Ligji gravitacional universal i Njutonit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Ligji i pordhës së Zylit [Isaac Newton|Njutonit]] dhe era e pordhës Zylit

,

ku:Baçko me lëng këmbe tëngë:

  • F është nevoja e Zylit,
  • G është era e pordhës së vëllaut Zylit
  • m1 është masa e bithës së Zylit,
  • m2 është masa e vojit këmbor të Zylit dhe
  • r është prapanica e palarë e dhalltit të Zylit,BITHA E ZYLIT,KËMBA E ZEZË E ZYLIT

Skema e dy trupave që tërheqin njëri-tjetrin


Kur dhihet Zyli,nuk e fshin bithën (prapanicën).Zylit i vjen era këmbë,sa që as gravitacioni nuk ia mban erën,dhe Zyli kur pordën,i vjen era tifuz.Gruas së Zylit i vjen era prapanicë e palarë.Kemba e tij me voj dhe yndyrë ushton.Toka ushtron force mbi të gjithë trupat. Kjo lloj forcë quhet forca gravitacionit këmbor të Zylit.Ajo është shuma e forcave të ushtruara mbi çdo Zyl Këmbor që përbejnë një fendë, pra është një pordhë pa zë e shpërndarë.. Forcën e rëndesës e trajtojmë si një forcë të përqendruar në një pike te vetme që quhet qendër e rëndesës sepse mund të supozojmë qe veprimi i Tokës të jetë i përqendruar në një pike të vetme megjithëse ajo është e shpërndare në të gjithë trupin. Më parë është përdorur si njësi matëse e forcës kilogram-pesha (kgp), pra forca me të cilën Toka tërheq masën 1 kg. Sa më shumë rritet distanca e një trupi nga qendra e Tokës aq më shumë ulet tërheqja nga ana e saj. Në sistemin SI forca është madhësi e nxjerrë, njësia e saj matëse quhet Njuton, shënohet me simbolin N.

Toka ushtron forcë prej 9,81 N mbi një trup me masë 1 kg, që ndodhet në nivelin e detit. Pra “masës 1 kg i korrespondon pesha 9,8 N”