Leukipi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Leukipi/Leucippus - Luca Giordano
Kokë me mjekër me përkrenare korintike, që mendohet të jetë e Leukipit, qeni i ulur (qen molosian?) ndodhet në anën e pasme të monedhës.

Leukipi (Leúkippos ; rr. shek. V Pes) është raportuar në disa burime të lashta të ketë qenë një filozof i cili ishte greku më i hershëm që kishte zhvilluar teorinë e atomizmit - ideja që gjithçka është e përbërë tërësisht nga elementë të ndryshëm të paprishshëm, të pandashëm të quajtur atome . Leukipi shpesh shfaqet si mjeshtër i nxënësit të tij Demokriti, një filozof gjithashtu i shpallur si ideatori i teorisë atomike.

Një njoftim i shkurtër në jetën e Epikurit të Diogjen Laërtiusit thotë se në dëshminë e Epikurit, Leukipi nuk ka ekzistuar kurrë. Si trashëgimtar filozofik i Demokritit, fjala e Epikurit ka një farë peshe, dhe me të vërtetë një polemikë mbi këtë çështje është zhvilluar mes dijetarëve gjermane për shumë vite në fund të shekullit XIX. Për më tepër, në Corpus Democriteum, [1] Thrasyllus Alexandria, një astrolog dhe shkrimtar që jetonte nën perandorin Tiberius (14–37 e.s.), përpiloi një listë të shkrimeve mbi atomizmin që ai i atribuoi Demokritit për përjashtimin e Leukipit. Konsensusi i tanishëm midis historianëve të filozofisë në botë është se ky Leukipi është personalitet historik.

Leukipi ka shumë të ngjarë të ketë lindur në Milet, [2] megjithëse Abdera dhe Elea përmenden gjithashtu si vendlindje të mundshme të tij. [3]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Jonathan Barnes, Early Greek Philosophy, 1987
  2. ^ The Cambridge Companion to Early Greek Philosophy, p. xxiii. Note that Democritus was a resident of Abdera. Some said Leucippus from Elea, perhaps since he was unsuitably associated with the Eleatic philosophers.
  3. ^ Diogenes Laërtius says "Leucippus was born at Elea, but some say at Abdera and others at Miletus," Diogenes Laërtius 9.30. Simplicius of Cilicia refers to him as "Leucippus of Elea or Miletus," Simplicius, Physica 28.4.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • A. A. Long (ed.), The Cambridge Companion to Early Greek Philosophy (pgs. xxiii, 185)
  • Diels-Kranz, Die Fragmente der Vorsokratiker [I] 67A