Jump to content

Lina Bo Bardi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lina Bo Bardi, lindur si Achillina Bo (5 dhjetor 1914 - 20 mars 1992) ishte një arkitekte moderniste braziliane e lindur në Itali. Një arkitekte dhe projektuese e pangopur, Lina Bo Bardi ja kushtoi jetën e saj të punës, shumica e të cilës ekaloi në Brazil, për të promovuar potencialin social dhe kulturor të arkitekturës dhe dizajnit. Ajo ishte gjithashtu e famshme për mobiljet e saj dhe dizenimin e bizhuterive.[1]

Jeta e hershme në Itali

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Achillina Bo lindi më 5 dhjetor të vitit 1914 në Romë, Itali.[2] Lina ishte fëmija më i vjetër i Enrico dhe Giovana Bo, i cili më vonë kishte një tjetër vajzë me emrin Graziella. Në vitin 1939, u diplomua nga Kolegji i Arkitekturës së Romës në moshën 25 vjeçare me pjesën e saj të fundit, "Qendra e Përkujdesjes ndaj Maternitetit dhe Foshnjes". Më pas ajo u zhvendos në Milano për të filluar punën me arkitektin Carlo Pagani në Studio Bo e Pagani, Nr 12, Via Gesù. Bo Bardi ka bashkëpunuar (deri në vitin 1943) me arkitektin dhe dizajnerin Giò Ponti në revistën Lo Stile - në shtëpi dhe në mobilim.[3] Në vitin 1942, në moshën 28 ​​vjeç, ajo hapi studioin e vet arkitektonik në Via Gesù, por mungesa e punës gjatë kohës së luftës së shpejti e çoi Bardhën të merrte ilustrime për gazetat dhe revistat si Stile, Grazia, Belleza, Tempo, Vetrina dhe Illustrazione Italiana. Zyra e saj u shkatërrua nga një bombardim ajror në vitin 1943. Nga viti 1944 deri në vitin 1945 Bardi ishte Zëvendës Drejtor i revistës Domus.

Ngjarja nxiti përfshirjen e saj më të thellë në Partinë Komuniste Italiane. Në vitin 1945, Domus urdhëroi Bo Bardi të udhëtonte përreth Italisë me Carlo Paganin dhe fotografin Federiko Patellani për të dokumentuar dhe vlerësuar gjendjen e vendit të shkatërruar. Bo Bardi, Pagani dhe Bruno Zevi krijuan revistën e përjavshme A - Aktualiteti, Arkitektura, Abitare, Arte në Milano (A Cultura della Vita). Ajo gjithashtu bashkëpunoi në gazetën e përditshme Milano Sera, drejtuar nga Elio Vittorini. Bo Bardi mori pjesë në Mbledhjen e Parë Kombëtare për Rindërtim në Milano, duke njoftuar njerëzit për indiferencën e opinionit publik në lidhje me këtë temë, e cila për të mbuloi si rindërtimin fizik dhe moral të vendit.

Në vitin 1946, Bo Bardi u zhvendos në Romë dhe u martua me kritikun e artit dhe gazetarin Pietro Maria Bardi.

Karriera në Brazil

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Muzeu i Artit Sao Paolo (MASP), një punë famshme e Lina Bo Bardi

Në tetor të vitit 1946 Bo Bardi dhe burri i saj udhëtuan për në Amerikën e Jugut. Në Rio, ata u pritën nga IAB (Instituti i Arkitektëve brazilianë). Bardi shpejt rivendosi praktikën e saj në Brazil, një vend që kishte një ndikim të thellë në mendimin e saj krijues. Ajo dhe burri i saj bashkë-themeluan revistën me ndikim Habitat. Titulli i revistës i referohet konceptualizimit të brendshëm ideal të Bardës si një "habitat" i projektuar për të maksimizuar potencialin njerëzor.

Në vitin 1947, Assis Chateaubriand ftoi Pietro Maria Bardi për të themeluar dhe drejtuar një Muzeun e Artit. São Paulo u zgjodh si vend pavarësisht nga preferencat e Bo Bardi për Rio de Janeiro. MASP (Muzeu i Artit i São Paulo) është themeluar më 2 tetor, me zyra të përkohshme në katin e dytë të selisë së Asistencës Diários në Rua Sete de Abril. Bo Bardi krijoi konvertimin e ndërtesës në një muze. Ajo gjithashtu krijoi selinë e re për Associados Diários në Rua Álvaro de Carvalho, São Paulo, dhe dizajnoi bizhuteri duke përdorur gemstones braziliane.

Në vitin 1948, Studio d'Arte Palma u krijua në katin e 18-të të një ndërtese nga arkitekti polak Lucjan Korngold (Nr 66 Praça Brcioio Gomes, São Paulo), duke sjellë Pietro Maria Bardi, Bo Bardi, Giancarlo Palanti (deri në 1951) dhe Valeria Piacentini Cirell (përgjegjës për seksionin antikuar) së bashku.

