Lista e rrugëve kombëtare dhe autostradave në Shqipëri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Harta autostrade Shqiperia.png
kufijtë e shpejtësisë në Shqipëri
Kryesor Sistemi rrugor i Shqipërisë
Ndërtuar Kohët e fundit autostradës A1 midis Rrëshenit dhe Kalimashit.
SH2 Tirana-Durrës ishte autostrada e parë që do të ndërtohet pas komunizmit
Që nga fillim të viteve 2000, shumë rrugë shtetërore janë duke kaluar nëpër rindërtimin
Shenjat e reja të rrugëve janë të ngjashme me dizajn italian
Shenjat e reja emri rruge instaluar kohët e fundit

Planifikuar dhe rrjeti ekzistues pjesërisht autostradë në Shqipëri Rrjeti kombëtar rrugor dhe autostradave në Shqipëri një nga më i ri në Evropë dhe është në ekspansion të vazhdueshëm.

Te pergjithshme[redakto | redakto tekstin burimor]

Kufijtë e shpejtësisë në Shqipëri Shenjat e A1

Administrimi[redakto | redakto tekstin burimor]

Autostrada e ndërtuar dhe të menaxhuara (Rruga Autostradale) dhe rrugë kombëtare (Rruga Shtetërore) nga Ministria e Transportit të Shqipërisë (Stampa:SqS).

Taksa[redakto | redakto tekstin burimor]

Për autostrada ndërtuar më parë dhe rrugët kombëtare ka tarifa të tilla si numri ose skicë në libra të vendosen.

Numerimi[redakto | redakto tekstin burimor]

Kombëtare të Rrugëve (SH_) janë ndarë në rrugët me numra një-dhe dy-shifrore:

  • Rrugët me numër një shifre janë Rrugët kryesore, për shembull, lidhja e drejtpërdrejtë e qyteteve që i shërbejnë trafikut ndër-rajonal.
  • Rruga me numrin dy-shifrorë, megjithatë, kanë vetëm një rëndësi rajonale ose lokale, por mund të shërbejë si rrugë.

Të a_ () autostrada vetëm numrat një-shifrore janë caktuar aktualisht.

Sinjalistika[redakto | redakto tekstin burimor]

Autostrada janë të shënuara me një dërrasë të gjelbër dhe numrit të bardhë, ndërsa rrugët nacionale janë të shënuara me një shenjë blu me një kufi të bardhë dhe të numrit të bardhë.


autostradë-si Rrugët e-zhvilluara kombëtare janë në kontrast me autostrada të sapo ndërtuar vazhdojnë të etiketohen si një rrugë kombëtare me SH. Shenjat në këtë drejtim nuk është (ende) zgjidhur në mënyrë të vazhdueshme.

Autostrada[redakto | redakto tekstin burimor]

Italian traffic signs - autostrada.svg Italian traffic signs - strada extraurbana principale.svg

Karakteri i autostradave[redakto | redakto tekstin burimor]

korsi përcaktim natyrë
në qendër Rruga Autostradale (Autobahn) Rrugore Ngjashëm autostradë me katër korsi dhe korsi të emergjencës në të dy anët

Lista e autostradave[redakto | redakto tekstin burimor]

Nr / karaktere Evropa Road (s) Nga
(North ose West)
Deri
(jug ose lindje)
Via gjatësi zgjerimi i shtetit
A1
Stampa:RSIGN/Europastraßen
Durrës Morina / 12px RKS Vora - Fushë Kruja - Milot - Rrëshen - Kalimash - Kukës ca. 177 km i përfunduar
A2
Levan Vlora 24,5 km i përfunduar
A3
Tirana Tepelena Baldushk - Elbasan - Kuçova - Berat - Memaliaj ca. 125 km në ndërtimin dhe pjesë në planifikimin
S2
Stampa:RSIGN/Europastraßen
Durrës Tirana Vora - Flughafen Tirana ca. 32 km i përfunduar
S4
Stampa:RSIGN/Europastraßen
Durrës Levan Rrogozhina - Lushnja - Fier ca. 81 km përfunduar pjesërisht

Rruget kombetare[redakto | redakto tekstin burimor]

Zeichen 331.1: Kraftfahrstraße (Beginn)

Karakteri i rrugeve kombetare[redakto | redakto tekstin burimor]

korsi përcaktim natyrë
85px|zentriert Superstradë (Schnellstraße) Rrugore Ngjashëm autostradë me dy korsi dhe korsi të emergjencës në të dy anët
55px|zentriert Rrugë kryesore (Hauptstraße) Simple, rrugë me dy korsi, nuk ka sup vështirë

Lista e rrugeve kombetare[redakto | redakto tekstin burimor]

