Lista e tempujve të Shivës në Tamil Nadu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shiva ka tempuj të panumërt të kushtuar përgjatë gjithë Indisë. Shumica e tempujve me gjasa ndodhen në shtetin Jugor të Indisë Tamil Nadu, ku ndodhen 2,500 tempuj të rëndësishëm kushtuar Shivës. Tempujt që ndodhen në Tamil Nadu ndahen në mjaft lloje Tempujsh hindu. Më poshtë po japim listat e këtyre llojve të tempujve kushtuar Shivës.

Pancha Bootha Sthalangalë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tempujt Pancha Booth Sthalangal[1][2] janë tempuj që përfaqësojnë manifestimet e pesë elementeve natyrore: tokës, ujit, ajrit, qiellit dhe zjarrit.

Pancha Bootha Sthalangal
SI.nr Imazhi Tempulli Elementi Vendi
1 Tempulli Ekambareswarar Toka Kanchipuram
2 Tempulli Annamalaiyar Zjarri Tiruvannaamalai
3 Tempulli Jambukeswarar Uji Trichy
4 Tempulli Thillai Nataraja Qielli Chidambaram
5 Tempulli Srikalahasti Ajri Kalahasthi

Pancha Sabhai Sthalangalë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tempujt Panch Sabhai Sthalangal[3] janë tempuj ku besohet se Shiva ka kryer Kërcimin Kozmik.

Pancha Sabhai Sthalangal
SI.nr Imazhi Tempulli Sabhai Vendi
1 Tempulli Sri Vadaranyeswarar Rathinachabai Thiruvalangadu
2 Tempulli Thillai Nataraja në Chidambaram Porchabai Chidambaram
3 Tempulli Meenakshi Amman Vellichabai Madurai
4 Tempulli Nellaiappar Thamirachabai Tirunelveli
5 Tempulli Kutralanathar Chithirachabai Kutralam

Paadal Petra Sthalangalë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tempujt Paadal Petra Sthalangal janë tempujt e Shivës që janë hymnizuar në Teravamet tamilase dhe kanë ekzistuar për më shumë se 1,000 vjet. Referimet ndaj këtyre tempujve janë gjetur në himnet Tevaramë, të shkruara nga 3 Nayanamarë –Thirunavukarasari, Sambandari dhe Sundarari që jetuan midis shekujve të VII dhe të IX. Ka afërsisht 275 tempuj të këtij lloji. Më poshtë jepet lista e tyre sipas vendeve:

