Jump to content

Lista e shteteve në Festivalin Evropian të Këngës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Harta tregon numrin e fitoreve në FEK për secilin shtet duke përfshirë edhe vitin 2019
Harta tregon hyrjet në konkurs sipas dekadave
Grafiku tregon numrin e shteteve pjesëmarrëse në Festivalin Evropian të Këngës nga viti 1956 deri më 2019

Pesëdhjetë e dy vende kanë marrë pjesë në Festivalin Evropian të Këngës që prej fillimit në vitin 1956. Fituesit e konkursit kanë ardhur nga njëzet e shtatë vende. Konkursi, i organizuar nga Bashkimi Evropian i Radio-Televizioneve (EBU), mbahet çdo vit midis anëtarëve të Bashkimit. Transmetuesit nga vendet e ndryshme paraqesin këngë në këtë aktivitet dhe votojnë për të përcaktuar më të njohurit në konkurs.

Pjesëmarrja në konkurs është kryesisht e hapur për të gjithë transmetuesit anëtarë aktivë të EBU-së. Për të qenë një anëtar aktiv, transmetuesi duhet të jetë anëtar i Bashkimit Evropian të Radio-Televizioneve , ose të jetë vend anëtar i Këshillit të Evropës . [1] Mundësia për të marrë pjesë nuk përcaktohet nga përfshirja gjeografike brenda kontinentit të Evropës, pavarësisht "Euro" në "Eurovision", dhe as nuk ka një lidhje të drejtpërdrejtë me Bashkimin Evropian . Disa vende gjeografikisht jashtë kufijve të Evropës kanë konkurruar: Izraeli, Qipro dhe Armenia, në Azinë Perëndimore, që nga viti 1973, 1981 dhe 2006 përkatësisht; Marok, në Afrikën e Veriut, vetëm në konkursin e vitit 1980 ; dhe Australia duke bërë një debutim në konkursin e vitit 2015 . Për më tepër, disa vende transkontinentale me vetëm një pjesë të territorit të tyre në Evropë kanë konkurruar: Turqia, që nga viti 1975 ; Rusia, që nga 1994 ; Gjeorgjia, që nga viti 2007 ; dhe Azerbajxhani, i cili bëri paraqitjen e parë në edicionin e vitit 2008 . Dy nga vendet që më parë kanë kërkuar të hyjnë në konkurs, Libani dhe Tunizia, përkatësisht në Azinë Perëndimore dhe Afrikën e Veriut, janë gjithashtu jashtë Evropës. Shteti i Gjirit Persik i Katarit, në Azinë Perëndimore, njoftoi në vitin 2009 interesimin e tij për t'u bashkuar me konkursin me kohë për edicionin 2011. [2] Sidoqoftë, kjo nuk u materializua dhe nuk ka plane të njohura për një hyrje të ardhshme të Katarit në Festivalin Evropian të Këngës. Australia, ku konkursi është transmetuar që nga vitet 1970, ka marrë pjesë çdo vit që prej debutimit të saj në 2015.

Numri i vendeve që marrin pjesë çdo vit është rritur në mënyrë të qëndrueshme, nga shtatë në vitin 1956 në mbi njëzet në fund të viteve 1980. Një rekord 43 vende morën pjesë në vitin 2008, 2011 dhe 2018. Ndërsa numri i garuesve është rritur, garat paraprake dhe lëshimi janë prezantuar, për të siguruar që sa më shumë vende të marrin mundësinë për të garuar. Në vitin 1993 u mbajt një shfaqje paraprake, Kvalifikacija za Millstreet ("Kualifikimi për Millstreet") për të zgjedhur tri vendet e Evropës Lindore për të garuar për herë të parë në konkursin kryesor. [3] Pas Konkursit të vitit 1993, u vendos një rregull i heqjes dorë; gjashtë vendet me vendet më të ulëta në konkurs nuk do të garonin vitin e ardhshëm. [4] Në vitin 1996, u prezantua një sistem i ri. Audiotapa të të gjithë njëzet e nëntë hyrësve u dërguan në juritë kombëtare. Njëzet e dy këngët më të larta, pasi votuan juritë, arritën në konkurs. Norvegjia, si vend pritës, iu dha një ndihmë në finale. [5] Nga viti 1997 deri në 2001 u përdor një sistem ku vendet me rezultatet më të ulëta mesatare u vendosën në pesë vitet e kaluara. Vendet nuk mund të zhvendosen për më shumë se një vit. [6]

