webber's rock opera Jezu Krishti Superstar.[4] E grupit të promovuar albumin në SHBA me një tetëmbëdhjetë-datën e udhëtimit, si dhe një gjermane turne.

Laibach ka Press Photo 2003

Më 15 Maj të vitit 1997, grupi i kryer me Sllovene symphony orchestra, të kryera nga Marko Letonja, dhe "Ton Tomšić" kori, për ceremoninë e hapjes së Lubjanës Evropian Muajin e Kulturës, duke paraqitur orkestrale versionet e tyre më të hershme materiale, të cilat ata rrallë kryer jetojnë, të organizuar nga Uroš Rojko dhe Aldo Kumar me anëtarët e grupit. Gjatë vitit të njëjtë, album të jetojnë M. B. dhjetor 21, 1984 u lirua, duke shfaqur regjistrimet e ndaluar koncert në Lubjanë Malci Belić Hall, shkurt 1985 koncert në Berlin Atonal festivalit, dhe në prill të vitit 1985 të performancës në Zagreb klubit Kulušić. shfaqje kishte botuar një mysafir pamjen nga Jože Pegam në klarinetë dhe borisë, dhe regjistrimet e Titos fjalime. Në 14 nëntor të vitit 1997 në një koncert në Beograd, një tjetër Pjetri Mlakar fjalën e mori një i pa përzier audiencë reagimi (në kontrast të mprehtë në vitin 1989 fjalës), në të cilin ai kërkoi nga publiku për të "hash derr dhe të tretet një herë dhe për të gjithë", duke iu referuar më pas presidenti i Sllobodan Millosheviqit.

Në vitin 2003, grupi publikoi albumin WAT (një akronim për Ne Janë Kohë), i cili, si edhe materiali i ri, paraqiti këngën "Tanz mit laibach ka" (gjermanisht per "Valle me laibach ka"), të frymëzuar nga gjermanisht grupi D. A. F. song lyrics janë bashkë-shkruar me Pjetrin Mlakar, dhe muzika ishte bashkë-shkruar me producentin Iztok Turk (ish-anëtar i Videosex) dhe DJs Umek, Bizzy dhe Dojaja. Në vijim viti, grupi publikoi një të dyfishtë album përmbledhje të Himneve, duke shfaqur një karrierë që përfshin përzgjedhja e materialit si dhe më parë unreleased këngën "Mama Leone", një Drafi Deutscher mbuluar, dhe remikse nga Rastit Logjika, Umek, Octex, Iztok Turk dhe të tjerë. hartimin gjithashtu përmban një grup të plotë biografia e shkruar nga Aleksei Monroe. grupi gjithashtu I liruar dy DVD's: e para, laibach ka, paraqitur music videos, duke përfshirë një të ri music video për këngën "Das Spiel ist aus", Një film për WAT drejtuar nga Sašo Podgoršek. E dytë DVD ishte 2 me një incizim nga Pushtuar Evropën të NATO-s Turne koncertesh në Lubjanë më 26 tetor, 1995 dhe Një Film nga Sllovenia, me regji të Daniel Landin dhe Pjetri Vezjak.

Në vitin 2004, grupi i regjistruar I Ndarë Shtetet e Amerikës – laibach ka Vitit 2004 Turne, të dalë në DVD në vitin 2006 dhe e drejtuar nga Sašo Podgoršek gjatë të grupit të katërt të SHBA turne. Gjatë vitit 2006, grupi publikoi albumin e Volk (Slloven për Ujku, gjermane për Njerëzit), duke mbuluar versionet e himneve kombëtare, duke përfshirë NSK himnin shtetëror "Das Gënjyer der Deutschen", i shkruar fillimisht në vitin 1797 dhe përdoren gjatë Weimar Republikës. Çdo të mbuluar botuar një këngëtar mysafir duke kënduar himnin e vet në gjuhen e tyre. Gjatë të njëjtit vit, në qershor 1, grupi kryer J. S. Bach's "Artin e Fugue" në qytetin e tij të lindjes Leipzig, dhe interpretimin e tyre e punës është lëshuar në albumin Laibachkunstderfuge në vitin 2008.[5]

Më 15 tetor 2013 laibach ka shpallur albumi i ri "Ankthin" që do të dalë në shkurt të vitit 2014 dhe është liruar i ri PE rekord S paraqet tre këngë nga albumi dhe një nga një 2012 live album. Këngë nga albumi i ri janë gjithashtu mund të shkarkohet për një kohë të kufizuar për abonentët e tyre të ri listën e postimeve.[6] të parë E të vetme të Rezistencës është e Kotë është publikuar më 8 janar të vitit 2014.[7]

Në korrik të vitit 2014, laibach ka lëshuar një EP të përkojë me 70th-vjetorin e shpërthimit të Varshavës Kryengritjes. Projekti ishte financuar nga Polonia Kombëtar i Qendrës Kulturore dhe përfshin një reworking e një prej klasike këngët e kryengritjes; "Warszawskie Dzieci" ("Bijtë e Varshavës").