Paadal Petra Sthalangalë në Chennai ===
SI.nr Imazhi Tempulli Vendndodhja Zona
1 Tempulli Thiyagaraja Swamy Thiruvotriyur Chennai Verior
2 Tempulli Kapaleeswarar Thirumylapore Chennai
3 Tempulli Marundeeswarar Thiruvanmiyur Chennai
4 Tempulli Tiruvaleeswarar Thiruvalithaayam Chennai
5 Tempulli Masilamaniswarar Thirumullaivayil Rruga Chennai-Avadi
7 Tempulli Vedapureeswarar Thiruverkadu Rruga Chennai-Poonamallee, 2 km në perëndim të Tempullit Thiruverkadu Karumari Amman
8 Tempulli Vaacheeswarar Thirupasoor 5 km në perëndim të Tiruvallur
9 Tempulli Idaisuranathar Thiruidaichuram 7 km nga rruga Chengalpet –Tiruporur
10 Tempulli Marundeeshwarar Thirukachoor 2 km në veri-perëndim të Singaperumalkoilit (rruga Tambaram - Chengalpet)
11 Tempulli Vataaranyaeswarar Thiruvaalangadu 16 km nga Tiruvalluri (rruga Chennai - Tiruvallur - Arakkonam)
12 Tempulli Kalahasteesëarar Kalahasthi 110 km nga Chennai në (rruga Chennai-Tada-Kalahasthi)
13 Tempulli Undreeshwarar Thiruvenbakkam Poondi, 12 km në veri-perëndim të Tiruvallurit
14 Tempulli Arambeswarar Ilambayam Kottur 25 km në perëndim të Sriperumbudurit (Koovam)
15 Tempulli Tripuranthakar Thiruvirkolam Koovam (16 km në jug-perëndim të Tiruvallurit), 3 km nga Ilambayam Kotturi
16 Tempulli Vedagiriswarar Thirukazhukundram Rruga Chennai – Mahabalipuram - Chengalpattu
17 Tempulli Aaksheeswarar Achirupaakkam 16 km në jug të Madurantakamit (rruga Chengalpattu - Tindivanam)
18 Tempulli Thirukalleeswarar Tirukandalam (Thirukkallil) 36 km në veri të Chennait, në rrugën Periyapalayam
Paadal Petra Sthalangalë në Kanchipuram
SI.nr Imazhi Tempulli Vendndodhja Largësia / Rruga
1 Tempulli Ekambareswarar Kanchipuram Kull e tempullit është më e larta dhe e dukshme para se të arrish në Kanchipuram
2 Tempulli Maakaraleeswarar Thirumaagaral 16 km në jug të Kancheepuramit – rruga Uthiramerur
3 Tempulli Valeeswarar Kuranganilmuttam 7 km në rrugën Kancheepuram - Cheyyar.
Arrin në Thoosi dhe ecën 2 km në lindje për të arritur te ky tempull.
4 Tempulli Thalapurishwarar / Tempulli Kirubanathiswarar Thiruppanangadu 10 km nga Kanchipurami në bregun jugor të Palarit.
5 Tempulli Vedapureeswarar Thiruvothur 30 km në jug-perëndim të Kanchipuramit. Në brigjet e lumit Cheyyar
6 Tempulli Manikandeswarar Thirumarperu 12 km në veri-perëndim të Kanchipuramit
(rruga Kancheepuram - Arakkonam, 5 km nga stacioni hekurudhor Thirumarperu)
7 Tempulli Thiruveeral Thiruveeral Kilometri i 17 në rrugën Kancheepuram –Arakkonam
8 Tempulli Vilwanatheswarar Tiruvallam 12 km në lindje të Katpadit, 50 km nga Kancheepurami
Panrutti
SI. nr Imazhi Tempulli Vendndodhja Largësia / Rruga
1 Tempulli Veerattaaneswarar Thiruvadigai 2 km nga Panruti në rrugën Panruti - Cuddalore
2 Tempulli Shishta Gurunathar Thiruthuraiyur 10 km në veri-perëndim të Panrutit
Tindivanam
SI. nr Imazhi Tempulli Vendndodhja Largësia / Rruga
1 Tempulli Chandrasekharar Thiruvakkarai Rruga Tindivanam –Mailam – Vaanur –Pondicherry. 7 km në rrugën degëzuese
2 Tempulli Arasileeswarar Ozhindhiapattu (Thiru Arasili) Rruga Tindivanam - Kiliyanur - Pondicherry.
2 km në rrugën degëzuese nga Thailapurami
3 Tempulli Magakaleswarar Irumbai (Irumbaimagaalam) 30 km në jug-lindje të Tindivanamit (2 km nga Ozhindhiapattu)
4 Tempulli Nandieswarar Thiruvaamathur Rruga Gingee në rrugën Tindivanam – Villupuram.
Kthehesh majtas pak më tej dhe ecën 5 km për të arritur në këtë tempull
5 Tempulli Puravaar Panangattoor Panangattoor (Panayapuram) Rruga Tindivanam-Vikravandi-Panruti.
