Lista e monumenteve natyrore në Shqipëri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kjo është lista e plotë e monumenteve natyrore në Shqipëri e grupuar sipas qarqeve dhe rretheve.[1] Kjo listë u përpilua në mbështetje të nenit 100 të Kushtetutës dhe te neneve 4, 7 dhe 13 te ligjit nr.8906 date 06.06.2002 “Per zonat e mbrojtura”, me propozimin e Ministrit te Mjedisit, Keshilli i Ministrave. Përgjegjës për ruajtjen e këtyre monumenteve janë Ministria e Mjedisit, Ministria e Bujqesise dhe e Ushqimit, strukturat e saj, Drejtoria e Përgjithshme e Pyjeve e Kullotave dhe Drejtoria e Peshkimit, si dhe organet e qeverisjes vendore, ku ndodhen keto monumente te natyres.[2]

Qarku i Elbasanit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrethi Elbasan[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Frashëri i Polos Valë
 2. Pylli aluvial i Shushicës
 3. Shpella e Letanit
 4. Hinka e Kosovës (Dumre)
 5. Mali (Shkëmbi) i Gradishtës
 6. Shpella e Gracenit
 7. Liqenet e Seferanit
 8. Liqeni i Degës (Dumre)
 9. Burimi i Llixhës së Hibrait
 10. Dushku i Lleshanit
 11. Mështekna e Zavalinës
 12. Pisha e Fushë Kuqes Gjinar
 13. Dushku i Kishës Gjinar
 14. Lisat e Pashtreshit
 15. Mani i Zi i Joronishtit
 16. Rrepet e Byshekut
 17. Robulli i Zeleshnjës
 18. Rapi i Bezistanit
 19. Rrapi i Vojvodës
 20. Rrapi i Gurrës së Labinotit
 21. Ulliri i Qejfit
 22. Rrapi i Llixhës
 23. Rrapi i Uruçës

Rrethi Gramsh[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Shpella e Kabashit
 2. Kanioni i Sinecit (Saraselit)
 3. Shkëmbi (kanioni) i Kopaçit (Grabovë)
 4. Karsti i Tervolit
 5. Kanioni i Holtës
 6. Tarraca e Ballorës (Qytezës)
 7. Gurrët e Krushqeve në Lisec
 8. Liqenet e Valamarës
 9. Liqeni i Dushkut
 10. Burimet e Kërpicës
 11. Ujëvara e Sotirës
 12. Arra e Tunjës
 13. Robulli i Valamarës
 14. Dushkaja e Katër Lisave
 15. Moçalet e Grabovës
 16. Dushku i Bulçarit
 17. Ahishtja e Rovjes
 18. Liqeni i Zi (Lenie)
 19. Gështenja dhe pisha në Teqenë e Skënderbegasit
 20. Robulli i Grabovës

Rrethi Librazhd[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Mështekna e Qarishtës
 2. Pylli i Stravajt
 3. Druri i Bizgës
 4. Vrima e Dardhës së Ariut
 5. Vrima e Stërqokave
 6. Shpella e Hasanit
 7. Shpella e Shkëmbit të Bletës
 8. Pusi i Faqes së Madhe
 9. Shpella e Kosharishtit
 10. Shpella e Pishkashit
 11. Shpella e malit të Letmit
 12. Sofra e Skënderbeut
 13. Burimi i Studnës
 14. Gurra e Kosharishtës
 15. Liqenet e Rajcës
 16. Liqeni i Floqit
 17. Liqeni i Shebenikut
 18. Liqeni i Varrit të Plakës
 19. Rrapi i Bërzeshtës
 20. Rrepet e Gurakuqit
 21. Mani i Çupit
 22. Rrapi i Hotolishtit
 23. Rrapi i Taksimit
 24. Rrapi i Gizaveshtit
 25. Ahet e Fushë Gurrës
 26. Pylli i Barkmadhit Kostenjë

Rrethi Peqin[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Qarri i Karrinës (Drangojvë)
 2. Bokërima e Garrunjes
 3. Vidhi i Tabakut
 4. Rrapi i Haskos
 5. Rrapi i Uruçajt
 6. Lisi i Babaliut

Qarku i Fierit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrethi Fier[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Dunat e Semanit
 2. Pishat e zeza në bregdetin e Poros – Kategoria C
 3. Kurora e lumit të vjetër të Semanit (Libofshë Adriatik)
 4. Rrepet e rrugës Fier Vlorë
 5. Rrapi i pazarit të Cakranit (Çaireve)