Bo Bardi u bë një qytetar brazilian i natyralizuar në vitin 1951, në të njëjtin vit me përfundimin e punës së saj të parë, "Glass House" e saj në lagjen e re të Morumbit. Racionalizmi italian formoi këtë punë të parë, por për shkak se ajo ishte e zhytur në kulturën braziliane, mendimi krijues filloi të bëhej më ekspresiv.

Në vitin 1955 Bo Bardi u bë lektor për Fakultetin e Arkitekturës dhe Urbanizmit në Universitetin e Sao Paolos. [2] Ajo shkroi dhe paraqiti dorëshkrimin, "Contribuição Propedêutica ao Ensino da Teoria da Arquitetura" (Kontributi Propaedeutik në Mësimdhënien e Teorisë së Arkitekturës) në shkollë më 1957, duke shpresuar që të fitonte një pozitë të përhershme atje.[4]

Në vitin 1989, në moshën 74 vjeç, Bo Bardi u nderua me ekspozitën e parë të punës së saj në Universitetin e Sao Paolos.[5]

Bo Bardi vdiq në Casa de Vidro më 20 mars të vitit 1992. Kur ajo vdiq, ajo la planin për një Sallon të ri São Paulo dhe një Qendër Kulturore për Vera Cruz.

Shtëpia prej xhami

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1951 Bo Bardi krijoi "Casa de Vidro" ("Shtëpinë e qelqit") për të jetuar me burrin e saj në atë që ishte atëherë mbetjet e Mata Atlantica, pyjet origjinale të shiut përreth São Paulo. E vendosur në një parcelë prej 7.000 metra katrorë, ishte banesa e parë në lagjen Morumbi. [1] Zona tani është periferia e pasur e Morumbi, por një version më i zbutur i pyllit të shiut që prej asaj kohe është rivendosur rreth shtëpisë, duke e fshehur atë nga pikëpamja.

Pjesa kryesore e shtëpisë është horizontale midis pllakave të betonit të hollë me shtylla të hollë rrethore. Shtyllat janë pilot, që lejon që peizazhi të rrjedhë nën ndërtesë. Brenda, zona kryesore e jetesës është pothuajse tërësisht e hapur, përveç një oborr që lejon që pemët në kopshtin e poshtëm të rriten në zemër të shtëpisë. Në shtëpi ka zona të ndara për funksione të ndryshme, një dhomë ngrënie, një bibliotekë dhe një zonë të ulur rreth fireplace-së, por të gjitha janë të unifikuar nga pikëpamjet e pyjeve nëpër xhami. Në teori, panelet e qelqit rrëshqiten horizontalisht, por nuk ka ballkon për të inkurajuar njerëzit që të dalin jashtë.

Zona e jetesës është vetëm gjysma e shtëpisë. Gjysma tjetër ulet në tokë të ngurtë në majë të kodrës, në anën veriore të dhomës së ndenjes. Një rresht i dhomave të gjumit përballet me një oborr të ngushtë, në anën tjetër të së cilës është muri bosh i krahut të stafit. Vetëm kuzhina kalon ndarjen - një territor i ndarë nga shërbëtorët dhe mësuese, dhe e pajisur me një shumëllojshmëri të mirë-projektuar pajisjet e shpëtimit të punës.

Muzeu i Artit São Paulo

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dizajni themelor i Bo Bardi u përdor për Muzeun e Artit São Paulo (i njohur edhe si "MASP") i cili u ndërtua në vitet 1957-1968. Burri i saj, Pietro Maria Bardi, ishte kurator.[6] Bardis u përfshi në Muzeun pas takimit me gazetarin dhe diplomatin brazilian Assis Chateaubriand.Chateaubriand, me P.M. Inspektimi kuratorial i Bardës fitoi një koleksion të gjerë të artit për MASP, duke përfshirë veprat e artit të Bosch, Mantegna, Titian dhe Goya.