2 km nga Vikravandi
6 Tempulli Srinidheeswarar Annamputhur Rruga Tindivanam - Thenpasiyar - Villupuram.
Kthehesh majtas nga Thenpasiyari dhe vazhdon 6 km për të arritur në këtë tempull
Thirukkoviloor
SI. nr Imazhi Tempulli Vendndodhja Largësia / Rruga
1 Tempulli Veerateswarar Thirukovilur Qyteti i Thirukovilurit
2 Tempulli Athulya Nadheswara Arakandanallur (Araiyani Nalloor) Pak jashtë Thirukovilurit në brigjet e lumit Pennai në një kodrinë të vogël.
3 Tempulli Marudheeswarar Idaiyaru 16 km në jug-lindje të Thirukovilurit
4 Tempulli Sri Krupapureeswarar Thiruvennainallur 20 km në jug-lindje të Thirukovilurit
Ulundurpettai
SI. nr Imazhi Tempulli Vendndodhja Largësia / Rruga
1 Tempulli Sri Bhakthajaneswarar Thirunavalur 15 km në veri-lindje të Ulundurpetit
2 Tempulli Sornakatesvarar Thiruvennainallur 15 km në veri-perëndim të Ulundurpetit
3 Tempulli Sivaloganathar Thirumundeecharam 24 km në veri-lindje të Ulundurpetit
Viruthachalam
SI. nr Imazhi Tempulli Vendndodhja Largësia / Rruga
1 Tempulli Virudhagiriswarar Virudhachalam Qendra e qytezës së Virudhachalamit
2   Tempulli Swedarkkavaneshwarar Erukkathampuliyur 12 km në jug të Virudhachalamit (në bregun jugor të lumit Vellar)
3   Tempulli Pralayakaleswarar Pennadam Kilometri i 17 në rrugën Virudhachalam - Thittakkudi
4   Thirunelvayil Arathurai Thiruvarathurai 10 km në lindje të Thittakkudit
Cuddalore
SI. nr Imazhi Tempulli Vendndodhja Largësia / Rruga
1 Tempulli Pataleeswarar Thirupathiripuliyur Cuddalore
2 Tempulli Vamanapureeswarar Thirumanikuzhi 10 km në perëndim të Cuddalores
3 Thiruthinainagar Thiruthinainagar 18 km në veri-perëndim të Cuddalores në bregun verior të lumit Ponnaiyar.
4 Tempulli Chopuranathar Thiyagavalli 20 km në jug të Cuddalores në bregun e detit.
5 Tempulli Panchanadisvara Thiruvandarkoil Rruga Villupuram –Pondicherry
6 Swarnapureeswarar Koil Nallathur 16 km në jug-perëndim të Pondicherrit
Chidambaram
Imazhi Tempulli Vendndodhja
Nataraja Qendra e qytetit të Chidambaramit
  Thiruvetkalam 3 km në lindje të Chidambaramit, brenda kampusit të Univesitetit Annamalai
  Thirunelvayal (Sivapuri) 3 km në jug-lindje të Chidambaramit, pranë Tempullit Thiruvetkalam
  Thirukkazhippalai 5 km në jug-lindje të Chidambaramit
Kattumannarkoil
Imazhi Tempulli Vendndodhja
  Koodalaiyatroor 28 km në veri të Kattumannarkoilit. Pasi arrin në Sree Mushnam në bregun jugor të lumit Vellar vazhdon në lindje 8 km.
  Omampuliyur 6 km në jug të Kattumannarkoilit në bregun verior të lumit Kollidam.
  Kaanattumullur 5 km në jug të Kattumannarkoilit në brigjet e lumit Kollidam.
  Thirunaaraiyur 6 km në veri-lindje të Kattumannarkoilit në bregun verior të lumit Kollidam.
  Thirukkadamboor 5 km në jug-perëndim të Kattumannarkoilit
Sirkazhi
Imazhi Tempulli Vendndodhja
Sirkazhi, Tempulli Sattainadhar Qendra e qytetit të Sirkazhit
  Thirukolakka 2 km në perëndim të Sirkazhit
  Then Thirumullaivayil 12 km në lindje të Sirkazhit
  Magendrapalli 19 km në veri-lindje të Sirkazhit në bregun jugor të lumit Kollidam. 2 km më tej është Gjiri i Bengalit.
  Thirunalloor Perumaanam (Achaalpuram) 15 km në veri të Sirkazhit, në bregun jugor të lumit Kollidam.
  Thirukarugaavoor (Thirukadaavoor) 6 km në lindje të Sirkazhit
  Kalikaamoor (Annappanpettai) 3 km në jug të Tempullit Then thirumullaivayil (që është 12 km në lindje të Sirkazhit)
Thiruppunkoor 3 km në perëndim të Vaitheeswaran Koil në bregun jugor të lumit Kollidam