Rrethi Mallakastër[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Rrepet e Vurgut të Çorrushit
 2. Ujërat termale të Povlës
 3. Rrapi i Ballshit
 4. Lisat e Kalenjës (afër uzinës)
 5. Rrepet e Festës
 6. Lisi i Lapulecit -Lapulec
 7. Lisat e Ngrasanit
 8. Lisi i Vakëfit (Çerilerës)
 9. Lisi i Cfirit - Mallakastër
 10. Lisat e Lavdanit
 11. Mospërputhje këndore e Greshicës
 12. Shpella e Poçemit (Vrima e Lakuriqit)
 13. Rrapi i ujit (Drizar)
 14. Arra e Hekalit
 15. Rrepet e Poçemit

Rrethi Lushnjë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Rrapi i Zonjës – Bubullumë
 2. Lisi i Koniatit – Koniat
 3. Pisha e Egër në oazin e Divjakës
 4. Dushkajat i Senës
 5. Godulla e Pishës (Divjakë)
 6. Ishulli i Pelikanit
 7. Ishulli i Kularit
 8. Kordoni litoral i lagunës së re të Divjakës
 9. Dunat e Oazit të Divjakës
 10. Burimi termoninerar i Karbunarës
 11. Gorica e kodrës në Kryekuq
 12. Selvitë e manastirit Ardenicë
 13. Dushkajat e Manastirit - Lushnjë
 14. Rrepet e Ngurrëzës
 15. Vidhat Zharnec

Qarku i Vlorës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrethi Vlorë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Qiparisi i Kambanorës së Kishës së Vunoit
 2. Lisat e Pilurit
 3. Rrapi i Kosmarit Kudhës
 4. Rrapi i Palasës
 5. Rrapi i Shkollës nr.
 6. Rrapi i Xhamisë
 7. Rrapi i Çesmës (Mifol)
 8. Ilqet i Zarelit me (, ha)
 9. Rrapi i Kroit të Madh
 10. Rrapi Laze
 11. Mbihipja e Çikës
 12. Mbihipja aktive e Dukatit
 13. Shkëputje e re aktive e Llogarasë
 14. Tarraca detare e Kusbabait
 15. Tarraca detare e ishshtëpisë së pushimit të punëtorëve
 16. Gjiri dhe shpellat e Gramës
 17. Barriera Koralore e grykës së Diallit
 18. Falëzat e Sazanit
 19. Shpella e Shëngjergjit ose e Bletës
 20. Shpella e Ramicës
 21. Shpella e Velçës
 22. Shpellat e Boderit (Smokthinë)
 23. Shpella e Haxhi Alisë (Iliriane)
 24. Shpella e shkruar
 25. Shpella e Bilbilenjëve
 26. Shpella e Porto Palermos
 27. Shpella e Piratëve (Dhërmi)
 28. Shpella e Odisesë (Surianit)
 29. Shpella e Duk Gjonit
 30. Kanioni i Gjipesë
 31. Bokërimat e Vunoit
 32. === Rrethi i Plakës (Brataj)
 33. Ujëvara e Ramicës
 34. Dunat e Nartës
 35. Delta e Përroit të Palasës
 36. Burim i kripur i Bashajt
 37. Vali i Vranishtit (burim i madh)
 38. Laguna Limopuo
 39. Rrepet e Buronjave Kuç
 40. Pisha Flamur- Llogara
 41. Rrapi Mesaplikut
 42. Karthi i Tërbaçit
 43. Rrapi i Dukatit
 44. Rrepet e Izvorit
 45. Rrapi i Tragjasit të Vjetër
 46. Rrapi i Shënvarvarës (Velçë)
 47. Rrapi i Gurrave Smokthinë
 48. Rrapi i Madh në Bashaj
 49. Rrepet e Drashovicës
 50. Ullinjtë e Trubullit në Karbunarë
 51. Pylli i Zvërnecit

Rrethi Delvinë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Rrapi i Muzinës
 2. Rrepet e Rusanit
 3. Rrepet e Delvinës
 4. Pylli i Lefkës (Delvinë)
 5. Pylli i Bushecit
 6. Valanidhet e Dhrovjanit
 7. Rrapi i Kalasë
 8. Mëlleza e Rezomës
 9. Fosilet e Lefterhorit
 10. Bokërimat e Muzinës
 11. Karsti i Delvinës
 12. Rruga e Gjarpërit
 13. Karsti i Bashajve
 14. Kartsi i Gorjanit
 15. Burimet e Tatzatit
 16. Shpella e Tatzatit
 17. Ujëvara e Kardhikaqit
 18. Burimi karstik i Oknos
 19. Syri i Kaltër

