Lista e ndërtesave dhe strukturave më të larta në botë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Kategoria Struktura Shteti Qyteti Lartësia (metra) Pamje Viti i ndërtimit Koordinatat
Qiellgërvishtës Burj Khalifa Emiratet e Bashkuara Arabe Dubai 829.8 50px 2010 25°11′50.0″V 55°16′26.6″L / 25.197222°V 55.274056°L / 25.197222; 55.274056 (Burj Dubai)
Kullë vetmbështetëse Kulla Sukaitsuri Japoni Tokio 634 Tokyo Sky Tree 2012.JPG 2011 35°42′36.5″V 139°48′39″L / 35.710139°V 139.81083°L / 35.710139; 139.81083 (Tokyo Skytree)
Kullë Radio-antenë Kulla e antenës së KVLY-TV SHBA Blanchard, North Dakota 628.8 KVLY-TV Mast Tower Wide.jpg 1963 47°20′31.85″V 97°17′21.13″P / 47.3421806°V 97.2892028°P / 47.3421806; -97.2892028 (KVLY-TV mast)
Ndërtesë Ore Kullat Abraj Al Bait Arabia Saudite Meka 601 2011 21°25′08″V 39°49′35″L / 21.41889°V 39.82639°L / 21.41889; 39.82639 (Abraj Al Bait Towers)
Strukturë ushtarake Antenat e mëdha të INS Kattabomman India Tirunelveli 471 INS Kattabomman.jpg 2014 8°22′42.52″V 77°44′38.45″L / 8.3784778°V 77.7440139°L / 8.3784778; 77.7440139 (INS Kattabomman, Large Mast West) ; 8°22′30.13″V 77°45′21.07″L / 8.3750361°V 77.7558528°L / 8.3750361; 77.7558528 (INS Kattabomman, Large Mast East)
Transmetues Transmetuesi Lualualei SHBA Lualualei, Hawaii 458 Lualualei VLF transmitter.jpg 1972 21°25′11.87″V 158°08′53.67″P / 21.4199639°V 158.1482417°P / 21.4199639; -158.1482417 (VLF transmitter Lualualei, Mast 1) ; 21°25′13.38″V 158°09′14.35″P / 21.4203833°V 158.1539861°P / 21.4203833; -158.1539861 (VLF transmitter Lualualei, Mast 2)
Kullë binjake Kullat binjake Petronas Malajzia Kuala Lumpur 452 Petronas Twin Towers 2010 April.jpg 1998 3°09′27.45″V 101°42′40.7″L / 3.1576250°V 101.711306°L / 3.1576250; 101.711306 (Petronas Tower 1); 3°09′29.45″V 101°42′43.4″L / 3.1581806°V 101.712056°L / 3.1581806; 101.712056 (Petronas Tower 2)
Oxhak Termocentrali Ekibastuz GRES-2 Kazakistan Ekibastuz 419.7 GRES-2.jpg 1987 52°1′26.3″V 75°28′34.5″L / 52.023972°V 75.476250°L / 52.023972; 75.476250 (GRES-2 Power Station)
Radar Fusha e radarëve Dimona Izrael Dimona 400 2014-01 Negev Radar Site (cropped).JPG 2008 30°58′6.93″V 35°05′49.64″L / 30.9685917°V 35.0971222°L / 30.9685917; 35.0971222 (Dimona Radar Facility) ; 30°58′32.46″V 35°05′55.25″L / 30.9756833°V 35.0986806°L / 30.9756833; 35.0986806 (Dimona Radar Facility)
Kullë TV Kulla e Kiev TV Ukrainë Kiev 385 Киевская телевышка.JPG 1973 50°28′16.49″V 30°27′11.97″L / 50.4712472°V 30.4533250°L / 50.4712472; 30.4533250 (Kiev TV Tower)
Electricity pylon Zhoushan Island Overhead Powerline Tie Kinë Zhoushan 370 2009 29°56′2.78″V 122°2′10.12″L / 29.9341056°V 122.0361444°L / 29.9341056; 122.0361444 (Zhoushan Island Overhead Powerline Tie, 370 metres tower) ; 29°54′41.39″V 122°1′26.38″L / 29.9114972°V 122.0239944°L / 29.9114972; 122.0239944 (Zhoushan Island Overhead Powerline Tie, 370 metres tower)