Në prill të vitit 2015, laibach ka nisur një Indiegogo e fondeve të fushatës për të shtonte kostot e një turneu në Shtetet e Bashkuara të amerikës e cila ka filluar në Maj të vitit 2015.[8]

Më 11 qershor 2015, laibach ka njoftuar se ata do të jenë të kryerjes së një shfaqje në Pyongyang, Korenë e Veriut, diku në gusht të vitit 2015. grupi konfirmuar më vonë përmes web faqen e tyre dhe faqen e internetit e tyre etiketë rekord, Heshtja të Dhënat, që ata do të kryejnë dy koncerte, më 19 dhe 20 gusht 2015 në Kim Fitoi Gyun Muzikor Muzike në Nampo-dong, Pyongyang, që përkon me 70th vjetorin e fund - Japoneze sundimin kolonial në Kore.[9][10] koncerti është subjekt i filmit dokumentar Çlirimtare Ditë nga Morten Traavik, e cila u dha premierë në vitin 2016.

Më 8 qershor 2017, laibach ka shpallur albumi i ri "Edhe Sprach Zarathustra" që do të dalë 14 korrik 2017 së bashku me të çojë e vetme "Das Nachtlied unë" dhe një shoqërues udhëtimi. Këngët në këtë album janë fillimisht të kompozuara për një teatrore prodhimin e Kështu Foli Zarathustra, bazuar në Friedrich Nietzsche është romani me të njëjtin emër.[11]

Muzikore të stilit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Laibach ka Jetuar në Budapest, Hungari, prill 2014

Disa fillim laibach ka albume të ishin të pastra industriale, me hard industriale trokitje, të rënda ritmet dhe ulërima vokal. Më vonë në mesin e viteve '80, laibach ka zë u bë më shumë shtresa me mostra nga muzika klasike , duke përfshirë nga Gustav Holsts' Planetet. Grupi e filloi tradita e tyre e mbuluar këngë në vitin 1987 me albumin e Opus Dei, ku zëri i tyre ndryshoi përsëri.

Laibach ka e mbuluar versionet janë shpesh përdoret për të rrëzuar mesazhin origjinal ose qëllimin e këngë — një shembull i dukshëm duke qenë versionin e tyre të këngës "Live është Jeta" nga Opus, një Austriak arenën rock band. Laibach ka regjistruar dy interpretime të reja të këngës, që ata të titulluar Leben Heißt Leben, dhe Opus Dei. E para nga këto, hapjen këngë në album laibach ka Opus Dei (1987), u këndohet në gjermanisht. Të dytë u promovua si një të vetme, dhe e saj promovuese video (të cilat e kanë përdorur titullin "Live është Jeta") u mbulua gjerësisht për Amerikan kabllo kanalin MTV.[12] Opus Dei ruajtur disa këngë origjinale e gjuhës angleze lyrics, por ishte dorëzuar në një muzikore të stilit që është larguar nga kuptimi i teksteve të hapur për më tej të interpretimit. Ndërsa origjinal është ndjehen mirë-pop himni, laibach ka e subversive interpretimin twists melodi në një triumfues ushtarake mars. Me përjashtim të promocionale dhe video, të përmbahen është në një pikë të përkthyera në gjermanisht, duke i dhënë një shembull të ndjeshmërinë e këngës për kontekstin e tyre. E Opus Dei albumi përmban gjithashtu një mbulesë të Mbretëreshës's "Një Vizion" me tekstet e këngëve të përkthyera në gjermanisht, nën titullin '"Geburt einer Kombit" ("Lindja e një Kombi"), zbulimin e dykuptimësinë e linjave si "Një racë një shpresë/Një vendim të vërtetë". Në të NATO-s (1994), laibach ka edhe memorably ri-punuar Evropas' glam metalike himni "The Final Countdown" si një bombastike disko epike.

Të tjera të dukshme mbulon përfshijnë Beatles album Le të Jetë (1988), dhe maxi-vetëm Simpati për Djallin (1988), e cila de-konstrukton e Rolling Stones këngë me të njëjtin emër me shtatë interpretimet e ndryshme.

