Lejleku krahëkuq

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Lejleku krahëkuq (Phoenicopterus roseus) është lloji më e përhapur dhe më e madhe e familjes së flamingos. Ajo gjendet në Afrikë, Nënkontinentin Indian, Lindjen e Mesme dhe në Evropën jugore.

Taksonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lejleku krahëkuq u përshkrua nga Peter Simon Pallas në 1811. Më parë mendohej se ishte e njëjta specie si lejleku amerikane (Phoenicopterus ruber), por për shkak të dallimeve në ngjyrosjen e kokës, qafës, trupit dhe kockës së saj, dy flamingot tani konsiderohen më së shpeshti specie të ndara. Lejleku krahëkuq nuk ka nënspeci.[1]

Përshkrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lejleku krahëkuq është specia më e madhe e gjallë e flamingos,[2] mesatarisht 110–150 centimetra (43–59 in) gjatë dhe me peshë 2–4 kilogram (4.4–8.8 lb). Lejleku krahëkuq meshkuj janë regjistruar deri në 187 centimetra (74 in) gjatë dhe 4.5 kilogram (9.9 lb).[3]

Pule me pendë gri.

Shpërndarja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lejleku krahëkuqet në Kutch.

Gjendet në pjesë të Afrikës, Azisë Jugore (Bangladeshi dhe rajonet bregdetare të Pakistanit, Indisë dhe Sri Lankës), Lindjes së Mesme (Bahrein, Qipro, Irak, Iran, Izrael, Kuvajt, Liban, Palestinë, Katar, Turqi dhe Emiratet e Bashkuara Arabe) dhe Evropën jugore (përfshirë Shqipërinë, Greqinë, Italinë, Malin e Zi, Maqedoninë, Bullgarinë, Portugalinë, Spanjën dhe jugun e Francës). Pika më veriore e mbarështimit është Zwillbrocker Venn në Gjermaninë perëndimore, afër kufirit me Holandën. Ato janë regjistruar duke u shumuar në Emiratet e Bashkuara Arabe në tre vende të ndryshme në Emiratin e Abu Dhabi.[4]Gujarat, një shtet i Indisë, flamingot mund të vërehen në shenjtëroren e shpendëve Nal Sarovar, faltoren e shpendëve Khijadiya, qytetin Flamingo dhe në shenjtëroren e shpendëve Thol . Ata qëndrojnë atje gjatë gjithë sezonit të dimrit.[5]

Ekologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lejleku krahëkuq banon në balta dhe laguna bregdetare të cekëta me ujë të kripur. Duke përdorur këmbët e tij, zogu e trazon baltën, pastaj thith ujin përmes faturës së tij dhe filtron karkaleca të vegjël, fara, alga blu-jeshile, organizma mikroskopikë dhe molusqe. Lejleku krahëkuq ushqehet me kokën poshtë, dhe nofulla e sipërme është e lëvizshme dhe jo e fiksuar fort në kafkën e saj.[6]

Si të gjithë flamingot, kjo specie shtron një vezë të vetme të bardhë me shkumës në një tumë baltë.

Jetëgjatësi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Jetëgjatësia tipike në robëri, sipas kopshtit zoologjik të Bazelit, është mbi 60 vjet.[7] Në natyrë, jetëgjatësia mesatare është 30-40 vjet.[8]

Kërcënimet dhe grabitqarët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

E natyrshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lejleku krahëkuqet të rritura kanë pak grabitqarë natyrorë. Vezët dhe zogjtë mund të hahen nga grabitqarët, sorrat, pulëbardhat dhe lejleku marabou (Leptoptilos crumenifer); rreth gjysma e grabitjes së vezëve dhe zogjve më të mëdhenj flamingo është nga pulëbardha me këmbë të verdhë (Larus michahellis).[9]

Njerëzore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kërcënimet kryesore për popullatat flamingo janë bakteret, toksinat dhe ndotja në furnizimin me ujë, e cila zakonisht rrjedh nga kompanitë prodhuese dhe cenimi i habitatit të tyre.

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Burim bosh (Ndihmë!)
  2. ^ Feduccia, Alan (1999). The Origin and Evolution of Birds (në anglisht) (bot. illustrated, reprint)). Yale University Press. fq. 196. ISBN 0300078617. Marrë më 27 shtator 2021.
  3. ^ Burim bosh (Ndihmë!)
  4. ^ Khan, Shahid; etj. (2017). "Greater Flamingo (Phoenicopterus roseus): Important wintering sites and breeding records in the United Arab Emirates". Zoology in the Middle East (në anglisht). 63 (3): 194–201. doi:10.1080/09397140.2017.1331586.
  5. ^ Koshti A.J. and Bony L.S (2016).
  6. ^ Burim bosh (Ndihmë!)
  7. ^ Burim bosh (Ndihmë!)
  8. ^ https://animalcorner.org/animals/greater-flamingo/
  9. ^ Burim bosh (Ndihmë!)

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]