Sistemi i shkarkimit i përdorur në 1994 dhe 1995 u ripërdor midis 2001 dhe 2003. Në 2004, u prezantua një gjysmëfinale. Dhjetë vendet me vendet më të larta në konkursin e vitit të kaluar u kualifikuan për në finale, së bashku me " Katërshen e Madhe ": kontribuesit më të mëdhenj financiarë për EBU. Të gjitha vendet e tjera hynë në gjysmëfinale. Dhjetë vende u kualifikuan nga gjysmë-finalja, duke lënë një finale prej njëzet e katër pjesëmarrësish. [7] Që prej vitit 2008, zhvillohen dy gjysmëfinale me të gjitha vendet, përveç vendit pritës dhe Katërshes së Madhe që marrin pjesë në një nga gjysmëfinalet. [8]

Disa vende, të tilla si Gjermania, Franca, Holanda dhe Mbretëria e Bashkuar, kanë hyrë në shumicën e viteve, ndërsa Maroku ka hyrë vetëm një herë. Dy vende, Tunizia dhe Libani, kanë provuar të hyjnë në konkurs por u tërhoqën para se të bënin një debutim. Lihtenshtajni, një shtet pa një shërbim të pranueshëm televiziv, u përpoq por pa sukses për të hyrë në 1976.

Dan Ar Braz përfaqësoi Francën më 1996, duke performuar në gjuhën bretoneze

Tabela e mëposhtme rendit vendet që kanë marrë pjesë në konkurs të paktën një herë. Hijezimi tregon vendet që janë larguar nga festivali.

Maroku mori pjesë në konkurs një herë, në vitin 1980. Luksemburgu, një nga shtatë pjesëmarrësit origjinalë, nuk është parë në konkurs që nga viti 1993. Italia u tërhoq nga konkursi në 1997 dhe u kthye në 2011. Sllovakia më parë garoi tre herë ndërmjet 1994 dhe 1998, duke mos arritur të depërtojë në dhjetëshen e parë, por u kthye në vitin 2009. [9] Monako u kthye në konkurs në 2004, pas më shumë se dy dekadash jashtë konkursit. Sidoqoftë, vendi nuk arriti të përparojë nga gjysmë-finalja me secilën nga tri hyrjet e para pas kthimit dhe u tërhoq pas konkursit të vitit 2006. [10]

Jugosllavia dhe Serbia dhe Mali i Zi u shpërndanë, përkatësisht më 1991 dhe 2006. Serbia dhe Mali i Zi mori pjesë në Garën e 1992-ës si Konfederata Serbia dhe Mali i Zi, e cila përbëhej nga vetëm dy republikat. Të dy Mali i Zi dhe Serbia kanë konkurruar si vende të ndara që nga viti 2007. [11]

Çelësi i tabelës
     Joaktive - Vendet që kanë marrë pjesë në të kaluarën, por nuk morën pjesë në konkursin më të fundit.
     Ish - Vendet e mëparshme që janë shpërbërë.
Shteti Viti i hyrjes Pjesëmarrja e fundit Pjesëmarrje Finale[a] Finalja e fundit[a] Fitore Kompania(të)[12]
Shqipëria Shqipëria
2004
2019
16
9
2019
0
RTSH
Andora Andorra
2004
2009
6
0
N/A
0
RTVA
Armenia Armenia
2006
2019
13
10
2017
0
AMPTV
Australia Australia
2015
2019
5
5
2019
0
SBS
Austria Austria
1957
2019
52
47
2018
2
ORF
Azerbajxhani Azerbajxhani
2008
2019
12
11
2019
1
İTV
Bjellorusia Bjellorusia
2004
2019
16
6
2019
0
BTRC
Belgjika Belgjika
1956
2019
61
51
2017
1
VRT (Dutch)