Në vitin 2004, laibach ka mbuluar këngë Ohne Dich nga Rammstein në një mënyrë të konsiderueshme ndryshuar version. Ndryshe nga solo mashkull vokal në Rammstein origjinale, kjo mbuluar karakteristika të dy meshkuj dhe femra zë (e furnizuara nga laibach ka e Milan Fras dhe Mina Špiler nga grupi Melodrom), dhe orkestrale zërin e origjinale ka qenë e plotësuar — dhe në disa seksione edhe zëvendësuar — me më elektronik element. Tekstet e këngës janë edhe subtly të ndryshuar, më të dukshëm në refren: versioni origjinal ishte "Ohne dich kann secila nicht qasja" (afërsisht: "pa ty unë nuk mund të ekzistojë"), ndërsa laibach ka e ky i përpunuar korit deklaron "Ohne mich kannst du nicht qasja" (afërsisht: "Pa mua ju nuk mund të ekzistojë").

Laibach ka jo vetëm referencat moderne të artistëve nëpërmjet reinterpretation, por edhe mostra apo reinvents më të vjetër muzikore copa. Për shembull, në këngën e tyre "Anglia" është i bazuar në himnin kombëtar të Mbretërisë së Bashkuar, rroftë Mbretëresha. Kjo këngë, dhe të tjera të bazuar në himneve kombëtare janë lëshuar në Volk album, i cili është një koleksion i laibach ka e versionet e himneve kombëtare të vendeve të tilla si Shtetet e Bashkuara dhe Rusia. Në këtë album ata përfshirë edhe një himn për NSK Shtetërore në Kohë, e cila është e bazuar në këngën e tyre Të Vulë të Madhe nga Opus Dei album.[13]

Ata gjithashtu kanë shikohen me një audio-vizuale të performancës përqëndruar në Johann Sebastian Bachs' Vdesin Kunst der Fuge. Që kjo punë nuk ka karakteristikat e fituara të instrumenteve dhe për më tepër është i bazuar në parimet matematikore, laibach ka ka argumentuar se muzika mund të shihet si proto-techno. Prandaj, grupi gjetur të Vdekur Kunst der Fuge të jenë ideale për një interpretim duke përdorur kompjutera dhe software.

Në vitin 2009 laibach ka edhe ky i përpunuar Richard Wagners' Overture të Tannhäuser, Siegfried-Idil dhe Udhëtim Të Valkyries në bashkëpunim me orkestrën simfonike RTV të Sllovenisë, të kryer nga Izidor Leitinger. Laibach ka version është titulluar "VolksWagner".[14]

Përveç kësaj për të mbuluar këngë, laibach ka ka remixed këngë nga grupe të tjera. Këto përfshijnë dy këngë nga Florida band metal vdekjes Patologjik Engjëll që shfaqen në Patologjik Engjëll PE laibach ka Ri-mixes.[15]

Në vitin 2009 laibach ka bërë versione të reja të tyre këngë nga fillim të viteve 1980, të tilla si Brat md, Boji dhe Smrt za smrt.[16] Ata kanë qenë të kryer jetojnë dhe do të dalë në albumin laibach ka Rishikuar.

Estetikë, imazhi dhe polemika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Laibach ka jetuar në Riga, Letoni në Club "Melnā piektdiena" në 19 Mars, në vitin 2015.

Edhe pse kryesisht një grup muzikor, laibach ka kenë ndonjëherë ka punuar në media të tjera. Në vitet e hershme, sidomos para themelimit të Neue Slowenische Kunst (NSK), laibach ka prodhuar disa vepra të artit pamor. Një shembull i dukshëm ishte MB 84 Memorandum (1984) një imazh të zezë kryq , që shërbeu si një mënyrë për të reklamuar laibach ka e dalje gjatë periudhës në vitet 1980, kur qeveria e Jugosllavisë i ndaluar emrin "laibach ka".[17] Ndër imazhet, dhe variacione në kryq janë të dukshme në shumë laibach ka regjistrimet dhe publikimet.