Kullë pjesërisht me kabëll Kulla Gerbrandy Hollandë IJsselstein 366.8 Gerbrandy tower.jpg 1961 52°00′36.24″V 05°03′12.87″L / 52.0100667°V 5.0535750°L / 52.0100667; 5.0535750 (Gerbrandy Tower)
Guyed tubular steel mast TV Tower Vinnytsia Ukrainë Vinnytsia 354 1,161 1961 49°14′30.04″V 28°25′25.25″L / 49.2416778°V 28.4236806°L / 49.2416778; 28.4236806 (TV Tower Vinnytsia)
Urë Millau Viaduct Francë Millau 342 Creissels et Viaduct de Millau.jpg 2004 44°05′09.97″V 03°01′17.94″L / 44.0861028°V 3.0216500°L / 44.0861028; 3.0216500 (Viaduc de Millau)
Kullë kërkimi shkencor Kulla e Lartë e Observatorit Amazon Brazil 160 km NE of Manaus 325[1] 2015 02°29′06″J 59°35′33″P / 2.48500°J 59.59250°P / -2.48500; -59.59250 (Amazon Tall Tower Observatory)
Blaw-Knox Tower Lakihegy Tower Hungari Szigetszentmiklós 314 Lakihegyi adotorony 1.jpg 1968 47°22′23″V 19°00′16″L / 47.37306°V 19.00444°L / 47.37306; 19.00444 (Lakihegy Tower)
Digë Diga e Hidrocentralit Jinping-I Kinë Liangshan 305 2013 28°11′07″V 101°37′42″L / 28.18528°V 101.62833°L / 28.18528; 101.62833 (Jinping-I Dam)
Minare Xhamia Hassan II Marok Casablanca 210 1993 33°36′28.71″V 7°37′58.16″P / 33.6079750°V 7.6328222°P / 33.6079750; -7.6328222 (Hassan II Mosque)
Turbinë me erë Vestas V164-8.0 Danimarkë Thisted-Østerild 222[2] Vestasturbine.jpg 2014 57°04′44.41″V 8°53′0.87″L / 57.0790028°V 8.8835750°L / 57.0790028; 8.8835750 (Østerild Wind Turbine Test Field, Vestas V164-8.0)
Kullë ftohëse Termocentrali Kalisindh Indi Jhalawar 202[3] 2012 24°32′04.97″V 76°05′57.89″L / 24.5347139°V 76.0994139°L / 24.5347139; 76.0994139 (Kalisindh Power Station cooling tower) ; 24°31′58.33″V 76°06′06.81″L / 24.5328694°V 76.1018917°L / 24.5328694; 76.1018917 (Kalisindh Power Station cooling tower)
Monument Harku Gateway SHBA St. Louis, Missouri 192 St Louis night expblend cropped.jpg 1965 38°37′28.62″V 90°11′5.87″P / 38.6246167°V 90.1849639°P / 38.6246167; -90.1849639 (Gateway Arch)
Kullë Uji Kulla Kryesore e Kullave të Kuvajtit Kuvajt Kuvajt City 187 Kuwait Towers RB.jpg 1979 29°23′22.75″V 48°00′11.57″L / 29.3896528°V 48.0032139°L / 29.3896528; 48.0032139 (Kuwait Towers)
Structure druri ATLAS-I në Bazën e Forcave Ajrore Kirtland]] SHBA Albuquerque, New Mexico 180 EMP simplator Krtland AFB New Mexico.jpg 1980 35°01′48″V 106°33′27″P / 35.029898°V 106.557574°P / 35.029898; -106.557574 (ATLAS-I)
Kullë tulle Oxhaku i Anakondës SHBA Anaconda, Montana 178.3 Anaconda Stack.jpg 1919 46°06′36.53″V 112°54′48.8″P / 46.1101472°V 112.913556°P / 46.1101472; -112.913556 (Anaconda Smelter Stack)
