Lista e titujve të Final Fantasy

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Final Fantasy (ファイナルファンタジー Fainaru Fantajī) përfshin një seri lojërash zakonisht RPG të prodhuara dhe zhvilluara nga Square Enix (në të vërtetë Squaresoft do ishte ideatori dhe prodhuesi i parë serive por me me shkrirjen e Enix dhe Squaresoft edhe titujt e dy kompanive bashkë me të drejtat e lojërave që ishin prodhuar deri atëherë u bashkuan). Shumë lojëra do të prodhoheshin dhe më vonë falë suksesit të lojës, filma të ndryshëm do të prodhoheshin gjithashtu. Përveç filmave të tipit digjital dhe anime, novela, libra, albume këngësh do të vijonin, për të përfunduar me lojëra për telefona celularë. Theksohet se më poshtë paraqiten vetëm titujt e Final Fantasy, data e lëshimit dhe konzola për të cilën janë lëshuar lojërat e ndryshme.

Seritë (Lojëra)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kryesoret[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Titulli Përshkrimi
Final Fantasy I

Lëshimi në Japoni: 18 dhjetor 1987

Lëshimi në Amerikën Veriore 12 korrik 1990

 • 1987 — NES dhe Nintendo Family Computer
 • 1989 — MSX2 (Përpunim)
 • 2000 — WonderSwan Color (ri-përpunim)
 • 2002 — PlayStation (ri-përpunim)
 • 2004 — Telefona Celularë (ri-përpunim)
 • 2007 — PlayStation Portable (ri-përpunim)
Final Fantasy II

Lëshimi në Japoni: 17 dhjetor 1988

 • 1988 — Nintendo Family Computer
 • 2001 — WonderSwan Color (ri-përpunim)
 • 2002 — PlayStation (ri-përpunim)
 • 2004 — Telefona Celularë (ri-përpunim, si pjesë e p ërmbledhjes Final Fantasy Mobile)
 • 2007 — PlayStation Portable (ri-përpunim si pjesë e përmbledhjes Final Fantasy II Anniversary Edition)
Final Fantasy III

Lëshimi në Japoni: 27 prill 1990

 • 1990 — Nintendo Family Computer
 • 2006 — Nintendo DS (ri-përpunim, si pjesë e përmbledhjes Finest Fantasy For Advance)
Final Fantasy IV

Lëshimi në Japoni: 19 korrik 1991

 • 1991 — Nintendo Super Famicom/Super Nintendo Entertainment System
 • 1997 — PlayStation (ri-përpunim)
 • 2002 — WonderSwan Color (ri-përpunim)
 • 2005 — Game Boy Advance (ri-përpunim nën titullin Final Fantasy IV Advance si pjesë e përmbledhjes Finest Fantasy For Advance)
Final Fantasy V

Lëshimi në Japoni: 6 dhjetor 1992

 • 1992 — Nintendo Super Famicom
 • 1998 — PlayStation (ri-përpunim)
 • 2006 — Game Boy Advance (ri-përpunim nën titullin Final Fantasy V Advance, si pjesë e përmbledhjes Finest Fantasy For Advance)
Final Fantasy VI

Lëshimi në Japoni: 2 prill 1994

 • 1994 — SNES dhe Nintendo Super Famicom
 • 1999 — PlayStation (ri-përpunim)
 • 2006 — Game Boy Advance (ri-përpunim nën titullin Final Fantasy VI Advance, si pjesë e pëmbledhjes Finest Fantasy For Advance)
Final Fantasy VII

Lëshimi në Japoni: 31 janar 1997

Lëshimi në Amerikën Veriore: 7 shtator 1997

Lëshimi në Evropë: 1 nëntor 1997

Final Fantasy VIII

Lëshimi në Japoni: February 11, 1999

Lëshimi në Amerikën Veriore: 9 shtator 1999

Lëshimi në Evropë: 27 tetor 1999

Final Fantasy IX

Lëshimi në Japoni: July 7, 2000

Lëshimi në Amerikën Veriore: 14 nëntor 2000

Lëshimi në Evropë: 16 shkurt 2001

Final Fantasy X

Lëshimi në Japoni: 19 korrik 2001

Lëshimi në Amerikën Veriore: 20 dhjetor 2001

Lëshimi në Evropë: 24 maj 2002

 • 2001 — PlayStation 2
Final Fantasy X-2

Lëshimi në Japoni: 13 mars, 2003

Lëshimi në Amerikën Veriore: 18 nëntor, 2003

Lëshimi internacional: 19 shkurt, 2004

 • 2003 — PlayStation 2
Final Fantasy XII

Lëshimi në Japoni: 16 mars 2006

Lëshimi në Amerikën Veriore: 31 tetor 2006

Lëshimi në Evropë: 23 shkurt 2007

 • 2006 — PlayStation 2
Final Fantasy XIII

Lëshimi në Japoni: 2009

Lojëra Online[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Titulli Përshkrimi
Final Fantasy XI

