Lista e personazheve të One Piece

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Personazhet kryesore të One Piece

Seria manga dhe anime e One Piece paraqet një mori personazhesh të krijuar nga Eiichiro Oda. Seria zhvillohet në një univers imagjinar ku një numër i madh piratësh, ushtarësh, revolucionarësh dhe aventurierësh të tjerë luftojnë me njëri tjetrin, duke përdorur shumë aftësi mbinjerëzore. Historia shfaq aventurën e një grupi piratësh ndërsa kërkojnë për thesarin legjendar One Piece.

Personazhi kryesor i serisë është Monkey D. Luffy, një pirat i ri që dëshiron të bëhet si Gol D. Roger, Mbreti i Piratëve, duke gjetur thesarin e tij, "One Piece". Gjatë kohëzgjatjes së serisë, Luffy mbledh një ekuipazh, të quajtur Ekuipazhi i Kapelës prej Kashte, duke përfshirë Roronoa Zoro që mban tre shpata, hajduten dhe navigatoren Nami, gjuajtësin dhe shpikësin Usopp, kuzhinierin dhe përdoruesin e arteve marciale Sanji, drerin verior dhe doktorin Tony Tony Chopper, arkeologen Nico Robin, robotin riparues anijesh Franky, skeletin muzikant Brook dhe timonierin njeri-peshk Jinbei. Së bashku ata udhëtojnë detrat në kërkim të ëndrrave të tyre, duke takuar piratë të tjerë, organizata kriminale, revolucionarë, agjentë sekret dhe ushtarë të Qeverisë Botërore të korruptuar, dhe shumë miq dhe armiq.

Shumica e personazheve janë njerëz, por përfshihen edhe gjigantë, njerëz-peshq dhe sirena. Shumë prej personazheve kanë aftësi mbinjerëzore të marra pasi kanë ngrënë një frut të detit.

Krijimi dhe koncepti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa personazhe janë deklaruar se bazohen në njerëz aktualë si: Eustass Kidd (Eustace Prifti dhe William Kidd), X Drake (Sir Francis Drake), Basil Hawkins (Basil Ringrose dhe John Hawkins), Capone Bege (Al Capone dhe William Le Sauvage), Jewelry Bonney (Anne Bonny), Urouge (Aruj) dhe Scratchmen Apoo (Chui A-poo).[1] Veshja kryq Emporio Ivankov bazohet në Frank N. Furter nga filmi The Rocky Horror Show dhe Norio Imamura. Norio i kishte kërkuar Oda të tërheqë më shumë personazhe okama (homoseksualë) dhe u bë dubluesi i parë i Ivankovit.

Shumë artikuj të botës reale janë përqendrimi kryesor në personazhe dhe arcs të caktuara. Gjithashtu mitologjitë, libra dhe histori të ndryshëm frymëzuan autorin Eiichiro Oda në krijimin e One Piece.

Protagonistët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Protagonistët e serive One Piece janë të gjithë pjesëtarë të Kapelës prej Kashte, një ekuipazh prej 10 piratësh me kapiten Monkey D. Luffy. Numri i ekuipazhit rritet gjatë serive, ndërsa Luffy merr personazhe të tjerë. Pasi Usopp bashkohet me Kapelat e Kashtes, ata marrin anijen e tyre, Going Merry, e cila më vonë shkatërrohet dhe zëvëndësohet nga një anije më e madhe dhe më e fuqishme, Thousand Sunny, e ndërtuar nga mekaniku i tyre, Franky. Dy vjet më vonë, Kapelat e Kashtes fitojnë një flotë të re, të quajtur Flota e Madhe e Kapelës prej Kashte, e përbërë nga 5.640 piratë nga shtatë ekuipazhe të ndryshme; Luffy kundërshton idenë e të qenit një komandant i flotës, dhe organizon ushtrinë e tij të re në një mënyrë që ata të mund të veprojnë në mënyrë të pavarur, por kur një ekuipazh është në telashe, të tjerët duhet të bëjnë atë që munden për t'i ndihmuar.

