Lista e monumenteve natyrore në Shqipëri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Kjo është lista e plotë e monumenteve natyrore në Shqipëri e grupuar sipas qarqeve dhe rretheve. [1] Kjo listë u përpilua në mbështetje të nenit 100 të Kushtetutës dhe te neneve 4, 7 dhe 13 te ligjit nr.8906 date 06.06.2002 “Per zonat e mbrojtura”, me propozimin e Ministrit te Mjedisit, Keshilli i Ministrave. Përgjegjës për ruajtjen e këtyre monumenteve janë Ministria e Mjedisit, Ministria e Bujqesise dhe e Ushqimit, strukturat e saj, Drejtoria e Përgjithshme e Pyjeve e Kullotave dhe Drejtoria e Peshkimit, si dhe organet e qeverisjes vendore, ku ndodhen keto monumente te natyres.[2]

Qarku i Elbasanit[redakto | redakto tekstin burimor]

Rrethi Elbasan[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Frashëri i Polos Valë
  2. Pylli aluvial i Shushicës
  3. Shpella e Letanit
  4. Hinka e Kosovës (Dumre)
  5. Mali (Shkëmbi) i Gradishtës
  6. Shpella e Gracenit
  7. Liqenet e Seferanit
  8. Liqeni i Degës (Dumre)
  9. Burimi i Llixhës së Hibrait
  10. Dushku i Lleshanit
  11. Mështekna e Zavalinës
  12. Pisha e Fushë Kuqes Gjinar
  13. Dushku i Kishës Gjinar
  14. Lisat e Pashtreshit
  15. Mani i Zi i Joronishtit
  16. Rrepet e Byshekut
  17. Robulli i Zeleshnjës
  18. Rapi i Bezistanit
  19. Rrapi i Vojvodës
  20. Rrapi i Gurrës së Labinotit
  21. Ulliri i Qejfit
  22. Rrapi i Llixhës
  23. Rrapi i Uruçës

Rrethi Gramsh[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Shpella e Kabashit
  2. Kanioni i Sinecit (Saraselit)
  3. Shkëmbi (kanioni) i Kopaçit (Grabovë)
  4. Karsti i Tervolit
  5. Kanioni i Holtës
  6. Tarraca e Ballorës (Qytezës)
  7. Gurrët e Krushqeve në Lisec
  8. Liqenet e Valamarës
  9. Liqeni i Dushkut
  10. Burimet e Kërpicës
  11. Ujëvara e Sotirës
  12. Arra e Tunjës
  13. Robulli i Valamarës
  14. Dushkaja e Katër Lisave
  15. Moçalet e Grabovës
  16. Dushku i Bulçarit
  17. Ahishtja e Rovjes
  18. Liqeni i Zi (Lenie)
  19. Gështenja dhe pisha në Teqenë e Skënderbegasit
  20. Robulli i Grabovës

Rrethi Librazhd[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Mështekna e Qarishtës
  2. Pylli i Stravajt
  3. Druri i Bizgës
  4. Vrima e Dardhës së Ariut
  5. Vrima e Stërqokave
  6. Shpella e Hasanit
  7. Shpella e Shkëmbit të Bletës
  8. Pusi i Faqes së Madhe
  9. Shpella e Kosharishtit
  10. Shpella e Pishkashit
  11. Shpella e malit të Letmit
  12. Sofra e Skënderbeut
  13. Burimi i Studnës
  14. Gurra e Kosharishtës
  15. Liqenet e Rajcës
  16. Liqeni i Floqit
  17. Liqeni i Shebenikut
  18. Liqeni i Varrit të Plakës
  19. Rrapi i Bërzeshtës
  20. Rrepet e Gurakuqit
  21. Mani i Çupit
  22. Rrapi i Hotolishtit
  23. Rrapi i Taksimit
  24. Rrapi i Gizaveshtit
  25. Ahet e Fushë Gurrës
  26. Pylli i Barkmadhit Kostenjë

Rrethi Peqin[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Qarri i Karrinës (Drangojvë)
  2. Bokërima e Garrunjes
  3. Vidhi i Tabakut
  4. Rrapi i Haskos
  5. Rrapi i Uruçajt
  6. Lisi i Babaliut

Qarku i Fierit[redakto | redakto tekstin burimor]

Rrethi Fier[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Dunat e Semanit
  2. Pishat e zeza në bregdetin e Poros – Kategoria C
  3. Kurora e lumit të vjetër të Semanit (Libofshë Adriatik)
  4. Rrepet e rrugës Fier Vlorë
  5. Rrapi i pazarit të Cakranit (Çaireve)

