Jump to content

Lista e ardhacakëve në Kamenicë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Në strukturën demografike të komunës së Kamenicës përpos dyndjeve natyrale dhe ekonomike kanë luajtur një rol të madhe dhe vendosja e popullatës për shkaqe të tjera si kolonizimi serb dhe vendosja e popullsisë refugjate nga Toplica dhe pjesë tjera të perandorisë Osmane si Sanxhaku i Tregut Ri dhe Bosnja.

Në tabelat e më poshtme janë mbledhur disa shënime dhe të dhëna që në shkallë të madhe kanë ndikuar në strukturën e demografisë së kësaj komune.

Ardhacakët serbë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në këtë tabelë janë paraqitur familjet të cilat janë vendosur në territorin e komunës së Kamenicës gjatë reformave politike të quajtura "reforma agrare" që janë ndërmarr nga qeveritë e ndryshme Jugosllave brenda viteve 1918-1941.

KK Kamenicë
Lokaliteti 2000 Familje ardhacake 1918-1941 Shënim
Berivojca 30 ,
Bozhevci 1 ,
Bratilloci 1 ,
Busavata 2 ,
Dajkoci 6 ,
Drenoci 14 ,
Firiqeja 2 ,
Gllogoci 1 ,
Hajnoci 2 ,
Hodonoci 10 ,
Hogoshti 7 ,
Kamenica 6 ,
Karaçeva e Eperme 11 ,
Kollolleçi 29 ,
Kopërnica 5 ,
Koretini 68 ,
Miganofci 1 ,
Moçari 1 ,
Muçivërci 13 ,
Çarakofci 8 ,
Rubofci 6 ,
Rogana 21 ,
Shipashnica e Poshtme 12 ,
Strelica 2 ,
Svirca 3 ,
Tërstena 2 ,
Topanica 27 ,
Totali - ? - familje -
Burimi: Sipas AJ B, MAR, 96-21-69; 96-51; Dr. Milovan Obradovic, Agrarna reforma i kolonizacija Kosova (1918-1941), Prishtinë, 1981, fq. 306-339. dokument i botuar në librin e Dr. Isuf Osmani, Kolonizimi Serb i Kosovës i gjetur në int. në maj 2006 : ukonline kolonizimi_serb_i_kosoves.html

Burim i të dhënave

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  • Sipas AJ B, MAR, 96-21-69; 96-51; Dr. Milovan Obradovic, Agrarna reforma i kolonizacija Kosova (1918-1941), Prishtinë, 1981, fq. 306-339. dokument i botuar në librin e Dr. Isuf Osmani, Kolonizimi Serb i Kosovës i gjetur në int. në maj 2006 : ukonline kolonizimi_serb_i_kosoves.html
Serbët në Kosovë

Deçan· Sharri· Gjakovë· Drenas· Gjilan· Istog· Kaçanik· Dardanë· Klinë· Fushë Kosovë· Leposaviq· Lipjan· Malishevë· Mitrovicë· Novobërdë· Obiliq· Rahovec· Pejë· Podujevë· Prishtinë· Prizren· Skënderaj· Shtërpcë· Lista e ardhacakëve - Shtime· Therandë· Ferizaj· Viti· Vushtrri· Zubin Potok· Zveçan