Monkey D. Luffy[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Monkey D. Luffy.

Monkey D. "Kapele-Kashtë" Luffy, është kapiteni i piratëve Kapele-Kashtë dhe protagonisti kryesor i serisë One Piece. Në fillim të serisë, ai aksidentalisht ha frutin e gomës, i cili shkakton që trupi i tij të fitojë karakteristikat e një gome shumë elastike. Këto karakteristika janë një rezultat i dëshirës së Oda-s që stili i luftimit i Luffyt të ishte budalla, në mënyrë që sado tensionuese të jetë situata, lexuesi të jetë i relaksuar dhe jo i stresuar. Përveç aftësisë së tij të frutit të detit, Luffy mëson të përdorë edhe Haki. Pasi Shanks i shpëton jetën kur ai është 7 vjeç, Luffy vendos të arrijë qëllimin e tij për të gjetur thesarin, One Piece, dhe të bëhet Mbreti i Piratëve. I pakënaqur nga Shanks duke prishur nipin e tij, Garp e merr Luffy për tu rritur nga Curly Dadan dhe banditët e saj malorë. Gjatë kësaj kohe, Luffy bëhet vëlla i betuar i Ace dhe Sabo. 10 vjet më vonë, duke mbajtur kapelen prej kashte të Shanks-it, ai niset për të grumbulluar ekuipazhin e tij dhe për të lundruar në Grand Line, ku One Piece mendohet se është fshehur. Zëri i tij bëhet nga Mayumi Tanaka.[2] Në përshtatjen në anglisht nga 4Kids Entertainment, zërin e tij e bën Bella Hudson.[3] Në përshtatjen në anglisht nga Funimation Entertainment, zëri i tij bëhet nga Colleen Clinkenbeard.[4]

Oda ka thënë se nëse One Piece do të ishte në botën e vërtetë, Luffy do të ishte nga Brazili.[5]

Roronoa Zoro[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Roronoa Zoro.

Roronoa Zoro i njohur me epitetin "Gjuetari i Piratëve", i quajtur sipas François l'Olonnais, është një shpatar që përdor deri në tre shpata, duke e mbajtur të tretën në gojë. Për të mbajtur një premtim ndaj shoqes së fëmijërisë dhe rivales së tij, Kuina, ai vendos të bëhet shpatari më i mirë në botë duke mundur Dracule Mihawk. Para se të takonte Luffyn, Zoro ishte një gjuetar piratësh. Zoro shpëtohet nga ekzekutuesit e tij nga Luffy, dhe vendos të ndjekë ëndrrën e tij në ekuipazhin e Luffyt. Ai ia bën të qartë se do ti kthehej kundër kapitenit nëse do ta pengonte të arrinte ëndrrën e tij, edhe pse më vonë thotë se ai nuk mund ta plotësojë ëndrrën e tij nëse nuk e ndihmon kapitenin të plotësojë të tijën. Në përshtatjen në anime, aktori që bën zërin e tij është Kazuya Nakai.[2] Në përshtatjen në anglisht nga 4Kids, emri i tij ndërrohet në Roronoa Zolo dhe "Gjuetari i Piratëve" Zolo, dhe zëri bëhet nga Marc Diraison.[3] Në përshtatjen në anglisht nga Funimation, zëri i tij bëhet nga Christopher Sabat.[4]

Oda ka thënë se nëse One Piece do të ishte në botën e vërtetë, Zoro do të ishte nga Japonia.[5]

Nami[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Nami.