Vizuale imazhet e laibach ka është art (ose 'laibach ka Kunst', siç e quan vetë) është përshkruar si "esencë e paqartë".[18] Një fillim shembull nga ky kontest do të jetë woodcut të drejtën E Thrower, i njohur edhe si Metalec (Metalike Punëtor). Kjo vepër përmban një monochrome siluetën e një shifër me një grusht clenched mban një çekiç me kokë përpjetë. Puna mund të shihet si promovimin industriale protesta ose si një simbol i industriale krenari. Një aspekt tjetër i këtij woodcut është i madh typefaced fjala 'laibach ka', evokimit të kujtimeve të Nazist okupimit të Sllovenisë (kur kryeqyteti u shkurtimisht e njohur nga e saj origjinal të gjuhës gjermane emrin e laibach ka). Kjo pjesë u shfaqën dukshëm gjatë një intervistë TELEVIZIVE të laibach ka në 1983, gjatë së cilës intervistuesi Jure Pengov laibach ka quajtur "armiq të popullit".[19]

Laibach ka ka qenë shpesh i akuzuar për dy majtë tani dhe shumë të drejtë politike për shkak të qëndrimeve të tyre për përdorimin e uniformave dhe totalitare-style estetikë. Ata ishin gjithashtu të akuzuar për të qenë anëtarë të neo-nacionalizmi lëvizja, e cila reincarnates ideve moderne të nacionalizmit. Kur përballen me të tilla akuza, laibach ka janë cituar si përgjigjur me të paqartë përgjigje "Ne jemi fascists sa më shumë si Hitleri ishte një piktor"[20].

Anëtarët e laibach ka janë të njohur për të rrallë shkelën nga karakteri. Disa njoftime funksion artwork nga Komunist dhe në fillim të Dada artist/satirist Gjoni Heartfield. Laibach ka koncerte kanë ndonjëherë shumë u shfaq si mitingjet politike. Kur të intervistuar, ata përgjigjen në wry manifestos, duke treguar një paradoksale epsh, dhe dënimi i, autoriteti.

Laibach's method is extremely simple, effective and horribly open to misinterpretation. First of all, they absorb the mannerisms of the enemy, adopting all the seductive trappings and symbols of state power, and then they exaggerate everything to the edge of parody... Next they turn their focus to highly charged issues — the West's fear of immigrants from Eastern Europe, the power games of the EU, the analogies between Western democracy and totalitarianism.[21]

Disa e hershme materiale nga laibach ka dhe më vonë neoclassical liron nga grupi, të tilla si të 1990 Macbeth për shtyp, ishin me ndikim në disa artistë brenda marciale industriale zhanër të muzikës.[nevojitet citimi]

Popullore gjermane muzikore grupi Rammstein ka pranuar të ndikuar nga të dy estetike qasje dhe materiale të laibach ka. Kur anëtarët e laibach ka qenë i kërkuar nga një intervistuesi në lidhje Rammstein "vjedhje" prej tyre, ata u përgjigjen se "laibach ka nuk beson në origjinalitetin... Prandaj, Rammstein nuk mund të 'vjedhin' shumë nga ne. Ata thjesht lëreni veten të marrë frymëzuar nga puna jonë, e cila është absolutisht legjitime proces. Ne jemi të kënaqur që e kanë bërë atë. Në një mënyrë, ata kanë provuar edhe një herë se një e mirë 'kopje' mund të bëjnë më shumë para në treg se 'origjinal'. Gjithsesi, sot jemi të ndarë të territorit: Rammstein duket të jetë një lloj i laibach ka për adoleshentët dhe të laibach ka janë Rammstein për të rritur-ups"[22] laibach ka më vonë do të sigurojë një remix për Rammstein vetme Ohne Dich.

 • Në vitin 2016, për Çlirimin Ditë[23][24] – Drejtuar nga Ugis Olte dhe Morten Traavik
 • 2005, i Ndarë Shtetet e Amerikës: laibach ka Vitit 2004 Turne[25] – Drejtuar nga Sašo Podgoršek
 • 1996, Parashikimet e Zjarrit (Prerokbe ognja)[26] – Drejtuar nga Michael Benson
 • Në vitin 1993, laibach ka: Një Film Nga Sllovenia[27] – e Drejtuar nga Daniel Landin dhe Chris Bohn
 • 1988, laibach ka: Fitore Nën Diell (Slloven titulli: laibach ka: Zmaga pod soncem, serbo-kroate titullin laibach ka: Pobeda pod suncem)[28] – me Regji të Goran Gajiq

Anëtarët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1978, Dejan Knez formuar e tij të parë band Salte Moralin,[29] e cila ishte në thelb të parë mishërimi i laibach ka. Gjatë verës së vitit 1980, pas sugjerimit të Knez' ati, i njohur Slloven piktor dhe artist Janez Knez, grupi u quajt tv laibach ka. Këtë mishërim të përfshira Dejan Knez, Srečko Bajda, Andrej Lupinc, Tomaž Hostnik dhe Marko Košnik. Së shpejti pas kësaj, Knez është kushëri Ivan (Jani) Novak dhe Milan Fras u bashkuan me grupin. Së pari një quintet, laibach ka shpejt u bë një kuartet (të deklaruar se grupi kishte vetëm katër anëtarë – 'Vier Personen').

