Lista e pjesëmarrësve të Kongresit të Manastirit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vendimi për alfabetin e gjuhës shqipe
  • Kongresi i Manastirit i filloi punimet, më 14 nëntor 1908 dhe vazhdoi deri më 22 nëntor[1]
  • Kongresi kishte 32 delegatë me të drejtë vote, që përfaqësonin 23 qytete, shoqëri dhe klube[1]
  • Kongresi kishte 18 delegatë të tjerë, pa të drejtë vote[1]

Alfabetet e propozuara:

  1. Alfabeti i Stambollit
  2. Alfabeti i shoqërisë Agimi
  3. Alfabeti shoqërisë Bashkimi

Rezultatet e votimeve për komisionin e hartimit të alfabetit ishin këto:


Pjesëmarrësi Funksioni Shënime
Gjergj Fishta Kryetar i Komisionit
Mithat Frashëri Kryetar i Kongresit; Sekretar i komisionit[1]
Ndre Mjeda Anëtar i Komisionit
Parashqevi Qiriazi Sekretare e Komisionit për abcenë
Grigor Cilka Nënkryetar[1]
Luigj Gurakuqi Nënkryetar i Kongresit[1]
Hilë Mosi Sekretar i Kongresit për shqipen[1]
Thoma Avrami Sekretar i Kongresit për shqipen[1]
Fehim Zavalani Fjala Hyrse (kryetari i klubit "Bashkimi" të Manastirit)[1]
Nyzhet Vrioni Sekretar i Kongresit për turqishten[1]
Phineas Kennedy Vëzhgues i Kongresit[1]
Bajo Topulli Anëtar i Komisionit
Sotir Peci Anëtar i Komisionit
Gjergj Qiriazi Nënkryetar i Kongresit; Anëtar i Komisionit
Shahin Kolonja Anëtar i Komisionit
Dhimitër Buda -/-
Mihal Grameno Përfaqsues nga Klubi i Korçës[2]
Grigor Cilka Përfaqsues nga Klubi i Korçës[2]
Sami Pojani Përfaqsues nga Klubi i Korçës[2]
Thoma Avrami Përfaqsues nga Klubi i Korçës[2]
Fillomena A. Bonati -/- shoqëruese e përfaqsuesve nga Klubi i Korçës

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c d e f g h i j k Tomor OSMANI : Kongresi i Manastirit amza: lajmet.com Arkivuar 28 shtator 2007 tek Wayback Machine
  2. ^ a b c d Parasqevi Qiriazi amza:trepca.net Arkivuar 16 dhjetor 2007 tek Wayback Machine

Shiko dhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]