"Hajdutja" Nami është një navigatore dhe hajdute që njeh dhe analizon edhe ndryshimet më të vogla të motit. Ajo është gjithashtu hajdute xhepash e përkryer. Ëndrra e saj është të vizatojë një hartë të plotë të botës. Gjatë serisë, Nami lufton duke përdorur një shkop me tre pjesë. Usopp më vonë i jep asaj një version të kësaj arme të aftë të kontrollojë motin, dhe e quan Shkopi Klimatik. Zëri i saj bëhet nga Akemi Okamura.[2] Në përshtatjen në anglisht nga 4Kids, emri i saj ndërrohet në Nami "Navigatorja", dhe zëri i saj bëhet nga Kerry Williams.[3] Në përshtatjen në anglisht nga Funimation, zëri i saj bëhet nga Luci Christian.[4]

Oda ka thënë se nëse One Piece do të ishte në botën e vërtetë, Nami do të ishte nga Suedia.[5]

Usopp[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Usopp.

Usopp, me nofkën "Mbreti i Snajperave, Sogeking", është një gënjeshtar, shpikës i talentuar, dhe piktor e skulptor i aftë, dhe ka rolin e snajperit në ekuipazh. Kur lufton, Usopp kryesisht perdor llastiqe për të gjuajtur gjëra të ndryshme. Gjatë fëmijërisë së hershme të Usopp-it, i ati, Yasopp, braktis atë dhe nënën e tij për t'u bashkuar me Piratët e Flokëkuqit. Pas disa kohësh, nëna e Usopp, Bankina, sëmuret. Usopp fillon të gënjejë, duke thënë se i ati është kthyer dhe do t'i marrë me vete. Nëna e tij vdes, por Usopp, në trishtimin e tij, vazhdon të gënjejë. Pavarësisht gjithë kësaj, ai nuk i vë faj të atit, por krenohet me të. Usopp ka një personalitet tjetër të quajtur "Sogeking", një snajper hero, që mban një maskë të artë dhe pelerinë. Në serinë anime, aktori i zërit të tij është Kappei Yamaguchi.[2] Jason Griffith dhe Sonny Strait bëjnë zërin e tij në përshtatjet në anglisht të 4Kids dhe Funimation, respektivisht.[4][6]

Hunda e tij e madhe bazohet në Pinokun, një personazh fiktiv i cili i rritet hunda sa herë ai gënjen. Oda ka thënë se nëse One Piece do të ishte në botën e vërtetë, Ussop do të ishte nga Afrika, por nuk përmendi nga i cili shtet.[5]

Sanji[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Sanji.

Sanji Vinsmoke është kuzhinieri i ekuipazhit dhe ish-kuzhinier në restorantin Baratie. Ai është djali i tretë dhe fëmija e katërt i familjes Vinsmoke, duke e bërë atë princ të Mbretërisë Germa deri sa ai e mohoi atë dy herë. Ai e di nga eksperienca se si ndjehesh kur po vdes nga uria, prandaj ai nuk i refuzon askujt një ushqim. Ai ka një sens të fortë zotërie, për shkak të të cilit, nuk mund të lëndojë kurrë një grua, edhe në qoftë se vdes. Sanji gjithashtu e mban këtë rregull pavarësisht nga pamja e jashtme e gruas. Ëndrra e tij është të gjejë "All Blue", një det legjendar, që përmban të gjithë llojet e peshqve të botës. Sanji përdor vetëm këmbët e tija kur lufton. Ai thotë se arsyeja për këtë është se duart e një kuzhinieri janë thesari i tij më i madh dhe nuk duhet të rrezikohen në betejë. Sanji fillon të përdorë një teknikë shkelmi të zjarrtë të njohur si Diable Jambe (frengjisht për "Këmba e Djallit"), ku ai e nxeh këmbën e tij duke u rrotulluar shpejt për të rritur forcën e sulmit. Gjatë dy viteve, Sanji trajnohet në Mbretërinë Kamabakka dhe arrin të zotërorj Diamble Jame pa u rrotulluar dhe të zhvilloj Ecjen në Ajër, një variant e Geppo (ecje në hënë) të Gjashtë Fuqive. Ai morri Raid Suit nga vëllai i tij Niji që e lejon atë të bëhet i padukshëm.[7]

Oda ka thënë se nëse One Piece do të ishte në botën e vërtetë, Sanji do të ishte nga Franca.[5]

Zëri i tij bëhet nga Hiroaki Hirata.[8] Në përshtatjen në anglisht nga 4Kids, zërin e tij e bën David Moo.[9] Në përshtatjen në anglisht nga Funimation, zërin e tij e bën Eric Vale.[4]

Tony Tony Chopper[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Tony Tony Chopper.

