Lista e shteteve sipas shkallës së lindshmërisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Shtetet sipas shkalës së lindshmërisë, 2014.

Ky artikull përfshin tri versionet e listës së shteteve sipas shkallës së lindshmërisë.

Metodologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkalla bruto e lindjes i referohet numrit të lindjeve gjatë një periudhe të caktuar i pjestuar me vitet që një person ka jetuar sipas popullsisë në atë periudhë. Ajo shprehet si numri i lindjeve për 1,000 banorë. Lista e parë është bazuar në të Organizatës për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (OECD) "2011 statistikave vjetore". Liston numrin e lindjeve bruto në 236 vende dhe territore, në vitin 2011.

Lista e dytë bazohet në të dhënat e Bankës Botërore për vitin 2010.[1]

Lista e tretë bazohet në llogaritjet e CIA World Factbook për vitet 2013 dhe 2014.[2]Territoret e varur dhe shtetet që nuk njihen plotësisht nuk janë renditur.

Shtetet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shteti/teritori WB 2010 OECD 2011 CIA WF 2013 CIA WF 2014
Shkalla
Rënditja
 
Shkalla
Rënditja
 
Shkalla
Rënditja
 
Shkalla
Rënditja
 
Newworldmap.svg Bota 19 0 19.4 0 19.40 0 19.40 0
Afganistani Afganistani 44 7 45.1 3 39.05 12 38.84 10
Shqipëria Shqipëria 13 141 11.5 183 12.57 159 12.73 156
Algjeria Algjeria 20 92 24.8 75 24.25 63 23.99 63
Andora Andorra 10 190 10.2 211 8.88 212 8.48 218
Angola Angola 42 11 40.9 13 39.16 10 38.97 9
Antigua dhe Barbuda Antigua dhe Barbuda 13.8 152 16.07 125 15.94 124
Argjentina Argjentina 17 112 18.7 113 17.12 114 16.88 113
Armenia Armenia 15 127 13.3 159 12.86 154 13.92 143
Australia Australia 13 139 13.3 158 12.23 163 12.19 162
Austria Austria 9 195 9.3 222 8.73 214 8.76 214
Azerbajxhani Azerbajxhani 19 100 19.4 107 17.17 112 16.96 111
Bahamas Bahamet 15 123 13.8 151 15.81 126 15.65 126
Bahraini Bahraini 20 96 15 139 14.16 141 13.92 142
Bangladeshi Bangladeshi 20 89 19.2 109 22.07 76 21.61 76
Barbados Barbados 11 179 12.2 174 12.1 166 11.97 166
Bjellorusia Bjellorusia 11 172 11.5 184 10.99 175 10.86 179
Belgjika Belgjika 12 166 11.9 175 10 195 9.99 193
Belize Belize 25 64 22.1 89 25.58 55 25.14 55
Benini Benini 40 15 37.3 19 37.02 19 36.51 20
flamuri Butani 20 87 20.7 100 18.43 105 18.12 106
Flamuri Bolivia 26 58 23.77 68 23.28 70
Bosnja dhe Hercegovina Bosnja dhe Hercegovina 9 203 8.3 235 8.92 211 8.89 211
flamuri Bocvana 24 68 24.8 76 21.69 78 21.34 77
Flag of Brazil.svg Brazili 15 122 14.7 143 14.97 133 14.72 134
Flag of Brunei.svg Brunei 19 99 15.5 135 17.63 107 17.49 107
Bullgaria Bullgaria 10 186 9.6 217 9.07 207 8.92 210
Burkina Faso Burkina Faso 43 10 45 4 42.81 4 42.42 5
Flag of Burundi.svg Burundi 34 35 33.3 33 40.04 7 42.33 6
Kamboxhia Kamboxhia 22 75 25.4 72 24.88 59 24.40 60
Flag of Cameroon.svg Kameruni 36 29 34.2 30 31.93 37 36.58 19
Flag of Canada.svg Kanadaja 11 173 11.2 191 10.28 188 10.29 187
