Lista e vendbanimeve në Kosovë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Republika e Kosovës është e ndarë në shtatë regjione të cilat janë të ndara ne 38 njesi administrative të quajtura Komuna.[1]

Këto njesi administrative u formuan në vitin 2000 dhe në fillim ishin 30 sosh,kurse pas pavarsimit te Kosoves u bë decentralizimi ku si rrjedhojë u shtuan edhe 8 komuna të reja duke e quar numrin e tyre në 38.Territori që ndajnë se bashku keto komuna përfshin një siperfaqe prej 10.908 km2. Regjistrimi i fundit i popullsise në Kosovë eshte bërë në vitin 2011,ku paraqet nje popullsi rezidente prej 1.8 milione banorëve.[2] Qyteti më i madh në Kosovë është kqyeqyteti Prishtina me një popullsi prej 210,376 banorëve,e cila eshte gjithashtu kryeqender politike,ekonomike,kulturore dhe shëndetësore në vend.Qyteti i dyte është Prizreni i cili njihet edhe si qender historike e Kosovës dhe shqiptarëve në pergjithësi. Komuna më e vogël është Parteshi me 1,747 banorë. Në tabelen më poshtë janë paraqitur vetëm vendbanimet që janë qendër komunale,kurse fshatrat nuk janë paraqitur edhe pse disa prej tyre arrijnë mëdhesinë edhe deri në 15.000 banorë.

  • Popullsia prej 1.8 milione banoreve dhe siperfaqja prej 10.908 km2 ndahet ne komuna si vijon ne tabelen me poshte:
Nr Stema Qyteti Siperfaqja

(km2)

Numri i banorëve

(2011 regjistrimi)[2]

Numri i banorëve

(2014 vlersimi)[3]

1 Prishtina-Stema.PNG Prishtina 572 198,897 210,376
2 Prizren1.jpg Prizren 284 177,781 186,375
3 Ferizaj logo.jpg Ferizaj 345 108,690 114,167
4 Peja2.jpg Pejë 603 96,450 99,921
5 Stema e Gjakovës.jpg Gjakovë 587 94,557 98,476
6 Komuna-e-Gjilanit-Logo.jpg Gjilan 663 90,015 93,450
7 Mitrovicalogo.jpg Mitrovicë 350 71,909 75,502
8 Podujeva 633 90,499 94,864
9 Vushtrri 344 69,870 73,207
10 Suharekë 306 54,613 63,228
11 Rahovec 276 55,053 59,308
12 Drenas 290 58,531 61,801
13 Lipjan 422 57,605 60,859
14 Malishevë 361 59,722 62,738
15 Kamenicë 423 35,600 36,155
16 Viti 278 46,959 49,085
17 Deçan 180 38,984 41,564
18 Istog 454 39,289 40,833
19 Klinë 308 38,496 40,797
20 Skenderaj 378 50,858 53,496
21 Dragash 435 33,997 35,258
22 Fushë Kosovë 83 34,827 37,414
23 Kaçanik 221 33,454 34,883
24 Mitrovica Veriore 11 12,326 12,836
25 Shtime 134 27,324 28,830
26 Obiliq 105 21,549 22,665
27 Leposaviq 539 13,712 14,512
28 Graçanicë 131 10,675 11,232
29 Han i Elezit 83 9,389 9,847
30 Zveçan 122 7,443 7,629
31 Shtërpcë 247 6,949 7,087
32 Novobërdë 204 6,729 6,850
33 Zubin Potok 333 6,599 6,713
34 Junik 86 6,078 6,313
35 Mamushë 11 5,507 5,836
36 Ranillug 78 3,866 3,853
37 Kllokot 24 2,556 2,591
38 Partesh 18 1,787 1,747
Total Kosova 10,908 1,798,645[2] 1,872,298[3]

Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ http://www.mpb-ks.org/repository/docs/Udhezimi_Regjistrimi_Automj_teve.pdf
  2. ^ a b c https://ask.rks-gov.net/ser/images/files/Atlas%20popisa%20stanovnistva%20Kosovo.pdf
  3. ^ a b https://ask.rks-gov.net/publikimet/doc_view/1239-vleraeumlsim-popullsia-e-kosovaeumls-2014?tmpl=component&format=raw