Tony Tony Chopper është një doktor dhe një dre verior i cili fitoi karakteristika njerëzore duke ngrënë frutin Njeri-Njeri të llojit Zoan. Duke përdorur një ilaç të krijuar vetë që e quan Top Rumble, Chopper mund të marrë më shumë forma sesa tre format që i jep fruti i tij i detit. Kur komplimentohet, Chopper sillet si shumë i lumtur, por në të njëjtën kohë i thotë personit që e komplimentoi se nuk është i lumtur, ose të mos i bëjë më lajka. Ai nervozohet kur personazhet tjerë ngatërrojnë atë me një tanuki dhe i korrigjon ata se ai është një tonakai (japonisht për drer). Zërin e tij e bën Ikue Ōtani.[10] Kazue Ikura (në vend të Ikue Ōtani) dubloi Chopper në epizodet 258-263 dhe në filmin e 7-të. Në përshtatjet në anglisht nga 4Kids dhe Funimation, zëri i tij bëhet nga Lisa Ortiz dhe Brina Palencia, respektivisht.[11]

Kur krijoi Chopper-in, Oda tha se donte të krijonte dikë që ishte i lezetshëm dhe i patrembur.[12] Oda ka thënë se nëse One Piece do të ishte në botën e vërtetë, Chopper do të ishte nga Kanada.[5] Një shqyrtim nga IGN i mangas e lavdëroi karakterin e Chopper si një nga më të mirët e serisë dhe tha se ai ishte i aftë të ishte edhe prekës, edhe zbavitës.[13] Oda tha se mesazhi që ai donte të ilustronte për sa i përket situatës familjare të Chopper ishte se një person që nuk ka lidhje gjaku me një tjetër person prapë mund të konsiderohet si pjesëtar i familjes së tij.[14]

Nico Robin[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Nico Robin.

Nico Robin lindi në ishullin Ohara, libraria më e madhe dhe më e vjetër në botë. Ajo u bë arkeologe në moshën tetë vjeçare. Këtu ajo mësoi si të lexojë pllakat e lashta të quajtur Poneglyphs. Qëllimi i saj është të gjej Poneglifin e Vërtetë që tregon historinë e humbur të botës. Për shkak se mësimi i leximit të Poneglifit, për arsye të panjohura, është e ndaluar, Qeverisë Botërore dërgoi dhjetë luftanije për ta shkatërruar ishullin e Oharës. Nico Robin arrin të ik me ndihmën e Aokijit dhe pas kësaj ajo merr shpërblim në kokën e saj. Për të shpëtuar, ajo u bashkua me presidentin e organizatës Baroque Works dhe atëherë Shichibukai Krokodilin në emrin "Ms. All-Sunday".[15] Pas rëzimit të Baroque Works, ajo bashkohet me ekuipazhin e Kapelës prej Kashte. Ajo largohet nga ekuipazhi pasi dorëzohet tek anëtarët e CP9. Në Enies Lobby, ajo rikthehet në ekuipazh pasi kupton se ata janë njerëz që do ta mbrojnë dhe asnjëherë nuk do ta tradhëtojnë.

Ajo tregohet të jetë përdoruese e frutit të lules që nga fëmijëria. Oda ka thënë se nëse One Piece do të ishte në botën e vërtetë, Robin do të ishte nga Rusia.[5]

Në serinë televizive anime, Robin dublohet nga Yuriko Yamaguchi. Në përshtatjen në anglisht 4Kids, emri i saj i kodit Baroque Works u ndryshua në Miss Sunday dhe ajo dublohet nga Veronica Taylor. Në përshtatjen në anglisht të Funimation, zëri i saj bëhet nga Stephanie Young.

Franky[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Franky.