Rrethi Sarandë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Rrapi i Nivicës
 2. Rrapi i Shënvasisë
 3. Rrapi i Dhivrit
 4. Shkëputje tektonike e llojit shtytje – Borsh
 5. Falëzë e vjetër – Borsh
 6. Poria ( guri i Porisë) Borsh
 7. Gryka e Bogazit
 8. Kanoini i Leshnicës
 9. Gjiri i Kakomesë
 10. Pllakat e Sarandës
 11. Shpella e Konispolit
 12. Shpella e Lukovës
 13. Kanali i Vivarit
 14. Liqeni i Rezës
 15. Burimet e kripura të Mullirit (Rrëzës)
 16. Burimet karstike të Fterës
 17. Pylli i Butrintit
 18. Ishujt e Ksamilit
 19. Ixuari i Borshit

Qarku i Korçës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrethi Korçë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Guri i Prerë
 2. Guri i Capit
 3. Piramidat e Tokës së Zhombrit
 4. Bokërimat e Moglicës
 5. Ishulli i Malligradit
 6. Varrezë fosilesh të kretës së poshtëme (Lavdar)
 7. Mospërputhje këndore e Polenës së Vjetër
 8. Burim uji dhe gazi të djegshëm në thyerjen tektonike të Polenës
 9. Liqenet e Lenies
 10. Lisat e Shënthanasit
 11. Rrobulli i Kuq
 12. Zgavra e Zaverit (Prespë)
 13. Dushqet e Manastirit (Djellas Prespë)
 14. Venjat e Dishnicës
 15. Pisha e Shëndëllisë
 16. Rrepet e qytetit (Shënmëria)
 17. Shparthi i Osojës-Bakullit
 18. Pisha e Voskopojë
 19. Pisha e Makrezës
 20. Bredhi i burimit të Çardakut (Gurit i Capit)
 21. Ahishtja e Protopapës Opar
 22. Bliri i Shën Pjetrit (Vithkuq)
 23. Plepi i Gjyrasit
 24. Pylli i përzjerë i Maliqit
 25. Ahishtet e Bofnjës
 26. Venjat e Kallamasit
 27. Rrobulli i Lenies

Rrethi Pogradec[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Burimi i Drilonit
 2. Guri i Kamjes
 3. Mullarët e Gurtë – Trebinjë
 4. Fragment i shkëputjes tektonike të grabenit të Ohrit (Pogradec)
 5. Shpella e Mëmlishtit
 6. Shpella e Radokalit
 7. Shpella e Baribardhës
 8. Shpella e Shën Marenë
 9. Mani i Shën Marenës
 10. Kanioni i Llëngës
 11. Selvitë e kishës Pogradec
 12. Rrepet e Tushemishtit
 13. Gurët "nusja dhe dhëndëri" Senisht
 14. Shpella e Najazmës (Tushemisht)
 15. Rrapi i Radokalit
 16. Rrapi i Selcës së Sipërme
 17. Lisi i Leshnicës
 18. Liqenet e Lukovës

Rrethi Kolonjë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Banjat e avullit të Postenanit
 2. Kanioni i Virkës
 3. Shpella e Podës
 4. Bokërimat e Piskalit
 5. Dritare dhe mbulesa tektonike e Qinam-Vodicës
 6. Tisi i Golos (Gërmenj)
 7. Ujëvara e Rehovës
 8. Travertinat (çmersat) e Blushit
 9. Pusi karstik i Llokafit
 10. Lisat e Shën Mërisë
 11. Lisat e Shënkollit (Lëngëzë)
 12. Grumbulli i Plepit të Egër (Varishtë)
 13. Robujt e Badrës
 14. Liqeni akullnajor i Gramozit
 15. Burimet termale të Vromonerit (Leskovik)
 16. Rrapi i Leskovikut
 17. Dafina e Cerckës
 18. Korrija e Mullirit “Shën Thanasi” Gostivisht
 19. Rrapi i Mbrezhdanit
 20. Pishat e Pogonicës (Sotirës Radanj)
 21. Rrepet e Glinës
 22. Bredhi i Shtikës
 23. Selvitë e Radovës
 24. Korija e Shënkollit e Vodicës