Rrethi Mallakastër[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Rrepet e Vurgut të Çorrushit
  2. Ujërat termale të Povlës
  3. Rrapi i Ballshit
  4. Lisat e Kalenjës (afër uzinës)
  5. Rrepet e Festës
  6. Lisi i Lapulecit -Lapulec
  7. Lisat e Ngrasanit
  8. Lisi i Vakëfit (Çerilerës)
  9. Lisi i Cfirit - Mallakastër
  10. Lisat e Lavdanit
  11. Mospërputhje këndore e Greshicës
  12. Shpella e Poçemit (Vrima e Lakuriqit)
  13. Rrapi i ujit (Drizar)
  14. Arra e Hekalit
  15. Rrepet e Poçemit

Rrethi Lushnjë[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Rrapi i Zonjës – Bubullumë
  2. Lisi i Koniatit – Koniat
  3. Pisha e Egër në oazin e Divjakës
  4. Dushkajat i Senës
  5. Godulla e Pishës (Divjakë)
  6. Ishulli i Pelikanit
  7. Ishulli i Kularit
  8. Kordoni litoral i lagunës së re të Divjakës
  9. Dunat e Oazit të Divjakës
  10. Burimi termoninerar i Karbunarës
  11. Gorica e kodrës në Kryekuq
  12. Selvitë e manastirit Ardenicë
  13. Dushkajat e Manastirit - Lushnjë
  14. Rrepet e Ngurrëzës
  15. Vidhat Zharnec

Qarku i Vlorës[redakto | redakto tekstin burimor]

Rrethi Vlorë[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Qiparisi i Kambanorës së Kishës së Vunoit
  2. Lisat e Pilurit
  3. Rrapi i Kosmarit Kudhës
  4. Rrapi i Palasës
  5. Rrapi i Shkollës nr.
  6. Rrapi i Xhamisë
  7. Rrapi i Çesmës (Mifol)
  8. Ilqet i Zarelit me (, ha)
  9. Rrapi i Kroit të Madh
  10. Rrapi Laze
  11. Mbihipja e Çikës
  12. Mbihipja aktive e Dukatit
  13. Shkëputje e re aktive e Llogarasë
  14. Tarraca detare e Kusbabait
  15. Tarraca detare e ishshtëpisë së pushimit të punëtorëve
  16. Gjiri dhe shpellat e Gramës
  17. Barriera Koralore e grykës së Diallit
  18. Falëzat e Sazanit
  19. Shpella e Shëngjergjit ose e Bletës
  20. Shpella e Ramicës
  21. Shpella e Velçës
  22. Shpellat e Boderit (Smokthinë)
  23. Shpella e Haxhi Alisë (Iliriane)
  24. Shpella e shkruar
  25. Shpella e Bilbilenjëve
  26. Shpella e Porto Palermos
  27. Shpella e Piratëve (Dhërmi)
  28. Shpella e Odisesë (Surianit)
  29. Shpella e Duk Gjonit
  30. Kanioni i Gjipesë
  31. Bokërimat e Vunoit
  32. === Rrethi i Plakës (Brataj)
  33. Ujëvara e Ramicës
  34. Dunat e Nartës
  35. Delta e Përroit të Palasës
  36. Burim i kripur i Bashajt
  37. Vali i Vranishtit (burim i madh)
  38. Laguna Limopuo
  39. Rrepet e Buronjave Kuç
  40. Pisha Flamur- Llogara
  41. Rrapi Mesaplikut
  42. Karthi i Tërbaçit
  43. Rrapi i Dukatit
  44. Rrepet e Izvorit
  45. Rrapi i Tragjasit të Vjetër
  46. Rrapi i Shënvarvarës (Velçë)
  47. Rrapi i Gurrave Smokthinë
  48. Rrapi i Madh në Bashaj
  49. Rrepet e Drashovicës
  50. Ullinjtë e Trubullit në Karbunarë
  51. Pylli i Zvërnecit

Rrethi Delvinë[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Rrapi i Muzinës
  2. Rrepet e Rusanit
  3. Rrepet e Delvinës
  4. Pylli i Lefkës (Delvinë)
  5. Pylli i Bushecit
  6. Valanidhet e Dhrovjanit
  7. Rrapi i Kalasë
  8. Mëlleza e Rezomës
  9. Fosilet e Lefterhorit
  10. Bokërimat e Muzinës
  11. Karsti i Delvinës
  12. Rruga e Gjarpërit
  13. Karsti i Bashajve
  14. Kartsi i Gorjanit
  15. Burimet e Tatzatit
  16. Shpella e Tatzatit
  17. Ujëvara e Kardhikaqit
  18. Burimi karstik i Oknos
  19. Syri i Kaltër

