Lista e personave të akuzuar nga Gjykata e Hagës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lista e personave të akuzuar nga Gjykata Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë. Teksti përmban një listë të personave të paditur nga kjo gjykatë për krime lufte.

Personat e akuzuar nga gjykata janë: [1][Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Politikanë dhe ushtarakë serbë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Sllobodan Millosheviq - President i Serbisë (vdiq para përfundimit të gjyqit).
 • Milan Milutinoviq - President i Serbisë
 • Nikolla Shainoviq – Ministër i Mbrojtjes
 • Dragoljub Ojdanic - Ministër i Mbrojtjes
 • Vojisllav Sheshel - Zëvendëskryeministër i Serbisë
 • Jovica Stanishiq - shef i shërbimit sekret të Serbisë
 • Frenki Simatoviq - Ndihmës Shefi i Shërbimit Sekret të Serbisë
 • Vlajko Stojiljkovic – Ministër i Brendshëm, u vetëvra për të shmangur arrestimin
 • Miodrag Jokiq - Admiral
 • Slavko Dokmanoviq - komandant ushtarak, u vetëvra në burg
 • Pavle Strugar - Gjeneral
 • Mile Mrksiq - Gjeneral
 • Vladimir Lazarevic - Gjeneral
 • Momcilo Perisic - Gjeneral
 • Nebojsha Pavkoviq - Gjeneral
 • Veselin Sljivancanin - Kolonel
 • Miroslav Radiq - kapiten
 • Vlastimir Gjorgjeviq - Gjeneral kolonel

Republika Srpska dhe Republika Srpska Krajina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Radovan Karaxhiq - President i Republika Srpska
 • Momcilo Krajisnik - Kryetar i Parlamentit të Republikës Srpska
 • Biljana Plavshiq - Presidente e Republikës Srpska
 • Nikola Koljevic - nënkryetar i Republikës Srpska, kreu vetëvrasje për të shmangur arrestimin
 • Radoslav Brđanin - Zëvendëskryeministër
 • Ratko Mlladiq - Komandant i Ushtrisë së Republika Srpska
 • Radosllav Krstiq - Gjeneral
 • Dragan Zelenoviq -
 • Momir Taliç - Gjeneral
 • Milan Gvero - Gjeneral
 • Milomir Stakiq
 • Stanislav Galiq - Gjeneral
 • Dragan Obrenoviq - komandant ushtarak
 • Radivoje Miletiq - Shef i Shtabit Ushtarak të Republikës Srpska
 • Dragomir Millosheviq
 • Vujadin Popoviq
 • Ljubisha Beara
 • Dragan Nikolic (ushtar)
 • Vinko Pandureviq - komandant ushtarak i brigadës në Zvornik
 • Drago Nikoliq - shef i sigurimit të brigadës në Zvornik
 • Milorad Trbiq - Zëvendës Shef i Sigurimit të Brigadës në Zvornik
 • Ljubomir Borovçanin - Gjeneral i Policisë Ushtarake
 • Vidoje Blagojeviq - komandant ushtarak
 • Dragan Jokiq - komandant ushtarak
 • Mitar Vasiljevic - komandant paraushtarak
 • Steven Todoroviq - Komandant i Policisë
 • Blagoje Šimić - Kryetar i Komunës Bosanski Šamac
 • Drazhen Erdemoviq
 • Ranko Cesic
 • Gojko Jovanoviq
 • Miroslav Deronjiq
 • Darko Mrđa
 • Janko Janjiq - u vetëvra për të shmangur arrestimin
 • Simo Drljaca – komandanti i kampit, ka ndërruar jetë në konflikt me forcat e sigurisë që erdhën për ta arrestuar.
 • Dragan Gagoviq – vdiq në një konflikt me forcat e sigurisë që erdhën për ta arrestuar
 • Milan Koçeviq – u vetëvra në burg
 • Milan Babiq – Presidenti i Krajinës Serbe, është vetëvrarë pas vendimit
 • Milan Martić - President i Krajinës Serbe
 • Goran Haxhiq

Personeli i kampeve të përqëndrimit në Republika Srpska[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Nenad Banoviq
 • Predrag Banoviç
 • Damir Dosen
 • Djaloshi Gruban
 • Goran Jelisic
 • Savo Todoviq
 • Mitar Rasheviq
 • Dragan Kolundzija
 • Milojica Kos
 • Radomir Kovaç
 • Milorad Krnojelac
 • Dragoljub Kunarac
 • Miroslav Kvoçka
 • Zheljko Meakiq
 • Rade Mikanoviq
 • Dragoljub Prcac
 • Mllado Radiq
 • Dusko Sikirica
 • Milan Simiç
 • Radovan Stankoviq
 • Dushan Tadiq
 • Miroslav Tadiq
 • Nikolla Vuçkoviq
 • Zoran Vukoviq
 • Shimo Zhariq
 • Zoran Zigiq

Kroacia dhe Bosna-Hercegovina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Janko Bobetko - Shefi i Shtabit të Përgjithshëm të Forcave të Armatosura Kroate, vdiq para arrestimit
 • Ante Gotovina - Gjeneral
 • Mladen Markac - Gjeneral
 • Ivan Cermak - Gjeneral
 • Mirko Norac - Gjeneral
 • Rahim Ademi – Gjeneral, i liruar nga të gjitha akuzat
 • Dario Kordić - Zëvendës President i Herceg-Bosna
 • Ivica Rajiq - Gjeneral i Herceg-Bosnës
 • Tihomir Blaškić - Gjeneral i Herceg-Bosna
 • Mario Čerkez - komandant HVO në Vitez
 • Mladen Naletilić Tuta - komandant i HVO
 • Vinko Martinoviq Stela - komandant i HVO
 • Anto Furundžija - Komandant i Njësisë Speciale të Policisë HVO
 • Mirjan Kupreskiq [1] -
 • Zoran Kupreškić -
 • Miroslav Bralo -
 • Vlatko Kupreškić -
 • Drago Josipoviq -
 • Dragan Papiq -
 • Vladimir Santic -
 • Pero Skopljak -
 • Zlatko Aleksovski - Komandant i Kampit Herceg-Bosnje
 • Zdravko Muçiq - Komandant i Kampit Herceg-Bosnje
 • Slobodan Pralak - Gjeneral kroat i Bosnjës, është vetëvrare pas komunikimit të vendimit të gjykatës

Qeveria e Bosnjë-Hercegovinës dhe ushtria e saj[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Sefer Haliloviq - Shefi i Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë së Republikës së BeH, lirohet nga të gjitha akuzat
 • Mehmed Alagiq - gjeneral, vdiq nga ataku në zemër derisa ishte në burg para dënimit
 • Enver Haxhihasanoviq - Gjeneral
 • Amir Kubura - Kolonel
 • Hasim Deliq - Zëvendës Komandant i Kampit Čelibići
 • Enes Sakrak
 • Naser Oriç - komandant i Srebrenicës, i liruar nga të gjitha akuzat
 • Zejnil Delaliq - lirohet nga të gjitha akuzat
 • Esad Landjo
 • Rasim Delic

Republika e Kosovës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Të pafajshëm
Të dënuar

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Sabrina P. Ramet:The three Yugoslavias: state-building and legitimation, 1918-2005.