Lista e tempujve xhainistë në botë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Lal Mandiri në Delhi
Mandiri Xhainist Shri 1008 Shantinath Digambar & Shri 1008 Munisuvratnath Bhagwan
Tempulli xhainist Shri Mahavirji, Rajasthan

Tempujt dhe tirthat (vende peligrinazhi) xhainiste janë të pranishme përgjatë gjithë nën-kontinentit indian, shumë prej të cilëve janë ndërtuar disa qindra vjet më parë. Shumë nga këta tempuj janë klasifikuar sipas sekteve xhainiste. Në këta tempuj janë të pranishme statujat e tirthankarave (shenjtë të hyjnizuar xhainistë). Megjithatë shumë tempuj xhanistë gjenden në zona të tjera jashtë nën-kontinentin indian. Ky artikull liston dhe dokumenton tempujt dhe tirthat e shquara xhainiste në botë.

Tempuj xhainist në nën-kontinentin indian[redakto | përpunoni burim]

Indi[1][redakto | përpunoni burim]

Tempulli xhainist në Ranakpur, Rajasthan
Tempulli xhainist në Ajmer, Rajasthan
Tempulli xhainist Shri Parshvanath Digmbar, Jinnathpura, 1.5 km nga Shravanabelgola, Haasan
Digmbar xhainist Atishay kshtra, Kambadhalli, Mandya. Në këtë fshat ndodhen 6 tempuj, vendosur 18 km nga Shravanbelgola
Shri Aadinath Bhagwaan, Digmbar xhainist Atishay Kshtra, Kumbadhalli, Hassan, në këtë fshat ndodhen 6 tempuj, 18 km nga Shravanabelgola
Basadi Saavira Kambada në Moodbidri, Karnataka
Reliev i tirthankaras xhainiste në Padmakshi Gutta, Warangal
Reliev i Tirthankaras xhainiste në Ghanikonda, Ramteertham
Matha xhainiste Mel Sithamur, rezidenca e Bhattaraka Laxmisenas
Kodra Thirakoil dhe tempullit xhainist Digambara
Tempulli xhainist Mannargudi Mallinatha Swamy
Matha xhainiste Arahanthgiri
Tempulli xhainist Karandai Digambar
Tempulli xhainist Thirupanamur Digambar
Odisha
Bihar
Jharkhand
Bengali Perëndimor
  • Tempulli xhainist në Pakbirra, Purulia
  • Tempulli xhainist në Kalkuta, Kolkata
  • Tempulli Shitalanatha, Kolkata
Gujarat
Palitana Tirtha
  • Mahudi, Tirtha xhainiste –Padmaprabhu Swami dhe Ghantakarna Mahavir
  • Tempulli xhainist Hutheesing
  • Songadh Tirtha
  • Tempulli Muchhal Mahavir
  • Palitana Tirtha, tempulli më i vizituar xhainist në Gujarat.
  • Tempujt xhainistë në Girnar
  • Vatamani
  • Shri Shankeshwar Tirth
  • Tempulli xhainist në Taranga
  • Khambhati
  • Kumbhariya
  • Tempulli xhainist Shantinath në Kothara, Kutch
  • Naliya xhainiste Derasar
  • Tempulli xhainist në Bhadresar
  • Trimandir, Adalaj në Gandhinagar
  • Simandhar Swami xhainist Derasar në Mehsana
  • Kirti Stambha e Palanpurit
  • Tempulli Pallaviya Parshwanath në Palanpur
  • Tempulli i Vardhman Shahut e Jamnagarit
  • Mandiri Shantinath në Jamnagar
  • Tempulli xhainist Chintamani i Suratit
  • Simandhar Swami xhainist Derasar në Bhilad
  • Vijapur Derasari i Vijapurit, distrikti Mehsana
  • Chandaprabhu Digambar xhainist Bavan Jinalya, Bhiloda
  • Trimandiri, në Godhra, Gujarat
  • Bhagyabhumi Parshva Dham Tirth -7 km nga Palanpuri
  • Ayodhyapuram tirth – 35 km nga Bhavnagari, 51 km nga Dhandhuka[2]
  • Tempulli xhainist Parswanatha Praphu, Shriram, Ajay, Amariwadi, Ahmedabad. (Gujarat)
  • Pujya Shri Jinchandraji Maharaj – Bandhu Triputi[3]
Maharashtra
  • Shpellat xhainiste në Ellora
  • Mangi-Tungi
  • Kumbhoji
  • Mandiri Jahaj, Mandwala[4]
  • Jinturi
  • Tirtha xhainiste Shantinatha
  • Tempulli Godiji Parshwanatha, Bombei
  • Nemgiri në distriktin Parbhani
  • Katraj Tirth, Pune[5]
  • Mandiri Manas i Shahapurit