Nga mesi i viteve 1980-ta deri në mesin e viteve 1990, ndërsa thelbi kuartet përfshirë Dejan Knez, Milan Fras, Ervin Markošek dhe Ivan (Jani) Novak, anëtarët e përdorura më shpesh me pseudonime Dachauer, Keller, Saliger dhe Eberin.[30] pseudonimit Ivo Saliger është përdorur fillimisht nga origjinali këngëtarja Tomaž Hostnik (që nga viti i vdekur) dhe më shumë kohët e fundit nga Ivan Novak.[31][32] Ish-anëtar Andrej Lupinc ka vazhduar të përdorë pseudonimit Keller pas largimit nga grupi.[33] pseudonimit Cilido së eberit, ka qenë përdorur nga Dejan Knez.[34][35] , Herë pas here, të tjerë muzikantë të plotësohet grupi kryesor, disa prej të cilëve përfshijnë Oto Rimele (nga Lačni Franc band), Nikola Sekulović, bas lojtar nga Shembja e Grupit, Matej Mršnik dhe Romake Dečman. Sllovenë këngëtare dhe radios folësi Anja Rupel ka kryer edhe me grupin.

Në 20 qershor 2015, grupi kryer një tingull performanca Muzikore Nocturne e tyre më të famshme line-up i Knez, Novak, Fras dhe Markošek.[36]

 • Eberin [Vokal] (pas Cilido Eberin)
 • Saliger (pas Ivo Saliger)
 • Dachauer (pas Wilhelm Dachauer)
 • Keller
 • Milan Fras – vokal
 • Ivan Novak – dritat
 • Mina Špiler – vokal, synthesizer
 • Bojan Krhlanko – drums
 • Luka Jamnik – synthesizer
 • Rok Lopatič – synthesizer
 • Vitja Balžalorsky – kitarë

Paraqitjet në kulturën popullore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Në vitin 1989, në e tij të dytë në studio albumin e Hoćemo gusle (Ne Duam Gusle), Rambo Amadeus regjistruar një laibach ka parodi këngën "Samit u burekdžinici laibach ka" ("Samitin në burek-furrë laibach ka"), duke paraqitur këngë e vargje nga poezitë e "Santa Maria della Salute" ("Shën Maria e Shëndetit) nga Laza Kostić dhe "Ne, nemoj mi prići" ("Jo, Nuk Vijnë Afër Meje") nga Desanka Maksimoviq dhe refren nga tallava këngëtarja Šaban Šaulić këngën "Čaše lomim, ruke mi krvave" ("I Thyer Syzet, Duart e Mia janë Gjakderdhje").[37] Një video promovuese gjithashtu është regjistruar për të ndjekur.
 • Von Bach, një imagjinar superpowered karakter të modeluar pas Milan Fras, shfaqet në DC Comics grafike roman që Mbretëria të Vijë, nga Alex Ross dhe Mark Waid. Në të, ai shfaqet i veshur në të laibach ka stilit të uniformuar dhe tregon grupin e kryqit tatuazhe në gjoksin e tij. Ai është përshkruar si më poshtë: "gjermanisht-folëse mbinjerëzore dhe do të jetë e diktatorit është shembull i Hitleresque shejtan që kishte kaq shumë rëndësi simbolike në Mosha e Artë e komike libra. E blocky kryq në gjoksin e tij është ndjellëse e llojit të guximshme simboleve të përdorura nga fascists. Von Bach ka fjalët 'liebe' (i dashuruar) dhe 'hass' (urrejtjes) tatuazhe në krahët e tij dhe, në fakt, trupi i tij gjithë ka qenë e mbuluar me një tatuazh të madhe që të ngjyrë të errët që më tatuazhet bëhet me tij natyrore mishin e ngjyra vetëm që vjen përmes në harton në trupin e tij". Në NSK Shtetit internetit, grupi shtetet kanë "është paguar me pazakontë nderi" nga kjo.[38]
 • Në vitin 1999, një haraç album të laibach ka titulluar Schlecht und Ironisch – laibach ka Tribut[39] u lirua.
 • Laibach ka version të Junonë Reactor këngën "Perëndia është perëndi" (e cila ishte e frymëzuar nga laibach ka "Jeta është Jetë") nga albumi Jezu Krishti Superstar shfaqet për herë të dytë këngën disk për lojë kompjuterike Command & Conquer: Red Alert, i cili u lirua vetëm në gjermanisht lirimin e Botim i Veçantë pack,[40] dhe në albumin "The Blair Witch Project: Josh e Blair Witch Përzierje".[41]
 • Kanadez industriale dënim band metal Zaraza lëshuar një haraç PE quajtur "Montrealska Akropola – Një Haraç të laibach ka"[42] në vitin 2004.
 • Turma të financuara nga filmi Iron Sky bën përdorimin e këngës "B Mashina" në një rimorkio. Zyrtare kolonë zanore e filmit është shkruar nga laibach ka dhe lëshuar si një album.[43] të Vazhdueshme me temën 'Iron Sky: E Ardhshme Garë' gjithashtu do të ketë edhe muzikë të bërë nga laibach ka, dhe ka përdorur këngën e tyre "Kurani" në dy prej saj rimorkio.
 • Në korrik të vitit 2015, shfaqje TELEVIZIVE Javën e Kaluar Sonte me John Oliver flet për laibach ka planin për të luajtur në Kombëtare Çlirimtare Ditë në Korenë e Veriut.[44]

