Lista e filmave të vendosur në kohën e Romës antike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Kjo faqe liston filmat e vendosur në qytetin e Romës gjatë Mbretërisë Romake, Republikës Romake dhe Perandorisë Romake.

Themelimi i Romës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Duel of the Titans (1961) – bazuar në legjendën e Romulit dhe Remit me Steve Reeves që luan rolin e Romulit dhe Gordon Scott në rolin e Remit
 • The Avenger (1962) – Enea drejton arratisjen e të mbijetuarve të Luftës së Trojës në një tokë të re në Itali. Bazuar në Enean e Virgjilit, me Steve Reeves në rolin e Eneas

Mbretëria Romake[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbretërimi i Romulit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Romulus dhe Sabines (1961)
 • The Rape of the Sabine Women (1962) – mbi përdhunimin e grave Sabine (dir. by Richard Pottier)

Mbretërimi i Tullus Hostilius[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Duel of Champions (1961) – me Alan Ladd në rolin e Horacit dhe Robert Keith në rolin e Tullus Hostilius

Republika Romake[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Republika e hershme romake[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Le vergini di Roma (1961) – film italo-francez (i drejtuar nga Karlo Luigi Bragaglia dhe Vittorio Cottafavi), ku përfshihen personazhet e mbretërve Etrusk Porsenna dhe Mucius Scaevola
 • Hero of Rome (1964) – me Gordon Scott në rolin e Gai Mucius Scaevola (drejtuar nga Giorgio Ferroni)
 • Coriolanus: Hero without a Country (1964) – me Gordon Scott në rolin e Gai Marcius Coriolanus (regjizor Giorgio Ferroni)
 • Coriolanus (2011)
 • Brennus, Enemy of Rome (1963) – në fokus të së cilit është Beteja e Allia dhe plaçkitja e Romës në 387 p.e.sonë, me Gordon Scott në rolin e Brennus

Lufta e III-të Punike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Cartagine in fiamme (1960) – bazuar në romanin e Emilio Salgari, në regjin e Carmine Gallone

Shekulli i II-të[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • The Centurion (1961) – i fokusuar në Betejën e Korintit (146 p.e.sonë), me John Drew Barrymore në rolin e Diaeus
 • Episode four: Revolution (Ancient Rome: The Rise and Fall of an Empire) (2006) – dokudram mbi reformat e Tiberit (Tiberius Gracchus)

Perandoria Romake[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shekulli i I p.e.sonë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • I, Claudius (BBC TV mini-seri) (1976)
 • Imperium: Augustus (2003)
 • Empire (TV series) (2005)
 • Rome (2005-2007) – 22-episode serial televiziv, një bashkprodhim Britaniko-Amerikano-Italian, mbi tranzicionin e Romës nga Republika në Perandori (regjizor: Michael Apted)

Revolta e Boudica-s[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • The Viking Queen (1967) – film i bazuar në revoltën e  Boudica-s
 • Warrior Queen (1978) – Serial televiziv i bazuar në revoltën e Boudica-s
 • Boudica (2003) – film rreth revoltës së Boudica-s

85-110 të e.sonë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • The Dacians (1967) – film rumunë film për luftën Domicianit me dakët, me Pierre Brice në rolin e Septimius Severus (regjia nga Sergiu Nicolaescu)
 • The Column (1968) – film rumunë për luftën e Trajanit me dakët (regjia nga Mircea Dragan)

 Mbretërimi i Antoninus Pius[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Androcles and the Lion (1952) – i vendosur në vitin 161 të e.sonë.

Mbretërimi i Dioklecianit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Sebastiane (1976) – versioni homoerotik i legjendës së Shën Sebastianit ; i shquar edhe si filmi i parë i gjirua tërësisht në latinisht