  • Shri 1008 Mallinath Digamber xhainist Atishaya Kshetra, Shirad Shahpur, Maharashtra
  • Tempulli xhainist Shri Vimalnatha Swami Shwetambar në Bibwewadi, Pune
  • Tempulli xhainist Kachner në Aurangabad, Maharashtra
  • Tempulli xhainist Shree Mahavir i Pimpri-Chinchwadit afër Punes
  • Dharmachakra Prabhav Tirtha, Nasik[6]
  • Dahigaoni
  • Mandiri xhainist Adinath Shwetambar, Solapur
  • Dhrangaoni, Distrikti Jalgaon
  • Mandiri xhainist Shri Anant Nath, Bombei
  • Mandiri xhainist Shri Adinath, Bombei
  • Atishay Shretra Digras xhainiste Shri 1008 Adinath (Babji Prabhu), distrikti Digamber, Yavtmal
  • Tempulli xhainist Digambar, Dhore Nagar, Pune.
  • Tempulli xhainist Digambar, afër Chandani Chowkut, Bavdhan, Pune.
  • Tempulli xhainist Digambar, Nigdi, Pune.
  • Atishaya Kshetra Jainendra Navagarh xhainiste Shri Neminath Bhagëan Digamber – Ukhlad, dist. Parbhani
  • Shri Adinath Swami Digambar, Samsthan xhainist (Atishaya Kshetra) vendi xhainist Bhatkuli – Amaravati (Maharashtra)
  • Siddha Kshetra Kunthalgiri xhainist Shri Digamber, distrikti Osmanabad, Maharashtra
Rajasthani
  • Tempulli xhainist në Ranakpur, Rajasthan
  • Tempujt e Dilwaras, mali Abu, Rajasthan
  • Tempulli xhainist Mirpur, Sirohi, Rajasthan
  • Shri Mahavirji, Karauli, Rajasthan
  • Chand Khedi, Jhalawari, Rajasthan
  • Tempulli xhainist Tijara, Alwari, Rajasthan
  • Tempulli xhainist Atishaya Kshetra Lunwa në distriktin Nagaur
  • Osiani në Jodhpur[7]
  • Sanghiji, Sanganer – ky tempull Digamber xhainist 4000 vjeçar në Sanganer, është 14 km nga Jaipuri. Shenjti kryesor në tempullin e Sanghijit është Adinatha në posturën Padmasana (i ulur). I gjithë tempulli është i bërë prej guri të kuq me imazhe të skalitura bukur.
  • Soniji Ki Nasiyan (Tempulli xhainist Ajmer)
  • Parshwanath Atishay Kshetra xhainiste Shri Digambar në Bijolia: ky tempull është më shumë se 2750 vjeçar
  • Nakoda, Barmer, Rajasthan
  • Bhinmali Bhaya - Tempulli Bhanjan Parshvanath
  • Choolgiri, Jaipur
  • Padampura, Jaipur
  • Andeshwar Parshwanathi
  • Tempulli xhainist Nareli
  • Tempulli xhainist Rishabhdeo
  • Ladnu
  • Tempulli xhainist në Lodhruva, Jaisalmeri
  • Raivasa
  • Ranoli
  • Tempulli xhainist Mahavir Jain Temple në Nana: një tempull xhainist 2,600 vjeçar.
  • Tempulli Nakoda Parsvanath
  • Tempulli xhainist Atishykari Shri 1008 Munisuvratnath, Jahazpuri, distrikti Bhilwara
  • Tempujt xhainistë në fortesën Jaisalmer, Jaisalmer
  • Kirti Stambhafortesën Chittorgrh
  • Adeshware Ji në Kanor
  • Andheswar Parshwanathji në Banswara
  • Tempujt xhainistë në distriktin Tonk
  • Tempujt xhainistë në Jalore
  • Tempulli xhainist në Bishangarh
  • Tempulli i artë Falna, Falna
  • Rata Mahaveerji, Bijapur
  • Tempulli xhainist Shri Navlakha Parshwanath, Pali
  • Tempulli xhainist Swetamber, fortesa Jaisalmer, Jaisalmer, Rajasthan
  • Tirtha xhainiste Lodrwa Parshwanath, Lodrwa, distrikti Jaisalmer, Rajasthan
  • Tempulli xhainist në Bramsar, distrikti Jaisalmer, Rajasthan
  • Tempulli xhainist Shri 1008 Parshvanath, distrikti Morjhadi, Ajmer
Madhya Pradeshi[8]
  • Tempulli xhainist Hanumantal Bada, Jabalpur
  • Tempulli xhainist në Aharji - 17 km nga distrikti Tikamgarh.
  • Tempulli xhainist në Bhojpur
  • Tempulli xhainist Sarvodaya Digamber, Amarkantaku
  • Bawangaja