  Thiruvenkadu 10 km në jug-lindje të Sirkazhit
  Thirukattupalli 0.5 km nga Thiruvenkadu
  Thiruchaaikkaadu 3 km në jug të Thiruvenkaadut në rrugën nga Sirkazhi në Poompuhar
  Pallavaneecharam 4 km në jug të Thiruvenkadus
  Tempulli Vaidyanatha Swamy ose Vaitheeswaran Koil 7 km në jug të Sirkhazhit
Mayiladuthurai
Imazhi Tempulli Vendndodhja
  Mayiladuthurai, Mayooranadhar Në brendësi të qytezës
  Pazhamannipadikkarai (Iluppaipattu, Madhoogam) Në rrugën Madhoogam – Vaitheesëaran Koil – Thirupananthal, i vendosur afër një fshati të quajtur Manalmedu
  Thiruvazhkoliputhur 10 km në veri të Mayiladuthurait, afër Tempullit Pazhamannipadikkarai
  Thirupariyaloor (Parasaloor) 2 km në jug-perëndim të Tempullit Semponar
  Thiruchemponpalli 10 km në lindje të Mayiladuthurait, i vendosur në bregun jugor të Cauvery-t
  Thiru Aakkoor (Akkur) 15 km në lindje të Mayiladuthurait
Tempulli Ponsei Natrunaiyappar (Punjai) 6 km në veri-lindje të Tempullit Semponar
  Thirukkurukkai 12 km në veri-perëndim të Mayiladuthurait, në bregun verior të Cauvery-t
  Thirunindriyur 8 km në veri-lindje të Mayiladuthurait
  Thirukkannar Koil(Kurumanakkudi) Në rrugën Vaitheeswaran Koil – Mayiladuthirai, 3 km në të majtë të një vendi të quajtur Bagasalai
  Thirukkadaimudi (Keezhaiyoor) 2 km në veri-lindje të Tempullit Semponar
  Thirukarupariyalur (thalaignairu) 14 km në veri të Mayiladuthurait, në bregun verior të Cauvery-t
  Thirukkurakka Afër Tempullit Thirukarapariyalur, në bregun verior të Pazha Aarus
  Thiruvalampuram 8 km në veri-lindje të Tempullit Semponar
  Thiruthalaichangadu 4 km në veri të Aakkoorit, në bregun jugor të Cauvery-t
  Thiruneedoor 5 km në veri të Mayiladuthurait
  Thiru Ethirkolpadi 6 km në veri të Kuttalamit në bregun verior të Cauvery-t
  Thiruthuruthi (Kuttalam) Kuttalam, 10 km në jug-perëndim të Mayiladuthurait, në bregun jugor të Cauvery-t.
  Thirumanancheri 7 km nga Kuttalami, në bregun verior të Cauvery-t[4]
  Thiruvelvikkudi 5 km në veri-lindje të Kuttalamit
  Thenkurangaduthurai 3 km në lindje të Thiruvidaimarudhurit në rrugën Mayiladuthurai-Kumbakonam
  Thirukodikaa 12 km në veri-lindje të Thiruvidaimarudhurit në rrugën Mayiladuthurai – Kadhiramangalam (bregu verior i Cauvery-t)
  Thirumangalakudi 2 km në veri të Aaduthurait, në bregun verior të Cauvery-t
  Thirupananthal 10 km në veri të Aaduthurait, bregu verior i Cauvery-t
  Pandhanai Nalloor 10 km në veri-lindje të Thiruppananthalit, në bregun jugor të lumit Kollidam
  Thiruvaavaduthurai 16 km në jug-perëndim të Mayiladuthurait në bregun jugor të Cauvery-t
  Thirukkozhambam 3 km në jug të Thiruvaavaduthurait, në bregun jugor të Cauvery-t
  Thirunallam (Koneri Rajapuram) 6 km në jug të Thiruvaavaduthurait, në bregun jugor të Cauvery-t
  Vaikal Maadakkoil 4 km në veri-perëndim të Koneri Rajapuramit, në bregun jugor të Cauvery-t
  Thiruneelakkudi 3 km në jug të Aaduthurait, në bregun jugor të Cauvery-t
  Thiruvalanagar 7 km në lindje të Mayiladuthurait
  Thiruvazhundhoor (Therazhundoor) 4 km në jug të Kuttalamit, afër Tempullit Moovalur
  Kanjanur 4 km në veri-lindje të Aaduthurait
  Thiruvidaimarudhur në rrugën Mayiladuthurai-Kumbakonam
  Thiru Anniyoor (Ponnoor) 7 km në veri-perëndim të Mayiladuthurait
  Thirundhu Thevankudi (Nandaankoil) 2 km në veri të Thirubuvanamit
  Thiruvisaloor 4 km në veri-perëndim të Thirupananthalit
  Thiru Appaadi 2 km në jug-perëndim të Thirupananthalit
  Thirucheignchaloor 3 km në jug-perëndim të Thirupananthalit