Rrethi Devoll[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Shpella e Trenit
 2. Gurët Mumjet e Trenit
 3. Guri i Ariut (Eçmenik)
 4. Burimet e Progrit
 5. Ahishtja e Shënkostandinit
 6. Pylli i Shën Thanasit
 7. Dushkaja e Dobrogovës
 8. Ahishtja e Bradvicës
 9. Bredhi i Vishjes
 10. Plepat e Pilurit

Qarku i Gjirokastrës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrethi Gjirokastër[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Viroi (mema e ujit) i Gjirokastrës
 2. Pylli i Gurtë – Nderan
 3. Shpella e Vanistrës (Skotinia)
 4. Kanioni i Piksit
 5. Tarraca e Nderanit
 6. Shembja e Zhulatit
 7. Gurra e Nivanit
 8. Rrëshqitja e Kllezit
 9. Rrëshqitja në malin e Karparielit
 10. Burimi i Libohovës
 11. Burimi mineral i Glinës
 12. Burimi i Nepravishtës
 13. Qafa e Çajupit
 14. Shkëmbi i Zheit
 15. Zhveshja e Muzinës
 16. Dalja e magmatikeve në gëlqerorët afër Picarit
 17. Liqeni i Kacojthit
 18. Venjat e Konckës
 19. Vithimat e Buretos
 20. Vrimat e Konckës
 21. Rrapi i Zhulatit
 22. Rrapi i Fushëbardhës
 23. Rrapi i Mashkullorës
 24. Rrapishte e Mashkullorës
 25. Rrapi i Çerçizit -Gjirokastër
 26. Rrapi i Libohovës
 27. Gështenja e Nepravishtës
 28. Rrepet e Këllezit
 29. Rrapi i Dhoksatit
 30. Rrapi i Manastirit Stegopul
 31. Rrapi i Tranoshishtes
 32. Rrepet e Selos
 33. Rrepet e Mullirit në Selo
 34. Përralli i Bodrishtës
 35. Pishat e Kërres
 36. Rrepet e Koshovicës
 37. Selvitë e Kishës Hllomo
 38. Rrepet e Çatistës
 39. Lisat e Poliçanit
 40. Selvitë e Hllomosë
 41. Rrapi i Poliçanit
 42. Rrapi i Ndëranit
 43. Lisat e Skoresë
 44. Lisat e Çorrokut – Sheper
 45. Rrepet e shkollës - Sheperit
 46. Lisat e Manastirit – Nivan
 47. Rrepet e Nivanit

Rrethi Tepelenë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Shpella Mema e Ujit
 2. Sterra e Cikës
 3. Shpella e Lekë Petës
 4. Shpella e Ujit –Dhëmbel
 5. Vrima e Shkëmbit
 6. Ujëvara e Progonatit
 7. Shpella e Kasarit
 8. Kanionet e Nivicës
 9. Lugjet e Dhëmblanit
 10. Lisi i Levanit
 11. Buza e Bredhit - Luzat
 12. Rrapi i Selam Musait
 13. Shpella e Mezhgoranit
 14. Shpella e Leklit
 15. Burimet e Ujit të Ftohtë
 16. Pusi i Shëndëllisë
 17. Mogillat e Vasjarit
 18. Tarraca erozive e Bënçës
 19. Shkëmbi i Prerë Dukaj
 20. Triavgat në Gllavë
 21. Rrepet e Dervenit
 22. Rrapi i Damës
 23. Rapi i Progonatit
 24. Rrapi i Qesaratit
 25. Rrepet e Donies -Kalivaç
 26. Rrepet e Ujit të Ftohtë
 27. Lisi i Luzatit
 28. Rrapi i Hormovës
 29. Mrezhda e Zhabokikës

