Lista e tempujve të periudhës Vijayanagara në Karnataka

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Lista e tempujve të periudhës Vijayanagara në Karnataka përfshin tempuj të shquar dhe historikisht të rëndësishëm hindu dhe xhainistë si dhe monolite që ishin ndërtuar ose morën patronazh domethënës nga mbretërit dhe vasalët e perandorisë Vijayanagara gjatë periudhës midis viteve 1336-1646. Kjo periudhë përfshin sundimin e katër dinastive: Sangama, Saluva, Tuluva dhe Aravidu.

Tabela me listën[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hyjnia Foto Vendi Distrikti Viti Shënime
Someshwara[1]
View from the rear of the Someshwara Temple at Kolar.jpg
Kolar Kolar fillimi i shek të XIV Sipas Archaeological Survey of India tempulli është i caktueshëm në periudhën e hershme Vijayanagara
Vidyashankara[2][3][4]
Profile of the Vidyashankara Temple at Shringeri during monsoon.jpg
Sringeri Chikkamagaluru shekulli i XVI Sipas historianit të artit George Michell, pamja e pazakontë në formë ylli e tempullit është për shkak të ndikimit të Arkitekturës Hoysala.
Shiva[5][6]
Shiva temple on Hemakuta hill 1.JPG
Kodra Hemakuta, Hampi Ballari Fillimi i shek të XIV Grupi i tempujve në Hemakuta, pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Shiva[5][6]
Shiva temple on Hemakuta hill 2.JPG
Kodra Hemakuta, Hampi Ballari Shek i XIV Grupi i tempujve në Hemakuta, pjesë e trashëgimisë së UNESCO-s
Shiva[5][6]
Shiva temple on Hemakuta hill 3.JPG
Kodra Hemakuta, Hampi Ballari Shek i XIV Grupi i tempujve në Hemakuta, pjesë e trashëgimisë së UNESCO-s
Shiva[5][6]
Shiva temple on Hemakuta hill 4.JPG
Kodra Hemakuta, Hampi Ballari Shek i XIV Grupi i tempujve në Hemakuta, pjesë e trashëgimisë së UNESCO-s
Shiva[5][6]
Shiva temple on Hemakuta hill 5.JPG
Kodra Hemakuta, Hampi Ballari Shek i XIV Grupi i tempujve në Hemakuta, pjesë e trashëgimisë së UNESCO-s
Ganagitti (xhainist)[7][8]
GANIGITTI TEMPLE-Dr. Murali Mohan Gurram (1).jpg
Hampi Ballari Rreth vitit 1385 Një mbishkrim në sit pohon se tempulli u ndërtua në vitin 1385 nga lruga, në mbretërimin e Hariharas II, pjesë e trashëgimisë së UNESCO-s
Chandranatha (xhainist)[9][10]
1000-Pillar-Temple- Moodbidri-Right-Side-View.JPG
Mudabidri Udupi rr.1429–1430 Njihet lokalisht si Tempulli me 1000 kolona
Narayana [11]
Cheluvanarayana Swamy Temple BNC.jpg
Melukote Mandya rr.1458 Njihet edhe si Tempulli Cheluva Narayana, u ndërtua nga prijësi vendor Vijayanagara
Narasimhaswamy[11]
Melukote BNC.jpg
Melukote Mandya rr.shek të XV Sipas historianit George Michell, portiku masiv mbi majën e kodrës (gopura) është i papërfunduar.