  Thirukkadavoor Veerattam (Thirukkadaiyoor) 22 km në lindje të Mayiladuthurait
  Thirukkadaiyoor Mayaanam 1 km në lindje të Tempullit Thirukkadaiyoor
Kumbakonam
Imazhi Tempulli Vendndodhja
  Tempulli Adi Kumbeswarar Qyteza e Kumbakonamit
  Kudanthai Keezhakkottam në lindje të stacionit të autobusit në Kumbakonam
  Kudanthai Kaaronam afër Porthamarai Kulamit në Kumbakonam
  Thirunageswarami 5 km në lindje të Kumbakonamit
  Thirukkalayanalloor, (Sakkottai) 5 km në jug-lindje të Kumbakonamit
  Thiru Sivapuram 2 km në veri-perëndim të Sakkottait, bregu jugor i Arasalaarit
  Thirunaraiyoor 10 km në jug-lindje të Kumbakonamit, pranë Nachiyar Koilit
Thirukarukkudi (Marudhanthanalloor) 8 km jug-lindje të Kumbakonamit
  Thiruppenu Perundhurai (Thiruppanthurai) 3 km në jug-lindje të Nachiyarkoilit / Thirunaraiyoorit
  Arisikkarai Puthur (Azhagaputhur) 3 km në veri-perëndim të Nachiyarkoilit / Thirunaraiyurit
  Thirucherai 5 km në jug të Nachiyar Koilit, 15 km në jug-lindje të Kumbakonamit
  Kudavayil, Kudavasal 15 km nga Kumbakonami
  Kollampudhur (Thirukkalamboor) 6 km në jug-perëndim të Kudavasalit
  Thirukkottaiyur 2 km në veri-perëndim të Kumbakonamit
  Thiru Innambar 6 km në veri-lindje të Kumbakonamit
  Thirupurambayam 9 km në veri-perëndim të Kumbakonamit, 3 km afër Innambarit
  Thiruvalanchuzhi 4 km në perëndim të Kumbakonamit
  Pateeswaram 6 km në jug-perëndim të Kumbakonamit
  Thirusathimutram Pranë Pateeswaramit
  Pazhayarai Vadathali 2 km në Patteeswarami
Papanasam
Imazhi Tempulli Vend-ndodhja
  Thiruppalaithurai 1 km në veri-lindje të stacionit hekurudhor të Papanasamit
  Thiruvaikavoor 12 km në veri të Papanasamit, bregu jugor i lumit Kollidam
  Thiruvisaiyamangai 1 km në lindje të Thiruvaikavoorit
  Vadakurangaduthurai (Aaduthurai Perumal Koil) 4 km në veri të Papanasamit. Të mos ngatërrohet me Then Kurangaduthurain / Aaduthurain
  Thirukkarugavoor 6 km në jug të Papanasanit
  Thirunalloor 5 km në lindje të Papanasamit
  Avoor Pasupatheeswaram 12 km në jug-lindje të Papanasamit
  Chakkarapalli (Thirupuvanam) 10 km në perëndim të Papanasamit
  Thiruppullamangai (Pasupathikoil) 3 km nga stacioni hekurudhor i Pasupathikoilit (linja Lumbakonam-Thanjavur)
  Kaduvaaikkarai Puthur (Aandar Koil) 18 km në jug-lindje të Papanasamit, rruga e autobusit Kudavasal-Valangaimaan
  Thiru Irumboolai, Aalangudi 6 km në jug të Valangaimaanit
Kaaraikkal
Imazhi Tempulli Vendndodhja
  Thirunallar 5 km në perëndim të Karaikkalit në rrugën e Kumbakonamit
  Dharumapuram Vazhdon 2 km në rrugën Thirunallaru – Karaikal dhe kthehesh djathtas për të arritur tempullin
  Vettakkudi Afër Karaikkalit
  Thiruthelicheri, Kovilpathu Në brendësi të qytezës së Karaikkalit, Paarvateeswarar Devasthanam, Paadal Petra Sthalam
Nannilam
Imazhi Tempulli Vendndodhja
  Nannilathu Perunkoil Qyteza Nannilam
  Thiruveezhimizhalai 10 km në veri-perëndim të Nannilamit në bregun verior të lumit Arisilaaru
  Karuveeli Kottittai, Karuveli 6 km në perëndim të Thiruveezhimizhilait
  Thiruvaanjiyam 8 km në jug-perëndim të Nannilamit
  Thiruvanniyur, Anniyur Pas Thiruveezhimizhilait, 4 km në veri të bregut të lumit Arisilaar
  Thirukondeecharam 3 km në lindje të Nannilamit
  Thiruppanaiyur 6 km në jug-lindje të Nannilamit
  Thiruvirkudi 10 km në jug-lindje të Nannilamit
  Thiruppayatrur, Thirupayathangudi 4 km në lindje të Tempullit Thiruvurkudi në veri të lumit Vettaar
  Thiruppugalur 8 km në lindje të Nannilamit