Lëshimi në Japoni: 16 maj 2002

Lëshimi në Amerikën: 28 tetor 2003

Lëshimi Evropë: 16 shtator 2004

 • 2002 — PlayStation 2
 • 2002 — Microsoft Windows
 • 2006 — Xbox 360
 • Shënim : Kjo lojë, e njohur edhe si Final Fantasy XI Online, mund të luhet vetëm Online (si një lojë MMORPG - Masive Multi Player Online Role Playing Game), dhe nuk ka një histori më vete si seritë e tjera të Final Fantasy. Kjo është loja e parë online e serive dhe deri tani e fundit.

Filma[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Filma dhe Seriale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Titulli Përshkrimi
Final Fantasy: Legend of the Crystals Lëshimi në Japoni: 1994

Film i tipit OVA (original video animation) – anime.

Final Fantasy: The Spirits Within Lëshimi në Japoni: 2001

Film i prodhuar me përpunim kompjuterik.

Final Fantasy: Unlimited Lëshimi në Japoni: 2001

Serial Televiziv anime me 25 seri - anime.

Filma në Lidhje me Final Fantasy VII[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Titulli Përshkrimi
Last Order -Final Fantasy VII- Lëshimi në Japoni: 2005

Film i tipit OVA (original video animation) - anime.

Final Fantasy Advent Children Lëshimi në Japoni: 2005

Film i prodhuar me përpunim kompjuterik.

Lojëra të Tjera me Titull të Njëjtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tactics[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Titulli Përshkrimi
Final Fantasy Tactics Lëshimi në Japoni: 1997
Final Fantasy Tactics Advance Lëshimi në Japoni: 2003
 • 2003 — Game Boy Advance
 • Shënim : Ka shumë pak ndryshime midis këtyre dy lojrave (versioni për PlayStation dhe Game Boy Advance), për sa i përket mënyrës së luftimit të lojës. Megjithatë, edhe pse disa nga personazhët përmbajnë të njëjtat emra në të dy titujt, historia e tyre ndryshon shumë nga njëra tjetra.

Fabula Nova Crystallis Final Fantasy XIII[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Titulli Përshkrimi
Final Fantasy XIII Lëshimi në Japoni: 2010 -- PlayStation 3 dhe Xbox 360.
 • Shënim: Si seria e 13 e serive Final Fantasy, Final Fantasy XIII përfshihet gjithashtu në serialin më të fundit të prodhuar nga Square Enix, Fabula Nova Crystallis Final Fantasy XIII.
Final Fantasy Versus XIII Akoma për të dalur në treg -- PlayStation 3
Final Fantasy Agito XIII Akoma për të dalur në treg—Për telefona celularë

Ivalice Alliance[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Titulli Përshkrimi
Final Fantasy XII Revenant Wings Akoma për të dalur në treg – Nintendo DS
Final Fantasy Tactics Shishi Sensō Akoma për të dalur në treg – PSP
Final Fantasy Tactics A2 Fūketsu no Grimoire Akoma për të dalur në treg – Nintendo DS

Lojëra në Lidhje me Final Fantasy VII[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Titulli Përshkrimi
Before Crisis: Final Fantasy VII Lëshimi në Japoni: 2004 — Seritë e NTT DoCoMo FOMA 900i për telefona celularë.
Dirge of Cerberus: Final Fantasy VII Lëshimi në Japoni: 2006 — PlayStation 2.
 • Shënim: Kjo lojë ndryshe nga titujt e tjerë të Final Fantasy nuk është një RPG, por First Person Shooting me në qendër personazhin e Final Fantasy VII, Vincent Valentine.
Dirge of Cerberus: Lost Episode -Final Fantasy VII- Lëshimi në Japoni: 2006 — Për telefona celularë.
Crisis Core: Final Fantasy VII Lëshimi në Japoni: 2007 — PlayStation Portable.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]