Virupaksha[12][13][14]
View of the Virupaksha temple gopura from Hemakuta hill 3.JPG
Hampi Ballari Shek. e XIV-XVI Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Depozitë tempullore (Pushkarni)[15][16]
Temple stepped tank of the Vijayanagara Empire 10-31-2008 1-29-26 PM.JPG
Hampi Ballari Shek i XVI Ujëmbledhës i shkallëzuar në stilin Hoysala, pjesë e trashëgimisë së UNESCO-s
Hazara Rama[12][13]
Rear view of shrines in Hazara Rama temple in Hampi.JPG
Hampi Ballari rr.1406-1542 Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Chandikeshwara[12][17]
CHANDIKESHWAR TEMPLE-Hampi-Dr. Murali Mohan Gurram (1).jpg
Hampi Ballari rr.1545 Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Uddhana Virabhadra[17][18]
UDDAANA VEERABHADRA TEMPLE-Hampi-Dr. Murali Mohan Gurram.jpg
Hampi Ballari rr.1545 Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Pattabhirama[12][19]
Pattabhirama temple in Hampi 1.JPG
Hampi Ballari rr. 1529-1546 Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Grupi Alvar[20] Hampi Ballari rr.1556 Pesë tempuj u ndërtuan për shenjtët vaishnavitë Tirumangai, Mudal, Nammalvar, Tirumalishai dhe Ramanuja; trashëgimi e UNESCO-s
Kallina Ratha[12][13]
Hampi 1.JPG
Hampi Ballari rr.1529-1546 Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Achyutaraya[12][21]
Achyutaraya Temple.jpg
Hampi Ballari rr.1529-1546 Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Sasivekalu Ganesha[12][22]
Kadalekalu Ganesha Temple SideView.jpg
Hampi Ballari Shek i XV Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Kadalekalu Ganesha[12][13][22]
Sasivekalu Ganesha Temple.JPG
Hampi Ballari Shek i XV Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Prasanna Virupaksha[12][23]
Underground Siva Temple.JPG
Hampi Ballari rr. 1509 Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Monoliti i Nandit[12][24]
Stone Monolithic Nandi Bull Hampi.JPG
Hampi Ballari Shek i XV Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Ugra Narasimha[12][13]
20 feet long single stone carved Statue of Narsimha, Hampi, Karnataka.JPG
Hampi Ballari Shek i XV Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Badavi linga[25]
The Magnificent Siva Lingam, Hampi.jpg
Hampi Ballari Shek i XV Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Mallikarjuna[26]
Mallikarjuna temple (1406-1422 AD) at Hospet.JPG
Hospet Ballari 1406–1422 Gjendet në Mallapanagudi, afër Hospetit
Vishnu[12]
VISHNU TEMPLE-Dr. Murali Mohan Gurram (2).jpg
Hampi Ballari Shek i XVI Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Chandrashekara[12][27]
Chandrashekara temple in Hampi.JPG
Hampi Ballari rr.1406-1446 Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Balakrishna[12][13][28]
Frontal view of the Krishna temple in Hampi.JPG
Hampi Ballari rr.1509-1529 Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Raghunatha[12][29]
Gopura of Raghunatha temple in Hampi.JPG
Hampi Ballari rr.1529-1542 Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Vitthala[12][13]
Profile of main mantapa in the Vitthala temple complex in Hampi.JPG
Hampi Ballari rr.1426-1542 Pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s
Virupaksha[30]
Virupaksha temple at Virupakshi in the Kolar district.JPG
Virupakshi Kolar Shek i XV
Vijayendra Bethamangala Kolar Shek i XV
Chaturmukha (Jain)[31][32]
Chaturmukha Basadi.jpg
Karkala Uttara Kannada rr.1586-1587 Fjalë për fjalë do të thotë tempulli "me katër fytyra".
Monoliti i Bahubalit (xhainist)[31][32]
Gomateshwara Statue, Karkala.jpg
Karkala Uttara Kannada rr. 1431-1432 Monoliti i Bahubalit këtu është dymbëdhjetë metra e gjysëm i lartë.
Basadi Parshwanatha (xhainist)[32] Gerusoppa Uttara Kannada Shek i XV-XVI
Santappanaik Tirumala[33] Bhatkal Uttara Kannada 1565
Virupaksha Narayana[33] Gokarna Uttara Kannada 1565
Bala Kini Raghunath[33] Bhatkal Uttara Kannada 1550
Khetapai Narayan[34] Bhatkal Uttara Kannada 1540 Ndërtuar nga drejtuesi vendor Ketapayya
Monoliti i Bahubalit (xhainist)[35]
Venur - Bahubali.JPG
Venur Uttara Kannada rr. 1606 Monoliti u ndërtua nga drejtuesit vendorë Ajila.
Gangadhareshvara[36][37]
Shivagange natural view.JPG
Shivagange Bangaloreja rurale rr. 1600 Shivagange ishte selia kryesore e sunduesve Gowda, themeluesit e Bangalores. Portretet e Kempe Gowdas I (të datuara rreth vitit 1608) dhe dy vëllezërve të tij janë vendosur në dhomën e skalitur në shkëmb të tempullit.
Gavi Gangadhareshvara[38]
Gavi Gangadhareshwara temple, Bengaluru.jpg
Bangalore Bangalore rr. 1600 Tempulli shpellor u ndërtua nga Kempe Gowda I në shek e XVI.
