Liqenet e Mirushës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Mirusha

Liqenet e Mirushës si fenomene natyrore krijohen në rrjedhën e mesme dhe të fundit të lumit Mirusha me një gjatësi prej 650 m. Në këtë zonë ndodhen 16 liqene dhe 12 ujëvara të formave dhe madhësive të ndryshme.

Përshkrimi[redakto | përpunoni burim]

Liqeni i fundit është më i madhi në lidhje me dimensionet dhe është lehtësisht i arritshëm për çdo vizitor. Ajo ka dimensione 55 x 45 m, një thellësi mbi 5 m me një sipërfaqe prej 2250 m². Liqeni më i thellë është liqeni i 10-të me thellësi 9 m, ndërsa liqeni më i gjatë është liqeni i tetë me gjatësi 56 m, gjerësi 18,5 dhe thellësi 5-6 m.

Ujëvara më e lartë është ndërmjet liqenit të tetë dhe të nëntë me një lartësi prej 21 m, por ujëvara më mbresëlënëse është ndërmjet liqenit të 15-të dhe 16-të me një lartësi prej 8 m. [1]

Ujvara e Mirushës.jpg

Klasifikimi[redakto | përpunoni burim]

Bazuar në formën dhe madhësinë e këtyre liqeneve, ato janë ndarë në tre grupe:

  • Liqenet e sipërme 1-8
  • Liqenet e mesme 9-12 dhe
  • Liqenet e poshtëme 13-16

Liqenet e sipërme - në aspektin e formës dhe madhësisë janë zakonisht të vogla, në fillim me thellësi të vogël 1-3 m, ndërsa në liqenin e tetë arrijnë deri në 6.5 m. Ujërat e liqeneve lëvizin nga një liqen në tjetrin përmes ngushticave, pragjeve dhe thellimit që kanë krijuar ujëvarat me lartësi të ndryshme. Është karakteristikë e liqeneve të sipërme, tendenca e thellimit për shkak të rënies së lirë të ujit dhe erozionit që shkaktojnë këto pika të ujit. Gjerësia e kanionit të sipërm është e vogël nga liqeni i parë ku uji fillon të krijojë ujëvarat dhe liqenet në gjerësinë e lumit 0.50 - 1 m që deri në liqenin e fundit (i teti) arrin gjerësinë maksimale prej 3 m. Një tjetër tipar interesant është tingulli i ujëvarave sepse kjo pjesë e kanionit është shumë e ngushtë.

Ujvara Mirusha.jpg

Liqenet e mesme - janë krijuar në një periudhë të shkurtër gjeologjike dhe për shkak të përbërjes së tyre, Erozioni ka qenë shumë i fuqishëm dhe ka krijuar forma të ndryshme sidomos ato që quhen mure orris. Lartësia absolute është rreth 100 m nga liqeni i 13-të deri në liqenin e 8-të. Terreni është shumë i papërshtatshëm për t'u vizituar për shkak të thellësisë dhe formave të ashpra midis liqeneve. Humnera midis ujëvarava 9 dhe 10 është 6-9 m ndërsa lartësia e ujëvarës në formë muri midis liqenit të tetë dhe nëntë është 21 m dhe midis liqenit të nëntë dhe të dhjetë është 9 m.

Liqenet e ulëta - të kanionit karakterizohen nga gjerësi të ndryshme 50-60 m ndërmjet dy anëve. Bukuritë natyrore të kanionit të ulët të Mirushës janë më të lehta për t'u arritur nga vizitorët dhe njihen për përmasat dhe thellësinë e liqeneve si dhe për ujëvarat skenike. Liqenet më të mëdha në të gjithë kanionin janë liqeni i 13-të dhe i 16-të (i fundit) me një thellësi prej 5 deri në 7 m. Pas liqenit të 13-të ujëvara ka një lartësi prej tre metrash me një rënie shumë të shpejtë të ujit që bie në liqenin e 14-të, duke krijuar një ujëvarë 14 metra të lartë drejt liqenit të 15-të. Në liqenin e 15-të me një lartësi të ngjashme uji bie në liqenin e 16-të, ku mbaron kanioni i Mirushës. Dimensionet e liqeneve ndryshojnë nga e para deri te e 16-ta, në varësi nga sasia e ujit dhe reshjeve në pellgun e Mirushës.[2]

Galeria[redakto | përpunoni burim]

Shih edhe[redakto | përpunoni burim]

Referenca[redakto | përpunoni burim]

42°31′26″V 20°34′59″L / 42.523861°V 20.582984°L / 42.523861; 20.582984Koordinatat: 42°31′26″V 20°34′59″L / 42.523861°V 20.582984°L / 42.523861; 20.582984