Rrethi Sarandë[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Rrapi i Nivicës
  2. Rrapi i Shënvasisë
  3. Rrapi i Dhivrit
  4. Shkëputje tektonike e llojit shtytje – Borsh
  5. Falëzë e vjetër – Borsh
  6. Poria ( guri i Porisë) Borsh
  7. Gryka e Bogazit
  8. Kanoini i Leshnicës
  9. Gjiri i Kakomesë
  10. Pllakat e Sarandës
  11. Shpella e Konispolit
  12. Shpella e Lukovës
  13. Kanali i Vivarit
  14. Liqeni i Rezës
  15. Burimet e kripura të Mullirit (Rrëzës)
  16. Burimet karstike të Fterës
  17. Pylli i Butrintit
  18. Ishujt e Ksamilit
  19. Ixuari i Borshit

Qarku i Korçës[redakto | redakto tekstin burimor]

Rrethi Korçë[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Guri i Prerë
  2. Guri i Capit
  3. Piramidat e Tokës së Zhombrit
  4. Bokërimat e Moglicës
  5. Ishulli i Malligradit
  6. Varrezë fosilesh të kretës së poshtëme (Lavdar)
  7. Mospërputhje këndore e Polenës së Vjetër
  8. Burim uji dhe gazi të djegshëm në thyerjen tektonike të Polenës
  9. Liqenet e Lenies
  10. Lisat e Shënthanasit
  11. Rrobulli i Kuq
  12. Zgavra e Zaverit (Prespë)
  13. Dushqet e Manastirit (Djellas Prespë)
  14. Venjat e Dishnicës
  15. Pisha e Shëndëllisë
  16. Rrepet e qytetit (Shënmëria)
  17. Shparthi i Osojës-Bakullit
  18. Pisha e Voskopojë
  19. Pisha e Makrezës
  20. Bredhi i burimit të Çardakut (Gurit i Capit)
  21. Ahishtja e Protopapës Opar
  22. Bliri i Shën Pjetrit (Vithkuq)
  23. Plepi i Gjyrasit
  24. Pylli i përzjerë i Maliqit
  25. Ahishtet e Bofnjës
  26. Venjat e Kallamasit
  27. Rrobulli i Lenies

Rrethi Pogradec[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Burimi i Drilonit
  2. Guri i Kamjes
  3. Mullarët e Gurtë – Trebinjë
  4. Fragment i shkëputjes tektonike të grabenit të Ohrit (Pogradec)
  5. Shpella e Mëmlishtit
  6. Shpella e Radokalit
  7. Shpella e Baribardhës
  8. Shpella e Shën Marenë
  9. Mani i Shën Marenës
  10. Kanioni i Llëngës
  11. Selvitë e kishës Pogradec
  12. Rrepet e Tushemishtit
  13. Gurët "nusja dhe dhëndëri" Senisht
  14. Shpella e Najazmës (Tushemisht)
  15. Rrapi i Radokalit
  16. Rrapi i Selcës së Sipërme
  17. Lisi i Leshnicës
  18. Liqenet e Lukovës

Rrethi Kolonjë[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Banjat e avullit të Postenanit
  2. Kanioni i Virkës
  3. Shpella e Podës
  4. Bokërimat e Piskalit
  5. Dritare dhe mbulesa tektonike e Qinam-Vodicës
  6. Tisi i Golos (Gërmenj)
  7. Ujëvara e Rehovës
  8. Travertinat (çmersat) e Blushit
  9. Pusi karstik i Llokafit
  10. Lisat e Shën Mërisë
  11. Lisat e Shënkollit (Lëngëzë)
  12. Grumbulli i Plepit të Egër (Varishtë)
  13. Robujt e Badrës
  14. Liqeni akullnajor i Gramozit
  15. Burimet termale të Vromonerit (Leskovik)
  16. Rrapi i Leskovikut
  17. Dafina e Cerckës
  18. Korrija e Mullirit “Shën Thanasi” Gostivisht
  19. Rrapi i Mbrezhdanit
  20. Pishat e Pogonicës (Sotirës Radanj)
  21. Rrepet e Glinës
  22. Bredhi i Shtikës
  23. Selvitë e Radovës
  24. Korija e Shënkollit e Vodicës

