Lista e shteteve sipas prodhimit të xehes së bakrit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Lista e shteteve prodhuese[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Prodhimtaria e bakrit në vitin 2005

Bakri (lat. Cuprum) është një element kimik i cili në sistemin periodik gjendet me simbolin Cu dhe ka numrin rendor 29. Është një metal i periodës së 4 në grupin e 11 të sistemit periodik. Emri kuprum rrjedh prej fjalës cyprium "mineral nga ishulli i Qipros". Bakri në natyr gjendet rrallë herë në gjendje të lirë. Xehet më të rëndësishme të bakurit janë - CuFeS,Cu2S etj.

Kjo është lista e shteteve sipas prodhimtarisë së bakrit në vitin 2006 e bazuar në shënimet e paraqitura në qershor të vitit 2008 nga qendra britanike "Minerals UK" për zhvillimet në lëmin e rezervave të xeheve[1].

Rradhitja shtetit i pavarur prodhimtaria e xehes së bakrit (në tona)
Bota 15.100.000
1 Kili 5.360.800
2 ShBA 1.220.000
3 Peru 1.049.933
4 Kina 915.000
5 Australia 875.000
6 Indonezia 817.796
7 Rusia 675.000
8 Kanada 606.958
9 Zambia 502.998
10 Polonia 497.200
11 Kazakistani 459.200
12 Papua Guinea e Re 194.355
13 Argjentina 180.144
14 Irani 150.000
15 Brazil 147.836
16 Meksiko 129.042
17 RD e Kongos 131.400
18 Mongolia 129.675
19 Uzbekistani 103.500
20 Bullgaria 99.000
21 Rep. Jugafrikane 89.700
22 Suedia 86.746
23 Portugalia 78.660
24 Laosi 60.803
25 India 31.000
26 Turqia 30.000
27 Bocvana 24.255
28 Birmania 19.500
29 Pakistani 18.700
30 Armenia 17.800
31 Filipinet 17.700
32 Gjeorgjia 14.600
33 Finlanda 13.000
34 Rumania 12.179
35 Korea Veriore 12.000
36 Vietnami 11.400
37 Serbia 11.100
38 Spanja 8.700
39 Rep. e Maqedonisë 7.054
40 Namibia 6.262
41 Mauritania 5.031
42 Maroku 4.500
43 Tanzania 3.285
44 Zimbabvea 2.581
45 Japonia 1.000
46 Qiproja 900
47 Arabia Saudite 604
48 Kolumbia 600
49 Shqipëria 400

Shih edhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ bgs.ac.uk