RTBF (French)[b]
Bosnja dhe Hercegovina Bosnja dhe Hercegovina
1993
2016
19
18
2012
0
BHRT
Bullgaria Bullgaria
2005
2018
12
4
2018
0
BNT
Kroacia Kroacia
1993
2019
25
18
2017
0
HRT
Qipro Qipro
1981
2019
36
30
2019
0
CyBC
Republika Çeke Republika Çeke
2007
2019
8
3
2019
0
ČT
Danimarka Danimarka
1957
2019
48[c]
44
2019
3
DR
Estonia Estonia
1994
2019
25[d]
16
2019
1
ERR
Finlanda Finlanda
1961
2019
53
45
2018
1
Yle
 Franca
1956
2019
62
62
2019
5
RTF (1956–1964)

ORTF (1965–1974)

TF1 (1975–1981)

France Télévisions (1983–present)
Gjeorgjia Gjeorgjia
2007
2019
12
7
2016
0
GPB
Gjermania Gjermania
1956
2019
63[c]
63
2019
2
HR (1956–1978) (ARD)

BR (1979–1991) (ARD)

MDR (1992–1995) (ARD)

NDR (1996–present) (ARD)
Greqia Greqia
1974
2019
40
38
2019
1
ERT (1974–2013, 2016–present)

NERIT (2014–2015)
Hungaria Hungaria
1994
2019
17[d][c]
14
2018
0
MTVA
Islanda Islanda
1986
2019
32
25
2019
0
RÚV
flamuri Irlanda
1965
2019
53
45
2018
7
RTÉ
Izraeli Izraeli
1973
2019
42[c]
36
2019
4
IBA (1973–2017)

KAN (2018–present)[13]
Italia Italia
1956
2019
45
45
2019
2
RAI
LettlandLetonia Letonia
2000
2019
20
10
2016
1
LTV
Lituania Lituania
1994
2019
20
13
2018
0
LRT
Luksemburgu Luksemburgu
1956
1993
37
37
1993
5
CLT
Malta Malta
1971
2019
32
25
2019
0
PBS
Moldavia Moldavia
2005
2019
15
10
2018
0
TRM
Monaku Monako
1959
2006
24
21
1979
1
TMC
Mali i Zi Mali i Zi
2007
2019
11
2
2015
0
RTCG
Maroku Maroku
1980
1980
1
1
1980
0
SNRT
Holanda Holanda
1956
2019
60
51
2019
5
NTS (1956–1969)

NOS (1970–2009)

TROS (2010–2013)

AVROTROS (2014–present)
Maqedonia e Veriut Maqedonia e Veriut[e]
1998
2019
19[c]
9
2019
0
MKRTV
Norvegjia Norvegjia
1960
2019
58
55
2019
3
NRK
Polonia Polonia
1994
2019
22
14
2017
0
TVP
flamuri Portugalia
1964
2019
51
42
2018
1
RTP
Rumania Rumania
1994
2019
20[d][c]
18
2017
0
TVR
Rusia Rusia
1994
2019
22[c]
21
2019
1
RTR (1994, 1996, 2008–present)

C1R (1995–present)[f]
San Marino San Marino
2008
2019
10
2
2019
0
SMRTV
Serbia Serbia
2007
2019
12
9
2019
1
RTS
Flag of Serbia and Montenegro Serbia and Montenegro
2004
2005
2
2
2005
0
UJRT
Sllovakia Sllovakia
1994
2012
7[d]
3
1998
0
STV (1994–2010)

RTVS (2011–2012)
Sllovenia Sllovenia
1993
2019
25
15
2019
0
RTV SLO
Spanja Spanja
1961
2019
59
59
2019
2
TVE
Suedia Suedia
1958
2019
59
58
2019
6
SR (1958–1979)

SVT (1980–present)
Flag of Zvicra Zvicra
1956
2019
60
49
2019
2
SRG SSR
Turqia Turqia
1975
2012
34
33
2012
1
TRT
Ukraina Ukraina
2003
2018
15
15
2018
2
UA:PBC
Britania e Madhe Britania e Madhe
1957
2019
62
62
2019
5
BBC
Flag of Mbretëria e Jugosllavisë Jugosllavia[g]
1961
1992
27
27
1992
1
JRT

Shtetet pjesëmarrëse sipas dekadave

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tabela shfaq shtetet pjesëmarrëse të çdo dekade që nga Festivali i parë Evropian i Këngës që u mbajt më 1956.