Solar do Unhão është qendra kryesore kulturore e Salvadorit. Ajo u themelua nga Lina Bo Bardi pas një ftese nga guvernatori i Bahia për të drejtuar një muze të artit të ri në Lindjen e Veriut të Brazilit.[7] Bo Bardi wanted this museum to show primitive art from the North East of Brazil, as well as the practical nature of their designs. The design of the museum reflects the culture in Salvador, but also the practicality and beauty of the region.[7] Bo Bardi donte që ky muze të tregonte artin primitiv nga Lindja e Veriut e Brazilit, si dhe natyrën praktike të planeve të tyre. Dizajni i muzeut pasqyron kulturën në Salvador, por edhe praktikën dhe bukurinë e rajonit. [9] Solar do Unhão dikur ishte një fabrikë sheqeri dhe u emërua pas gjyqtarit të gjykatës së lartë të Brazilit të shekullit të 17-të, Pedro Unhão Castelo Branco. [10] Lina Bo Bardi u ngarkua për të rivendosur fabrikën e sheqerit në një muze të artit modern. Ndërtimi zgjati nga 1959-1963.[8] Lina Bo Bardi was commissioned to restore the sugar mill into a museum of modern art. The construction lasted from 1959-1963.[8] Shkallët kontrastin gjeometrinë abstrakte dhe materialitetin tradicional. Lina Bo Bardi është duke bërë homazhe në ndërtesën e shekullit të 17-të, por në të njëjtën kohë duke e përditësuar atë me dizajnet moderne. Qëllimi i saj ishte rivendosja e ndërtesave ekzistuese në mënyra që as nuk pandehnin në nostalgji dhe as konteksti injoruar. Për ta bërë këtë, ajo e la të jashtme koloniale të paprekur dhe shtoi shkallët moderne. Solar do Unhão pasqyron besimin e Bo Bardi që një muze duhet gjithashtu të jetë një vend për edukim. Kur muzeu u ndërtua së pari, mbajti shumë klasa që edukonin vendasit në art dhe histori. Bo Bardi besonte se një muze nuk duhet të jetë mauzole e së kaluarës dhe duhet të jetë një vend aktiv i dijes.

Centro de Lazer Fábrica da Pompéia

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Lina Bo Bardi, SESC Pompeia, 1982

Në vitin 1982, Lina Bo Bardi mbaroi ndërtimin në Centro de Lazer Fábrica da Pompéia (tani i quajtur Pompéia SESC). [5] Ndërtesa kishte vendosur fillimisht një fabrikë daulle dhe Bo Bardi kishte për detyrë ta kthente atë në një qendër komuniteti. Pompéia SESC u ndërtua pas një diktature ushtarake 20-vjeçare në Brazil që krijoi arkitekturë që nuk pasqyronte kulturën braziliane. Pompéia e SESC mendohet të jetë një gjuhë e re arkitektonike e kontrolluar nga kultura braziliane. SESC është joqeveritare e lidhur me federatën kombëtare të biznesit, e krijuar në vitet 1940 për të siguruar punonjësit me shërbime shëndetësore dhe aktivitete kulturore.[9] Për shkak të diktaturës ushtarake, Lina Bo Bardi ishte larguar nga një perspektivë konvencionale arkitekturore. Pompéia e SESC dërgoi një valë shokuese përmes São Paulo. Në vitin 1982 u zbulua faza e parë e kompleksit. Bo Bardi kishte zhveshur suva dhe më pas kishte rrahur muret për të gjetur thelbin e ndërtesës së madhe. Dizajni i Lina Bo Bardi kombinonte tulla të kuqe dhe kulla konkrete të pazakonta të cilat u kombinuan nga shtigjet ajrore. Ndërtesa aktualisht përmban shumë dhoma aktivitetesh, duke përfshirë: teatrot, gjimnazet, pishinat, baret e bollshme, zonat e kohës së lirë, restorantet, galeritë dhe punëtoritë.

Teatro Oficina u projektua nga Lina Bo Bardi në vitin 1984. Bo Bardi u ngarkua për të kthyer një ndërtesë të zjarrtë në São Paulo në një teatër.[10] Ndërtesa është projektuar për grupin e teatrit me të njëjtin emër të cilët ishin një pjesë e rëndësishme e lëvizjes Tropicalia të fund të viteve 1960. Tropikalët u përpoqën të ndryshonin dhe një mënyrë për të shpëtuar Brazilin nga e kaluara koloniale. Ata përdorën teatrin për të provuar dhe kuptuar trashëgiminë e tyre braziliane. Bo Bardi projekton hapësirën e re pothuajse krejtësisht nga skela e pikturuar. Projektimi i referohet ndërtimit të grupeve në një hapësirë ​​teatrore. Teatri nuk ka vende konvencionale dhe kjo çon në linja të këqija. Kritikat arkitektonike kanë deklaruar se kjo nuk largohet nga përvoja e teatrit, por e rrit me intensitet. Vende të rënda prej druri janë të dizajnuara në një rreth në qendër dhe skena është shumë e ngushtë. Fillimisht, teatri u krijua për drejtorin eksperimental, Zé Celso, i cili ka thënë se ideja e hapësirës erdhi tek ai në një udhëtim acid. Teatri shpesh përdoret nga artistë eksperimentale që punojnë rreth hapësirës. Dizajni i teatrit ka për qëllim të bëjë shikuesin të ndihet sikur ata janë të angazhuar me aktin në skenë.