Rrethi Përmet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Rapi i Megallares- afër fshatit Gjinakar
 2. Pylli i Gerhotit, afër fshatit Zhepë
 3. Bredhi i Çarshovës së Vjetër
 4. Rrapi i Zhepës
 5. Pylli i Çukës
 6. Pylli i Ropushës
 7. Horizonte vithisëse dhe olistolite – Çarçovë
 8. Perëndi e Borockës (Kanioni, Guri i Bletës)
 9. Pusi i Cilikojkave afër fshatit Çorrogunj
 10. Pusi i Nëmërçkës
 11. Shpella e Pëllumbave
 12. Cirku i Nëmërçkës
 13. Guri i Qytetit
 14. Guri i Atos – afër fshatit Kutal
 15. Kanioni i Lëngaricës
 16. Bokërimat e Dangllisë
 17. Gropa e Kazanit
 18. Guri i Petranit
 19. Kanioni i Kamenikut
 20. Ujëvara e Sopotit afër fshatit Sterbec
 21. Ujrat Termale të Bënjës
 22. Uji i Zi Këlcyrë
 23. Rrepet e Grykës së Këlcyrës
 24. Bredhi i Petranit
 25. Selvia e Kishës – Leusë
 26. Grumbulli pyjor i Polmenit (rap +arrë)
 27. Rrepet e Kuqarit-
 28. Bredhi i Kokojkës Frashër
 29. Arra e Llukanit-Frashër
 30. Gështenja e Teqesë Frashër

Qarku i Lezhës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrethi Lezhë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Rëra e Hedhur
 2. Rrapi i Grykës
 3. Rrepet e Kolshit
 4. Shpella e Hutit
 5. Shpella e Sukës së Vogël
 6. Dritarja tektonike e Mirditës
 7. Rivat e Drinit
 8. Këneta e Kashtës
 9. Rivat e Drinit
 10. Rrapi i Pirajave (Blinisht)
 11. Lisi i Markatomajt
 12. Pylli (dushk, frashër, shkozë)i Shënmërisë Kallmet ( ha)

Rrethi Mirditë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Kanioni i Shehut të Keq
 2. Shpella Kusia e Nue Gjonit
 3. Rrobulli i Blaçit
 4. Guri i Gjonit
 5. Guri i Nuses
 6. Kroi i Bardhë
 7. Mrizi i Shënaprenës
 8. Rrapi i Kaçinarit
 9. Lisat e Shpalit
 10. Lisat e Marpepës

Rrethi Kurbin[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Tarraca Detare e Laçit
 2. Gryka e Shkopetit
 3. Frashëri - Kurbin
 4. Lisat e Shënmillit
 5. Plepi i Bardhë
 6. Shpella e Shënavlashit (Shënnadoi)
 7. Gështenja e Vjetër
 8. Rrapi i Daulles
 9. Burimi i Vinjollit
 10. Ishulli i Cabakut
 11. Kordoni litoral i Bregut të Ri
 12. Selvitë e Shënmërisë

Qarku i Dibrës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrethi Dibër[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Shpella e Gurit të Kuq
 2. Karsti i Malit të Bardhë
 3. Burimi dhe shpella e Sopanikës
 4. Liqenet e Kasnisë
 5. Pasqyrat e Gramës
 6. Gropa e Panairit
 7. Liqeni i Zi (Mbi Radomirë)
 8. Ujëvara e Pocestës (Maqellarë)
 1. 00 Bjeshka e Zonjave Zimur
 2. Gryka e Setës (Pjesa më e ngushtë dhe më e thellë)
 3. Shpella e Rusit (grykë Nokë)
 4. Shpella e Qytezës
 5. Shpella e akullit – Bulaç
 6. Burimi i Ujit të Ftohtë Vleshë
 7. Burimi i Kërçinit
 8. Kroi i Mbretit – Serakol
 9. Burimi termomineral i Llixhave të Peshkopisë
 10. Liqeni i Luleve (Lurë)
 11. Liqeni i Zi (Lurë)
 12. Liqeni i Madh (Lurë)
 13. Hartinat e Lurës
 14. Shllinasi
 15. Guri i Kërçinit
 16. Krasta e Pocestit
 17. Boroviku i Begiunecit
 18. Burimet e Bellovës
 19. Gryka e Madhe Lurë
 20. Rrafshi i Korabit
 21. Morenat e Fushëlurës
 22. Cirku i Kurorës së Lurës
 23. Kodra e Parave Bllicë
 24. Fusha e Pelave - Lurë
 25. Rrapi i Kërçishtit
 26. Pisha e Blliçës
 27. Ahu i Blliçës
 28. Lisi i Dobit
 29. Vakufi i Çangës
 30. Lisi Kabë
 31. Vakufi i Sinës së Sipërme
 32. Rrobulli i Lurës
 33. Rrapi i Çidhnës