  Ramanatheecharam, Thirukannapuram 11 km në lindje të Nannilamit (3 km në veri-perëndim të Thiruchengattankudit)
  Thiruchengattankudi shiko Ramanatheecharamin
  Thirumarugal Afër dhe në lindje të Tempullit Thiruchengattankudi
  Thiruchaathamangai në lindje të Thirumarugalit
  Thiruppalliyin Mukkoodal 11 km në jug-lindje të Nannilamit (pranë me Tiruvaarurin)
  Karaveeram Në jug të Nannilamit, pranë Vadagandamit në rrugën Tiruvaarur-Kumbakonam
  Thiruperuveloor, Manakkal Ayyanpettai 10 km në jug-perëndim të Nannilamit
  Thalaiyaalangadu Në jug-perëndim të Nannilamit në rrugën Tiruvaarur-Kumbakonam. 4 km në veri të Enn Kannilit
  Kottaaru, Kottaram 10 km në veri-lindje të Peralamit
  Ambar Perunthirukkoil, Ambal 6 km në jug-lindje të Peralamit
  Ambar Maagalam 4 km në jug të Peralamit në bregun verior të lumit Arisilaar
  Meeyachur 2 km në perëndim të Peralamit
  Thiladhaipathi 5 km në jug-perëndim të Peralamit në bregun jugor të lumit Arisilaar, ecën rreth 2 km për të arritur te tempulli
  Thiruppaamburam 7 km në perëndim të Peralamit
  Thiruchirukudi 2 km në perëndim të Thiruppaamburamit
Tiruvaarur
Imazhi Tempulli Vendndodhja
  Tempulli Tiruvarur Thiagarajaswamy Qyteza e Tiruvarurit
  Aaroor Araneri Tempull i veçuar brenda prakaramit (rrethim i mbullur i një tempulli) të Tempullit Thrivaarur
  Aroor Paravayun Mandhali, Thoovainadhar Koil Keezhaveedhi, afër karros kryesore të Tempullit të Tiruvaarurit
  Thirukkeezhveloor 12 km në lindje të Tirvarurit në rrugën Nagapattinam
  Thevur 5 km në jug të Thirukkeezhveloorit në rrugën Thiruthuraipoondi
  Thiruvilamar, Vilamal 3 km në jug-perëndim të Tiruvarurit
Thirukkaraayil, Thirukkaaraivasal 14 km në jug të Tiruvarurit
  Thirukkandrapur, Kannappur 13 km në jug-lindje të Tiruvarurit
  Tiruvalivalam 16 km në jug-lindje të Tiruvarurit, 3 km në lindje të Kannappurit
Mannargudi
Imazhi Tempulli Vendndodhja Padal Petra Stalam
Tempulli Vennikarumbeeswarar, Thiruvenniyur, Kovilvenni 8 km në veri-perëndim të Needamangalamit në rrugën Tanjore-Tiruvarur PO
50x Tempulli Parijatha Vaneswarar, Thirukalar 23 km në jug-lindje të Manargudit në rrugën e Thiruthuraipoondit,
në bregun e lumit Ponnukku Undaan
PO
  Tempulli Chathuranga Vallapanathar, Thirupoovanur 8 km në veri të Mannargudiit (në rrugën e Needamangalamit) PO
  Tempulli Kozhuntheesar, Kottur 15 km në jug-lindje të Mannargudiit PO
Thiruppaereyil, Ogaiperaiyur 16 km në veri-lindje të Mannargudit
Nellivana Nathar, Thirunellikaval 23 km në lindje të Mannargudit PO
Tempulli Manikkavannar, Thirunaattiyathankudi 10 km në veri-lindje të Mannargudit është Koothanalluri, tempulli është 12 km në jug-lindje të kësaj qyteze
Tempulli Agneeswarar, Thirukollikadu 19 km nga Mannargudi PO
Tempulli Sri Ramanatha Swamy, Thirurameshwaram 11 km nga Mannargudi (përgjatë rrugës së Thiruthuraipoondit) JO
  Tempulli Vendurainathar, Thiruvanduthurai 10 km në lindje të Mannargudit PO
Tempulli Thiruneelakanteswarar, Mannargudi 1 km në lindje të Tempullit Rajagopalaswamy, Mannargudi JO
Tempulli Annamalai Nathar, Mannargudi 2 km në perëndim të Tempullit Rajagopalaswamy, Mannargudi JO
Tempulli Kailasa Nathar, Mannargudi 1.5 km në lindje të Tempullit Rajagopalaswamy, Mannargudi JO
Tempulli Meenakshi Sokkanathar, Mannargudi 4 km në jug-lindje të Tempullit Rajagopalaswamy, Mannargudi JO
  Tempulli Jayamkonda Nathar, Mannargudi 2 km në veri-lindje të Tempullit Rajagopalaswamy, Mannargudi JO
Tempulli Kasivishwa Nathar, Mannargudi

