Jump to content

Letërsia malazeze

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Letërsia malazeze përfshin letërsinë e shkruar në gjuhën malazeze dhe gjuhë të tjera në zonën e Malit të Zi modern që nga shekulli i 9-të deri në ditët e sotme.

Letërsia më e vjetër malazeze[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Alfabetet latine, glagolitike, cirilike dhe greke janë përdorur në Dukljashekullin e IX-të . Ndërsa gjurmët e shkrim-leximit latin dhe grek nga periudha e Dukljanit janë ruajtur pjesërisht, ka vetëm dëshmi rrethanore të shkrim-leximit në gjuhën sllave . Supozimi është se shkrim-leximi glagolitik mund të ishte zhvilluar nën ndikimin e qendrës së fortë të shkrim-leximit sllavOhër . Përgjatë liqenit të Shkodrës zhvillohet veprimtaria letrare e Dukljan-Zetës dhe qendra e tij është Preçista Krajinska .

Monumentet më të rëndësishme të letërsisë më të vjetër malazeze:

Historia e letërsisë malazeze[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Historia më e plotë e letërsisë malazeze është " Historia e letërsisë malazeze " me tre vëllime me gjithsej 1620 faqe, me autor Radoslav Rotkoviq, Novak Kilibarda dhe Milorad Nikçeviq .

Letërsia bashkëkohore malazeze[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitet 1990, letërsia bashkëkohore malazeze i dha një shtysë të fortë ripërtëritjes së ndërgjegjes kombëtare të malazezëve dhe aspiratave të tyre për të rindërtuar vendin e tyre dhe për t'u integruar në tendencat evropiane.

Postmodernizmi malazez[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas interpretimit të Borislav Jovanoviq, shkrimtar dhe kritik letrar malazez, në vitet 1990, në letërsinë malazeze ndodhi një kthesë rrënjësore, nga kryesisht "bazat e fyellit " në postmodernizëm, që lidhet me metamorfozat në skenën politike malazeze, e cila, nga mesi i shekullit të 19-të në shekullin e 20-të, ishte i burgosur i utopisë jugosllave dhe serbe të madhe me, edhe sot, një ndikim të fortë:

  • Historikisht, postmoderniteti malazez përkon me shpërbërjen skëterrë të Jugosllavisë, pra me epokën e post-komunizmit . Të gjitha pyetjet janë të hapura dhe ne kemi ardhur në fund të një rutine historike. Postmodernizmi malazez është fundi i tregimeve të mëdha dhe veçanërisht i utopive të mëdha malazeze " (" Urbaniteti letrar malazez ", f. 21).

Autorët që kanë punuar që nga vitet 1990 në paradigmën e "urbanitetit letrar malazez", që përfshinte shkrimin në gjuhën malazeze, sipas interpretimit të Jovanović-it, dhanë një kontribut të pamatshëm në modernizimin e ndërgjegjësimit kulturor e më pas politik malazez:

  • “U bë një largim shtetformues dhe letrar nga romantizmat tragjikë malazezë, kjo është arritja më e rëndësishme kombëtare në kapërcyell të mijëvjeçarit – një pikë kthese. Bartës të kësaj strategjie reformuese ishin shkrimtarët, së bashku me një pjesë të madhe të intelektualit malazez dhe më vonë një pjesë të madhe të elitës politike . Pikërisht këtu u zhvillua vështrimi postkomunist dhe posthistorik malazez i fatit personal. . . Malazezët, në fakt, për herë të parë duket se kanë energji që, pavarësisht shtypjes anti-malazeze, të gjejnë energji, jo vetëm për atë që nuk duan, por pikërisht për atë që duan. Ishte i fundit, por kësaj here një revolucion i brendshëm shprese - i cili kishte për matricën e tij një vizion të emancipuar urban të Malit të Zi, një vizion që do të arrihet përmes një libri, jo përmes një lufte vëllavrasëse" (" Ibid ", pp. 41-42).

Në vitet 1990, letërsia malazeze, veçanërisht poezia, doli "nga sistemi i vendosur, lokal dhe skematik i shenjave" dhe hyri në epokën postmoderne ( citate nga libri i Borislav Jovanoviq "Biblion: Poezia malazeze në vitet nëntëdhjetë" ):

  • “Pika zero e letërsisë postmoderne malazeze gjendet në poezi. Rreth njëzet vjet më parë, edhe këtu, pas rraskapitjes (dhe ashpërsisë) së përgjithshme të modalitetit epik të modernizuar të poemës, shkrimi dhe leximi nisi të shikohej nga një koncept tjetër autorial dhe letraro-teorik. Fjalimi gjithnjë e më shumë u bë një letër . Në ndërkohë, praktika poetike e ndryshoi poezinë malazeze. . . Ishte kryesisht një brez i ri me një kuptim të ripërcaktuar të shprehjes poetike, krejtësisht i kundërt me prirjen letrare të kohës. Radikal, cinik dhe luddit" (f. 7-8).

Vepra të njohura të letërsisë malazeze[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Autorët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shekulli 18 - 19[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pjetri II. Petroviq Njegosh
Stjepan Mitrov Ljubisha
Duka Mark Milani

Shekulli 20[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Listoni sipas kronologjisë kohore të hyrjes në skenën letrare të autorëve individualë:

1930[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

1940[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

1950[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

1960[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Mirko Kovaç, Ratko Vujosheviq, Çedo Vuleviq, Sreten Asanoviq, Radoje Radojeviq, Veljko Kovaçeviq, Novak Kilibarda

1970[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

1980[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

1990[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Antologji të zgjedhura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • " Koret na asfaltu ", antologjia e parë e poezisë bashkëkohore malazeze të grave, 2013 [1] [2] [3]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Refeime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Književna večer Arkivuar 2014-03-20 tek Wayback Machine, Predstavljanje prve antologije crnogorske ženske poezije "Koret na asfaltu" u prostorijama Društva hrvatskih književnika, Društvo hrvatskih književnika, 12. ožujka 2014.
  2. ^ (crnogorski) Danilo Ivezić: Prva antologija savremene crnogorske ženske poezije: Tradicionalno i savremeno, Pobjeda, 3. veljače 2014.
  3. ^ Koret na asfaltu: prva antologija savremene crnogorske poezije Vijeće crnogorske manjine grada Zagreba

Lidhjet e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]