Leximi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Leximi i Librit.

Leximi është procesi i marrjes së kuptimit ose kuptimit të shkronjave, simboleve etj, veçanërisht nga shikimi ose prekja.

Për mësuesit dhe studiuesit, leximi është një proces i shumëanshëm që përfshin fusha të tilla si njohja e fjalëve, drejtshkrimi, alfabeti, fonia, ndërgjegjësimi fonemik, fjalori, të kuptuarit, rrjedhshmëria dhe motivimi.

Llojet e tjera të leximit dhe shkrimit, të tilla si piktogramet (p.sh., një simbol rreziku dhe një emoji), nuk bazohen në sisteme shkrimi të bazuara në të folur. Lidhja e përbashkët është interpretimi i simboleve për të nxjerrë kuptimin nga shënimet vizuale ose sinjalet prekëse (si në rastin e Braille).[1]

Vështrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko dhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Reading", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-20, marrë më 2022-12-28