flamuri Kepi i Gjelbër 21 84 20.96 81 20.72 82
flamuri Republika e Afrikës Qendrore 35 33 33.2 34 35.8 23 35.45 23
flamuri Çadi 45 5 43.2 8 37.99 16 37.29 16
Flag of Chile.svg Kili 14 132 14.5 144 14.12 143 13.97 140
Kina Kina 12 160 11.9 176 12.25 162 12.17 163
Flag of Colombia.svg Kolumbia 20 94 18.9 111 16.98 118 16.73 116
flamuri Komoros 38 25 29.4 52 30.26 43 29.05 44
Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Republika Demokratike e Kongos 35 31 31.9 39 39.63 9 36.59 18
Flag of the Republic of the Congo.svg Republika e Kongos 43 9 42.5 9 36.34 20 35.62 22
flamuri Kosta Rika 16 121 15.9 134 16.25 124 16.08 123
Bregu i Fildishtë Bregu i Fildishtë 34 34 32.8 36 29.83 45 29.25 43
Kroacia Kroacia 10 189 9.4 220 9.53 201 9.49 201
Kuba Kuba 10 187 11.8 180 9.92 197 9.90 195
Qipro Qipro 12 167 11.3 187 11.45 169 11.44 172
Republika Çeke Republika Çeke 11 175 10.4 206 8.55 217 9.79 198
Danimarka Danimarka 11 170 10.6 204 10.2 191 10.22 190
flamuri Xhibuti 29 49 26.5 65 24.5 61 24.08 62
Flamuri Dominika 12.8 164 15.61 130 15.53 130
Flamuri Republika Dominikane 22 79 21.1 98 19.21 93 18.97 92
Flag of Ecuador.svg Ekuadori 21 85 15.1 138 19.23 92 18.87 95
Flag of Egypt.svg Egjipti 23 71 30.4 50 23.79 67 23.35 68
flamuri El Salvador 20 90 20 104 17.12 113 16.79 115
flamuri Guinea Ekuatoriale 37 27 37.4 18 34.35 30 33.83 32
flamuri Eritrea 36 28 33.6 31 31.39 40 30.69 41
Estonia Estonia 12 164 11 198 10.38 185 10.29 188
Etiopia Etiopia 31 43 35.7 27 38.07 15 37.66 14
flamuri Fixhi 22 82 21.4 96 20.28 86 19.86 87
Finlanda Finlanda 11 171 11.1 193 10.36 186 10.35 186
Franca Franca 13 140 12.6 168 12.6 158 12.49 159
flamuri Gaboni 27 54 34.82 29 34.64 27
flamuri Gambia 38 22 34.6 28 32.59 34 31.75 37
Gjeorgjia Gjeorgjia 12 163 12.9 162 10.72 181 12.93 155
Gjermania Gjermania 8 205 8.1 236 8.37 218 8.42 219
Flag of Ghana.svg Gana 32 42 30.8 47 31.7 38 31.40 38
Greqia Greqia 10 191 9.2 224 8.94 209 8.80 213
flamuri Grenada 19 98 16.5 131 16.57 121 16.30 120
Flag of Guatemala.svg Guatemala 32 39 30.5 48 25.99 53 25.46 52
Flag of Guinea.svg Guineja 39 17 37.3 20 36.3 21 36.02 21
flamuri Guinea-Bissau 38 20 39.4 15 34.28 31 33.83 31
Flamuri Guajana 18 106 16.6 130 16.31 123 15.90 125
Flag of Haiti.svg Haiti 27 56 26 67 23.35 72 22.83 73
Flamuri i Hondurasit Honduras 27 55 27.3 62 24.16 64 23.66 65
Hungaria Hungaria 9 201 8.8 230 9.37 204 9.26 207
Islanda Islanda 15 124 14.1 149 13.15 152 13.09 153
India India 22 77 21.8 92 20.24 87 19.89 86
Flag of Indonesia.svg Indonezia 18 103 18.1 118 17.38 108 17.04 108
Irani Irani 17 113 18.2 117 18.4 106 18.23 105
Iraku Iraku 35 30 31 43 27.51 46 26.85 46
flamuri Irlanda 17 118 16.3 132 15.5 131 15.18 132
Izraeli Izraeli 22 78 21.4 97 18.71 102 18.44 101
Italia Italia 9 199 9.1 227 8.94 210 8.84 212
flamuri Xhamajka 16 120 15.2 136 18.65 103 18.41 103