Rrethi Bulqizë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Druri i Male Zeqirit – Zerqan
 2. Zabeli i Madh Zerqan
 3. Shpella e urës së qytetit
 4. Shkëmbi i Qytetit
 5. Tre çesmat e Zerqanit
 6. Bregu i Pepesë (qarri i Pepesë)
 7. Qarri i Muharremit
 8. Gurra dhe shpella e Zerqanit
 9. Gurra e Vakëfit të Zerqanit
 10. Liqeni i Zi – Martanesh
 11. Ujëvara e Duriçit
 12. Xixëll Martanesh
 13. Shpella e Xixëlles Valikardhë
 14. Qarri i Allushit Valikardhë
 15. Shpella e Ftohtë Gjuras
 16. Qarri i Kovashicës
 17. Vakufi Zerqan
 18. Qarri Gjinovec
 19. Pisha Zogjë
 20. Qarri Peladhi (Zerqan)

Rrethi Mat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Guri i Gjatë – Urxuall
 2. Kepi i Skënderbeut Varosh
 3. Kanioni i Urakës
 4. Rrapi i Marqethit
 5. Lisi i Qershizës
 6. Puset e Valzës
 7. Maja e Boshtrës (Macukull)
 8. Gurri i Vashës
 9. Lisi i Tushës, Frankth
 10. Lisi i Bershinit
 11. Kanioni i Filmit
 12. Kroi i Gjeneralit (Gur i Bardhë)
 13. Tisat e Mbasdejës
 14. Lisat e Lam Porës
 15. Burimi i Shutresë
 16. Gështenja e kalit e Gurit të Bardhë – Mat
 17. Lisi Qafë Shënkollit
 18. Rrapi i pazarit të Klosit
 19. Qarri i Bardhë në Sheshaj
 20. Lisi i Fushë Lorës në Barbullej
 21. Lisi i Bërshinit – Bërshi
 22. Vidhi i Patllit Suç
 23. Lisat e Porës – Macukull
 24. Lisi varreve të Rexhës (Macukull)
 25. Lisi Macukull (Varrit të Mirë)
 26. Lisi i Varrit të Turkut
 27. Lisat e shkollës në Macukull
 28. Vidhi i Qafë Shënkollit (Dukagjin)
 29. Lisi te varret e Shqypit (Barbullej)
 30. Lisi i kodër varreve (Urxuall)
 31. Lisi te varret e Kurrmetës (Shqefen)
 32. Lisi i Bushkashit
 33. Lisi i Teqesë së Domit
 34. Rrapi i Çelës – Patin
 35. Lisat e Kishës Groshot
 36. Lisat e Xhamisë Remull
 37. Rrapi i Zabelit – Gurrë e Madhe

Qarku i Kukësit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrethi Kukës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Pisha e Gjegjanit
 2. Gryka e Çajës
 3. Cirku akullanajor i Zepës
 4. Kroi i Bardhë
 5. Kanioni i Bicajt
 6. Kanioni i Vanavë
 7. Lisat e Kalisit
 8. Karsti i Arnit
 9. Këneta e Kuksit
 10. Kroi i Kuq Gjallicë
 11. Guri i Mëngjezit Shishtavec
 12. Guri i Shqipes (Borje)
 13. Burimi i Kolosianit
 14. Dushkajat e Novoseit
 15. Mështekna e Shishtavecit (liqeni i Kallabakut)
 16. Rrobulli i Lakut të Topojanit

Rrethi Has[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Burimi i Krumës
 2. Burimet e Brudit
 3. Gurra e Vranishtit
 4. Gurra e Domajve
 5. Pisha e Gjinajve
 6. Shpella e Pëllumbave
 7. Shpella me oborr
 8. Shpella që tingëllon Mazrek
 9. maja e Qytetëzës
 10. Ahishtja e Liqenit të Kuq
 11. Pisha në Gjinaj

Rrethi Tropojë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Rasa e Pecmarrës
 2. Shpella e Haxhisë
 3. Liqenet akullnajore të Doberdolit
 4. Liqenet akullnajore të Sylbicës
 5. Shkëmbi i Forcës
 6. Burimi Karstik i Qirecit
 7. Rasa e Currajt
 8. Depozitimet fluvio-glaciale të Shoshajt
 9. Depozitimet fluvio-glaciale të Shëmtirës
 10. Bredhishtja e Ragamit
 11. Shelgu i Rrjetëzuar
 12. Burimi i Qukut të Dunishës
 13. Burimi i Shoshanit
 14. Burimet e Valbonës
 15. Shpella e Haxhisë
 16. Shpella e Akullit
 17. Lugina e varur akullnajore e Kukajt
 18. Lugina Akullnajore e Motinës
 19. Kanioni i Shoshanit
 20. Blijtë në Markaj
 21. Dushkajat e Qafë Luzhës
 22. Liqeni i Ponareve
 23. Mështekna e Lugut të Zi
 24. Ahishtja Gurra e Hasan Gashit (Mërtur)
 25. Rrobulli në liqenin e Ponarëve
 26. Arra e Dragobisë
 27. Shpella e Dragobisë
 28. Hormoqi i Valbonës
 29. Ahishtja e Vranicës