Bregu lindor i Haridra Nadhit

2 km në veri-lindje të Tempullit Rajagopalaswamy, Mannargudi JO
Tempulli Kamakshi Samedha Ekambareswarar, Mannargudi 1 km në lindje të Tempullit Rajagopalaswamy, Mannargudi JO
Tempulli Naganatha Swami, Paadaaleeswaram, Pamini, Mannargudi

(Rahu Kethu Parihara Sthalam)

2 km në veri të Mannargudit, bregu verior i lumit Pamaniyar PO
Thiruthuraipoondi
Imazhi Tempulli Vendndodhja
Thandalai Neelneri 3 km në veri të Thiruthuraipoondit në rrugën e Tiruvarurit
  Kaichinnam 11 km në veri të Thiruthuraipoondit
  Thiruthengoor 16 km në veri të Thiruthuraipoondit, 2 km nga Thirunellikkaa
  Thirukkollikkadu 15 km në veri të Thiruthuraipoondit
Thiruchitremam 14 km në veri-lindje të Thiruthuraipoondit. Në rrugën për në Tiruvarur kthehesh djathtas në Aalathampadi dhe vazhdon më tej duke kaluar 2 ura përgjatë kanalit vaditës dhe kalon urën e tretë për të arritur në këtë tempull.
  Idumbaavanam 12 km në jug të Thiruthuraipoondit. 2 km në perëndim të Karpaganadharkulamit.
Thirukkadikulam, Karpaganadharkulam, Karpaganarkoil 2 km në lindje të Tempullit Idumbavanam
  Thiruvuchaathanam, Koviloor 2 km në veri të Muthupettait, që është në jug-perëndim të Thiruthuraipoondit.
Nagapattinam
Imazhi Tempulli Vendndodhja
  Thirunaagaikaaronam, Nagapatnam Qyteza e Nagapatnamit
  Sikkal 5 km në perëndim të Nagapatnamit
  Thirukkolili, Thirukuvalai 25 km në jug-perëndim të Nagapatnamit, 19 km nga Tiruvaruri
  Tiruvaimoor 3 km në jug të Thirukuvalait
  Thirumaraikkadu, Vedaranyam Në jug të Nagapatnamit
  Agathiyanpalli 2 km në jug të Vedaranyamit në rrugën e Kodikkarait.
  Thirukkodi, Kodikkarai, Point Calimere 9 km në jug të Thirumaraikkadut
Thiruvaiyaru
Imazhi Tempulli Vendndodhja
  Thiruvaiyaru Thiruvaiyaru (një nga Aezhoor Sthalangalët me Thiruvaiyarun si qendër)
  Thiruchotruthirai 4 km në lindje të Thirukkandiyurit, bregu jugor i Kudamuruttiyarut.
(një nga Aezhoor Sthalangalët me Thiruvaiyarun si qendër)
  Thirupazhanam 4 km në lindje të Thiruvaiyarut
  Thiruneithaanam Thillaisthanam 2 km në perëndim të Thiruvaiyarut.
(një nga Aezhoor Sthalangalët me Thiruvaiyarun si qendër)
  Perumpuliyur 4 km nga Thiruneithaanami, 2 km në perëndim të Thiruvaiyarut
  Melai Thirukkattupalli 15 km në perëndim të Thiruvaiyarut, bregu jugor i Kudamuruttiyarut
  Thiru Aalampozhil 5 km në jug-perëndim të Thiruvaiyarut
  Thiruppoondhuruthi 3 km në perëndim të Thirukkandiyurit, bregu jugor i Kudamuruttiyarut.
(një nga Aezhoor Sthalangalët me Thiruvaiyarun si qendër)
  Thirukkandiyur 3 km në jug të Thiruvaiyarut,
(një nga Aezhoor Sthalangalët me Thiruvaiyarun si qendër)
  Thirukkanoor 12 km në jug-perëndim të Thanjavurit, pranë Thirukkattupallit
Thanjavur
Imazhi Tempulli Vendndodhja
Thiruvedikkudi 7 km në veri të Thanjavurit, 1 km nga Thirukkandiyuri
  Thenkudithittai 10 km në veri të Thanjavurit
  Parithiniyamam 18 km në jug-lindje të Thanjavurit, 4 km në veri të Orathanadit
Aradhaiperumpaazhi, Arithuvaramangalam I lidhur me linjën e autobusave të Thanjavurit
  Avalivalnallur 3 km në perëndim të Aradhaiperumpaazhit
Akshayabureeshwarar, Vilankulam 18 km nga Peravurani
Tiruchirapalli
Imazhi Tempulli Vendndodhja
Tiruchiramalai, Tiruchirapalli Në rrugicën që ngjitet në tempullin kodrinor – fortesa shkëmbore, qendra e qytetit
Mukkeecharam, Urayur Qendra e qytetit të Tiruchirapallit – Panchavarneswarar Koil, më mirë i njohur si vendqëndrimi i autobusit në Nachiyar Koil dhe pak km nga roja e portës
  Thirukkarkudi, Uyyakondan Tirumalai 3 km në perëndim të Tiruchirapallit
  Thiruparaithurai 15 km në veri-perëndim të Tiruchirapallit
  Pettavaithalai 24 km në veri-perëndim të Tiruchirapallit
Thiruvanaikka, Tiruvanaikkaval 3 km në veri të Tiruchirapallit, në rrugën Srirangam – Samayapuram - Ariyalur - Lalgudi
  Tirupatrurai, Tiruppalthurai 12 km në veri-lindje të Tiruchirapallit
  Thirunedungulam 21 km në lindje të Tiruchirapallit
Thiru Erumbiyur, Thiruverumbur 11 km në lindje të Tiruchirapallit
  Tirumanthurai 5 km në perëndim të Lalgudit, i quajtur edhe Vadagarai Manthurai
  Thirumazhappadi 28 km në jug të Ariyalurit, bregu verior i lumit Kollidam
  Thirupazhuvur 10 km në jug të Ariyalurit
  Thiruppaingneeli 7 km në perëndim të Mannachanallurit, pranë Tiruchirapallit
  Thiruppasila Chiramam, Thiruvasi Në jug të Tempullit Thiruppaingneeli, 12 km nga Tiruchirapalli
Anbil Alanthurai 8 km në lindje të Lalgudit. 20 km nga Tiruchirapalli
  Thiru Eengoyimalai, Thiruvinganadhamalai 7 km në veri-perëndim të Musirit, në rrugën Tiruchirapalli –Salem
  Kadambanthurai, Kulithalai 33 km në veri të Tiruchirapallit
  Tempulli Sapthareeshwarar, Lalgudi 20 km nga Tiruchirapalli
  Thiruvatpokki, Rathinagiri 10 km në jug të Kulithalait
Madurai
Imazhi Tempulli Vendndodhja
Thiru Alavai, Tempulli Madurai Meenakshi Amman Qendra e qytetit të Madurait, shumë afër me stacionin hekurudhor dhe të autobusit
Thiru Aappanoor, Aappudayar Koil Në brendësi të Madurait, rreth 2 km nga qendra e qytetit bregun verior të lumit Vaigai
  Faltorja Immayilum Nanmai Tharuvar 1/2 km nga Tempulli Immayilum Nanmai Tharuvar, West Masi Street, Madurai
  Tempulli Thirupparamkunram Murugan, faltorja Parangirinathar 9 km në jug-perëndim të Madurait, pjesë e tempullit të famshëm të Muruganit Arupadaiveedu
  Tempulli Edaganathar, Thiruvedagam 17 km në veri-perëndim të Madurait në rrugën Cholavandhaan, bregu verior i lumit Vaigai
  Kodunkundram (Piraanmalai) 24 km në veri-perëndim të Thiruputhurit
  Tempulli Poovananathar, Thirupuvanam 19 km në lindje të Madurait
  Tiruvadanai (Thiru Aadaanai) Autobusët janë të disponueshëm nga Madurai, Karaikkudi dhe Devakottai
  Thiruchuzhial, Thiruchuzhi 48 km në jug të Madurait
  Thirukkanapper, Kalayar Koil 18 km në lindje të Sivagangas
  Tempulli Tiruttalinathar, Thiruputhur 20 km në perëndim të Karaikkudit
  Thiruppunavayil 25 km në jug të Aavudayar Koilit
  Tempulli Shree Kailasha Nathar, Piramanoor 23 km në lindje të Madurait, Piramanoori ështënjë nga fshatrat e Tiruppuvanam Talukut, distrikti Sivaganga.
Tirunelveli