Rrethi Devoll[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Shpella e Trenit
  2. Gurët Mumjet e Trenit
  3. Guri i Ariut (Eçmenik)
  4. Burimet e Progrit
  5. Ahishtja e Shënkostandinit
  6. Pylli i Shën Thanasit
  7. Dushkaja e Dobrogovës
  8. Ahishtja e Bradvicës
  9. Bredhi i Vishjes
  10. Plepat e Pilurit

Qarku i Gjirokastrës[redakto | redakto tekstin burimor]

Rrethi Gjirokastër[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Viroi (mema e ujit) i Gjirokastrës
  2. Pylli i Gurtë – Nderan
  3. Shpella e Vanistrës (Skotinia)
  4. Kanioni i Piksit
  5. Tarraca e Nderanit
  6. Shembja e Zhulatit
  7. Gurra e Nivanit
  8. Rrëshqitja e Kllezit
  9. Rrëshqitja në malin e Karparielit
  10. Burimi i Libohovës
  11. Burimi mineral i Glinës
  12. Burimi i Nepravishtës
  13. Qafa e Çajupit
  14. Shkëmbi i Zheit
  15. Zhveshja e Muzinës
  16. Dalja e magmatikeve në gëlqerorët afër Picarit
  17. Liqeni i Kacojthit
  18. Venjat e Konckës
  19. Vithimat e Buretos
  20. Vrimat e Konckës
  21. Rrapi i Zhulatit
  22. Rrapi i Fushëbardhës
  23. Rrapi i Mashkullorës
  24. Rrapishte e Mashkullorës
  25. Rrapi i Çerçizit -Gjirokastër
  26. Rrapi i Libohovës
  27. Gështenja e Nepravishtës
  28. Rrepet e Këllezit
  29. Rrapi i Dhoksatit
  30. Rrapi i Manastirit Stegopul
  31. Rrapi i Tranoshishtes
  32. Rrepet e Selos
  33. Rrepet e Mullirit në Selo
  34. Përralli i Bodrishtës
  35. Pishat e Kërres
  36. Rrepet e Koshovicës
  37. Selvitë e Kishës Hllomo
  38. Rrepet e Çatistës
  39. Lisat e Poliçanit
  40. Selvitë e Hllomosë
  41. Rrapi i Poliçanit
  42. Rrapi i Ndëranit
  43. Lisat e Skoresë
  44. Lisat e Çorrokut – Sheper
  45. Rrepet e shkollës - Sheperit
  46. Lisat e Manastirit – Nivan
  47. Rrepet e Nivanit

Rrethi Tepelenë[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Shpella Mema e Ujit
  2. Sterra e Cikës
  3. Shpella e Lekë Petës
  4. Shpella e Ujit –Dhëmbel
  5. Vrima e Shkëmbit
  6. Ujëvara e Progonatit
  7. Shpella e Kasarit
  8. Kanionet e Nivicës
  9. Lugjet e Dhëmblanit
  10. Lisi i Levanit
  11. Buza e Bredhit - Luzat
  12. Rrapi i Selam Musait
  13. Shpella e Mezhgoranit
  14. Shpella e Leklit
  15. Burimet e Ujit të Ftohtë
  16. Pusi i Shëndëllisë
  17. Mogillat e Vasjarit
  18. Tarraca erozive e Bënçës
  19. Shkëmbi i Prerë Dukaj
  20. Triavgat në Gllavë
  21. Rrepet e Dervenit
  22. Rrapi i Damës
  23. Rapi i Progonatit
  24. Rrapi i Qesaratit
  25. Rrepet e Donies -Kalivaç
  26. Rrepet e Ujit të Ftohtë
  27. Lisi i Luzatit
  28. Rrapi i Hormovës
  29. Mrezhda e Zhabokikës