Discography[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Albume në Studio[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Laibach ka (1985)
 • Nova Akropola (1986)
 • Opus Dei (1987)
 • Kapital (1992)
 • Jezu Krishti Superstar (1996)
 • WAT (2003)
 • Volk (2006)
 • Laibachkunstderfuge (2008)
 • Spectre (2014)
 • The Sound of Music (2018)
 • Party Songs (EP) (2019)
 • Laibach Revisited (2020)
 • Wir sind das Volk (2022)

Të mbuluar albume[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Le Të Jetë (1988)
 • Keqardhje Për Djallin (1989)
 • NATO-s (1994)
 • Laibachkunstderfuge (2008)

Soundtracks[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Krst pod Triglavom – Pagëzimi/Klangniederschrift Einer Taufe (1986)
 • Macbeth (1990)
 • Iron Sky – Fonogram Origjinale (2012)
 • Gjithashtu Sprach Zarathustra (2017)

Hartimin e albumeve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Rekapitulacija 1980-1984 (1985)
 • Slovenska Akropola (1987)
 • Himneve (2004)
 • Gesamtkunstwerk – Dokument 81-86 (2011)
 • Një Hyrje Për Të... Laibach ka (2012)

Jetojnë albume[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Neu Konservatiw (1985)
 • E Pushtuara të Evropës Turne 83-85 (1986, i lëshuar në vitin 1990)
 • Lubjanë-Zagreb-Beograd (1993)
 • M. B. Dhjetor 21, 1984 (1997)
 • Neu Konservatiw (ri-lirimin në CD, 2003)
 • John Peel Seanca (2002)
 • Volk Turne në Londër CC Klubit 16 prill 2007 (2007).
 • Monumentale Retro-Avant-Gardës – Jetoni në Londër Tate Modern 14 prill 2012 (2012)

7-inch teke[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • "Jeta Është Jetë" / "Germania" (Heshtja, 1987, Londër)
 • "Keqardhje Për Djallit" / "Simpati Për Të Djallit (dy versione të ndryshme)" (Heshtja, 1988, Londër)
 • "Across The Universe" / "Maggie Mae" (Heshtja, 1988, Londër)

12-inch teke[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • "Boji" / "Sila" / "Brat Moj" (L. A. Y. L. A. H. (në bashkëpunim me Les Disques Du Crepuscule), 1984, Bruxelles)
 • "Panorama" / "Dekret" (Lindje-Perëndim Tregtare Comp. (Qershi Të Kuqe), 1984, Londër)
 • "Die Liebe" / "Groesste Kraft" (Qershi E Kuqe, 1985)
 • "Geburt Einer Kombit" / "Leben Heisst Leben (ins.)" (Memec, 1987, Londër)
 • "Jeta Është Jetë" / "Germania" / "Jetë" (Heshtja, 1987, Londër)
 • "Keqardhje Për Djallin 1" / "Laibach Ka, 300.000 V. K." (Heshtja, 1988, Londër)
 • "Keqardhje Për Djalli 2" / "Germania, 300.000 V. K." (Heshtja, 1988, Londër)
 • "Keqardhje Për Djallit" / "Simpati Për Djalli (foto disk me dy versione)" (Heshtja, 1988, Londër)
 • "Across The Universe" / "Maggie Mae" / "Të Kthehet" (Heshtja, 1988, Londër)
 • "3. Oktober" / "Geburt Einer Komb (live)" ((gjermanisht vetëm 12" single)Memec / Intercord Gmbh, në vitin 1990, në Londër / Stuttgart)
 • "Wirtschaft Ist Tot" / "Wirtschaft Ist Tot" (Heshtja, 1992, Londër)
 • "Wirtschaft Ist Tot" / "Simpati Për Djallit" ((remikse, për promovimin vetëm) Heshtja, 1992, Londër)
 • "Final Countdown" / "Final Countdown" (Heshtja, 1994, Londër)
 • "Në Ushtri Tani" / "Luftës" (Heshtja, 1995, Londër)
 • "Perëndia Është Perëndi" (Heshtja, 1996, Londër)
 • "Tanz Mit Laibach Ka" (Heshtja, 2004, Londër)
 • "Das Spiel Ist Aus" (Heshtja, 2004, Londër)
 • "Anglia" (Heshtja, 2006, Londër)