Franky është fëmija e prindërve piratë të panjohur që e braktisën kur ishte fëmijë. Para se të bashkohet me Kapelat e Kashtes, ai ishte udhëheqës i Familjes Franky. Në fillim, ai dhe familja e tij ishin armiq të Kapelës prej Kashte. Ai fillimisht u quajt Cutty Flam deri sa e ndryshoi në Franky për ta fshehur indentitetin nën kërkesën e Iceburgut.[16] Në fëmijëri, së bashku me Iceburgun, ishin nxënës të riparuesit Tom i cili ndërtoi anijen e Mbretit të Piratëve Oro Jackson dhe gjithashtu mban fshehurazi planet për një armë shkatërruese të lashtë. Mendjemadhësia e Franky përfundimisht siguron një mundësi për agjentët e Qeverisë Botërore që kërkojnë këto plane. Në përpjekje për të shpëtuar mjeshtrin e tij, Franky pëson plagë të rënda dhe vetëm mbijeton duke rindërtuar pjesë të trupit të tij duke përdorur copa prej metali hekuri, duke e kthyer veten në një cyborg të mbështetur në kola me forcë mbinjerëzore. Me kërkesën e Familjes Franky, Franky vendosi të bashkohet me Kapelat e Kashtes për të përmbushur ëndrrën e tij për krijimin dhe lundrimin e një anijeje të aftë për të lundruar rreth botës, Thousand Sunny.

Oda ka thënë se nëse One Piece do të ishte në botën e vërtetë, Franky do të ishte nga Amerika.[5]

Në serinë televizive anime, Franky dublohet nga Kazuki Yao. Patrick Seitz bën zërin e tij në përshtatjen në anglisht të Funimation.

Brook[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Brook.

Brook ishte zv. kapiten i Piratëve Rumbar, një ekuipazh i muzikantëve. Piratët Rumbar lanë balenën Laboon në Reverse Mountain, duke i premtuar se ata do të kthehen pas përfundimi të lundrimit. Piratët Rumbar takojnë fatin e tyre, por diçka e çuditshme ndodh me Brook. Falë frutit të tij të rringjalljes, ai kthehet në jetën e dytë, por tani në skelet. 50 vite më vonë, qëllimi i Brook është akoma të përmbushë premtimin e ekuipazhit të tij të vonë, dhe për këtë qëllim ai bashkohet me Kapelat e Kashtes.[17] Ai është një muzikant i shkëlqyer, i cili thotë se mund të luajë çdo instrument, megjithëse zakonisht shihet duke luajtur violinë. Brook madje mund të ndikojë tek njerëzit me muzikën e tij deri aty sa t'i bëjë ata të bien në gjumë. Ndërsa ndahet nga ekuipazhi tjetër, Brook njihet si "Mbreti i Shpirtërave", ai fiton famë botërore, duke mbushur salla koncertesh me fansat e tij. Ai është gjithashtu një skermist i aftë që përdor një shikomizue (një shpatë kallam japoneze) në betejë. Pesha e tij e zvogëluar i lejon atij të hidhen jashtëzakonisht të larta dhe të vrapojnë nëpër ujë. Përfundimisht, Brook mëson se si të përdor aftësinë e tij frutit të detit për të lënë trupin e tij të skeletit dhe të eksplorojë rrethinat e tij si një shpirt të disoduar.

Ideja e një muzikanti skeleti u konceptua për herë të parë nga Oda në vitin 2000, për kohën e prezantimit të Laboon dhe më shumë se gjysmë dekade përpara shfaqjes së parë të Brook.[18] Oda ka thënë se nëse One Piece do të ishte në botën e vërtetë, Brook do të ishte nga Austria.[5]

Në serinë televizive anime, Brook dublohet nga Chō. Ian Sinclair bën zërin e tij në përshtatjen në anglisht të Funimation.

Jinbe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Jinbe.