7 shtete morën pjesë në festivalin e parë. Që nga atëherë, numri i hyrësve është rritur vazhdimisht. Më 1961, hynë 3 shtete: Finlanda, Spanja dhe Jugosllavia, duke iu bashkuar 13 vendeve sa ishin brenda.

Më 1993, shpërbërja e BRSS-së në Evropën Lindore ua dha mundësinë për të konkurruar shumë shteteve të reja. Tri shtete: Kroacia, Sllovenia dhe Bosnja dhe Hercegovina, të gjitha këto ish-republika jugosllave fituan të drejtën për të konkurruar.

Më 2003, tri shtete aplikuan për të hyrë në konkurs: Shqipëria, Bjellorusia dhe Ukraina. Me këtë rast, Serbia dhe Mali i Zi, që s'kishin marrë pjesë që nga viti 1992, aplikuan të riktheheshin.

Çelësi i tabelës

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  Fitues – Shteti ka fituar Festivalin Evropian të Këngës atë vit.
  Vendi i dytë – Shteti është radhitur i dyti atë vit.
  Vendi i tretë – Shteti është radhitur i treti atë vit.
  Vendet tjera – Shteti është radhitur në vendin e katërt deri te i parafundit.
  I fundit – Shteti është radhitur i fundit atë vit.
  Diskualifikuar – Shteti nuk është kualifikuar për në finale (2004-tash).
  Diskualifikuar për Konkurs – Shteti nuk është kualifikuar nga parakualifikimi (1993-1996).
  Pavendosur – Shteti ka konfirmuar pjesëmarrjen për Festivalin e radhës, megjithëse, gara nuk është mbajtur.
  Hyrës – Shteti ka bërë hyrjen në konkurs atë dekadë.
  S'ka marrë pjesë – Shteti s'ka marrë pjesë në Festival atë vit.
  Diskualifikuar ose larguar – Shteti do të merrte pjesë në Festival, por ishte diskualifikuar ose larguar atë vit.
Iksi (X) tregon se shteti mori pjesë në Festival atë vit.

Përpjekjet e pasuksesshme për anëtarësim

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ka pasur disa përpjekje të pasuksesshme për të marrë pjesë në Festivalin Evropian të Këngës. Që transmetuesit të marrin pjesë, ata duhet të jenë anëtarë të EBU-së dhe të regjistrojnë qëllimin e tyre për të garuar përpara afatit të përcaktuar në rregullat e ngjarjes së atij viti. Secili transmetues pjesëmarrës paguan një tarifë për organizimin e konkursit. Nëse një vend tërhiqet nga konkursi pas afatit, ata do të duhet të paguajnë këto tarifa, dhe gjithashtu mund të pësojnë një gjobë ose ndalim të përkohshëm.[14]

Kina transmetoi Festivalin Evropian të Këngës 2015 dhe atëherë kanali provincial kinez Hunan Television kishte konfirmuar interesin e tij për të marrë pjesë në Festivalin Evropian të Këngës 2016. EBU ishte përgjigjur duke thënë: "Ne jemi të hapur dhe gjithmonë jemi në kërkim të elementeve të reja në secilin konkurs të këngës në Eurovizion".[15] Sidoqoftë, më 3 qershor 2015, EBU mohoi që Kina të merrte pjesë si mysafir ose pjesëmarrës i plotë në 2016.[16]

