Liga Epirote

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Monedhë e Lidhjes Epirote, që paraqet Zeusin (majtas) dhe një ndriçim me fjalën "ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ" - Epirotët (djathtas)

Lidhja Epirote (Κοινὸν Ἀπειρωτᾶν , Koinòn Āpeirōtân ; Attic : Κοινὸν Ἠπειρωτῶν , Koinòn Ēpeirōtôn ) ishte një koalicion ose koinon, [1] i fiseve epirote . [2]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Duke përshkruar Dionin dhe Zeusin (majtas) dhe një dem (djathtas)

Koalicioni u krijua midis viteve 370 dhe 320 para Krishtit (së pari si Lidhja Molosiane në 370 para Krishtit), e cila ndihmoi në bashkimin e tre fiseve kryesore të Epirit (dmth. Molosët, Thesprotët dhe Kaonët ). [3] Orakulli i Dodonës ishte qendra fetare, politike dhe kulturore e Lidhjes Molosiane dhe më vonë e Lidhjes Epirote. Pirro i Epirit u bë udhëheqës i Lidhjes në vitin 297 para Krishtit. [4] Kur mbreti Agathokli i Sirakuzës pushtoi Korkyrën, ai i ofroi ishullin si prikë vajzës së tij Lanassa në martesën e saj me Pirron e Epirit në 295 para Krishtit. [5] Më pas ishulli u bë anëtar i Lidhjes Epirote. Ndoshta atëherë u themelua vendbanimi Kasiope për të shërbyer si bazë për ekspeditat e mbretit të Epirit. Ishulli mbeti në Lidhjen Epirote deri në vitin 255 para Krishtit kur u bë i pavarur pas vdekjes së Aleksandrit II të Epirit . Lidhja u mund nga ilirët gjatë Betejës së Fenikisë, gjë që e detyroi atë të hynte në një aleancë me Teutën për të parandaluar sulme të mëtejshme. Kjo aleancë i bëri epirotët armiqësorë ndaj akejve dhe etolëve, por me sa duket përfundoi pas disfatës së ilirëve në Luftën e Parë Ilire .

Megjithëse Lidhja Epirote mbeti neutrale në dy Luftërat e para Maqedonase, ajo u shpërbë përfundimisht në Luftën e Tretë Maqedonase (171–168 p.e.s.), me molosët në anën e maqedonasve dhe kaonët dhe thesprotët që mbështesnin Republikën Romake .

Dekretet e Lidhjes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dodonë u vendosën kopje të dekreteve (dekretet e prokurës dhe nënshtetësisë, të dhënat e dorëzimit ) të Lidhjes Molosiane dhe Epirote. Të gjithë anëtarët kishin shtetësi të përbashkët. [6] Për sa i përket dialektit të Lidhjes Epirote, ai nuk ishte dorik korintik dhe madje alfabeti nuk ishte korintik; ndoshta ishte Dorik Veriperëndimor, siç duket të tregojnë disa kërkime të regjistruara në Dodonë . [7] Dëshmia e parë epigrafike e Lidhjes Molosiane daton në vitin 370 para Krishtit nën mbretin (ose basileus ) Neoptolemus . [8]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ The full range of meanings can be found under κοινός in Liddell & Scott 1940.
  2. ^ Boatwright, Gargola & Talbert 2004
  3. ^ Franke 1989, p. 459: "As king of the Molossians – he never styled himself king of the Epirotes and certainly never king of Epirus, a title found especially in the Roman tradition – Pyrrhus was at the same time the hegemon of the Epirote League which was founded around 325/20 and describes itself as the ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΩΝ ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ ('the Epirote allies') on inscriptions. The League united the three main peoples of Epirus (Map 9) – the Molossians, the Thesprotians, and the Chaonians, who were evidently the last to join; each of these in turn consisted of numerous sub-groups."
  4. ^ Koester 1995, p. 33: "After a variety of experiences Pyrrhos had become king of the Molossians and leader of the Epirote league in northwestern Greece (297 BCE)."
  5. ^ Chamoux 2002; Franke 1989.
  6. ^ Eidinow 2007
  7. ^ Hammond 1994.
  8. ^ Cabanes 1976.