CD teke[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • "Keqardhje Për Djallit" / "Simpati Për Djallit" / "Simpati Për Djallit" ((foto CD me tre versionet) Heshtja, 1988, Londër)
 • "Across The Universe" / "Maggie Mae" / "Të Kthehet" (Heshtja, 1988, Londër)
 • "Panorama" / "Die Liebe" / "Dekret" / "Groesste Kraft" (Qershi E Kuqe, 1989, Londër)
 • "3. Oktober" / "Geburt Einer Komb (live)" ((gjermanisht vetëm cd)Memec / Intercord Gmbh, në vitin 1990, në Londër / Stuttgart)
 • "Wirtschaft Ist Tot" / "Wirtschaft Ist Tot" (Heshtja, 1992, Londër)
 • "Final Countdown" / "Final Countdown" (Heshtja, 1994, Londër)
 • "Në Ushtri Tani" / "Luftës" (Heshtja, 1995, Londër)
 • "Jezus Krishti Superstar" / "Zoti Është Perëndia" (Heshtja, 1996, Londër)
 • "Tanz Mit Laibach Ka" (Heshtja, 2004, Londër)
 • "Das Spiel Ist Aus" (Heshtja, 2004, Londër)
 • "Anglia" (Heshtja, 2006, Londër)
 • "1 VIII 1944" (Narodowe Centrum Kultury, në vitin 2014, Varshavë)

Kaseta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • "Laibach Ka/Ditët E Fundit" (Skuc, 1983, Lubjana)
 • "Dokumentet E Opression (live nga N. L. Centrum, Amsterdam)" (Staal Kasetë, 1984, Amsterdam)
 • "Vstajenje v Berlinu (të jetuar në Berlin 1984)" (Skuc, 1984, Lubjana)
 • "Jetojmë Në Ferr (live nga Ferri s-Hertogenbosch, 1985)" (V2, 1985, Bois-le-Duc)
 • "Ein Schauspieler (live nga N. L. Centrum Amsterdam Kishës, 1985)" (Staal Kasetë, 1985, Amsterdam)
 • "E zgjidhjeve/Ndarjet (jetojnë në Bordeaux, 1986)" (Le Réseau, 1986, Bordeaux/Toulouse)

Projekte anësore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 300.000 V. K., Dejan Knez avant-gardës muzikës elektronike anë të projektit
 • Germania, me anë të projektit, laibach ka, Iztok Turk dhe Anja Rupel
 • Kraftbach
 • 600.000 V. K., përgjegjës për muzikë për Noordung teatri prodhime
 • Sturm und Klang
 • Baroni Karl Von Reichenbach, Dejan Knez avant-gardës muzikës elektronike anë të projektit
 • Neue Slowenische Kunst – Sllovene artet kolektive
 • Evropa Sot, teatri tregojë me Lindje-Perëndim Kompanisë Teatrore dhe sllovenë në Teatrin Kombëtar, Maribor