  • Tempulli xhainist në shpellat Siddhachal e Fortesës Gwalior është streha e skulpturave të mëdha historike xhainiste të skalitura në shkëmb.
  • Sonagiri, rreth 60 km nga Gwaliori, ka mbetjet e tempujve të shekujve të IX dhe të X mbi kodra të vogla.
  • Muktagiri i gjendur në kufirin midis Madhya Pradeshit dhe Maharashtras.
  • Tempulli xhainist i Kanchit në Indore
  • Kundalpuri
  • Maksi
  • Tirthi i Bibrodit, Ratlam
  • Atishaya Kshetra Bandhaji xhainiste Shri 1008 Ajitnath Digambar në Paporaji
  • Tempujt xhainistë në Khajuraho
  • Gommat Giri,[9] Indore
  • Mohankheda Tirth, Dhar është një tempull xhainist shumë i njohur me një statujë të tirthankaras Aadinatha. Është Vendi Swargarohan i Rajenedrasuri Maharajit.[10]
  • Nageshwar Parshavanâtha Tirtha pranë Ratlamit, Madhya Pradesh, ka një statujë të madh 2850 vjeçare të tirthankaras Parshavanatha të bërë prej smeraldi.
  • Parasli Tirtha, Mandsaur
  • Tirtha Shree Vimalnath Bhagwan në Dhule
  • Nandishwardeep (Madiyaji), Jabalpur janë tempuj të thellë dhe të mahnitshëm të Indisë Qendrore në konët moderne.
  • Sidhwarkooti (Tirtha xhainiste) - Shri Siddhaverkooti është një vend i lashtë i shenjtë. Siddha Kshetra rrethohet nga një seri kodrash me bukuri natyrore.
  • Tempulli xhainist Shree 1008 Nabhinandan Digamber, Itawah Bina
  • Tempulli xhainist Shree Parshva Kusal Jayanand Manohar Dham, Ratlam
  • Tempulli xhainist Shree 1008 Shanti Nath Digamber, rruga Khurai, Bina
  • Tempulli xhainist Shree 1008 Chandraprabh Digambar, rruga Dhonga, Tikambarh
  • Tempulli xhainist Sheetal Dham Digamber, Vidisha
  • Shpellat Udaygiri, Tempulli xhainist Digamber, Vidisha.
  • Tirtha xhainiste Avanti Parshwanath ji Shwetamber, Ujjain.
  • Shri Mahaveer Tapobhoomi Siddha Kshetra, Ujjain.
  • Shri Digamber xhainist Chandra Prabhu Atishay Kshetra - Bheravgad, Ujjain.
  • Tirtha xhainiste Sri Mandavgadh - Mulnayak Sri Suparsnath Bhagwan, Mandu, distrikti Dhar.
  • Tempulli xhainist Shwetambar, Mulnayak Sri Bhagwan Mahavir Charuwa, distrikti Harda, Madhya Pradesh.
  • Tirtha xhainiste Hrinkar Giri Shwetamber, Indore
  • Tirtha Bhopawar, Dhar
  • Tirtha Amijhara Parashvanath, Dhar
  • Tempulli Shri Aadinath Digambar, Atishaya Kshetra, Bari, distrikti Raisen.
  • Shri AAdinath Atisay Ksetra Jamner Tehsil - Shujalpur, distrikit - Shajapur.
  • Tempulli xhainist Shri Mahaveer Digamber, Chetan Dham Bina, distrikti Sagar.
  • Shree Parshva Kusal Jayanand Manohar Dham, Ratlam
Goa
  • Tempulli xhainist Neminath në Bandivade
  • Tempulli xhainist Cudnem
  • Rrënojat e Tempullit xhainist Narve
Karnataka
Chhattisgarhu
  • tempujt e Arangut janë një grup prej tre tempujsh: Tempulli Bhand Dewal,Tempulli Bagh Deval dhe Tempulli Mahamaya
  • Atishay kshatra Shri Antariksh Parshvanath
  • Tempulli xhainist Pavali Digambar
  • Tempulli Vighnahara Prshvatnath Shvetambar
  • Tempulli Chintamani Parshvanath
Kerala
  • Tempulli Anantnath Swami (i njohur edhe si Tempulli xhainist Puliyarmala) në Puliyarmala, jashtë Kalpettas në distriktin Wayanad, Kerala.
  • Tempulli xhainist në Alleppey
  • Tempulli xhainist Jainimedu, distrikti Palakkad.
  • Tempulli Kallil në Angamaly, distrikti Ernakulam.
  • Tempulli xhainist në Kidanganad, Wayanad
  • Tempulli xhainist Dharmanath në Mattancherry, Kochi
  • Tempulli xhainist Shri Vasupujya Swami, rr. Srinivasa Mallan, Ernakulam
  • Tempulli xhainist Cochin Digambar - Panampilly Nagar, Kerala.
Tamil Nadu
Kodrat Ponnur