Rrethi Përmet[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Rapi i Megallares- afër fshatit Gjinakar
  2. Pylli i Gerhotit, afër fshatit Zhepë
  3. Bredhi i Çarshovës së Vjetër
  4. Rrapi i Zhepës
  5. Pylli i Çukës
  6. Pylli i Ropushës
  7. Horizonte vithisëse dhe olistolite – Çarçovë
  8. Perëndi e Borockës (Kanioni, Guri i Bletës)
  9. Pusi i Cilikojkave afër fshatit Çorrogunj
  10. Pusi i Nëmërçkës
  11. Shpella e Pëllumbave
  12. Cirku i Nëmërçkës
  13. Guri i Qytetit
  14. Guri i Atos – afër fshatit Kutal
  15. Kanioni i Lëngaricës
  16. Bokërimat e Dangllisë
  17. Gropa e Kazanit
  18. Guri i Petranit
  19. Kanioni i Kamenikut
  20. Ujëvara e Sopotit afër fshatit Sterbec
  21. Ujrat Termale të Bënjës
  22. Uji i Zi Këlcyrë
  23. Rrepet e Grykës së Këlcyrës
  24. Bredhi i Petranit
  25. Selvia e Kishës – Leusë
  26. Grumbulli pyjor i Polmenit (rap +arrë)
  27. Rrepet e Kuqarit-
  28. Bredhi i Kokojkës Frashër
  29. Arra e Llukanit-Frashër
  30. Gështenja e Teqesë Frashër

Qarku i Lezhës[redakto | redakto tekstin burimor]

Rrethi Lezhë[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Rëra e Hedhur
  2. Rrapi i Grykës
  3. Rrepet e Kolshit
  4. Shpella e Hutit
  5. Shpella e Sukës së Vogël
  6. Dritarja tektonike e Mirditës
  7. Rivat e Drinit
  8. Këneta e Kashtës
  9. Rivat e Drinit
  10. Rrapi i Pirajave (Blinisht)
  11. Lisi i Markatomajt
  12. Pylli (dushk, frashër, shkozë)i Shënmërisë Kallmet ( ha)

Rrethi Mirditë[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Kanioni i Shehut të Keq
  2. Shpella Kusia e Nue Gjonit
  3. Rrobulli i Blaçit
  4. Guri i Gjonit
  5. Guri i Nuses
  6. Kroi i Bardhë
  7. Mrizi i Shënaprenës
  8. Rrapi i Kaçinarit
  9. Lisat e Shpalit
  10. Lisat e Marpepës


Rrethi Kurbin[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Tarraca Detare e Laçit
  2. Gryka e Shkopetit
  3. Frashëri - Kurbin
  4. Lisat e Shënmillit
  5. Plepi i Bardhë
  6. Shpella e Shënavlashit (Shënnadoi)
  7. Gështenja e Vjetër
  8. Rrapi i Daulles
  9. Burimi i Vinjollit
  10. Ishulli i Cabakut
  11. Kordoni litoral i Bregut të Ri
  12. Selvitë e Shënmërisë

Qarku i Dibrës[redakto | redakto tekstin burimor]

Rrethi Dibër[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Shpella e Gurit të Kuq
  2. Karsti i Malit të Bardhë
  3. Burimi dhe shpella e Sopanikës
  4. Liqenet e Kasnisë
  5. Pasqyrat e Gramës
  6. Gropa e Panairit
  7. Liqeni i Zi (mbi Radomirë)
  8. Ujëvara e Pocestës (Maqellarë)
  9. Bjeshka e Zonjave Zimur
  10. Gryka e Setës (pjesa më e ngushtë dhe më e thellë)
  11. Shpella e Rusit (grykë Nokë)
  12. Shpella e Qytezës
  13. Shpella e akullit – Bulaç
  14. Burimi i Ujit të Ftohtë Vleshë
  15. Burimi i Kërçinit
  16. Kroi i Mbretit – Serakol
  17. Burimi termomineral i Llixhave të Peshkopisë
  18. Liqeni i Luleve (Lurë)
  19. Liqeni i Zi (Lurë)
  20. Liqeni i Madh (Lurë)
  21. Hartinat e Lurës
  22. Shllinasi
  23. Guri i Kërçinit
  24. Krasta e Pocestit
  25. Boroviku i Begiunecit
  26. Burimet e Bellovës
  27. Gryka e Madhe Lurë
  28. Rrafshi i Korabit
  29. Morenat e Fushëlurës
  30. Cirku i Kurorës së Lurës
  31. Kodra e Parave Bllicë
  32. Fusha e Pelave - Lurë
  33. Rrapi i Kërçishtit
  34. Pisha e Blliçës
  35. Ahu i Blliçës
  36. Lisi i Dobit
  37. Vakufi i Çangës
  38. Lisi Kabë
  39. Vakufi i Sinës së Sipërme
  40. Rrobulli i Lurës
  41. Rrapi i Çidhnës