Jinbei është njeri-peshk i llojit peshkaqen balene. Ai ishte ushtar mbretëror i Ishullit Njeri-Peshk dhe më vonë u bashkua me Piratët e Diellit. Ai u bë kapiten i ekuipazhit pas vdekjes së Fisher Tiger. Në këmbim të Qeverisë Botërore që i dha atij statusin e Shichibukai, Jinbei përfundimisht shpërndan ekuipazhin. Ai jep dorëheqjen nga pozita gjatë Betejës së Marinefordit.[19] Dy vjet më vonë, ai hedh poshtë një ftesë për t'u bashkuar me Kapelat e Kashtes, pasi tanimë u rreshtua me Piratët e Big Mom pas vdekjes së Mjekërbardhit. Pas prerjes së lidhjeve me Big Mom, ai bashkohet me ekuipazhin e Kapelës prej Kashte. Megjithëse Jinbei është ndarë shkurtimisht nga ekuipazhi pas ngjarjeve të Ishullit Whole Cake, vullnetarisht për të qëndruar prapa dhe për të ndaluar Piratët e Big Mom. Ai ribashkohet me ta në Vendin Wano.

Në serinë televizive anime japoneze, Jinbei fillimisht dublohet nga Daisuke Gōri dhe më vonë nga Katsuhisa Hōki. Në përshtatjen në anglisht të Funimation, zëri i tij bëhet nga Daniel Baugh.

Gjenerata më e Keqe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjenerata më e Keqe (最悪の世代 Saiaku no Sedai) është një term që i referohet dymbëdhjetë individëve të përbërë nga njëmbëdhjetë piratët të rinj që mbërritën në Arkipelagun Sabaody para Betejës së Marineford dhe perandorit Marshall D. Teach i njohur si "Mjekërrziu". Ata janë të famshëm për veprimet e guximshme të bëra kundër Qeverisë Botërore dhe kanë shpërblim mbi 100,000,000 beli.

Ndërsa shumica e konflikteve të mëdha që kanë ndodhur pas betejës së Marinefordit sillen rreth tyre, ata vlerësohen si "fëmijë problematik", të cilët u shfaqën midis fundit të Epokës së Artë të Piratëve dhe fillimit të Epokës së Re.

Katër Perandorët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Katër Perandorët (四皇, Yonko) janë katër kapitenët më famëkeq dhe më të fuqishëm piratë në botë. Ata nuk janë zakonisht aleatë dhe as nuk janë rreptësisht armiq të njëri-tjetrit. Përkundrazi, të katër preferojnë të mbeten autonome nën shumicën e rrethanave. Ata jetojnë brenda gjysmës së dytë të Grand Line (i njohur si "Bota e Re"). Si grup, ata janë një nga tre Fuqitë e Mëdha që e mbajnë botën në ekuilibër.

Antarët e grupit janë: "Flokëkuqi" Shanks, Marshall D. Teach, Big Mom dhe Kaido. Para Betejës së Marinefordit, Edward Newgate i njohur si "Mjekërbardhi" ishte gjithashtu një nga perandorët deri në vdekjen e tij.

Ushtria Revolucionare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ushtria Revolucionare (革命軍 Kakumei Gun) është një organizatë ushtarake e themeluar dhe udhëhequr nga Monkey D. Dragon. Qëllimi i tyre kryesor është të luftojnë kundër sundimit të Qeverisë Botërore mbi botën. Sipas Koalës, qëllimi i tyre i vërtetë është të përmbysin Fisnikët Botëror.

Qeveria Botërore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qeveria Botërore (世界政府 Sekai Seifu) është një organizatë politike e përbërë nga shumica e vendeve të botës, siç duket qeveriset nga Pesë Pleqtë, të cilët në aktualitet i përgjigjen një entiteti të njohur thjesht si Im, ekzistenca e të cilit mbahet një sekret që nuk njihet brenda Qeverisë Botërore ose botës. Organizata u themelua 800 vite më parë. Qeveria Botërore është e lidhur me afërsisht 170 vende nga e gjithë bota. Marinarët shërben si organizatë ushtarake e udhëheque nga admirali i flotës.