Struktura të pjerrta Stadiumi Olimpik (Montreal) Kanada Montreal 175 Le Stade Olympique 3.jpg 1976 45°33′33.53″V 73°33′7.61″P / 45.5593139°V 73.5521139°P / 45.5593139; -73.5521139 (Montreal Olympic Stadium)
Obelisk Monumenti San Jacinto SHBA La Porte, Teksas 173.7 San Jacinto Monument.jpg 1939 29°44′59.46″V 95°04′50.52″P / 29.7498500°V 95.0807000°P / 29.7498500; -95.0807000 (San Jacinto Monument)
Kishë Ndërtesa Tempull e Çikagos SHBA Chicago, Illinois 173 Chicago Temple Building.jpg 1924 41°52′58.81″V 87°37′50.25″P / 41.8830028°V 87.6306250°P / 41.8830028; -87.6306250 (Chicago Temple Building)
Rrotë transportuese Rrotullimi në lartësi SHBA Paradise, Las Vegas 167.6 The High Roller - View From The Linq.jpg 2014 36°07′03″V 115°10′05″P / 36.117402°V 115.168127°P / 36.117402; -115.168127 (High Roller)
Ndërtesë guri Mole Antonelliana Itali Torino 167 Mole Antonelliana Torino.JPG 1889 45°04′8.45″V 7°41′35.62″L / 45.0690139°V 7.6932278°L / 45.0690139; 7.6932278 (Mole Antonelliana)
Ndërtesë guri Bashkia e Filadelfias SHBA Philadelphia, Pennsylvania 167 Philadelphia-CityHall-2006.jpg 1901 39°57′9.79″V 75°09′48.72″P / 39.9527194°V 75.1635333°P / 39.9527194; -75.1635333 (Philadelphia City Hall)
Shtizë flamuri Shtiza e flamurit Jeddah Arabia Saudite Jeddah 171[4] Jeddah Fahne.JPG 2014
Kullë kishe Ulmer Münster Gjermani Ulm 162 Ulmer Münster-Westfassade.jpg 1890 48°23′55″V 9°59′30.78″L / 48.39861°V 9.9918833°L / 48.39861; 9.9918833 (Ulmer Münster)
Sallë Industriale Ndërtesa e montimit të automjeteve SHBA Kennedy Space Center, Florida 160 Aerial View of Launch Complex 39.jpg 1966 28°35′9.64″V 80°39′2.11″P / 28.5860111°V 80.6505861°P / 28.5860111; -80.6505861 (Vehicle Assembly Building)
Kupolë Kupola e Bazilikës së Zonjës Sonë të Paqes së Jamoussoukro Bregu i Fildishtë Yamoussoukro 158 1990 6°48′40″V 5°17′47″P / 6.81111°V 5.29639°P / 6.81111; -5.29639 (Dome of Basilica of Our Lady of Peace of Yamoussoukro)
Memorial cross Santa Cruz del Valle de los Caídos Spanjë El Escorial 152.4 1957 40°38′31.46″V 4°9′19.6″P / 40.6420722°V 4.155444°P / 40.6420722; -4.155444 (Santa Cruz del Valle de los Caídos)
Telescope Arecibo Telescope SHBA Arecibo, Puerto Rico 150 1963 18°20′39″V 66°45′10″P / 18.34417°V 66.75278°P / 18.34417; -66.75278 (Arecibo Telescope)
Roller coaster Kingda Ka SHBA Jackson, New Jersey 138.98 2005 40°08′26.54″V 74°25′59.83″P / 40.1407056°V 74.4332861°P / 40.1407056; -74.4332861 (Kingda Ka)
Tomb Great Pyramid of Giza Egjipt Giza 138.8 2560 BC 29°58′44.93″V 31°08′3.09″L / 29.9791472°V 31.1341917°L / 29.9791472; 31.1341917 (Great Pyramid of Giza)
Far Jeddah Light Arabia Saudite Jeddah 133 1990[5] 21°28′07.14″V 39°08′58.98″L / 21.4686500°V 39.1497167°L / 21.4686500; 39.1497167 (Jeddah Light)