Japonia Japonia 9 204 8.3 233 8.23 220 8.07 222
Flag of Jordan.svg Jordania 25 61 28.9 55 26.23 52 25.23 53
Flag of Kazakhstan.svg Kazakistani 22 76 22.5 87 20.03 88 19.61 88
Kenia Kenia 38 24 36.1 25 30.08 44 28.27 45
flamuri Kiribati 27.8 58 22.18 75 21.85 75
Flag of North Korea.svg Koreja e Veriut 14 133 14.4 147 14.49 138 14.51 138
Flag of South Korea.svg Korea Jugore 9 197 9.4 219 8.33 219 8.26 220
Flag of Kuwait.svg Kuvajti 18 104 16 133 20.61 83 20.26 84
flamuri Kirgistani 27 57 27.1 63 23.67 70 23.33 69
flamuri Laosi 23 74 28 57 25.23 58 24.76 58
Flag of Latvia.svg Letonia 9 202 9.1 226 9.91 198 9.79 199
Flag of Lebanon.svg Libani 15 125 24.3 79 14.79 136 14.80 133
flamuri Lesoto 28 51 30.4 49 26.31 51 25.92 49
flamuri Liberia 39 16 36.1 24 35.75 24 35.07 26
Flag of Libya.svg Libia 23 72 21.5 94 18.74 100 18.40 104
Lihtenshtajni Lihtenshtajni 9 200 10.9 199 10.67 183 10.53 183
Lituania Lituania 11 182 11.3 189 9.36 205 9.36 205
Luksemburgu Luksemburgu 12 168 10.9 200 11.72 168 11.75 169
Maqedonia e Veriut Maqedonia e Veriut 11 183 11.1 192 11.72 167 11.64 171
flamuri Madagaskari 35 32 33.5 32 33.58 32 33.12 33
flamuri Malavi 44 6 44.6 5 39.98 8 41.80 7
Malajzia Malajzia 20 91 17.5 120 20.41 84 20.06 85
flamuri Maldivet 17 116 22.4 88 15.38 132 15.59 127
Flag of Mali.svg Mali 46 2 45.4 2 46.06 2 45.53 2
Malta Malta 10 193 10.2 213 10.27 190 10.24 189
Flamuri i Ishujve Marshall Ishujt Marshall 31.1 40 27.21 47 26.36 47
flamuri Mauritania 34 36 33.2 35 32.31 36 31.83 36
flamuri Mauritiusi 12 165 11.4 185 13.62 148 13.46 149
Flag of Mexico.svg Meksika 20 95 17.5 119 18.61 104 19.02 91
flamuri Federata Mikroneziane 25 62 23.5 80 21.44 80 20.97 80
Moldavia Moldavia 12 146 11 196 12.38 160 12.21 161
Monaku Monako 27.3 61 6.79 224 6.72 224
Mongolia Mongolia 23 69 25.1 74 20.34 85 20.88 81
Mali i Zi Mali i Zi 12 148 11.6 182 10.75 180 10.59 182
Flag of Morocco.svg Maroku 20 97 18.8 112 18.73 101 18.47 100
Flag of Mozambique.svg Mozambiku 38 23 41.4 12 39.08 11 38.83 11
Birmania Birmania 17 111 19.3 108 18.89 97 18.65 97
flamuri Namibia 26 59 20.72 82 20.28 83
Flag of Nauru.svg Naurua 29.7 51 26.39 49 25.61 51
Nepali Nepali 24 66 24.3 78 21.48 79 21.07 79
Holanda Holanda 11 176 10.8 201 10.85 177 10.83 180
Flag of New Zealand.svg Zelanda e Re 15 129 14.3 148 13.48 149 13.40 151
Flag of Nicaragua.svg Nikaragua 24 67 23.2 83 18.77 99 18.41 102
flamuri Nigeri 49 1 46 1 46.84 1 46.12 1
Flag of Nigeria.svg Nigeria 40 14 36.9 21 38.78 13 38.03 12
Norvegjia Norvegjia 13 143 12.2 173 10.8 178 12.09 165
Omani Omani 18 107 31 44 24.43 62 24.47 59
Flag of Pakistan.svg Pakistani 27 52 27.5 60 23.76 69 23.19 71
Palau Palau 13.6 155 10.9 176 10.95 177
Flag of Palestine.svg Palestina 33 37 32.8 37 23.81 66 32.20 35
Panama Panama 20 93 19.7 106 18.91 96 18.61 98
flamuri Papua Guinea e Re 30 45 30.9 46 25.4 57 24.89 57