Kollur Mookambika[39]
Sri Mookambika Temple, Kollur.jpg
Kollur Udupi rr. 1616 Ndërtuar nga Venkatappa Nayaka i Dinastisë Nayaka të Keladit
Chandranatha (xhainist)[32] Bhatkal Uttara Kannada Shek i XVI
Aryadurga[33] Ankola Uttara Kannada 1505
Partakali Jivottam[33] Gokarna Uttara Kannada 1560
Mahalasa Narayan[33] Kumta Uttara Kannada 1560
Rameshwara[40][41]
Rameshwara Temple in Keladi.jpg
Keladi Shimoga Fillimi i shek të XVI Faltorja Rameshvara u ndërtua nga Chudappa Nayaka (rr. 1499–1530), themelusi i dinastisë dhe faltorja e afërt Veerabhadra u ndërtua nga pasuesi i tij Sadashiva Nayaka (mbr. 1530–1566).
Aghoreshwara[42][43]
Profile from the small mantapa in the Aghoreshwara temple at Ikkeri.jpg
Ikkeri Shimoga Fundi i shek të XVI Faltorja Aghoreshwara u ndërtua nga Dodda Sankanna Nayaka (ose Sankanna I, mbr. 1566–1570) i cili e zhvendosi kryeqytetin nga Keladi te Ikkeri.
Mahaganapati Mahamaya[33] Shirali Uttara Kannada 1560
Ishwara[33] Baindur Udupi Shek i XVI
Balarama[33] Malpe Dakshina Kannada Shek i XVI
Indrani[33] Manipal Dakshina Kannada Shek i XVI
Bhoga Nandishwara[1][44]
Kalyani-a Vijayanagara era contribution to the Bhoga Nandeeshwara temple complex.JPG
Nandi Chikkaballapura Shek i XV Një pavjon me kolona elegante midis dy faltoreve madhore, një navaranga-mandapa (pavjon) me kolona Yali dhe një ujëmbledhës i madh i shkallëzuar (kalyani ose pushkarni) u shtuan në këtë periudhë.
Kanakachalapathi[45][46]
View of Kanakachalapathi temple at Kanakagiri in the Koppal district.JPG
Kanakagiri Koppal rr. 1509–1529
Ananthasayana[47]
Ananthasayana temple (1524 AD) at Ananthasayanagudi.JPG
Ananthasayanagudi Ballari rr. 1524
Mahaganapati[48] Kurudumale Kolar Shek i XVI
Teru Malleshwara[49]
Gopura over entrance to the Teru Malleshvara temple at Hiriyur.JPG
Hiriyur Chitradurga rr. 1466
Nandi (demi)[50][51]
Nandi Basavangudi.JPG
Bengaluru Bangalore r. 1509–1529
Someshwara[52][53]
Gopura of Someshwara temple (16th century) in Bengaluru.JPG
Bengaluru Bangalore rr. 1509–1529 Një nga tempujt më të vjetër në Bangalore, shtesa ose modifikime të rëndësishme, të cilit iu bënë gjatë periudhë së vonë Vijayanagara nën sundimin e Hiriya Kempe Gowdas II.
Lakshmikanthaswamy[54] Tumkur Tumkur rr. 1560
Gopala Krishnaswami[55]
A profile of the Gopala Krishnaswamy temple at Timmalapura.JPG
Thimmalapura Ballari rr. 1539
Shiva[55]
View from within the Shiva temple at Timmalapura 2.jpg
Thimmalapura Ballari rr. 1539
Ranganatha[56]
Yali pillars1 at Ranganatha temple in Rangasthala, Chikkaballapur district.jpg
Rangasthala Chikkaballapura rr. 1600
Gaurishvara[57]
Mahadwara (grand entrance) to Gaurishvara temple at Yelandur.JPG
Yelandur Chamarajanagar rr. 1500 Tempulli u ndërtua nga një drejtues vendor, Singedepa Devabhupala i Hadinadusë, një vasal i shek të XVI i perandorisë Vijayanagara
Jambunatheshwara[58]
Jambukeshwara temple near Hospet in the Bellary district.JPG
Hospet Ballari rr. 1500
Vijayanarayana[57][59]
Vijayanarayana temple at Gundlupet.JPG
Gundlupet Chamarajanagar Shek i XV
Ranganatha[60]
Ranganatha Swamy Temple at Magadi, Karnataka.JPG
Magadi Ramanagara rr. 1524 Gopura (kulla) u ndërtua nga perandori Krishnadevaraya në shek e XVI dhe më vonë u rinovua nga mbreti Jayachamaraja Wodeyar i mbretërisë së Mysores.