Puja kryhet duke ndjekur tempujt e vjetër dhe të rinjë Tamil Digambara (në rend alfabetik):

  • Tempulli xhainist Aadhinath, Cuddalore
  • Anumanthakudi, Sivagangai
  • Adambakkam, Tempulli xhainist Adi Nath Digambar në Chennai
  • Agalur, Villupuram
  • Agarakorakottai, Tiruvannamalai
  • Alagramam, Villupuram
  • Matha xhainiste Arahanthgiri, Tiruvannamalai
  • Arani (S.V. Nagaram), Tiruvannamalai
  • Arani (Pudukamur), Tiruvannamalai
  • Arani (Saidapet), Tiruvannamalai
  • Arani (Palayam), Tiruvannamalai
  • Arani (Kosapalayam) Tiruvannamalai
  • Arani (Sevoor) Tiruvannamalai
  • Arungulam Kanchipurami
  • Arpaakkam, Kanchipurami
  • Arugavur, Solai, Tiruvannamalai
  • Avadi, Chennai
  • Ayalavadi, Tiruvannamalai
  • Monumentet xhainiste në Chitharal: tempuj të shekullit të IX
  • Cheyyar, Thiruvannamalai
  • Deepangudi, Nagapattinam
  • Easaakolathur, Thiruvannamalai
  • Elangadu, Thiruvannamalai
  • Eyyil, Villupuram
  • Erumbur, Thiruvannamalai
  • George Town, Chennai
  • Gingee, Viluppuram
  • Ilayangudi, Sivagangai
  • Kannalam, Villupuram
  • Kallapuliyur, Villupuram
  • Kallakullathur, Villupuram
  • Karanthai, Kanchipurami
  • Tempulli xhainist Karanthai, Thanjavur
  • Keezh Villivanam, Thiruvannamalai
  • Kilsathamangalam, Thiruvannamalai
  • Koliyanur, Villupuram
  • Kolathur, Chennai
  • Kovilampoondi, Thiruvannamalai
  • Kumbakonami, Thanjavur
  • Tempulli xhainist Mannargudi Mallinatha Swamy, Nagapattinam
  • Melapandal, Vellore
  • Melmalaiyanur, Villupuram
  • Matha xhainiste Mel Sithamur, Villupuram
  • Rruga Mettu, Kanchipurami
  • Mudalur, Thiruvannamalai
  • Nallavan-Palayam, Thiruvannamalai
  • Nallur, Thiruvannamalai
  • Nanganallur, Chennai
  • Naval, Thiruvannamalai
  • Nedimolliyanur Villupuram
  • Nelliyankulam, Thiruvannamalai
  • Othalavaadi, Thiruvannamalai
  • Pammali, Chennai
  • Peranamallur, Thiruvannamalai
  • Perani, Villupuram
  • Periyakozhappalur, Thiruvannamalai
  • Perumandur, Villupuram
  • Perumbogai, Thiruvannamalai
  • Ponnur Malai, Thiruvannamalai
  • Puzhali, Chennai
  • Renderipeti, Thiruvannamalai
  • R.Kunnathur, Thiruvannamalai
  • Tempulli Shri Vasupujya, Sathuvachari, Vellore
  • Sathuvachari, Vellore
  • Sevur, Vellore
  • Sitharaal, Nagercoil
  • Sittanavasali, Pudukottai
  • Sitthamur, Villupuram (tempulli dhe matha më e vjetër xhainiste)
  • Somaasipadi, Thiruvannamalai
  • Thirunarunkundram, Villupuram
  • Thiruparuthikundram, Kanchipuram
  • Thirupanamoor, Kanchipuram
  • Thachambadi, Thiruvannamalai
  • Thatchur, Thiruvannamalai
  • Thayanur, Villupuram
  • Thennathur, Thiruvannamalai
  • Thirakoili, Thiruvannamalai
  • Thirupparankunram, Madurai
  • Thiruvannamalai
  • Thonduri, Villupuram
  • Tindivanam, Villupuram
  • Kompleksi xhainist në Tirumalai, Polur
  • Valathi / Valathy, Villupuram
  • Vandavasi, Thiruvannamalai
  • Valapandal, Vellore
  • Veeduri, Villupuram
  • Veeranamuri, Villupuram
  • Vellimedupettai, Villupuram
  • Vempoondi, Villupuram
  • Venbakkami, Kanchipuram
  • Vilangadupakkami, Chennai
  • Vizhukkami, Villupuram
  • Vijayamangalami, Erode
  • Viruduri, Thiruvannamalai
  • Tempulli xhainist Nasiyan, rruga Prithvi Raj, kushtuar Rishabhdevjit.[11]
  • Tempulli xhainist Sri 1008 Vaupujya Swamy Swethambar, Ooty[12]
Uttar Pradeshi
  • Atishya Kshetra xhainiste Parshvnath Digamber, Vahelna, Muzaffarnagar
  • Basadi Shantinatha në Deogarh, Uttar Pradesh
  • Tempulli xhainist Digamber në Hastinapur, Meerut
  • Kailash Parvat Rachna, Hastinapur, Meerut
  • Tempulli Ashtapad, Hastinapur, Meerut
  • Jambu Dweep Rachana, Hastinapur, Meerut
  • Atishay Kshetra xhainiste Shri Vimalnath Digambar në Kampil, dist. Farrukhabad: ky tempull ka më shumë se 2,600 statuja të vjetra.
  • Tempulli xhainist Sri Digamber Shreyansnath në Sarnathi, Varanasi
  • Tempulli xhainist Shree Parsvnath Atishey Kshetra Digamber, Bada Gaon në Baghpat
  • Tempulli xhainist Parshvanath në Varanasi
  • Siddha Kshetra xhainiste Shri Shouripur Digambar, Bateshwar
  • Teerthdham Mangalayatan, Sasni Hathras
  • Tempulli xhainist Bara Shree 1008 Chandraprabhu Digambar, Atishay Chetra, Barabanki
  • Tempulli xhainist Chota Shree 1008 Parshvanath Digambar, Atishay Chetra, Barabanki
  • Siddha Kshetra xhainiste Shree 1008 Bhagwan Jambu Swami Digambar, Mathura
  • Triloku i tretë, Badagaon, (Baghpat) Uttar Pradesh
Andhra Pradeshi
Tempulli xhainist Shree Shankheshwar Parshvanath në Gummileru, Andhra Pradesh
Pamje ballore e Hrinkar Teerthas - Tempulli xhainist afër autorstradës kombëtae 5 në Andhra Pradesh
  • Tempulli xhainist Shree Shankheshwar Parshwanath në Gummileru, distrikti i Godavarit lindor, Andhra Pradesh
  • Siddalakona
  • Hrinkar Teerth - Tempulli xhainist afër autorstradës kombëtae 5 në Namburu, Andhra Pradesh
Telangana
  • Kulpakji
  • Atishaya Kshetra xhainiste Shri Vighn-harneshvar Parshva Digambara në Kulcharam
Nagalandi
Tempulli xhainist në Dimapur, Nagaland
  • Tempulli xhainist në Dimapur
  • Tempulli xhainist në Kohima
Assami
  • Tempulli xhainist në Tihu
Delhi
  • Naya Mandir, Dharampura
  • Tempulli xhainist Shri Parsvanath, Tughlakabad.
  • Tempulli xhainist Shri Digamber në Sangam Vihar, New delhi
  • Ahinsa Sthala, Mehrauli, Delhi
  • Dadabadi, Mehrauli, Delhi
Delhi Qëndror
  • Lal Mandiri xhainist Sri Digambar, Chandni Chowk, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Aggarwal Digambar, Jaisinghpura, afër stadiumit Shivaji N. Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Khandelwal Digambar, Conghaut
  • Chetalya xhainiste Shri Digambar, Gali Khazanchimal, Dariba Kalan, Delhi
  • Chetalya xhainiste Shri Digambar, Vedwada, Delhi
  • Chetalya xhainiste Shri Digambar, Satghera, Dharampura, Delhi
  • Meruji Mandiri xhainist Shri Digambar, Dharampura, Delhi
  • Panchayati Mandiri xhainist Shri Digambar, Dharampura, Delhi
  • Chetalya xhainiste Shri Digambar, Gali Kuanwali, Gali Anar, Dharampura, Delhi
  • Padhmawati Purwal Mandiri xhainist Shri Digambar, Dharampura Delhi
  • Godha Mandiri xhainist Shri Digambar, Vedwada Delhi