Pesë Pleqtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pesë Pleqtë (五老星 Gorōsei) janë Dragonjë Qiellor të nivelit të lartë. Ata janë krerët e Qeverisë Botërore. Ata në thelb sundojnë të gjithë botën, me të vetmin individ me autoritet më të lartë që ata përgjigjen të jetë Im misterioz që qëndron në Fronin e Zbrazët. Nuk dihet se si u bënë udhëheqësit e Qeverisë Botërore ose sa kohë e kanë qeverisur atë.

Marina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Marina (海軍 Kaigun) shërben si organizatë ushtarake e Qeverisë Botërore. Si grup, ata janë një nga tre Fuqitë e Mëdha që e mbajnë botën në ekuilibër. Pas Betejës së Marinefordit, baza e operacionit u zhvendos në Botën e Re. Detyra e tyre është të ruajnë ligjin dhe rregullin në të gjithë botën dhe të imponojë vullnetin dhe fuqinë e Qeverisë Botërore. Me Sakazukin si admiral të ri të flotës, organizata tani është bërë më e fuqishme se më parë.

Cipher Pol[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Cipher Pol (サイファーポール Saifā Pōru) është një organizatë e Qeverisë Botërore që shpesh shihet se veprojnë si agjentë të fshehtë. Janë tetë Cipher Pol zyrtarë që numërohen nga CP1 në CP8 me dy njësi jozyrtare, të cilat emërtohen CP9 dhe CP-0. CP-0 është i njohur për publikun, por ata janë të ndryshëm nga njësitë e tjera në atë që ata punojnë drejtpërdrejt si zbatues për Fisnikët Botëror.

Levely[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Levely (世界会議レヴェリー Reverī) është një këshill i formuar nga Qeveria Botërore i cili përbëhet nga 50 nga udhëheqësit e botës nga mbi 170 kombet që janë të lidhur me Qeverinë Botërore. Këshilli mbahet çdo katër vjet në Mary Geoise dhe mblidhen për një konferencë shtatë ditore ku diskutojnë për ngjarjet e tanishme dhe planet e ardhshme. Çështjet e diskutuara në Levely mund të ndikojnë në tërë botën.

Meqenëse ky është një takim i udhëheqësve të kombeve, një luftë në shkallë të plotë mund të fillohet nëse një mbret thjesht fyen një tjetër.

Fisnikët e Botës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fisnikët e Botës 世界貴族 Sekai Kizoku) gjithashtu të njohur si Dragonjtë Hyjnor (天竜人 Tenryūbito) janë pasardhësit aristokratë të nëntëmbëdhjetë të Njëzet Mbretërve që themeluan atë që tani njihet si Qeveria Botërore. Ata jetojnë në Mary Geoise. Jashtë Mary Geoise, ata mbajnë fluska në kokat e tyre. Ata zakonisht i shikojnë njerëzit poshtë tyre, duke iu referuar atyre si të thjeshtë. Ata shihen duke shëtitur të ulur mbi shpinën e skllevërve dhe njerëzit duhen përkulen.

Organizatat e mëparshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Baroque Works[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Baroque Works (バロックワークス Barokku Wākusu) ishte një organizatë kriminale e krijuar nga ish-Shichibukai, Krokodili, për të marrë përsipër mbretërinë e Alabamës. Organizata realizoi shumë detyra të ndryshme gjatë një periudhe disa vjeçare për atë qëllim.

Agjentët e Baroque Works shpesh funksionojnë si gjahtarë të shpërblimeve dhe marrin piratët në mënyrë që të fitojnë më shumë para për të ndihmuar operacionet e tyre. Këta gjahtarë u bindën nën qëllimin e rremë se objektivi ishte të ndërtonte një komb ideal dhe se performanca e mirë në organizatë do të thoshte status më të lartë shoqëror në kombin e përmendur.