Someshwara[61][62]
Someshwara temple at Magadi.jpg
Magadi Ramanagara rr. 1569 Ndërtuar nga Kempe Gowda I, themeluesi i Bangalores
Gunja Narasimhaswamy[63]
View from the rear in the Gunjanarasimhaswamy temple at Tirumakudal Narasipura.JPG
Tirumakudal Narasipur Mysore Shek i XVI Tempulli ishte nën patronazhin e guverantorit vendor të Mysores, gjatë sundimit Vijayanagara.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Monuments of Bengaluru circle: Archaeological Survey of India, Kolar
  2. ^ Monuments of Bengaluru circle: Archaeological Survey of India, Chikmagalur
  3. ^ Rajan, Soundara K.V. (2001), fq. 46
  4. ^ Michell, George (2013), kapitulli: Karnataka, seksioni: 19.H, Shringeri
  5. ^ a b c d e Biswas C. Subhas (2014), kapitulli: Wonders of Karnataka-II: Hampi, seksioni: Hemakuta Hill Temples
  6. ^ a b c d e Verghese, Anila (2002), fq. 38
  7. ^ Monuments of Bengaluru circle: Archaeological Survey of India, Bellary, fq. 2
  8. ^ Michell, George (2013), kapitulli: Karnataka, seksioni: 20, Hampi
  9. ^ Michell, George (1995), fq. 58
  10. ^ Sajnani, Manohar (2001), fq. 166
  11. ^ a b Michell, George (2013), kapitulli: Karnataka, seksioni: 15, Melkote
  12. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p Monuments of Bengaluru circle: Archaeological Survey of India, Bellary
  13. ^ a b c d e f g Ahmed, Farooqui Salma (2011), fq. 138-142
  14. ^ Fritz dhe Michell (2001), fq. 7-9
  15. ^ Hampi, fq. 54 (2003), John M. Fritz, George Michell, John Gollings, India Book House, OCLC:50434048
  16. ^ India: The Elephant's Blessing, kapitulli: Hampi or Vijayanagara - The city of victory, Aline Dobbie, Melrose Press, fq. 205, 2006, OCLC:74119289
  17. ^ a b Hampi, Travel Guide (2003), fq. 57
  18. ^ Verghese, Anila (2002), fq. 31
  19. ^ Malville in Fritz & Michell (2001), fq. 120
  20. ^ Mack in Fritz & Michell (2001), fq. 28, 34-6
  21. ^ Sajnani, Manohar (2001), fq. 142
  22. ^ a b Hampi, Travel Guide (2003), fq. 63
  23. ^ Wagoner in Fritz & Michell (2001), fq. 23
  24. ^ Verghese, Anila (2002), fq. 42
  25. ^ Yang, Jane et al, fq. 301, (2003), Let's Go India & Nepal 8th Ed, seksioni: Karnataka, nën-seksioni: Hampi, Let's Go Inc, ISBN 0-312-32006-X
  26. ^ Sinapoli & Morrison in Fritz & Michell (2001), fq. 109
  27. ^ Verghese, Anila (2002), fq. 59
  28. ^ Jenkins in Fritz & Michell (2001), fq. 88-89, Malville in Fritz & Michell (2001), fq. 120
  29. ^ Malville and Thakur in Fritz and Michell (2001), fq. 122-3, 132
  30. ^ A. V. Narasimha Murthy, C.T.M. Kotraiah, et al, (2001), fq. 339, Hemakuta: recent researches in archeology and museology, Publisher: Bharatiya Kala Prakashan, ISBN 81-86050-66-3
  31. ^ a b Titze, Kurt; Bruhn, Klaus (1998), fq. 45
  32. ^ a b c d Michell, George (1995), fq. 61
  33. ^ a b c d e f g h i j Kamath, Jyotsna in Temples of Karnataka
  34. ^ Michell, George (1995), fq. 63
  35. ^ Michell, George (2013), kapitulli: Karnataka, seksioni: 17, Venur
  36. ^ Michell, George (2013), kapitulli: Karnataka, seksioni: Bengaluru, nën-seksioni: Shivaganga
  37. ^ Michell, George (1995), fq. 207
  38. ^ Gadagkar, Rajita (2005), fq. 207, Bangalore & Karnataka, Infinitum Publications, ISBN 81-902505-0-7
  39. ^ Michell, George (2013), kapitulli: Karnataka, seksioni: 17, Kollur
  40. ^ Rajan, Soundara K.V. (2001), fq. 23
  41. ^ Michell, George (1995), fq. 66
  42. ^ Michell, George (1995), fq. 67
  43. ^ Muthanna, I.M. (1977), fq. 190
  44. ^ Michell, George (2013), kapitulli: Karnataka, seksioni: Bengaluru, nën-seksioni: Nandi
  45. ^ "Koppal". Karnataka.com. Marrë më 4 qershor 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  46. ^ "Places of Interest in Koppal district". Department of Tourism, Government of Karnataka. Marrë më 4 qershor 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  47. ^ Archaeological Survey of India, Bellary