Dizajni i mobiljeve

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1948, ajo themeloi Studio de Arte e Arquitetura Palma me Giancarlo Palanti (1906-77) për të dizajnuar mobilje ekonomike të druve apo plastikës së prodhuar nga Pau Brasil Ltda., Fabrikën e fabrikimit që ata hapën dhe nëpërmjet të cilave ata pajisën São Paulo Selia e parë e Muzeut të Artit. Në vitet 1950, Bardi filloi të projektonte mobilje me korniza metalike me ulëse dhe mbështetëse të veshur me susta. Hartimet e mëvonshme, të tilla si "Cadeira Beira de Estrada" e saj 1967, përbëjnë një estetikë të paepur me thjeshtësi të projektimit dhe reduktimit dhe pangopësinë e materialit.

Arkitekturë e qëndrueshme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkrimi në Arkitekturën e Qëndrueshme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1958, Lina Bo Bardi botoi një tezë nëntëdhjetë faqesh të destinuara si një traktat ose manifest. Të titulluar "Kontribut hyrëse në mësimin e teorisë arkitekturore", ai u përqendrua në marrëdhëniet mes natyrës, shoqërisë dhe arkitekturës. Ajo e përcaktoi arkitekturën si "një art që duhet të marrë parasysh seriozisht vendin në të cilin ndodh" dhe si "projektimi i njeriut të civilizuar në botë". [5] Lina Bo Bardi besonte se "arkitektura merr frymëzim nga natyra që qeveris dhe i jep materialeve dhe elementeve të domosdoshme për ta formësuar atë në mënyrë harmonike ". Në manifestin Lina Bo Bardi flet për frymëzimet e saj: strukturat organike të Gaudit dhe shtëpitë hemikulare të Frank Lloyd Wright. Teoritë e Bo Bardi janë ilustruar në dizajnet e saj të ndërtimit që theksojnë rëndësinë e ripërdorimit të arkitekturës dhe qëndrueshmërisë.

Shembuj të ndërtesave të qëndrueshme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shtëpia e qelqtë, e projektuar nga Lina Bo Bardi për vete dhe partnerin e saj, është ndërtuar në rainforest braziliane. Ndërtesa punon rreth mjedisit dhe madje ka ripërpunuar të gjitha pemët që janë hequr gjatë ndërtimit të shtëpisë së saj të re. Lina Bo Bardi përdoret më mirë për riciklimin e ndërtesave të vjetra. Pompéia e SESC është një shembull i një ndërtese që Lina Bo Bardi projekton me materiale të ricikluara. Bo Bardi mori strukturën e vjetër të fabrikës së daulles së Pompéia SESC dhe modernizoi atë pa pasur nevojë të shkatërrojë plotësisht fabrikën. Arkitektura e qëndrueshme e Lina Bo Bardi mendohet të pasqyrojë kulturën në të cilën jetonte. Në Brazil Bo Bardi u rrethua nga rainforest dhe arkitektura e saj pasqyron rëndësinë e natyrës për popullin brazilian. Shumë arkitektë të njohur si Isaac Julien dhe Norman Foster, kanë përmendur Lina Bo Bardi si frymëzim për dizajnet e tyre të qëndrueshme.

Lista projekte arkitekturore

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 • The Glass House, 1951: Bardi's residence
 • Solar do Unhão, 1959: sugar mill converted to a craft museum in Bahia
 • São Paulo Museum of Art, 1968
 • Centro de Lazer Fábrica da Pompéia (Pompéia Factory Leisure Centre), 1986
 • Teatro Oficina, 1991: variable space composed of repurposed materials that dissolved the distinctions between actor and audience, stage and backstage
 1. ^ Charlotte Burns (August 1, 2011), Lina Bo Bardi, the artist’s architect Arkivuar 4 nëntor 2014 tek Wayback Machine The Art Newspaper.
 2. ^ "Timeline - Lina Bo Bardi", Deutsches Architektur Zentrum, Retrieved 16 August 2014.
 3. ^ "AA School of Architecture - Exhibitions". www.aaschool.ac.uk. Marrë më 2016-10-22. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Veikos, Cathrine (2013). Lina Bo Bardi: The Theory of Architectural Practice. London and New York: Routledge, Taylor& Francis. ISBN 978-0-415-68913-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Lina Bo Bardi and the Architecture of Everyday Culture", Places Journal, Retrieved 05 April 2015.
 6. ^ "About: Lina Bo Bardi", Architectuul, Retrieved 16 August 2014.
 7. ^ a b Macartney, Hillary (2013). "Lina Bo Bardi: Three Essays on Design and Folk Arts in Brazil". West 86th. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ a b Felippe, Hernandez (2010). Beyond Modernist Masters: Contemporary Art in Latin America. Birkhauser Press. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Moore, Rowan (2012). "Lina Bo Bardie". Architectural Review. 232. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Moore, Rowan (2015). "The 10 Best Theatres". The Guardian. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)