Rrethi Bulqizë[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Druri i Male Zeqirit – Zerqan
  2. Zabeli i Madh Zerqan
  3. Shpella e urës së qytetit
  4. Shkëmbi i Qytetit
  5. Tre çesmat e Zerqanit
  6. Bregu i Pepesë (qarri i Pepesë)
  7. Qarri i Muharremit
  8. Gurra dhe shpella e Zerqanit
  9. Gurra e Vakëfit të Zerqanit
  10. Liqeni i Zi – Martanesh
  11. Ujëvara e Duriçit
  12. Xixëll Martanesh
  13. Shpella e Xixëlles Valikardhë
  14. Qarri i Allushit Valikardhë
  15. Shpella e Ftohtë Gjuras
  16. Qarri i Kovashicës
  17. Vakufi Zerqan
  18. Qarri Gjinovec
  19. Pisha Zogjë
  20. Qarri Peladhi (Zerqan)

Rrethi Mat[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Guri i Gjatë – Urxuall
  2. Kepi i Skënderbeut Varosh
  3. Kanioni i Urakës
  4. Rrapi i Marqethit
  5. Lisi i Qershizës
  6. Puset e Valzës
  7. Maja e Boshtrës (Macukull)
  8. Gurri i Vashës
  9. Lisi i Tushës, Frankth
  10. Lisi i Bershinit
  11. Kanioni i Filmit
  12. Kroi i Gjeneralit (Gur i Bardhë)
  13. Tisat e Mbasdejës
  14. Lisat e Lam Porës
  15. Burimi i Shutresë
  16. Gështenja e kalit e Gurit të Bardhë – Mat
  17. Lisi Qafë Shënkollit
  18. Rrapi i pazarit të Klosit
  19. Qarri i Bardhë në Sheshaj
  20. Lisi i Fushë Lorës në Barbullej
  21. Lisi i Bërshinit – Bërshi
  22. Vidhi i Patllit Suç
  23. Lisat e Porës – Macukull
  24. Lisi varreve të Rexhës (Macukull)
  25. Lisi Macukull (Varrit të Mirë)
  26. Lisi i Varrit të Turkut
  27. Lisat e shkollës në Macukull
  28. Vidhi i Qafë Shënkollit (Dukagjin)
  29. Lisi te varret e Shqypit (Barbullej)
  30. Lisi i kodër varreve (Urxuall)
  31. Lisi te varret e Kurrmetës (Shqefen)
  32. Lisi i Bushkashit
  33. Lisi i Teqesë së Domit
  34. Rrapi i Çelës – Patin
  35. Lisat e Kishës Groshot
  36. Lisat e Xhamisë Remull
  37. Rrapi i Zabelit – Gurrë e Madhe


Qarku i Kukësit[redakto | redakto tekstin burimor]

Rrethi Kukës[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Pisha e Gjegjanit
  2. Gryka e Çajës
  3. Cirku akullanajor i Zepës
  4. Kroi i Bardhë
  5. Kanioni i Bicajt
  6. Kanioni i Vanavë
  7. Lisat e Kalisit
  8. Karsti i Arnit
  9. Këneta e Kuksit
  10. Kroi i Kuq Gjallicë
  11. Guri i Mëngjezit Shishtavec
  12. Guri i Shqipes (Borje)
  13. Burimi i Kolosianit
  14. Dushkajat e Novoseit
  15. Mështekna e Shishtavecit (liqeni i Kallabakut)
  16. Rrobulli i Lakut të Topojanit

Rrethi Has[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Burimi i Krumës
  2. Burimet e Brudit
  3. Gurra e Vranishtit
  4. Gurra e Domajve
  5. Pisha e Gjinajve
  6. Shpella e Pëllumbave
  7. Shpella me oborr
  8. Shpella që tingëllon Mazrek
  9. Maja e Qytetëzës
  10. Ahishtja e Liqenit të Kuq
  11. Pisha në Gjinaj