Gjatë transmetimit kinez të gjysmëfinalës së parë të vitit 2018 në TV Mango, si Shqipëria ashtu edhe Irlanda u redaktuan jashtë shfaqjes, së bashku me copëzat e tyre në rekordimin e të gjitha 19 hyrjeve.[17] Shqipëria u anashkalua për shkak të një ndalimi që hyri në fuqi në janar 2018 duke ndaluar shfaqjen e interpretuesve në televizione me tatuazhe[18] ndërsa Irlanda u censurua për shkak të përfaqësimit të saj të një çifti homoseksual në skenë.[19] Për më tepër, flamuri LGBT dhe tatuazhet për interpretuesit e tjerë u mjegulluan gjithashtu nga transmetimi.[20] Si rezultat, EBU ka ndërprerë partneritetin e saj me Mango TV, duke përmendur se censura "nuk është në përputhje me vlerat e EBU të universalitetit dhe përfshirjes dhe traditës së saj krenare të festimit të diversitetit përmes muzikës", e cila çoi në një ndalim të televizionit të gjysmëfinales së dytë dhe finales në vend.[21] Një zëdhënës i ndërmarrjes mëmë të transmetuesit Hunan TV tha që ata "nuk ishin në dijeni" për redaktimet e bëra në program.[22]

Që nga viti 2010, transmetuesi kombëtar faroes, Kringvarp Føroya (KVF) është përpjekur të sigurojë anëtarësimin në EBU dhe kështu të marrë pjesë në mënyrë të pavarur në Festivalin Evropian të Këngës. Sidoqoftë, KVF nuk mundi të anëtarësohet në EBU për shkak se ishujt janë pjesë përbërëse e Mbretërisë së Danimarkës siç përcaktohet nga uniteti i Realmës.[23]

Në fund të vitit 2018, transmetuesi kombëtar faroes, Kringvarp Føroya tregoi interes të përtërirë për t'u anëtarësuar në Unionin Evropian të Transmetimit dhe pjesëmarrjen në Festivalin Evropian të Këngës. Sipas transmetuesit, ata nuk përjashtohen nga rregulli që vetëm kombet e pavarura mund të anëtarësohen, dhe si rezultat transmetuesi faroes nisi diskutime të brendshme për të aplikuar për anëtarësimin në EBU dhe pjesëmarrjen në Festival dhe madje edhe mbajtjen e një finaleje kombëtare të ngjashme me Grand Prix Dansk Melodi.[24]

Kazakistani ende nuk ka marrë pjesë në konkursin e këngës në Eurovizion. Kazakistani po negocion për t'u bashkuar me Bashkimin Evropian të Transmetuesve. Kompania e televizionit shtetëror (K-1) ka shpresuar për anëtarësim në pritje ose të aprovuar të anëtarësimit në EBU që nga viti 2008. Nëse kjo ndodh, ata mund të kenë të drejtë të konkurrojnë në Eurovision Song Song. Sidoqoftë, ata kanë transmetuar Konkurset e Këngëve në Eurovizion nga viti 2010 e tutje. Sidoqoftë, sipas EBU, asnjë transmetues kazak nuk ka aplikuar kurrë zyrtarisht për t'u anëtarësuar në EBU.

Më 18 Dhjetor 2015, u njoftua se Agjensia Khabar, një media kryesore në Kazakistan, ishte pranuar në EBU si një Anëtar i Asociuar, por ende nuk kishin të drejtë të merrnin pjesë në konkurs sipas rregullave aktuale. Vetëm vendet që janë pjesë e Zonës Evropiane të Transmetimit kanë të drejtë të marrin pjesë, ku Australia është përjashtimi i vetëm pasi është anëtar i asociuar për mbi 30 vjet.

Më 22 Dhjetor 2017, Channel 31 njoftoi se ata planifikojnë të debutojnë në konkursin 2019, për shkak të anëtarësimit të tyre të ri në EBU.

Ata debutuan në Junior Eurovision Song Contest 2018 së bashku me Uellsin, duke vendosur vendin e gjashtë. Më 30 korrik 2018, EBU deklaroi se vendimi për të ftuar Kazakistanin u mor vetëm nga grupi i referencave Junior Eurovision, dhe nuk kishte plane aktuale për të ftuar anëtarët e asociuar përveç Australisë.

Më 22 nëntor 2018, Jon Ola Sand tha në një konferencë për shtyp se "ne duhet të diskutojmë nëse mund të ftojmë anëtarin tonë të asociuar Kazakistanin që të marrë pjesë në ESC për të rritur në të ardhmen, por kjo është pjesë e një diskutimi më të gjerë në EBU dhe unë shpresoj se mund të kthehemi tek ju për këtë çështje më vonë. " Sidoqoftë, menjëherë pasi ai sqaroi se ata nuk do të kishin hyrje në edicionin 2019.