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Janjatović 2006, p. 127
 2. ^ "North Korea allows 'first foreign band to perform'". BBC News. Marrë më 15 korrik 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "Tomaž Hostnik 08. 11. 1961 – 21. 12. 1982". Laibach.org. Marrë më 12 gusht 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Janjatović 2006, p. 128
 5. ^ "Laibach - Laibachkunstderfuge BWV 1080". Discogs. Marrë më 17 gusht 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "Spectre". Spectre.laibach.org. Arkivuar nga origjinali më 14 gusht 2015. Marrë më 12 gusht 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "Resistance is Futile: in anteprima audio il nuovo singolo dei Laibach". Radiomusik.it. 9 janar 2014. Marrë më 18 gusht 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "Lets bring Laibach back to America! – Indiegogo". Indiegogo. Marrë më 12 gusht 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "MUTE • Laibach • Announce 'The Liberation Day Tour' – Performing in Pyongyang, North Korea". Mute.com. Marrë më 18 gusht 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "Archived copy". Arkivuar nga origjinali më 2015-07-18. Marrë më 2015-07-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 11. ^ "The Quietus - News - LISTEN: New Laibach Track". Thequietus.com. Marrë më 18 gusht 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Monroe, Alexei. Interrogation Machine: Laibach and NSK. MIT Press, 2005. p 231
 13. ^ "Volk". Laibach. 2006-10-09. Arkivuar nga origjinali më 2009-11-27. Marrë më 2009-11-06. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ "Laibach Volkswagner". Laibach.nsk.si. 2009-04-18. Arkivuar nga origjinali më 2009-11-28. Marrë më 2009-11-06. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ "Discography". MorbidAngel.com. Arkivuar nga origjinali më 2009-01-29. Marrë më 2009-11-06. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ "Archived copy". Arkivuar nga origjinali më 2009-11-26. Marrë më 2009-11-06. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 17. ^ "Archived copy". Arkivuar nga origjinali më 2007-03-12. Marrë më 2007-04-22. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 18. ^ Monroe, Alexei. Interrogation Machine. MIT Press, 2005. p76.
 19. ^ Monroe, Alexei. Interrogation Machine. MIT Press, 2005. p161.
 20. ^ "VH1.com Laibach Biography". Arkivuar nga origjinali më 31 korrik 2009. Marrë më 2007-04-22. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ Richard Wolfson, "Warriors of weirdness", The Daily Telegraph, 4 September 2003
 22. ^ "Interview: Laibach". Arkivuar nga origjinali më 17 dhjetor 2012. Marrë më 2007-04-22. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ "Liberation Day". liberationday.film. 19 nëntor 2016. Marrë më 27 mars 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ "Liberation Day (2016)". IMDb. 19 nëntor 2016. Marrë më 27 mars 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ "Sašo Podgoršek – Director". Sasopodgorsek.com. Marrë më 2009-11-06. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 26. ^ "Prerokbe Ognja (1996)". IMDb. 2 tetor 1996. Marrë më 12 gusht 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 27. ^ "Laibach: A Film from Slovenia-Occupied Europe NATO Tour (Video 2004)". IMDb. 29 nëntor 2004. Marrë më 12 gusht 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 28. ^ "Laibach: Pobeda pod suncem (1988)". IMDb. 20 korrik 2001. Marrë më 12 gusht 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 29. ^ "Ferfolja". the Slovenian. Marrë më 2009-11-06. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 30. ^ "Laibach ] [ Konzert Fuer Das Kreuzschach Und Vier Schauspieler ]". Nskstate.com. Arkivuar nga origjinali më 2009-10-14. Marrë më 2009-11-06. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 31. ^ "Tomaž Hostnik 08. 11. 1961 – 21. 12. 1982". Laibach.org. Marrë më 12 gusht 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 32. ^ "Events – Ivo Saliger (Laibach) "LAIBACH: XY-UNSOLVED" :: KM– Künstlerhaus, Halle für Kunst & Medien". Km-k.at. Marrë më 12 gusht 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 33. ^ "Keller (2)". Discogs. Marrë më 17 gusht 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 34. ^ "Archived copy". Arkivuar nga origjinali më 2016-03-04. Marrë më 2015-10-08. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 35. ^ "NSK From Kapital to Capital - Dejan Knez and Ivan Novak - guided tour - MG+MSUM". Mg-lj.si. Marrë më 17 gusht 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 36. ^ "Musical Nocturne - a sound performance by Laibach - NSK - From Kapital to Capital - Neue Slowenische Kunst Exhibition". Nsk.mg-lj/si. Marrë më 17 gusht 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 37. ^ Janjatović 2006, p. 187
 38. ^ "Laibach among superheroes". Arkivuar nga origjinali më 2008-01-01. Marrë më 2008-01-14. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 39. ^ "Various – Schlecht Und Ironisch – Laibach Tribut (CD, Comp) at Discogs". Discogs.com. Marrë më 2009-11-06. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 40. ^ "Various – Command & Conquer – Alarmstufe Rot (2xCD) at Discogs". Discogs.com. Marrë më 2009-11-06. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 41. ^ "Various – The Blair Witch Project: Josh's Blair Witch Mix (CD, Comp, Enh) at Discogs". Discogs.com. Marrë më 2009-11-06. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 42. ^ "Montrealska Akropola - A Tribute to Laibach (2004)". Marrë më 2009-12-22. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 43. ^ "Iron Sky Soundtrack by Laibach release date confirmed". Marrë më 2012-05-02. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 44. ^ "John Oliver – Laibach goes to North Korea". Marrë më 2017-01-15. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)