Rrethi Tropojë[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Rasa e Pecmarrës
  2. Shpella e Haxhisë
  3. Liqenet akullnajore të Doberdolit
  4. Liqenet akullnajore të Sylbicës
  5. Shkëmbi i Forcës
  6. Burimi Karstik i Qirecit
  7. Rasa e Currajt
  8. Depozitimet fluvio-glaciale të Shoshajt
  9. Depozitimet fluvio-glaciale të Shëmtirës
  10. Bredhishtja e Ragamit
  11. Shelgu i Rrjetëzuar
  12. Burimi i Qukut të Dunishës
  13. Burimi i Shoshanit
  14. Burimet e Valbonës
  15. Shpella e Haxhisë
  16. Shpella e Akullit
  17. Lugina e varur akullnajore e Kukajt
  18. Lugina Akullnajore e Motinës
  19. Kanioni i Shoshanit
  20. Blijtë në Markaj
  21. Dushkajat e Qafë Luzhës
  22. Liqeni i Ponareve
  23. Mështekna e Lugut të Zi
  24. Ahishtja Gurra e Hasan Gashit (Mërtur)
  25. Rrobulli në liqenin e Ponarëve
  26. Arra e Dragobisë
  27. Shpella e Dragobisë
  28. Hormoqi i Valbonës
  29. Ahishtja e Vranicës

Qarku i Shkodrës[redakto | redakto tekstin burimor]

Rrethi i Shkodrës[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Burimi i Vrakës
  2. Olistolitet e Kodrës së Tepesë
  3. Mbihipja tektonike e Shirokës
  4. Fragment i Thyrjes tektonike Shkodër – Pejë (Karmë)
  5. Blloku Gravitativ e Gurit të Zi
  6. Ujëvara e Thethit
  7. Rasa e Palajve
  8. Guri i Lekës
  9. Shpella e Gjeçovit
  10. Portat e Shalës
  11. Shpella e Thethit
  12. Shpella e Gajtanit
  13. Pragu i Kapreit
  14. Shpella e Jubanit
  15. Cirku i Gropës së Bukur së Jezercës
  16. Burimet e Shtarzës
  17. Liqeni i Jezercës
  18. Pisha Flamur e qafës së Pejës
  19. Ura shkëmbore e Markzagorës
  20. Burimet e Okolit – Thethit
  21. Shpella e Majës së Arapit
  22. Liqeni i Pejës
  23. Gështanjat e Mgullit (Pult)
  24. Bliret në Lesniqe
  25. Kanioni i urës së Shtrenjtë
  26. Shpella e Zhyles
  27. Shpella e Melagjisë
  28. Shpella e Muriqit
  29. Kanioni i Grunasit
  30. Kërleka e Kakisë
  31. Shpella e Liqethit Cukal
  32. Burimet e Kirit
  33. Habitati i Salamandrës Alpine
  34. Shpella e Kataraktit
  35. Fusha e Liqethit
  36. Pylli i ishullit të Franc Jozefit
  37. Lisat e Minaqit (Domne)
  38. Rrepet e Vorrezave të Ramajt
  39. Rrapi i Hoxhë Dheut
  40. Çinari i Tophanës
  41. Rrapi i Toplanës
  42. Ahet e Gurrës së Krenave

Rrethi Pukë[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Shpella e Kaurit
  2. Fosilet e Kçirës
  3. Peneplena e Gomsiqes
  4. Guri i Shenjtë
  5. Gështenjat e Kokdodit
  6. Bungat e varrezave në Korthpule
  7. Qarret e varrezave të Shënkollit në Kryezi
  8. Qarri i Xhamisë së Kryeziut
  9. Ujëvara e Kryeziut
  10. Mrizi i Ndërlugjeve
  11. Mani i Zi
  12. Hurdha e Tisit
  13. Sofra e Lekës
  14. Karsti i Munellës
  15. Pisha e Dardhës
  16. Akacjet e Migjenit
  17. Pisha e Shejzës

Rrethi Malësia e Madhe[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Syri i Sheganit
  2. Fortesa e Kelmendit
  3. Burimet e Koprishtit
  4. Syri i Gjonit
  5. Shpella e Krevenicës
  6. Morenat e Razmës
  7. Cirku i Livadhit të Bogës
  8. Burim i Vuklit
  9. Blini i Bzhetës
  10. Vidhat tek pusi i Markajve
  11. Ahu i Gerçës (Mrizi i Gerçës)
  12. Carraca e Vrithit
  13. Tarraca e Greçës
  14. Shpella e Gjolajve
  15. Kanioni i Bashkimit Vermosh
  16. Mrizi (ahu) i Pleshtit (Bogë)
  17. Vulfenia e Shtegut të Dhenëve
  18. Mullaret e Radit (Rapsh)
  19. Arra e Madhe
  20. Foljeta e Lohjes
  21. Çinari (Foljeta) e Ganjollit
  22. Shpella e Pucit
  23. Pusi i Xhek Markut
  24. Shpella e Njerëzve të Lagur
  25. Kanioni i Poicës
  26. Mullarët e Gurtë të Bajzës
  27. Pusi i Cilikokajve
  28. Kalaja e Shtegut të Dhenëve
  29. Lugu akullnajor i Runicës
  30. Depozitimet fluvio-glaciale të Bogës
  31. Lugu akullnajor i Seferçës
  32. Gështenja e Reçit

