Lista e ishujve sipas sipërfaqes

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Kjo listë e ishujve sipas zonës përfshin të gjitha ishujve në botë më të mëdhenjë se 2,500 km2 dhe disa ishuj të tjerë mbi 500 km2, të renditura në rend zbritës sipas zonës. Për krahasim, në këtë faqe do listohen edhe statistika për kontinentet.

Sipërfaqet tokësore të kontinentale[redakto | redakto tekstin burimor]

Edhe pse sipërfaqet tokësore kontinentale të listuara më poshtë zakonisht nuk quhen ishuj, ato janë toka tërësisht të rrethuar nga uji. Në fakt, ata janë ishuj të mëdha dhe janë treguar këtu për këtë arsye. Në disa raste edhe Australia është konsideruar si ishull, megjithatë, Australia nuk është ishull, por kontinentime sipërfaqe prej 7.600.000 km2.

Rënditja Sip. tokësore Zona
(km2)
Zona
(sq mi)
Shteti ose shtetet
1 Afro-Eurazia 85,000,000 33,200,000 Disa
2 Amerika 42,300,000 16,400,000 Disa
3 Antarktiku[Note 1] 14,000,000 5,400,000 Asnjë (dias shtete kanë pretendime territoriale)
4 Australia 7,600,000 2,900,000 Australia Australia

Ishuj mbi 100,000 km2[redakto | redakto tekstin burimor]

Rënditja Emri i ishullit Zona
(km2)[3]
Zona
(sq mi)
Shteti ose shtetet
1 Grenlandë &0000000002130800.0000002.130.800[4] 822,706 flamuri Groenlanda
2 Guinea e Re &0000000000785753.000000785.753 303,381 Flag of Indonesia.svg Indonezia (Papua dhe West Papua) dhe flamuri Papua Guinea e Re
3 Borneo &0000000000748168.000000748.168 288,869 Flag of Brunei.svg Brunei, Flag of Indonesia.svg Indonezia (Central, East, North, South dhe West Kalimantan) dhe Malajzia Malajzia (Sabah dhe Sarawak)
4 Madagascar &0000000000587713.000000587.713 226,917 flamuri Madagaskari
5 Baffin Island &0000000000507451.000000507.451[5] 195,928 Flag of Canada.svg Kanadaja (Nunavut)
6 Sumatra &0000000000480848.000000480.848 187,831 Flag of Indonesia.svg Indonezia (Aceh, Bengkulu, Jambi, Lampung, Riau dhe North, South dhe West Sumatra)
7 Honshu 225,800 87,182 Japonia Japonia (Rajonet Chūbu, Chūgoku, Kansai, Kantō dhe Tōhoku)
8 Victoria Island 217,291[5] 83,897 Flag of Canada.svg Kanadaja (Northwest Territories dhe Nunavut)
9 Britania e Madhe 209,331 80,823 Britania e Madhe Britania e Madhe (Anglia, Skocia dhe Uels)
10 Ellesmere Island 196,236[5] 75,767 Flag of Canada.svg Kanadaja (Nunavut)
11 Sulawesi 180,681 69,761 Flag of Indonesia.svg Indonezia (Provincat Gorontalo dhe Central, North, South, South East dhe West Sulawesi)
12 South Island 145,836 56,308 Flag of New Zealand.svg Zelanda e Re (Rajonet Canterbury, Otago, Southland, West Coast, Tasman, Nelson, Marlborough)
13 Java 138,794 53,589 Flag of Indonesia.svg Indonezia (Banten, Jakarta, Yogyakarta dhe Provincat Central, East dhe West Java)
14 North Island 111,583 43,082 Flag of New Zealand.svg Zelanda e Re (Rajonet Northland, Auckland, Waikato, Gisborne, Bay of Plenty, Taranaki,

Hawke's Bay, Manawatu-Wanganui dhe Wellington)

15 Luzon 109,965 42,458 Filipinet Filipinet (Rajonet Bicol, Cagayan Valley, CALABARZON, Central Luzon, Cordillera, Ilocos dhe National Capital)
16 Newfoundland 108,860[5] 42,031 Flag of Canada.svg Kanadaja (Newfoundland and Labrador)
17 Cuba (main island) 104,556 40,369 Kuba Kuba
18 Islanda (ishulli kryesor) 101,826 39,315 Islanda Islanda

Ishuj 25,000–100,000 km2[redakto | redakto tekstin burimor]

Rënditja Emri i ishullit Zona
(km2)[3]
Zona
(sq mi)
Shteti ose shtetet
19 Mindanao 97,530 36,657 Filipinet Filipinet (Caraga, Davao, Muslim Mindanao, Northern Mindanao,

SOCCSKSARGEN dhe Zamboanga Peninsula)