Flamuri Paraguai 24 65 22.9 85 16.95 119 16.66 118
Peru Peru 20 88 19.9 105 18.85 98 18.57 99
Filipinet Filipinet 25 60 25.3 73 24.62 60 24.24 61
Polonia Polonia 11 180 10.2 207 9.88 199 9.77 200
Portugalia Portugalia 10 194 9.2 225 9.59 200 9.42 202
flamuri Katari 13 142 11.9 179 10.08 194 9.95 194
Rumania Rumania 10 188 9.2 223 9.4 203 9.27 206
Rusia Rusia 13 145 12.6 167 12.11 165 11.87 168
Ruanda Ruanda 41 13 42.1 11 35.49 26 34.61 28
bandiera Saint Kits dhe Nevis 12.5 169 13.79 145 13.64 146
bandiera Shën Lucia 13 138 12.8 165 14.19 139 13.94 141
Flamuri Shën Vincenti dhe Grenadinet 17 114 16.8 124 14.12 142 13.85 144
Samoa Samoa 25 63 24.8 77 21.7 77 21.29 78
San Marino San Marino 11 177 10.2 209 8.78 213 8.70 215
Sao Tome dhe Principe Sao Tome dhe Principe 31 44 29.4 53 36.05 22 35.12 24
Flag of Saudi Arabia.svg Arabia Saudite 22 80 22.9 84 19.01 95 18.78 96
Senegali Senegali 37 26 36.7 23 35.64 25 35.09 25
Serbia Serbia 9 196 9 228 9.15 206 9.13 208
Sejshellet Sejshellet 18 101 18.6 116 14.85 135 14.54 136
flamuri Sierra Leone 39 18 38.4 17 37.77 17 37.40 15
Singapori Singapori 9 198 9.5 218 7.91 221 8.10 221
Sllovakia Sllovakia 11 174 11.3 188 10.27 189 10.01 192
Flag of Slovenia.svg Sllovenia 11 178 10.7 202 8.66 215 8.54 217
Ishujt Solomon Ishujt Solomon 32 41 34.3 29 26.9 48 26.33 48
Flag of Somalia.svg Somalia 44 8 42.3 10 41.45 6 40.87 8
flamuri Afrika jugore 21 83 21 99 19.14 94 18.94 93
Sudani i Jugut Sudani i Jugut 36.8 22 38.5 14 37.68 13
Spanja Spanja 11 184 10.2 208 10.14 193 9.88 197
Sri Lanka Sri Lanka 18 105 17.4 121 16.64 120 16.24 122
flamuri Sudani 33 38 32.6 38 30.84 42 30.01 42
bandiera Surinami 18 102 18.7 114 17.1 116 16.73 117
Suazilendi Suazilendi 29 47 31.1 42 25.69 54 25.18 54
Suedia Suedia 12 147 11.8 181 10.33 187 11.92 167
flamuri Zvicra 10 185 10.2 210 10.45 184 10.48 185
Flag of Syria.svg Siria 23 73 27.6 59 23.01 73 22.76 74
Taivani Taivani 8.5 232 8.61 216 8.55 216
Taxhikistani Taxhikistani 28 50 28.7 56 25.49 56 24.99 56
Tanzania Tanzania 41 12 39.8 14 37.25 18 36.82 17
Flag of Thailand.svg Tailanda 12 159 12.4 170 12.66 157 11.26 175
Timori Lindor Timori Lindor 38 19 39.2 16 34.85 28 34.48 30
flamuri Togo 32 40 30.9 45 34.9 27 34.52 29
Tonga Tonga 27 53 26.5 64 24.12 65 23.55 66
Flag of Trinidad and Tobago.svg Trinidadi dhe Tobago 15 130 15.2 137 14.07 144 13.80 145
Tunizia Tunizia 18 110 18.6 115 17.12 115 16.90 112
Turqia Turqia 18 109 16.7 127 17.22 110 16.86 114
Flamuri Turkmenistani 22 81 21.7 93 19.53 91 19.46 89
flamuri Tuvalu 22.9 86 23.56 71 23.74 64
Flag of Uganda.svg Uganda 45 4 44.1 6 44.5 3 44.17 3
Ukraina Ukraina 11 181 11 197 9.52 202 9.41 203
Flag of the United Arab Emirates.svg Emiratet e Bashkuara Arabe 13 136 9.6 216 15.65 129 15.54 129
Britania e Madhe Britania e Madhe 13 137 12.9 163 12.26 161 12.22 160
Flag of the United States.svg SHBA 14 134 12.7 166 13.66 147 13.42 150