Në brendësi dhe rreth Tirunelvelit ndodhen mjaft tempuj të vjetër të Shivës:

Imazhi Tempulli Vendndodhja Padal Petra Stalam
Nellaiappar Kanthimathi Amman Koil, Venuvanam, Tharugavanam Qyteti i Tirunelvelit PO
Thirukutralam, Kutralam Kutralam PO
Sankaranayinarkoil Sankarankovil Po
Kasi Viswanathar Koil Tenkasi Jo
  Ramalingaswamy Koil, Panagudi 54 km nga Tirunelveli Jo
Papavinaseswarar Koil, Papanasam 49 km nga Tirunelveli Jo
Athrinathr Koil, Sivasailam 60 km nga Tirunelveli (nëpërmjet Poovankurichit nëse kalohet nga Ambasamudrami)
Thoothukudi

Tempujt e vjetër të Shivës brenda dhe rreth Thoothukudit.

Imazhi Tempulli Vendndodhja Padal Petra Stalam
Sri Shenbagavalli Udanurai Poovana Natha Swamy Thirukoil, Kovilpatti 48 km nga Sankarankovili, 60 km nga Tirunelveli Aghasthiyar Dharisanam Seitha Idam
Etteeshwarar Jothir Nayagi Thirukoil, Ettayapuram 18 km nga Kovilpatti, Umaru Pulavar
Tempulli Sri Kaashi Vishvanatha Swamy, Sattankulam 40+ km nga Tirunelveli, 39 + km nga Vallioori
Sankara Rameshwarar Pagampiriyaal Thirukoil, Thoothukudi Thoothukudi
Sri AnandhaValli Samedha Kailashanadhar Thirukoil, Pasuvanthanai 30 km nga Thoothukudi, 25 km nga Kovilpatti Suyampu Lingam
KailashaNadhar Akilandeshwari Thirukoil, Ottapidaram 20 km nga Thoothukudi
Meenakshi Sudareswarar Koil, Vilathikulam 54 km nga Thoothukudi
Tempulli Thirumoolanathar, Vallanadu 15 km nga Tirunelveli, 40 km nga Thoothukudi Muppeeda Stalam, Navalinga Stalam
Kongu Nadu
Imazhi Tempulli Vendndodhja
  Kalyana Pasupatheeswarar (a.k.a) Aanilaiyappar Karuvur, Karur Brenda qytezës së Karurit
  Venjamakoodal 16 km në jug-perëndim të Karurit, në bregun lindor të Kudavanarut
  Pandikodumudi, Kodumudi 39 km në jug të Erodes, 21 km në V.P. të Karurit
  Kodimada Chenkundroor, Tiruchengode 18 km në lindje të Erodes
  Thirunanaa, Bhavani (Tempulli Sangameswarar) – Tiriveni Sangamam 10 km në veri të Erodes
  Tempulli Thirumuruganathaswamy, Thirumuruganpoondi 5 km në jug-lindje të Avinasit dhe 7 km në veri të Tiruppurit
  Tiruppukkoliyoor, Avinasi Qyteza e Avinasit, 43 km në lindje të Coimbatores dhe 12 km në veri të Tiruppurit
Tiruvannamalai
Imazhi Tempulli Vendndodhja
  Tiruvannamalai 64 km në perëndim të Tindivanamit
  Purisai Midis Cheyyarit dhe Vandavasit
  Thandarampattu 16 km në perëndim të Thandarampattus, Tempulli Aathisivan për Thirumoolar Tadal Tettra Kovilin e vjetër.
Rameswaram
Imazhi Tempulli Vendndodhja
Rameswarami Trenat dhe autobusat janë të disponueshëm nga të qytetet dhe qytezat kryesore të Indisë

Në Tamilakamin e mëparshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Malai Nadu (Kerala)
Sl. nr Imazhi Tempulli Vendndodhja
1 Tempulli Thiruvanchikulam 32 km nga Trichuri, Kerala, 8 km nga stacioni hekurudhor i Irinjalakudas
Tuluva Nadu (Karnataka)
Sl. nr Imazhi Tempulli Vendndodhja
1 Tempulli Mahabaleshwar në Gokarna Gokarna, Indi.
Eezha Nadu (Sri Lanka)
Sl. nr Imazhi Tempulli Vendndodhja
1 Koneswaram, Thirukonamalai Thampalakamam
2 Ketheeswaram afër Mannarit, Sri Lanka

Nava Kailasamët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Këta nëntë tempuj të Shivës gjenden në mënyrë unike në shtratet e lumit Thamirabarani afër Tirunelvelit:

 • Papanasam
 • Cheran Mahadevi
 • Kodaganallur
 • Kunnathur
 • Murappanadu
 • Srivaikuntam
 • Thenthiruperai
 • Rajapathy
 • Senthamangalam

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Shaivam.org". Arkivuar nga origjinali më 6 gusht 2016. Marrë më 19 korrik 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Pancha Bhoota stalam Map
 3. ^ Pancha Sabhai Map
 4. ^ http://www.thirumanancheri.info

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • V. T. Ramasubramaniam: Thamizhaga Sivalayangal 308.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]