20 Ireland 84,421[6] 32,595  Republic of Ireland dhe  United Kingdom (Irlanda Veriore)
21 Hokkaido 78,719 30,394 Japonia Japonia (Hokkaido region)
22 Hispaniola 76,480 29,530 Flamuri Republika Dominikane dhe Flag of Haiti.svg Haiti
23 Sakhalin 72,493 27,989 Rusia Rusia (Sakhalin Oblast)
24 Banks Island 70,028[5] 27,038 Flag of Canada.svg Kanadaja (Northwest Territories)
25 Sri Lanka (main island) 65,268[4] 25,200 flamuri Sri Lanka
26 Tasmania 64,519 24,911 Australia Australia (Tasmania)
27 Devon Island 55,247[5] 21,331 Flag of Canada.svg Kanadaja (Nunavut) (ishulli më i madh i pabanuar në botë)
28 Alexander Island 49,070 18,946 Asnjë (Pretendime teritoriale për Antarktikun nga Argjentina Argjentina (pjesërisht),

Flag of Chile.svg Kili and Britania e Madhe Britania e Madhe)

29 Isla Grande de Tierra del Fuego 47,401 18,302 Argjentina Argjentina (Tierra del Fuego Province) dhe Flag of Chile.svg Kili (Magallanes and Antártica Chilena Region)
30 Severny Island (Novaya Zemlya, North) 47,079 18,177 Rusia Rusia (Arkhangelsk Oblast)
31 Berkner Island 43,873 16,939 Asnjë (Pretendime teritoriale për Antarktikun nga Argjentina Argjentina, Flag of Chile.svg Kili (pjesërisht) dhe

Britania e Madhe Britania e Madhe)

32 Axel Heiberg Island 43,178[5] 16,671 Flag of Canada.svg Kanadaja (Nunavut)
33 Melville Island 42,149[5] 16,274 Flag of Canada.svg Kanadaja (Northwest Territories dhe Nunavut)
34 Southampton Island 41,214[5] 15,913 Flag of Canada.svg Kanadaja (Nunavut)
35 Marajó 40,100[4] 15,483 Flag of Brazil.svg Brazili (Pará)
36 Spitsbergen 37,814[7] 14,600 Norvegjia Norvegjia (Svalbard)
37 Kyūshū 37,437 14,455 Japonia Japonia (Kyūshū region)
38 Taiwan (Formosa) 35,883[8] 13,855  Republika e Kinës (Taiwan)
39 New Britain 35,145 13,570 flamuri Papua Guinea e Re
40 Prince of Wales Island 33,339[5] 12,872 Flag of Canada.svg Kanadaja (Nunavut)
41 Yuzhny Island (Novaya Zemlya, South) 33,246 12,836 Rusia Rusia (Arkhangelsk Oblast)
42 Hainan 33,210 12,822  Republika Popullore e Kinës (Hainan Province)
43 Vancouver Island 31,285[5] 12,079 Flag of Canada.svg Kanadaja (British Columbia)
44 Timor 28,418 10,972 Timori Lindor Timori Lindor dhe Flag of Indonesia.svg Indonezia (East Nusa Tenggara)
45 Sicily 25,662 9,908 Italia Italia

Ishuj 10,000–25,000 km2[redakto | redakto tekstin burimor]

Ishuj 5,000–10,000 km2[redakto | redakto tekstin burimor]

Ishuj 2,500–5,000 km2[redakto | redakto tekstin burimor]

Ishuj 1,000–2,500 km2[redakto | redakto tekstin burimor]

Ishuj 500–1,000 km2[redakto | redakto tekstin burimor]

Referenca[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ Global warming and the stability of the West Antarctic Ice Sheet, Michael Oppenheimer, 1998 (see map of Antarctica showing regions where bedrock is below sea level)
  2. ^ (May 2009) "Reassessment of the Potential Sea-Level Rise from a Collapse of the West Antarctic Ice Sheet". Science 324 (59295): 901–903. doi:10.1126/science.1169335. PMID 19443778. Retrieved on 3 June 2013. 
  3. ^ a b Islands By Land Zona. Islands.unep.ch. Vizituar në 1 gusht 2010.
  4. ^ a b c Joshua Calder's World Island Info. Worldislandinfo.com. Vizituar në 30 gusht 2010.
  5. ^ a b c d e f g h i j k Atlas of Canada. Atlas.nrcan.gc.ca (12 gusht 2009). Arkivuar nga Origjinali në 22 janar 2013. Vizituar në 30 gusht 2010.
  6. ^ Professor William Nolan: Geography of Ireland. Government of Ireland. Vizituar në 11 nëntor 2009.
  7. ^ Statistisk ĺrbok 2009: Geografisk oversikt (no). Ssb.no. Vizituar në 1 gusht 2010.
  8. ^ Monthly Bulletin of Interior Statistics 2011.12, Department of Statistics, Ministry of the Interior, Taiwan/R.O.C.

Shënime[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ Antarktiku është një rast i special: nëse akulli mbi të nuk konsiderohet si tokë, por uji, nuk është një masë e plotë toke, por janë disa zona tokësore të ndara në zona më të vogla [1] although this would in part be counteracted, and in some Zonas of the continent overtaken, by eustatic rises in sea level.[2].

Burime të tjera[redakto | redakto tekstin burimor]