Qarku i Durrësit[redakto | redakto tekstin burimor]

Rrethi Durrësi[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Kepi dhe Falëza e Rodonit
  2. Plazhi i Kallmit
  3. Çinari i Balliasit
  4. Plazhi i Shënpjetrit
  5. Shkëmbi i Kavajës
  6. Rrapi i Rubjekës
  7. Pylli i Kolndrekajve – Ishëm

Rrethi Krujë[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Sarisalltëku dhe shpella
  2. Gryka e Vajës
  3. Gryka e Zezë
  4. Selvia e Fushëkrujës
  5. Rrapi i Buranit
  6. Masivi i pishës së Zezë Qafë Shtamë
  7. Kroi i Nënës Mbretëreshë
  8. Rrapi ose Çinari i Bretit
  9. Rrapi i Ballabanecit
  10. Rrapi i Taslloit
  11. Rrepet e Aramerasit - Fushë Krujë

Qarku i Tiranës[redakto | redakto tekstin burimor]

Rrethi Tiranë[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Bokërimat e Mustafa Koçajt
  2. Shpella e Shutresë
  3. Shpella e Zezë (Pëllumbasit)
  4. Shpella e Valit
  5. Tarraca detare e Dajtit
  6. Karsti i Malit me Gropa
  7. Gryka e Skoranës
  8. Gryka e Murdarit
  9. Shkalla e Tujanit
  10. Bokërimat e Mnerit
  11. Rrapi i Priskës
  12. Rrapi i Kranës – Dajt
  13. Rrapi i Ndroqit
  14. Arra e Babë Myslymit

Rrethi Kavajë[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Plazhi i Gjeneralit
  2. Falëza e Bardhorit
  3. Plazhi i Carrinës
  4. Fosilet detare të Thartorit
  5. Burimet sulfurore të Fliballies
  6. Shpellat karstike në gjips
  7. Karsti në gjipsin e Mengajve
  8. Burimet e kripura të Golemasit
  9. Dafina e Kalasë së Turrës
  10. Gurrët në Rrjesht
  11. Lisi i Cikalleshit

Qarku i Beratit[redakto | redakto tekstin burimor]

Rrethi Berat[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Lisi i Çesmës së Prokopisë
  2. Shpella e Kapinovës
  3. Shpella e Shahinovës
  4. Gështenjat e Mimasit
  5. Lisi i Pashallisë
  6. Rrapi i Lybeshës
  7. Rrapi i Veleshnjës
  8. Rrapi i Burimit, Paftal
  9. Pylli i Kulajvë, Velçan
  10. Rrapi i Zhitomit
  11. Ulliri i Drobonikut në Palikesh

Rrethi Skrapar[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. Stera e Katofiqit
  2. Stera e Prosekut
  3. Shpella e Pirogoshit
  4. Sterra e Kakrukës
  5. Bokërimat e Tomorricës
  6. Lisi i Baba Fetahut
  7. Arra e Madhe e Zhepës
  8. Kanioni i Osumit
  9. Kanioni i Gradecit
  10. Cirqet akullnajore të Tomorrit
  11. Lisi i Osojës
  12. Trasgesioni i Paleogjenit të sipërme në qafën e Devriës
  13. Karsti i Qafës së Devriës
  14. Burimi i Guakut
  15. Lisi i Munushtirit
  16. Sterra Uvlen (pusi i Ramies)
  17. Stera e Borës
  18. Morenat e Ujanikut
  19. Vrima e Dragoit (Kuçedrës)
  20. Qafa e Kulmakut
  21. Plepat, Konak të Tomorricës -
  22. Rrapi i Verseshtës
  23. Ahishtja e Leshnjës
  24. Rrobulli i Kulmakës
  25. Pishat e Gurrit të Prerë, Grevë
  26. Rrapi i Vërzhezhës
  27. Koshnica
  28. Bredhi i Kuçit
  29. Ahishtja e Symizës
  30. Ahishtja e Lirzës
  31. Arrat në Novaj
  32. Dushkaja e Tendës së Qypit

Referenca[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ Monumentetet e natyres. Vizituar në 25 tetor 2013.
  2. ^ VKM Nr. 676, date 20.12.2002 - Ministria e Mjedisit