Flag of Uruguay.svg Uruguai 14 131 14.1 150 13.28 151 13.18 152
Uzbekistani Uzbekistani 23 70 21.5 95 17.2 111 17.02 109
Vanuatu Vanuatu 30 46 31.1 41 26.35 50 25.69 50
Flag of Venezuela.svg Venezuela 21 86 20.2 103 19.66 89 19.42 90
Vietnami Vietnami 17 117 16.6 128 16.56 122 16.26 121
flamuri Saharaja Perëndimore (Sahrawi) 21.9 91 31.18 41 30.71 40
Flamuri Jemeni 38 21 35.9 26 31.63 39 31.02 39
Flag of Zambia.svg Zambia 46 3 43.6 7 42.79 5 42.46 4
Flag of Zimbabwe.svg Zimbabveja 29 48 29.2 54 32.41 35 32.47 34
Anguilla Anguilla (MB) 11.1 194 12.82 155 12.68 157
flamuri Aruba (Holanda) 11 169 10.6 205 12.72 156 12.65 158
Bermuda Bermuda (MB) 12 161 11.9 177 11.39 170 11.35 173
 Ishujt Cayman (MB) 15 128 14.5 145 12.17 164 12.13 164
flamuri Guernsey (Channel Islands, UK) 10.1 214 9.95 196 9.89 196
flamuri Ishulli Xhersi (Channel Islands, UK) 11.3 190 11.39 171 11.65 170
flamuri Ishulli Kuk (Zelandë e Re) 16.8 125 14.93 134 14.70 135
bandiera Kuraçao (Holanda) 13.6 153
flamuri Ishujt Falkland/Malvinas 9 229
flamuri Ishujt Faroe (Danimarkë) 11.9 178 13.36 150 13.57 147
flamuri Gjibraltari (MB) 14.9 140 14.19 140 14.15 139
flamuri Groenlanda (Danimarkë) 15 126 14.5 146 14.57 137 14.53 137
flamuri Guadalupa (Francë) 13.6 154
flamuri Guam (SHBA) 18 108 20.6 102 17.23 109 17.01 110
flamuri Guajana Franceze 26.1 66
Hong Kongu Hong Kongu 13 144 13.5 156 7.58 223 9.38 204
Flamuri i Ishullit të jeriut Ishulli i Njeriut (MB) 12.3 171 10.27 174 11.17 176
Kosova Kosova 19.1 110
flamuri Makao 10 192 10.6 203 9.03 208 8.98 209
Flamuri Martinika (Francë) 13 160
flamuri Mayotte (Francë) 23.2 82
flamuri Montserrati (MB) 9.3 221 11.37 172 11.31 174
flamuri Kaledonia e Re (Francë) 16 119 16.7 126 15.81 127 15.57 128
Niue Niue (Zelandë e Re) 14.8 141
Ishujt e Marianës Veriore Ishujt e Marianës Veriore (SHBA) 20.7 101 19.6 90 18.94 94
flamuri Ishujt Pitcairn (MB) 12.3 172
flamuri Polinezia franceze 17 115 17 123 15.7 128 15.47 131
Portoriko Portoriko (SHBA) 13 135 11.4 186 11.28 173 10.90 178
 Réunion (Francë) 17 122
flamuri Shën Barthélemy (Francë) 10.2 212
Ishulli Shën Elena Ishulli Shën Elena & dependencies (MB) 8.5 231 10.19 192 10.03 191
flamuri Saint Martin (Francë) 16.6 129
 Shën Pierre dhe Miquelon (Francë) 8.3 234 7.79 222 7.70 223
flamuri Samoa Amerikane 23.5 81 22.84 74 22.87 72
flamuri Sint Maarten (Holanda) 13 161 13 153 13.00 154
flamuri Tokelau (Zelandë e Re) 22.1 90
Ishujt e Turks dhe Caicos Ishujt e Turks dhe Caicos (MB) 14.8 142 17.05 117 16.61 119
 Ishujt e Virgjër Britanikë 10.1 215 10.78 179 10.83 181
Ishujt e Virgjër të Shteteve të Bashkuara Ishujt e Virgjër të Shteteve të Bashkuara 12 162 11.1 195 10.69 182 10.49 184
 Wallis dhe Futuna (Francë) 13.4 157 13.74 146 13.56 148
Flag of Palestine.svg Palestina/Gaza Strip 33.27 33 23.41 67

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]