  • Bada Mandiri xhainist Shri Digambar, Kucha Seth, Dariba Kalan, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Sat Ghera, Dharampura, Delhi
  • Bada Mandiri xhainist Shri Digambar, Dharampura, Delhi
  • Chetalya xhainiste Shri Digambar, Dharampura, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Porta e Delhit
  • Ahinsa Mandiri xhainist Shri Digambar, rruga Ansari, Darya Gunj, N. Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, JainBal Ashram, DaryaGunj, N.Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Mandirwali Gali, Pahari-Dhiraj, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Mantola, Pahadganj, N.Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Chappaewala Kuan, Karol Bagh, N. Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, rruga e re Rohtak, Karolbagh, N.Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Ahimsa Bhawan, rruga Shankar, N.Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, rruga Rajpura, N.Delhi
  • Tempulli xhainist Chota Shri Digambar, Kucha Seth, Dariba Kalan, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Kucha Pati Ram, Sita Ram Bazar, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, D.J. Mahila Asharam, Daryaganj, Delhi
  • Chetalya xhainiste Shri Digambar (Hukam Chand Ji), Darya-Ganj, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Gali Nayan Si ngh, Pahari Dhiraj, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, N. Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Dev Nagar, Karol Bagh, N. Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Ram Bazar, Porta Mori, Delhi
  • Shanti Nath Chetalya xhainiste Shri Digambar, Vedwada, Delhi
Zona e Delhit Lindor
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Balbir Nagar, Sahadra, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Gali nr.8, Ulanghanpur, Naveen Sahadra, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Shanti Bldg, Ram-Nagar, Sahadra, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Gali-10, Brahampuri, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri AdiNath Digambar, Gotampuri, Sahadra, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Kaithwada, Sahadra, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Gali nr. 8, Sahadra, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Govind Vihar, Karawal Nagar, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Mouzpur, Ghonda, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Sahadra, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Jain Gali, Gandhi Nagar, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Raghuwarpura-II, Gali nr-6, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar Kabool Nagar, Sahadra, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri 1008 Parshvanath Digambar në Yamuna Vihar, Radhika Marg, Delhi.
  • Tempulli xhainist Shri Parshva Nath Digambar, Ganga Vihar, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Shanti Nath Digambar, Sadatpur, Karawela Nagar, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Mahavir Digambar, Gali nr-10, Vishwas Nagar, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Gali nr-7, Bhajanpura, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Jain Nagar, Sahadra, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Yamuna Pushta, Sahadra, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, parku Shivaji, Sahadra, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Gali nr-2, Kailash Nagar, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Parshva Nath Digambar, Gali nr-12, Kailash Nagar, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Dharampura, Gandhi Nagar, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Krishna Nagar, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, BholaNath Nagar, Sahadra, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri AdiNath Digambar, Vivak Vihar, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Ram Gali, Vishvas Nagar, Sahadra, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Shanti Nath Digambar, Gali B, Shanti Maholla, Gandhi Nagar, Delhi.
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Patpar Ganj, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Shakurpur, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, lagja Bahubali, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, parku Jawahar, Laxshmi Nagar, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Rishabh Nagar, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Sahadra, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Jain Gali, Chota Bazaar, Sahadra, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Shiv Puri, Sahadra, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Shankar, Gali nr-6, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Parshva Nath Digambar, Shashtri Ngr, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Shakurpur, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Pandav Nagar, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Preet Vihar, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Mayur Vihar, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Parshva Nath Digambar, 50-Parshva Vihar, Patpar Ganj, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Nirman Vihar, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Jaiswal Digambar, Master Block, Shakarpur Delhi
  • Tempulli xhainist Shri NamiNath Digambar, Kaithwada, Silampur, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Chandra Prabh Digambar, Block-D, Gali nr-7, Ashok Nagar, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Aadinath Digamber, Block-C, Gali nr.18, Khajoori Khas, Wazirabad
  • Tempulli xhainist Shri Jyoti Nagar, rruga Loni, Shahadara, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digamber Kabool Nagar, Shahadara, Delhi
Zona e Delhit Perëndimor
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, tregu kryesor, Najafgarh, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Block B-1, Janakpuri, N. Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Vijay Vihar, Uttam Nagar, N. Delhi