Air traffic control tower Kuala Lumpur International Airport 2 Control Tower Malajzi Sepang 141.3 2013[6]

2°44′26″V 101°40′45″L / 2.740486°V 101.679069°L / 2.740486; 101.679069 (Kuala Lumpur International Airport 2 Control Tower)

Statujë (incl. pedestal) Spring Temple Buddha Kinë Lushan 128 2002 33°46′31″V 112°27′04″L / 33.775150°V 112.451016°L / 33.775150; 112.451016 (Spring Temple Buddha)
Stupa Phra Pathom Chedi Tajlandë Nakhon Pathom 127 1870 13°49′11″V 100°3′37″L / 13.81972°V 100.06028°L / 13.81972; 100.06028 (Phra Pathom Chedi)
Skulpturë Spire of Dublin Irlandë Dublin 121.2 2003 53°20′59.28″V 6°15′36.93″P / 53.3498000°V 6.2602583°P / 53.3498000; -6.2602583 (Spire of Dublin)
Wooden lattice tower Gliwice Radio Tower Poloni Gliwice 118 1935 50°18′48.12″V 18°41′20.26″L / 50.3133667°V 18.6889611°L / 50.3133667; 18.6889611 (Gliwice Radio Tower)
Storage silo Schapfen Mill Tower Gjermani Ulm 115 2005 48°25′57″V 9°58′58″L / 48.43250°V 9.98278°L / 48.43250; 9.98278 (Schapfen Mill Tower)
Aerial tramway support tower Pillar of third section of Gletscherbahn Kaprun Austria Kaprun 113.6 1966 47°11′58.62″V 12°41′16.96″L / 47.1996167°V 12.6880444°L / 47.1996167; 12.6880444 (Glacial Aerial Tramway Kaprun III Support Pillar)
Sferë Ericsson Globe Suedi Stockholm 85 1989 59°17′36.92″V 18°04′58.79″L / 59.2935889°V 18.0829972°L / 59.2935889; 18.0829972 (Ericsson Globe)
Brick lighthouse Lighthouse of Genoa Itali Genova 77 1543 44°24′16.25″V 8°54′16.67″L / 44.4045139°V 8.9046306°L / 44.4045139; 8.9046306 (Torre della Lanterna)
Gopuram Murudeshwara Temple Indi Murudeshwara 76 2008 14°05′39″V 74°29′07″L / 14.094197°V 74.485163°L / 14.094197; 74.485163 (Murudeshwara Temple)
Wooden church Church of the Holy Archangels[7] Rumani Șurdești 72 1766 47°35′49.11″V 23°45′52.54″L / 47.5969750°V 23.7645944°L / 47.5969750; 23.7645944 (Church of the Holy Archangels)

Referimet[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ http://www.bbc.com/news/world-latin-america-29199728
  2. ^ Kasper Brøndgaard Andersen (18 February 2014). "DONG vælger Vestas' kæmpemølle" (në Danish). EnergiWatch. Marrë më 24 March 2014.  Një parametër i panjohur |trans_title= është injoruar (ndihmë)
  3. ^ "Comansa Jie builds the world's highest cooling towers". Construcciones Metálicas COMANSA S.A. August 2012. Marrë më 29 August 2013. 
  4. ^ "Tallest Unsupported Flagpole". http://www.guinnessworldrecords.com/records-1/tallest-unsupported-flagpole. Guinness Book of World Records.  Lidhje e jashtme në |website= (ndihmë); Mungon ose është bosh |url= (ndihmë); |access-date= ka nevojë për |url= (ndihmë)
  5. ^ Jeddah Port Control Tower on Emporis.com
  6. ^ "Tower West". Marrë më May 5, 2015. 
  7. ^ "Surdesti, the tallest wooden church in the world. VIRTOURIST.COM". Marrë më May 5, 2015.