  48. ^ Rajan, Soundara (2001), fq. 27
  49. ^ Sajnani, Manohar (2001), fq. 163
  50. ^ Ndërtuar nga prijësi Kempe Gowda I; Raman, Afried (1994), fq. 8
  51. ^ Let's Go India & Nepal, 8th Edition, kapitulli: Karnataka, seksioni: Bangalore, Let's Go Inc, Macmillan, 2003, ISBN 0-312-32006-X
  52. ^ Ndërtuar nga prijësi Kempe Gowda I; Raman, Afried (1994), fq. 19
  53. ^ Michell, George in The New Cambridge History of India, (1995), fq. 69
  54. ^ Journal of the Andhra Historical Society, Volumes 25-26, fq. 155, (1960), Published at Rajahmundry by Andhra Historical Research Society
  55. ^ a b Michell, George in Pieris and Raven (2010), fq. 271
  56. ^ Conjeeveram Hayavadana Rao, Benjamin Leëis Rice, Mysore Gazetteer, Government Press, fq. 297, 1930 - Mysore , India
  57. ^ a b Archaeological Survey of India, Chamarajanagar
  58. ^ Shivakumar G Malagi. "Mining damages 500-year-old Hospet shrine". Deccan Chronocle. Marrë më 25 shtator 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  59. ^ Sajnani, Manohar (2001), fq. 141
  60. ^ Achari, Soumya Narayan. "Magadi's Ancient Temple". Deccan Herald. Marrë më 14 dhjetor 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  61. ^ Rice, B.L. (1887), fq. 22, Mysore: A Gazetteer Compiled for Government - vol 2, Asian Educational Services, ISBN 81-206-0977-8
  62. ^ Tourist Guide to Bangalore, fq. 8, Sura Books, 2006, Bangalore, ISBN 81-7478-021-1
  63. ^ Rice B.L. (1887), fq. 312, Mysore: A Gazetteer Compiled for Government - vol 2, Asian Educational Services, ISBN 81-206-0977-8

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Fritz, John M. & George Michell (redaktorë): New Light on Hampi: Recent Research at Vijayanagar; 2001, MARG Publication, Mumbai, ISBN 81-85026-53-X.
  • Biswas C. Subhas: India the Land of Gods; 2014, Partridge Publishing, New Delhi, ISBN 978-1-4828-3656-1.
  • Suryanatha U. Kamat: A Concise history of Karnataka from pre-historic times to the present; 2001, Jupiter Books, MCC, Bangalore (ribotuar në 2002), OCLC: 7796041.
  • Kurt Titze & Klaus Bruhn: Jainism: A Pictorial Guide to the Religion of Non-violence; Motilal Banarsidass Publication, 1998, ISBN 81-208-1534-3.
  • I. M. Muthanna: Karnataka, history, administration & culture; 1977, Lotus Printers, Bangalore.
  • Soundara K.V. Rajan: Concise Classified Dictionary of Hinduism; 2001, Concept Publishing, New Delhi, ISBN 81-7022-861-1.
  • George Michell: Architecture and Art of Southern India: Vijayanagara and the Successor States; Volume 1, 1995, ISBN 0-521-44110-2.
  • George Michell: The New Cambridge History of India, Volumes 1-6; 1995, Cambridge University Press, Cambridge, ISBN 0-521-44110-2.
  • George Michell: Southern India: A Guide to Monuments Sites & Museums; 2013, Roli Books, ISBN 978-81-7436-920-8.
  • Manohar Sajnani: Encyclopaedia of Tourism Resources in India; Volume 2, 2001, Gyan Publishing House, ISBN 81-7835-018-1.
  • John M. Fritz & George Michell (eds.): New Light on Hampi, Recent research in Vijayanagara; 2001, MARG Publications, ISBN 81-85026-53-X.
  • Anila Verghese: Hampi (Monumental Legacy); 2002, Oxford University Press, ISBN 978-0195654332.
  • Afried Raman: Bangalore - Mysore: A Disha Guide. Bangalore: Orient Blackswan, 1994, ISBN 0-86311-431-8.
  • Sita Pieris & Ellen M. Raven: ABIA:South and Southeast Asian Art and Archaeology Index: Volume Three – South Asia; 2010, BRILL ISBN 0-7103-0625-3.
  • Farooqui Salma Ahmed: A Comprehensive History of Medieval India: Twelfth to the Mid-Eighteenth Century; 2011, New Delhi, Pearson Education India, ISBN 978-81-317-3202-1.
  • Hampi travel guide (2003). New Delhi: Good Earth publication & Department of Tourism, India. ISBN 81-87780-17-7, LCCN: 2003334582.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]