  • Chetalya xhainiste Shri Digambar, Gopi Nath Bazaar, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Milap Nagar, Uttam Nagar, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Gali nr-3, Saadh Nagar, PalamNagar, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Karampura, MotiNagar, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, C-2 Block, Janakpuri, Delhi
  • Shri Digambar Jain Mandir, Sadar Bazaar, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Hari Nagar, GhantaGhar, Delhi
  • Chetalya xhainiste Shri Chandraprabh Digambar, BaliNagar, rruga Najafgarh, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Jhadodan Kalan, Najafgarh, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Parshva Nath Digambar, MehramNagar, afër Palam Air Port, N. Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Aeroporti Palam, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Gali nr-2, SagarPur, N. Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Vikaspuri, N. Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Nangloi, N. Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, pranë terminalit të autobusave, Inderpuri, N. Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Vijay Vihar, Uttam Nagar, N. Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Shkolla Bhawan, Palam, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, B-1/B-2 Block, Paschim Vihar, N. Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Sundar Vihar, Paschim Vihar, N. Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, lagja Ashoka, N. Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Budh Vihar N. Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Shanti Nath Digambar, fshati Palam, N. Delhi
  • Tempulli xhainist Jai Jai Parshva Nath Digambar, parku Niranjan, New Delhi
  • Tempulli xhainist Ratantray Jin Shri Atishay Kshetra Digambar, Dwarka, New Delhi
Zona e Delhit Verior
  • Tempulli xhainist Shri Parshva Nath Digambar, Buraf-Khana, SubjiMandi, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Shakti Nagar, Delhi
  • Shri Digambar Jain Mandir, D-28, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Parsvanath Bhaṭṭāraka, Subji Mandi, Aryapura (Gali Patherwali), Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, SBI Colony, GT Karnal Road, Delhi
  • Chetalya xhainiste Shri Digambar, Roop Nagar, (afër stacionit policor) Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Parshva Nath Digambar, Gulabi Bagh, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, F-Block, Ashok Vihar, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, 1001, Deva Ram Park, Tri Nagar, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Sarswati Vihar, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Vivekanandpuri, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Satyawati Colony, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Rajasthan Apartments, Madhuban Chowk, Pitampura, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, B-Block, Shalimarbagh, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Parshva Nath Digambar, Kheda Road, Nangli Puna, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, C-13, Gali nr-5, Majlis Park, Azad Pur, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri AdiNath Digambar, Bharat Nagar, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Block-B, R-4, Ashok Vihar, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, B-Block, Shashtri Nagar, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, CP Block, Pitampura, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Rani Bagh, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Sector-9, Ahimsa Vihar, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, F-1, U-Block, Pitampura, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Lawrence Road, Mastana Singh Marg, Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Pushpanjali Enclave, Pitampura, Delhi
Delhi Jugor
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Bhogal, N. Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Lodhi Colony, N. Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Y-Block, Sarojni Nagar, N. Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Swarnbhadrakute, Chetalya, F-3, Green Park, N. Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Chirag Delhi, N. Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Chetalya Mahroli, N. Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Gali-4, Govind Puri, N. Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, 18-V, Kund Kund Bharti, N. Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, N-10, Green Park, N. Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, R.K. Puram, Munirka, N. Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, New Bhogal, Jungpura, N. Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Ahimsa Sthal, Mahroli, N. Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Pocket-J, Sarita Vihar, N. Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, J-227, Sanik Farms, Khanpur, N. Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Digambar - Vasant Kunj
Delhi i jashtëm
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Gulab Vatika, Loni-201 102, Ghaziabad
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, New Vikas Nagar, Loni-201 102, Ghaziabad
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Indirapuri, Loni-201 102, Ghaziabad
  • Tempulli xhainist Shri Parshva Nath Digambar, Balram Nagar, Loni-201 102, Ghaziabad
  • Tempulli xhainist Shri Shanti Nath Digambar, Surya Nagar, Ghaziabad
  • Tempulli xhainist Shri Parshva Nath Digambar, Kavi Nagar, Ghaziabad
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, Ghantaghar, Ghaziabad
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, B-37, Sector-27, Noida-201 301
  • Tempulli xhainist Shri Digambar, B-7, Bhagwan Mahavir Marg, Vasant Kunj, New Delhi
  • Tempulli xhainist Shri Swetambar Naughra, Kinari Bizari, Delhi[13]

