Jump to content

Liqeni i Plavës

Coordinates: 42°35′45″N 19°55′30″E / 42.59583°N 19.92500°E / 42.59583; 19.92500
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Liqeni i Plavës
Плавско језеро
Liqeni i Plavës
VendiMali i Zi Mali i Zi
Koordinatat42°35′45″N 19°55′30″E / 42.59583°N 19.92500°E / 42.59583; 19.92500
Liqeni i Plavës

Liqeni i Plavës (malazisht: Плавско језеро/Plavsko jezero) është liqen në Mal të Zi. Për nga gjeneza është liqen akullnajorë. Liqeni i Plavës shtrihet ndërmjet Alpeve shqiptare (Bjeshkët e Nemuna) dhe malit Vizitor, nëbasenin e Plavës. Liqenin e ndërtojnë morenat ballore të akullnajës së Plavës, e cila akullnajë këtu ka përfunduar.

Liqeni i Plavës shtrihet 901 m lartësi mbidetare. Përfshin një sipërfaqe prej 1.2 km katrorë. Thellësinë më të madhe e arrinë 9.5 m. Në Liqenin e Plavës derdhet lumi Luqa, prrockat e të cilit rrjedhin nga teritori i Shqipërisë. Nga liqeni i Plavës rrjedh lumi Lim, degë e Lumit Drina.