Liqenet e Mëdha

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Profili gjatësor i Liqeneve të Mëdha

Liqenet e Mëdha janë grup i pesë liqeneve në kufi apo afër kufirit në mes Knadasë dhe SHBA-ve

Liqenet e Mëdha janë grup i liqeneve më të mëdha me ujra të mëbla në botë.

Sipërfaqja e përgjithshme e liqeneve është 246.000 km².

Pas lidhjes më sistemin ekanaleve me oqeanin Atlantik dhe me lumin Mississipi paraqesin një ndër arterien komunikuese shum të rëndësishme në Amerkën Veriore dhe në botë.


  • Liqenet e Mëdha janë:

1. Liqeni Superior (më i madhi për nga sipërfaqja, sasia e ujit dhe njeherazi më i thelli).

2. Liqeni Michigan (i dyti për nga sasia dhe i treti për nga sipërfaqja, dhe i vetmi i cili I takon vetëm SHBA-e

3. Liqeni Huron (i treti për nga sasia dhe i dyti për nga sipërfaqja).

4. Liqeni Erie (më i vogli për nga sasia e ujit dhe më i cekti nga të gjithë).

5. Liqeni Ontario (ndër dy më të vegjlit për nga sasia e ujit dhe më i vogli për nga sipërfaqja

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]