Levitacioni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një djalë qëndron pezull në ajër?

Levitacioni (nga lat. levo - ngre, apo levis - i lehtë) është ecuria në të cilën një send rri pezull në ajër nga një forcë që kundërshton rëndesën pa u prekur me ndonjë trup. Emërtimi levitacion përdoret shpesh edhe për të treguar një dukuri të hamendësuar të mbinatyrshme në të cilën një njeri apo send ngrihet në ajër pa ndihmën e ndonjë mjeti të dukshëm natyror. Levitacioni poashtu është edhe nje prej numrave të rëndomtë në shfaqjet e iluzionistëve apo magjistarëve.


Në fizikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ngritja pezull ne ajer kunder ligjit te rendeses mund te perftohet ne menyra te ndryshme, parimisht ne sisteme te grupuara qe shfrytezojne nje gaz dhe sisteme qe mvaren nga fusha magnetike apo fusha elektrike.

Ngritja e sendeve apo qenieve te gjalla eshte e mundeshme nese keto futen ne fusha te fuqishme magnetike duke shfrutezuar vetite e tyre diamagnetike. Me interesant, per shkak te perdorimit te tyre te madh ne fushen e transportit, eshte levitacioni i zbatuar nga fusha magnetike mbi bobina lendesh superpërçuese, ne bazen e se ciles funksionojne trenat magnetike. Edhe pse vetvetiu do te dukej se nje send mund te qendroje pezull me ndihmen e magnetit duke perdorur polet e kunderta te tij dhe duke perftuar shtyrjen, teorema e Ërnshoit tregon qarte qe nuk eshte e mundshme te fitohet nje sistem i qendrueshem. Shume lojra te bazuara mbi shtytjen magnetike perdorin sisteme ne te cilet disa pjese mbesin ne levizje rrotulluese per te rifituar paqendrueshmerine e sistemit.

Në fe dhe në besimet mbinatyrore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shembuj të levitacionit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]