Qarku i Shkodrës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrethi i Shkodrës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Burimi i Vrakës
 2. Olistolitet e Kodrës së Tepesë
 3. Mbihipja tektonike e Shirokës
 4. Fragment i Thyrjes tektonike Shkodër – Pejë (Karmë)
 5. Blloku Gravitativ e Gurit të Zi
 6. Ujëvara e Thethit
 7. Rasa e Palajve
 8. Guri i Lekës
 9. Shpella e Gjeçovit
 10. Portat e Shalës
 11. Shpella e Thethit
 12. Shpella e Gajtanit
 13. Pragu i Kapreit
 14. Shpella e Jubanit
 15. Cirku i Gropës së Bukur së Jezercës
 16. Burimet e Shtarzës
 17. Liqeni i Jezercës
 18. Pisha Flamur e qafës së Pejës
 19. Ura shkëmbore e Markzagorës
 20. Burimet e Okolit – Thethit
 21. Shpella e majës së Arapit
 22. Liqeni i Pejës
 23. Gështanjat e Mgullit (Pult)
 24. Bliret në Lesniqe
 25. Kanioni i urës së Shtrenjtë
 26. Shpella e Zhyles
 27. Shpella e Melagjisë
 28. Shpella e Muriqit
 29. Kanioni i Grunasit
 30. Kërleka e Kakisë
 31. Shpella e Liqethit Cukal
 32. Burimet e Kirit
 33. Habitati i Salamandrës Alpine
 34. Shpella e Kataraktit
 35. Fusha e Liqethit
 36. Pylli i ishullit të Franc Jozefit
 37. Lisat e Minaqit (Domne)
 38. Rrepet e Vorrezave të Ramajt
 39. Rrapi i Hoxhë Dheut
 40. Çinari i Tophanës
 41. Rrapi i Toplanës
 42. Ahet e Gurrës së Krenave

Rrethi Pukë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Shpella e Kaurit
 2. Fosilet e Kçirës
 3. Peneplena e Gomsiqes
 4. Guri i Shenjtë
 5. Gështenjat e Kokdodit
 6. Bungat e varrezave në Korthpule
 7. Qarret e varrezave të Shënkollit në Kryezi
 8. Qarri i Xhamisë së Kryeziut
 9. Ujëvara e Kryeziut
 10. Mrizi i Ndërlugjeve
 11. Mani i Zi
 12. Hurdha e Tisit
 13. Sofra e Lekës
 14. Karsti i Munellës
 15. Pisha e Dardhës
 16. Akacjet e Migjenit
 17. Pisha e Shejzës
 18. Geshtenja e Rrapes
 19. Guri i Gjatë – Urxuall
 20. Ishulli i Hamalles
 21. Lisi i Lekes
 22. Mrizi Memaj
 23. Panja Qafe Bari
 24. Guri i Vashes

Rrethi Malësia e Madhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Syri i Sheganit
 2. Fortesa e Kelmendit
 3. Burimet e Koprishtit
 4. Syri i Gjonit
 5. Shpella e Krevenicës
 6. Morenat e Razmës
 7. Cirku i Livadhit të Bogës
 8. Burim i Vuklit
 9. Blini i Bzhetës
 10. Vidhat tek pusi i Markajve
 11. Ahu i Gerçës (Mrizi i Gerçës)
 12. Carraca e Vrithit
 13. Tarraca e Greçës
 14. Shpella e Gjolajve
 15. Kanioni i Bashkimit Vermosh
 16. Mrizi (ahu) i Pleshtit (Bogë)
 17. Vulfenia e Shtegut të Dhenëve
 18. Mullaret e Radit (Rapsh)
 19. Arra e Madhe
 20. Foljeta e Lohjes
 21. Çinari (Foljeta) e Ganjollit
 22. Shpella e Pucit
 23. Pusi i Xhek Markut
 24. Shpella e Njerëzve të Lagur
 25. Kanioni i Poicës
 26. Mullarët e Gurtë të Bajzës
 27. Pusi i Cilikokajve
 28. Kalaja e Shtegut të Dhenëve
 29. Lugu akullnajor i Runicës
 30. Depozitimet fluvio-glaciale të Bogës
 31. Lugu akullnajor i Seferçës
 32. Gështenja e Reçit