Nr. / Zeichen Europastraße(n) Von
(Nord bzw. West)
Bis
(Süd bzw. Ost)
Via Länge Ausbaustand
S1
Stampa:RSIGN/Europastraßen Stampa:RSIGN/Europastraßen
Han i Hotit / 12px MNE Tirana Shkodra - Lezha - Milot - Fushë Kruja ca. 117,5 km teilweise fertig
S3
Stampa:RSIGN/Europastraßen Stampa:RSIGN/Europastraßen
Elbasan Kapshtica / 12px GR Librazhd - Pogradec - Korça ca. 144 km weitestgehend fertig
S4
Stampa:RSIGN/Europastraßen
Levan Kakavija / 12px GR Tepelena - Gjirokastra ca. 129 km fertig
S5
Shkodra Kukës Puka - Fushë-Arrëz ? fertig
S6
Milot Peshkopi Burrel - Bulqiza ? fertig
S7
Rrogozhina Elbasan Peqin ? fertig
S8
Fier Saranda Levan - Vlora - Himara ? fertig
S9
Stampa:RSIGN/Europastraßen
S3 am Qafë Thana Qafë Thana / 12px MK ca. 3 km e perfunduar
S24
Shkodra Zogaj ca. 10,7 km fertig
S27
Berdica e Sipërme Velipoja ca. 27 km fertig
S32
Lezha Shëngjin ca. 6,5 km fertig
S41
Stampa:RSIGN/Europastraßen
Shkodra Muriçan / 12px MNE ca. 12,3 km fertig
S52
Vora Fushë-Kruja ca. 11,4 km fertig
S56
Tirana Plepa (Durrës Plazh) ca. 33 km fertig
S64
Pogradec Tushemisht / 12px MK ca. 6,8 km fertig

Aus Kostengründen verfügen viele der autobahnähnlichen Straßen anstelle von kreuzungsfreien Ein- und Ausfahrten über einen Kreisverkehr. Außerdem existieren viele wilde Ein- und Ausfahrten, nicht nur zu den vielen Tankstellen, sondern auch zu Dörfern oder Einzelgrundstücken. Es sind aber sowohl bei der SH2 als auch bei der SH4 Bemühungen sichtbar, diese Ein- und Ausfahrten durch neu gebaute Nebenstraßen aufzunehmen.

Projekte te se ardhmes[redakto | redakto tekstin burimor]

Nr. / Zeichen Von
(Nord bzw. West)
Bis
(Süd bzw. Ost)
Via Länge Bemerkung
A2
Levan Fier Nord Umfahrungsstraße Fier ? Neubau Autobahn
A3
Elbasan Tepelena Berat ca. 79 km Neubau Autobahn
S1
Shkodra Milot Lezha ? Ausbau zur Autobahn
S6
Kreis Tirana Peshkopi Bulqiza ? Rruga e Arbërit; Neubau Schnellstraße

Rruga e Arbërit[redakto | redakto tekstin burimor]

miniatur|Bauarbeiten zwischen Klos und Bulqiza im Juni 2011 Bei der Strecke Tirana-Bulqiza-Dibra soll es sich um eine gut ausgebaute zweispurige Schnellstraße (superstradë) handeln, die im Vergleich zur jetzigen Fernverbindung über Milot um 100 km kürzer ausfällt. Obwohl auch Projektentwürfe für eine Autobahn vorliegen, gilt ein solcher Bau als unwahrscheinlich, da die relativ niedrige Verkehrsauslastung die hohen Kosten nicht rechtfertigen würde. Selbst der Entwurf für eine Schnellstraßenverbindung kostet mehr als 160 Mio. Euro für die 76 Kilometer zwischen Tirana und Dibra, da mehrere lange Tunnel und hohe Brücken gebaut werden müssen. Der längste Tunnel misst rund 3,5 Kilometer.[1]

Stellenweise ist schon im Jahr 2005 mit den Arbeiten begonnen worden. So wurde bis 2011 ein längeres Stück östlich von Bulqiza erneuert. Westlich von Bulqiza und am Tunnel unter dem Qafa Buallit wurde 2011 ebenfalls gebaut. Jedoch ist ein Bauende besonders für die Strecke durchs Gebirge östlich von Tirana schwer einzuschätzen, da andere Infrastrukturprojekte größere Priorität haben.[2]

Die Strecke soll einerseits die Fahrtlänge zwischen Tirana und Skopje deutlich verkürzen, andererseits den mazedonischen Absatzmarkt via Durrës mit Italien verbinden.[1] Mit vorerst 160 Mio. Euro werden nun die Gesamtkosten auf über 200 Mio. Euro angegeben (dies entspricht pro Kilometer rund 2,6 Mio. Euro). Das Bauende wird jetzt, nachdem die A1 fertig erstellt ist, für den Frühling 2013 prognostiziert.[3]

Weblinks[redakto | redakto tekstin burimor]

 Commons: Straßen in Albanien – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale

Referenca[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ a b Rruga e Arbërit që lidh Maqedoninë e Shqipërinë para përfundimit
  2. ^ Stampa:Webarchiv (Albanisch)
  3. ^ Tiranë: Rruga e Arbrit përfundon brenda 2013

Stampa:NaviBlock