Lista e vendeve të Trashëgimisë Botërore në Bjellorusi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Lista e vendeve të Trashëgimisë Botërore në Bjellorusi is located in Earth
Lista e vendeve të Trashëgimisë Botërore në Bjellorusi (Earth)

Vendet e Trashëgimisë Botërore të Organizatës së Kombeve të Bashkuara Arsimore, Shkencore dhe Kulturore (UNESCO) janë vende me rëndësi për trashëgiminë kulturore ose natyrore siç përshkruhet në Konventën e Trashëgimisë Botëro0re të UNESCO-s, e themeluar më 1972.[1] Aktualisht, katër prona në Bjellorusi janë përfshirë në Listën e Trashëgimisë Botërore. Lista provuese e Bjellorusisë përmban njëmbëdhjetë prona.[2] Tri prona janë kulturore dhe një është natyrore.

Vendet e Trashëgimisë Botërore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

UNESCO rendit vendet në dhjetë kritere; çdo hyrje duhet të plotësojë të paktën një nga kriteret. Kriteret (i) deri (vi) janë kulturore, ndërsa (vii) deri (x) janë natyrore.[3]

  * Vend në tranzit
Vendi Fotografia Vendndodhja Viti i shënuar UNESCO data Përshkrimi
Parku Kombëtar Belavezhskaya Pushcha (Pylli Białowieża)
Provinca Brest dhe Provinca Grodno 1992 33ter; vii (natyrore) Pylli Bialowieza ruan një kompleks të larmishëm ekosistemesh pyjore të mbrojtura, duke përfshirë pyje të gjera me rritje të vjetër, të cilat ilustrojnë ekoregjionin tokësor të pyjeve të përzier të Evropës Qendrore, dhe një sërë habitatesh që nuk lidhen me pyjet, përfshirë livadhet e lagështa, luginat e lumenjve dhe ligatinat e tjera. Zona është shtëpia e popullsisë më të madhe me roaming falas të Bison Evropian . Pjesa polake e faqes u shtua për herë të parë në listë në 1979. Pjesa në Bjellorusi u shtua në vitin 1992 dhe viti 2014 pati një shtrirje të madhe të zonës së mbrojtur.[4]
Kompleksi Mir Castle
Mir, Provinca Grodno 2000 625; ii, iv (kulturor) Mir Kalaja është një shembull i jashtëzakonshëm i një kështjelle qendrore të Evropës, që pasqyron në hartimin dhe paraqitjen e ndikimeve të njëpasnjëshme kulturore (Gotik, Barok dhe Rilindje) që përzihen në mënyrë harmonike për të krijuar një monument mbresëlënës për historinë e këtij rajoni. Rajoni në të cilin qëndron Mir Castle ka një histori të gjatë konfrontimesh politike dhe kulturore dhe bashkëveprimi, i cili paraqitet grafikisht në formën dhe pamjen e ansamblit.
Harku Gjeodezik Struve
Provinca Brest dhe Provinca Grodno 2005 1187; ii, iii, vi (kulturor) Harku Gjeodezik Struve është një seri pikash trekëndëshe, që shtrihet në një distancë prej 2,820 kilometres (1,750 mi) nga Hammerfest në Norvegji në Detin e Zi. Pikat u vendosën në një studim nga astronomi Friedrich Georg Wilhelm Struve i cili së pari bëri një matje të saktë të një segmenti të gjatë të një meridiani - dhe së bashku me të madhësinë dhe formën e Tokës. Fillimisht, kishte 265 pika stacioni. Siti i Trashëgimisë Botërore përfshin 34 pikë në dhjetë vende (Veri në Jug: Norvegji, Suedi, Finlandë, Rusi, Estoni, Letoni, Lituani, Bjellorusi, Moldavi, Ukrainë), pesë prej të cilave janë në Bjellorusi.[5]
Kompleksi Arkitektural, Rezidencial dhe Kulturor i Familjes Radziwill në Nesvizh
Nesvizh, Provinca e Minskut 2005 1196; ii, iv, vi (kulturore) Kompleksi Arkitektural, Rezidencial dhe Kulturor i Familjes Radziwill në Nesvizh ishte djepi për prezantimin e koncepteve të reja të bazuara në sintezën e traditave perëndimore, duke çuar në krijimin e një shkolle të re arkitekturore në Evropën Qendrore.

Lista tentative[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përveç faqeve të regjistruara në Listën e Trashëgimisë Botërore, vendet anëtare mund të mbajnë një listë të vendeve provuese që mund t'i konsiderojnë për emërim. Emërtimet për Listën e Trashëgimisë Botërore pranohen vetëm nëse vendi ishte renditur më parë në listën e provave.[6] Që nga viti 2019, Bjellorusia rendit pesë prona në listën e saj provuese.

  * Vend në tranzit
Vendi Fotografia Vendndodhja Viti i shënuar Kriteret e UNESCO-s Përshkrimi
Kanali Augustow
Provinca Grodno Kulturore (i, ii) 2004 1892
Kisha e Shndërrimit të Shpëtimtarit dhe St.   Katedralja e Sofjes në qytetin e Polatsk
Polotsk, Provinca Vitebsk Kulturore (i, ii) 2004 1893
SS. Kisha Boris dhe Gleb (Kalozha) në qytetin e Hrodna Hrodna Kulturore (i, ii) 2004 1895
Edicionet për adhurimin e Llojit të Kalasë në Bjellorusi, Poloni dhe Lituani
Provinca Brest dhe Provinca Minsk Kulturore (i) 2004 1899
Adhuroni arkitekturën prej druri (shekujt 17-18) në Polesye Provinca Brest dhe Provinca Gomel Kulturore (i, ii, iii) 2004 1901

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "The World Heritage Convention" (në anglisht). UNESCO World Heritage Centre. Marrë më 21 shtator 2010.
  2. ^ Belarus – UNESCO World Heritage Centre
  3. ^ "UNESCO World Heritage Centre The Criteria for Selection" (në anglisht). UNESCO World Heritage Centre. Marrë më 17 gusht 2018.
  4. ^ https://whc.unesco.org/en/list/33
  5. ^ "Struve Geodetic Arc" (në anglisht).
  6. ^ "Tentative Lists" (në anglisht). UNESCO World Heritage Centre. Marrë më 7 tetor 2010.