Pakistani[redakto | përpunoni burim]

Punjab
Një tempull i lashtë xhainist në Sirkap, pjesë e mbretërisë Indo-greke, afër Taxilas së tanishme, Punjab, Pakistan
  • Tempulli xhainist Shwetambar me Shikhar, Thari Bhabrian Lahore City.
  • Tempulli xhainist Digambar me Shikhar, Thari Bhabrian Lahore City.
  • Tempulli xhainist Shwetambar Dada Wadi (Mini tempull), Guru Mangat në Lahore, gjurmë këmbe në gurë.
  • Tempulli xhainist Digambar me Shikhar, Old Anarkali Jain Mandir Chawk:[14] Ky tempull u shkatërrua në revoltat e vititit 1992.[15] Tani në tempullin e vjetër është ngritur një shkollë islamike 31°33′41″V 74°18′29″L / 31.561389°V 74.308056°L / 31.561389; 74.308056.[16][17]
  • Tempulli xhainist Digmabar, Thar, Pakistan.[18]
  • Tempulli xhainist Digambar, Bohar Gate, Multan
Sindh
  • Tempulli xhainist, Nagarparkar[19]
  • Tempulli xhainist, Godiji, siti zanafillor i Godiji Parshwanath
  • Tempulli xhainist Shwetamber me Shikhar, Ranchod Line, Karachi[20]
  • Tempulli xhainist Shwetamber, Hyderabad[20]

