Jump to content

Lista e formacioneve shkëmbore në Shqipëri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kushtet e larmishme morfologjike, klimatike dhe hidrologjike të Shqipërisë favorizojnë formimin e veçorive të ndryshme gjeologjike. Sipas Ministrisë së Mjedisit, 25 kanione janë pjesë e listës kombëtare të monumenteve të natyrës . [1] Një listë e përzgjedhur është paraqitur si më poshtë:

Kanione dhe gryka

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Emri Imazhi Përshkrim Vendndodhja
Kanioni i Gjipesë</br> Kanioni i Gjipësë
</img> Kanioni përfaqëson një ngushticë të ngushtë, të krijuar nga aktiviteti i përroit që rrjedh nëpër kalimin e ngushtë të tij. Ka formacione të shumta shkëmbore përgjatë grykës, duke përfshirë një numër harqesh guri dhe shpella. [2] [3]
Kanioni i Grunasit</br> Kanioni i Grunasit
</img> Kanioni i Grunasit ndodhet në një rajon karstik brenda Parkut Kombëtar të Thethit në veri të Shqipërisë. Tërheqjet kryesore janë ujëvara e Grunës dhe lumi i Thethit. [4] [5]
Kanioni i Osumit</br> Kanioni i Osumit
</img> Gryka e Osumit ndodhet përgjatë rrjedhës së lumit Osum në Shqipërinë jugore pranë qytetit të Çorovodës . Përgjatë grykës së pyllëzuar ndodhen një sërë formacionesh shkëmbore, shpella dhe ujëvara. [6]
Gryka e Skoranës</br> Gryka e Skoranës
</img>
  1. ^ "Thesaret e Biodiversitetit" (PDF). mjedisi.gov.al (në anglisht). fq. 14.
  2. ^ "INTEGRATED COASTA ZONE MANAGEMENT AND CLEAN UP PROGRAM" (PDF). siteresources.worldbank.org (në anglisht). fq. 1. In 2002 Albania embarked on an integrated coastal zone management initiative to protect the coastal area for current and future generation and formally adopted the principle recommendations of the Barcelona Convention for Protecting the Mediterranean Sea.
  3. ^ IUCN, World Wide Fund for Nature, Plantlife. "Important Plant Areas of the south and east Mediterranean region" (PDF). portals.iucn.org (në anglisht). fq. 75.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)
  4. ^ "The mountain village of Theth". thethiguesthouse.com (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2017-01-02. Marrë më 2017-07-16. In 2002, this waterfall has been declared a natural monument and is under state protection.
  5. ^ "The Blessing of the Accursed Albanian Mountains". agroweb.org (në anglisht). 13 korrik 2015. One of the most exceptional natural beauties in the Albanian Alps is the Grunas waterfalls, which by the Government Decision Nr. 676, dated 20.12.2002 has been declared as a natural monument under state protection.
  6. ^ "PER SHPALLJEN ZONE E MBROJTUR TE MONUMENTEVE TE NATYRES SHQIPTARE" (PDF). mjedisi.gov.al (në anglisht). fq. 11.