 1. ^ a b Correct as of the 2019 contest.
 2. ^ VRT and RTBF alternate responsibilities for the contest.
 3. ^ a b c d e f g Did not qualify from the non-televised audio-only preselection round of 1996.
 4. ^ a b c d Did not qualify from the preselection round of 1993.
 5. ^ Until 2018 participated as F.Y.R. Macedonia.
 6. ^ RTR and C1R alternate responsibilities for the contest since 2008.
 7. ^ The Federal Republic of Yugoslavia competed as "Yugoslavia" in 1992.
 1. ^ "Admission". EBU. European Broadcasting Union. Marrë më 12 prill 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Repo, Juha (12 maj 2009). "Gulf nation wants to join Eurovision". ESCToday. Marrë më 12 maj 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ ESCtoday.com. Eurovision Song Contest 1993. Retrieved on 2 February 2008.
 4. ^ O'Connor, John Kennedy (2005). The Eurovision Song Contest 50 Years The Official History. London: Carlton Books Limited. ISBN 1-84442-586-X.
 5. ^ ESCtoday.com. Eurovision Song Contest 1996. Retrieved on 2 February 2008.
 6. ^ Eurovision.tv. Eurovision Song Contest 1997 Arkivuar 20 janar 2008 tek Wayback Machine. Retrieved on 2 February 2008.
 7. ^ BBC News (12 May 2004). Eurovision finalists chosen. Retrieved on 2 February 2008.
 8. ^ European Broadcasting Union (1 October 2007). Two semi-finals Eurovision Song Contest 2008. Retrieved on 2 February 2008.
 9. ^ Victor Hondal (24 September 2008). Slovakia returns to Eurovision in 2009. ESCtoday.com. Retrieved on 24 September 2008.
 10. ^ Gylleneskor.se (13 December 2006). Monaco drag sig ur Eurovision Song Contest Arkivuar 8 mars 2016 tek Wayback Machine. Retrieved on 9 February 2008.
 11. ^ Ian Taylor (14 May 2007). From pariah state to kitsch victory: how a Balkan ballad showed Europe a new Serbia. The Guardian. Retrieved on 9 February 2008.
 12. ^ Eurovision.tv. History by country. Retrieved on 20 August 2014.
 13. ^ (EBU), European Broadcasting Union. "EBU – Members". www.ebu.ch (në anglisht). Marrë më 29 prill 2018.
 14. ^ BBC News (20 March 2006). Row prompts Eurovision withdrawal. Retrieved on 14 February 2008.
 15. ^ Lee Adams, William (22 maj 2015). "China: Exclusive: China'S Hunan TV exploring Eurovision participation". wiwibloggs. Marrë më 22 maj 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Muldoon, Padraig (3 qershor 2015). "Eurovision 2016: EBU denies Kosovo and China rumours". Wiwibloggs. www.wiwibloggs.com. Marrë më 4 qershor 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Park, Andrea (10 maj 2018). "China censors Ireland's gay-themed Eurovision performance". CBS News. Marrë më 10 maj 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ "China Just Banned Hip-Hop Culture and Tattoos From Television". Time.com. 22 janar 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ Avelino, Gerry (9 maj 2018). "China: Ireland and Albania removed from semi-final 1 broadcast". Eurovoix. Marrë më 9 maj 2018. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ "China channel barred from airing Eurovision". BBC News. 11 maj 2018. Marrë më 11 maj 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ "Statement 10 May: EBU terminates this year's partnership with Mango TV". eurovision.tv. 10 maj 2018. Arkivuar nga origjinali më 11 maj 2018. Marrë më 10 maj 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ Washington, Jessica (11 maj 2018). "China banned from broadcasting Eurovision after censoring same-sex dance". SBS News. Marrë më 11 maj 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ Granger, Anthony (10 qershor 2015). "Faroe Islands want to participate in the Eurovision Song Contest". eurovoix.com. Eurovoix. Marrë më 13 qershor 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ "The Faroe Islands wants EBU membership and right to participate at Eurovision". 30 dhjetor 2018. Marrë më 5 janar 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)