Jashtë nën-kontinentit indian[redakto | përpunoni burim]

Tempulli xhainist në Antwerpen

Në mjaft vende të ndryshme jashtë nën-kontinentit indian ndodhen shumë tempuj xhainist.

Australia
  • Tempulli xhainist, Sydney - Seven Hill[21]
  • Tempulli xhainist, Melburn[22]
  • Tempulli xhainist, Sydney – Lidcombe (midis zonave Strathfield dhe Parramatta)
Tempulli xhainist në Brampton, Toronto
Belgjika
  • Tempulli xhainist në Antëerp, Wilrijk, Belgjikë.
Kanadaja
  • Tempulli xhainist Brampton: shenjti kryesor i këtij tempulli është Rishabhdeva
  • The Jain Society of Toronto ka një Tempull Swethambar/Digambar në Toronto[23]
  • Tempulli xhainist Digambar Shri Mandir në Toronto. 247 Park Lawn Rd.
Tempulli xhainist Mahavir Swami në Kobe
Hong Kongu
  • Sangh xhainist Shree Hong Kong, Tsim Sha Tsui, Hong Kong
Japonia
  • Tempulli xhainist në Kobe, Japoni
Kenia
  • Tempulli xhainist në Mombasa, Kenia
  • Tempulli xhainist në Nairobi, Kenia
  • Tempulli xhainist në Thika, Kenia
Tempulli xhainist ne Kathmandu, Nepal
Malajzia
  • Tempulli xhainist në Ipoh, Perak
  • Tempulli i parë xhainist Shikhar Bandhi Deraser kushtuar Shri Chintamani Parshvanath Bhagawanit, Mata Padamavati Devit & Mataji Sarasvati Devit në Ipoh
Nepali
  • Tempulli xhainist në Kathmandu, pranë Kamal Pokhari Bus Stop
Singapori
  • Tempulli xhainist 18 Jalan Yasin, Singapor[24]
Tempulli xhainist kryesor në Siddhachalam. Janë të përfaqësuara të dy traditat kryesore, Digambara në të majtë dhe Svetambara në të djathtë
Tanzania
  • Shree Sangh xhainist në Dar es Salaam, Tanzania
  • Tempulli xhainist në Zanzibar, Tanzania
EBA
  • Tempulli xhainist në Dubai
ShBA
Qendra xhainiste e Greater Phoenix në Phoenix, Arizona
Qendra Xhainiste në Oxford Street, Leicester
  • Tempulli xhainist Siddhachalam, New Jersey
  • Qendra xhainiste e Kalifornisë Veriore[25]
  • Qendra xhainiste e Kalifornisë së Jugut[26]
  • Qendra e Besimit Xhainist në Wisconsin
  • Qendra Xhainiste e Amerikës
  • Tempulli xhainist i Franklin Township, New Jersey
  • Tempulli xhainist i Greater Detroit - Farmington Hills, Michigan
  • Shoqëria Xhainiste e Metropolitan Chicago
  • Tempulli xhainist i Pennsauken Township (Cherry Hill), N.J.
  • Sanghu xhainist i New England[27]
Anglia
  • Samaji Xhainist në Manchester[28]
  • Samaji dhe tempulli Xhainiste në Leicester
  • Samaji dhe tempulli Xhainist në Wellingborough
  • Samaji Xhainist në Thornton Heath (Croydon)
  • Samaj Xhainist në Potters Bar – tempull qendër komunitare xhainiste.

Shiko edhe[redakto | përpunoni burim]

Referencat[redakto | përpunoni burim]

Lidhje të jashtme[redakto | përpunoni burim]