Lista e grave fituese të Çmimit Nobel

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lista e grave fituese të Çmimit Nobel është listë në të cilën janë të radhitura tëgjitha gratë laurate të këtij çmimi. Grupimi i tyre është bërë sipas lëmisë dhe viteve të laurimit.

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Çmimi Nobel ju është ndarë 34 grave që nga viti 1901. Një nga këto gra Marie Curie është fituese e dyfisht e këtij çmimi edhe atë në vitin 1903 ka fituar Çmimin Nobel për Fizikë dhe në vitin 1911 Çmimin Nobel për Kimi.

Fitueset e Çmimit Nobel[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fitueset e Çmimit Nobel për Fizikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

1903 - Marie Curie
1963 - Maria Goeppert-Mayer

Fitueset e Çmimit Nobel për Kimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

1911 - Marie Curie
1935 - Irène Joliot-Curie
1964 - Dorothy Crowfoot Hodgkin

Fitueset e Çmimit Nobel për Fiziologji ose Medicinë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

1947 - Gerty Cori
1977 - Rosalyn Yalow
1983 - Barbara McClintock
1986 - Rita Levi-Montalcini
1988 - Gertrude B. Elion
1995 - Christiane Nüsslein-Volhard
2004 - Linda B. Buck

Fitueset e Çmimit Nobel për Letërsi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

1909 - Selma Lagerlöf
1926 - Grazia Deledda
1928 - Sigrid Undset
1938 - Pearl Buck
1945 - Gabriela Mistral
1966 - Nelly Sachs
1991 - Nadine Gordimer
1993 - Toni Morrison
1996 - Wislawa Szymborska
2004 - Elfriede Jelinek
2007 - Doris Lessing

Fitueset e Çmimit Nobel për Paqë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

1905 - Bertha von Suttner
1931 - Jane Addams
1946 - Emily Greene Balch
1976 - Betty Williams
1976 - Mairead Corrigan
1979 - Mother Teresa
1982 - Alva Myrdal
1991 - Aung San Suu Kyi
1992 - Rigoberta Menchú Tum
1997 - Jody Williams
2003 - Shirin Ebadi
2004 - Wangari Maathai

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fituesit e Çmimit Nobel sipas vitit
2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001
2000 1999 1998 1997 1996 1995 1994 1993 1992 1991 1990 1989 1988 1987 1986 1985 1984 1983 1982 1981
1980 1979 1978 1977 1976 1975 1974 1973 1972 1971 1970 1969 1968 1967 1966 1965 1964 1963 1962 1961
1960 1959 1958 1957 1956 1955 1954 1953 1952 1951 1950 1949 1948 1947 1946 1945 1944 1943 1942 1941
1940 1939 1938 1937 1936 1935 1934 1933 1932 1931 1930 1929 1928 1927 1926 1925 1924 1923 1922 1921
1920 1919 1918 1917 1916 1915 1914 1913 1912 1911 1910 1909 1908 1907 1906 1905 1904 1903 1902 1901

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]