Qarku i Duresit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrethi Durrësi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Kepi dhe Falëza e Rodonit
 2. Plazhi i Kallmit
 3. Çinari i Balliasit
 4. Plazhi i Shënpjetrit
 5. Shkëmbi i Kavajës
 6. Rrapi i Rubjekës
 7. Pylli i Kolndrekajve – Ishëm

Rrethi Krujë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Sarisalltëku dhe shpella
 2. Gryka e Vajës
 3. Gryka e Zezë
 4. Selvia e Fushëkrujës
 5. Rrapi i Buranit
 6. Masivi i pishës së Zezë Qafë Shtamë
 7. Kroi i Nënës Mbretëreshë
 8. Rrapi ose Çinari i Bretit
 9. Rrapi i Ballabanecit
 10. Rrapi i Taslloit
 11. Rrepet e Aramerasit - Fushë Krujë

Qarku i Tiranës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrethi Tirane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Bokërimat e Mustafa Koçajt
 2. Shpella e Shutresë
 3. Shpella e Zezë (Pëllumbasit)
 4. Shpella e Valit
 5. Tarraca detare e Dajtit
 6. Karsti i Malit me Gropa
 7. Gryka e Skoranës
 8. Gryka e Murdarit
 9. Shkalla e Tujanit
 10. Bokërimat e Mnerit
 11. Rrapi i Priskës
 12. Rrapi i Kranës – Dajt
 13. Rrapi i Ndroqit
 14. Arra e Babë Myslymit

Rrethi Kavajë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Plazhi i Gjeneralit
 2. Falëza e Bardhorit
 3. Plazhi i Carrinës
 4. Fosilet detare të Thartorit
 5. Burimet sulfurore të Fliballies
 6. Shpellat karstike në gjips
 7. Karsti në gjipsin e Mengajve
 8. Burimet e kripura të Golemasit
 9. Dafina e Kalasë së Turrës
 10. Gurrët në Rrjesht
 11. Lisi i Cikalleshit

Qarku i Beratit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrethi Berat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Lisi i Çesmës së Prokopisë
 2. Shpella e Kapinovës
 3. Shpella e Shahinovës
 4. Gështenjat e Mimasit
 5. Lisi i Pashallisë
 6. Rrapi i Lybeshës
 7. Rrapi i Veleshnjës
 8. Rrapi i Burimit, Paftal
 9. Pylli i Kulajvë, Velçan
 10. Rrapi i Zhitomit
 11. Ulliri i Drobonikut në Palikesh

Rrethi Skrapar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Stera e Katofiqit
 2. Stera e Prosekut
 3. Shpella e Pirogoshit
 4. Sterra e Kakrukës
 5. Bokërimat e Tomorricës
 6. Lisi i Baba Fetahut
 7. Arra e Madhe e Zhepës
 8. Kanioni i Osumit
 9. Kanioni i Gradecit
 10. Cirqet akullnajore të Tomorrit
 11. Lisi i Osojës
 12. Trasgesioni i Paleogjenit të sipërme në qafën e Devriës
 13. Karsti i Qafës së Devriës
 14. Burimi i Guakut
 15. Lisi i Munushtirit
 16. Sterra Uvlen (pusi i Ramies)
 17. Stera e Borës
 18. Morenat e Ujanikut
 19. Vrima e Dragoit (Kuçedrës)
 20. Qafa e Kulmakut
 21. Plepat, Konak të Tomorricës -
 22. Rrapi i Verseshtës
 23. Ahishtja e Leshnjës
 24. Rrobulli i Kulmakës
 25. Pishat e Gurrit të Prerë, Grevë
 26. Rrapi i Vërzhezhës
 27. Koshnica
 28. Bredhi i Kuçit
 29. Ahishtja e Symizës
 30. Ahishtja e Lirzës
 31. Arrat në Novaj
 32. Dushkaja e Tendës së Qypit

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Monumentetet e natyres". Arkivuar nga origjinali më 14 shtator 2021. Marrë më 25 tetor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "VKM Nr. 676, date 20.12.2002 - Ministria e Mjedisit". Arkivuar nga origjinali më 25 tetor 2013. Marrë më 10 shtator 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)