Qëllimi i Krokodilit ishte të pushtoj Alabastën, të marrë një nga armët e lashtë Plutonin i cili thuhet se fshihet diku brenda mbretërisë. Ky ishte i njohur si "Operacioni Utopia". Organizata takoi fundin e tyre me mposhtjen e Krokodilit dhe të tjerëve nga Kapelat e Kashtes.

Ushtria e Perëndisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ushtria e Perëndisë (神の軍団 Kami no Gundan) ishin një grup të cilët luftuan në emrin e udhëheqësit të tyre Enel. Ushtria ishte e përbërë nga katërt priftërinj: Satori, Gedatsu, Shura dhe Ohm, dhe 50 zbatues me udhëheqës Komandantin Yama.

Shichibukai[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shichibukai (七武海, shqip: "Shtatë Luftëtarët e Detit") ishte një grup prej shtatë piratësh të fuqishëm dhe famëkeq, aleatë me Qeverinë Botërore. Si grup, ata ishin një nga tre Fuqitë e Mëdha që e mbajtën botën në ekuilibër.

Për shkak të aleancës së tyre me Qeverinë Botërore, shpërblimet e çdo anëtari ishin ngrirë dhe ata kishin dukshëm më shumë rrugëdalje për të kryer krime. Sidoqoftë, pasi dy anëtarë kishin provuar secilin të kryente një grusht shteti mbi një vend të Qeverisë Botërore (me sukses anëtar i fundit), si dhe të kryente gjenocid, ata u zhveshën nga titujt e tyre dhe admirali Fujitora drejtoi një fushatë për të hequr sistemin Shichibukai. Ai e arriti këtë qëllim gjatë Levely më të fundit, pasi këshilli i pushtetarëve votoi për shfuqizimin e sistemit. Pas kësaj ata u bënë armiq të Qeverisë Botërore edhe një herë

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ One Piece Kapitulli 508
  2. ^ a b c d (2010). One Piece Log Collection: East Blue [DVD]. Avex Mode.
  3. ^ a b c (2006). One Piece: Volume 1: King of the Pirates [DVD]. Viz Media. ISBN 978-1-59861-000-0.
  4. ^ a b c d e (2011). One Piece: Collection 1 [DVD]. Funimation Entertainment. ISBN 978-1-4210-2341-0.
  5. ^ a b c d e f g h i Ashcraft, Brian (7 shtator 2019). "The Real-World Nationalities of One Piece Characters". Kotaku (në anglisht).
  6. ^ (2006). One Piece: Volume 3: The Teller of Tales [DVD]. Viz Media. ISBN 978-1-59861-002-4.
  7. ^ One Piece Kapitulli 903
  8. ^ (2010). One Piece Log Collection: Sanji [DVD]. Avex Mode.
  9. ^ (2006). One Piece: Volume 5: King of the Busboys [DVD]. Viz Media. ISBN 978-1-59861-004-8.
  10. ^ (2010). One Piece Log Collection: Chopper [DVD]. Avex Mode.
  11. ^ (2006). One Piece: Volume 11: Tony Tony Chopper [DVD]. Viz Media. ISBN 978-1-59861-010-9.
  12. ^ "Meet the Real Pirate King!". Shonen Jump (në anglisht). 2007.
  13. ^ Sparrow, A. E. (18 prill 2008). "One Piece: Volume 17 Review: Tony Tony Chopper rules!" (në anglisht). IGN Entertainment. Marrë më 8 nëntor 2008.
  14. ^ "Fans Chat with Oda Sensei!" Shonen Jump (VIZ) #84. Volume 7, Issue 12. December 2009. 33.
  15. ^ One Piece Kapitulli 398
  16. ^ One Piece Kapitulli 358
  17. ^ One Piece Kapitulli 459
  18. ^ "『尾田栄一郎先生』 その2" ["Mjeshtri Eiichiro Oda" Pjesa 2]. Manganohi.jp (në japonisht). Kodansha, Shueisha, Shogakukan, Hakusensha. Arkivuar nga origjinali origjinali më 4 shkurt 2008. Marrë më 6 nëntor 2008.
  19. ^ One Piece Kapitulli 557