Jump to content

Liqeni Ritsa

Coordinates: 43°29′N 40°33′E / 43.483°N 40.550°E / 43.483; 40.550
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Liqeni Ritsa
Malet rreth liqeni Ritsa
Koordinatat43°29′N 40°33′E / 43.483°N 40.550°E / 43.483; 40.550

Liqeni Ritsa(gjeorgjisht: რიწა, rusisht: Рица) është një liqen në Malet e Kaukazit, në pjesën veriperëndimore të Gjeorgjisë, e rrethuar nga pyje të përziera malore dhe livadhe subalpine. Uji i saj është i ftohtë dhe i qartë. Malet me lartësi prej 2,200 deri 3,500 m rrethojnë liqenin. Rajoni përreth liqenit Ritsa është pjesë e ecorajonit të pyjeve gjetherënëse Euxine-Colhic me një përqendrim mjaft të lartë të pemëve të drunjëve me gjelbërim të përhershëm. Shumë mostra të Nordmann Fir, që arrijnë lartësi mbi 70 metra (230 ft), janë gjetur rreth liqenit.

Në vitin 1930 u krijua Rezerva Natyrore Ritsa (162.89 km2) për të mbrojtur gjendjen natyrore të liqenit dhe tokën përreth. Rruga nga bregu i Detit të Zi është ndërtuar në vitin 1936. Liqeni ishte një tërheqje e rëndësishme turistike gjatë periudhës sovjetike. Ajo është ende e frekuentuar nga turistët rusë.

Liqeni Ritsa është një nga liqenet më të thella në Gjeorgji (116 m), dhe është e pasur me troftë. Temperatura mesatare vjetore në këtë zonë është 7.8 gradë Celsius (janar -1.1 ° C, gusht 17.8 ° C). Reshjet mesatare vjetore janë përafërsisht. 2.000 - 2.200 mm. Dimrat janë ndonjëherë me borë, gjatë verës ngrohtë.

Liqeni Ritsa ushqehet nga gjashtë lumenj dhe drenazhohet nga një, lumi Iupshara. Resorti turistik Avadhara shtrihet në veri të liqenit. Udhëheqësi sovjetik Jozeph Stalin kishte një nga shtëpitë e tij të verës (dacha) pranë liqenit. Sot kjo dacha i përket qeverisë Abkhaziane.

Ritsa-legjendat lidhur me të

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në kohët e lashta kishte një luginë dhe një lumë në vendin e liqenit modern. Një vajzë me emrin Ritsa jetonte atje me tre vëllezër Agepsta, Atsetuka dhe Pshegishkha. Ritsa kulloste kafshët e saj në luginë dhe vëllezërit e saj gjuanin në male të larta gjatë ditës dhe u ktheheshin në luginë në mbrëmje, ku hanin, këndonin këngë dhe admironin motrën e tyre.

Një herë vëllezërit shkuan shumë larg maleve. Ritsa i humbi dhe këndoi. Rrëmbyesit e pyjeve Gega dhe Iupshara e dëgjuan dhe vendosën ta rrëmbejnë. Iupshara e kapi atë dhe hipi poshtë luginës, ndërsa Gega mbulonte krahun e tij. Vëllezërit e Ritsa e dëgjuan duke qarë dhe i erdhën në shpëtim.

Pshegishkha hodhi një shpatë drejt grabitësit, por ai humbi dhe shpata fluturoi mbi lumin. Lugina ishte e mbushur me ujë dhe u kthye në një liqen. Ritsa u shkëput nga rrahja e Iupsharës, por ra në liqen. Vëllezërit nuk mundën ta shpëtonin. Pastaj Pshegishka e hodhi grabitësin Iupshara në liqen, por uji i Ritsas nuk e pranoi dhe e hodhi atë mbi shpatën e Pshegishkhasë dhe uji e çoi në det. Gega vrapoi pas Iupshara, por ai nuk arriti ta shpëtojë atë.

Nga pikëllimi, vëllezërit u kthyen në male, dhe sot ata ende qëndrojnë këtu për të mbrojtur vendin e pushimit të Ritsa.

Mirupafshim, vendlindje!

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitet 1930, gjatë ndërtimit të dacha të Stalinit, ushtarët bartnin materiale ndërtimi nga lacet. Një herë, në vendin më të rrezikshëm, një kamion ra poshtë nga lacet. Ndërsa kamioni po binte, shoferi bërtiti: "Mirupafshim, atdhe!" ("Прощай, Родина!"). Pra, sot ky vend midis shoferëve quhet "Mirupafshim, vendlindje!".

Linqe të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]