Lista e vendeve të Trashëgimisë Botërore në Evropën Jugore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

UNESCO (Organizata për Edukim, Shkencë dhe Kulturë e Kombeve të Bashkuara)  ka caktuar 168 vende të Trashëgimisë Botërore në të gjitha 17 shteteve sovrane (gjithashtu të quajtur si "shtete palë") të Evropës Jugore: Shqipëria, Andorra, Bosnja dhe Hercegovina, Bullgaria, Kroacia, Qipro, Greqia, Italia, Maqedonia, Malta, mali i Zi, Portugali, San Marino, Serbi, Slloveni, Spanjë, Turqi dhe Vatikan, si dhe një vend në territorin britanik të Gjibraltarit.[1]

Dy vendet kryesore sipas numrit të vendeve të Trashëgimisë Botërore janë të vendosura në këtë rajon: Italia me 51 vende dhe Spanja me 44 vende (40 vende pa përfshirë ato në Ishujt Kanarie). Shtatë vende janë të ndara në mes të disa shteteve: Artet shkëmbore prehistorike në Luginën Côa dhe Siega Verde (Portugali dhe Spanjë), Hekurudha Rhaetian në Albula / Bernina (Itali dhe Zvicër), Monte San Giorgio (Itali dhe Zvicër) etj.[2] Vendet e para nga rajoni ishin regjistruar në vitin 1979 një vit pas konceptimit të listës, dhe përfshinë gjashtë vende në ish-Jugosllavi, dhe një vend në Itali.[3][4] Çdo vit, Komiteti i Trashëgimisë Botërore i UNESCO-s mund të shkruajë vende të reja në listë, ose të heq vende të cilat nuk i plotësojnë kriteret. Përzgjedhja bazohet në dhjetë dhjetë kritere: gjashtë për trashëgiminë kulturore (i–vi) dhe katër për të trashëgimisë natyrore (vii–x).[5] Disa vende, të përcaktuara "vende të përziera", përfaqësojnë trashëgiminë kulturore dhe natyrore. Në Evropën Jugore, ka 150 vende kulturore, 12 natyrore dhe 7 të përziera.

Komiteti i Trashëgimisë Botërore gjithashtu mund të specifikojë se një vend është i rrezikuar, duke cituar "kushtet që kërcënojnë karakteristikat për të cilat një pasuri është regjistruar në Listën e Trashëgimisë Botërore". Një nga vendet (Monumentet Mesjetare në Kosovë) në Evropën Jugore është renditur si e rrezikuar dhe katër vende (Qyteti i Vjetër i Dubrovnikut, Rajoni Natyror dhe Kulturo-Historik i Kotorrit, Parku Kombëtar i Plitvicës dhe Butrinti) ishin më parë të listuara. Listimi i vendeve me rrezik të mundshëm është konsideruar nga UNESCO në disa raste të tjera.[6][7]

Legjenda[redakto | përpunoni burim]

Tabela mund të renditet sipas kolonës duke klikuar në pjesën e sipërme Sort both.gif të kolonës përkatëse; alfanumerikisht për shtyllat: Vendi, Sipërfaqja dhe Viti; Sipas shtetit palë për kolonën Vendndodhja; dhe sipas llojit të kritereve për kolonën e kritereve. Vendet ndërkufitare renditen në pjesën e poshtme

Vendi; emërtuar sipas përcaktimit zyrtar të Komisionit të Trashëgimisë Botërore
Vendndodhja; në nivel qyteti, rajoni apo provincës dhe gjeo-koordinatat
Kriteret; siç përcaktohet nga Komiteti i Trashëgimisë Botërore
Sipërfaqja në hektarë dhe akër. Nëse është në dispozicion është shënuar edhe madhësia e zonës të ndërmjetme. Një vlerë zero nënkupton që asnjë informacion nuk është publikuar nga UNESCO
Viti, gjatë të cilit vendi është regjistruar në Listën e Trashëgimisë Botërore
Përshkrimi; informacion i shkurtër për vendin, duke përfshirë arsyet për kualifikimin si një vend i rrezikuar, nëse është e aplikueshme

Vendet[redakto | përpunoni burim]

██ * Vend i trashëgimisë botërore ndërkufitar/ose që ndahet nga më shumë se një shtet ██ † Në rrezik


Vendi Fotografia Vendndodhja Kriteret Sipërfaqja
hektar (akër)
Viti Përshkrimi Refs
Pallati Mbretëror i Caserta i shekullit XVIII me Parkun, Ujësjellësi i Vanvitellit dhe kompleksin San Leucio A row of water basins leading to a large palace building. Provincat Caserta, Benevento, Campania,  Italia
41°4′24″V 14°19′35″L / 41.07333°V 14.32639°L / 41.07333; 14.32639 (18th-Century Royal Palace at Caserta with the Park, the Aqueduct of Vanvitelli, and the San Leucio Complex)
Kulturor:
(i)(ii)(iii)(iv)
87 (210); zona e ndërmjetme 111 (270) 1997 [8]
Akropolisi, Athinë Ruins of a white temple with columns on a rock above a city. Attica,  Greqia
37°58′15″V 23°43′34″L / 37.97083°V 23.72611°L / 37.97083; 23.72611 (Acropolis, Athens)
Kulturor:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
3.04 (7.5); zona e ndërmjetme 117 (290) 1987 Një koleksion i kryeveprave arkitektonike masive, por krejtësisht të balancuara, në harmoni me peizazhin natyror, Akropoli i Athinës është një nga shprehjet më të rëndësishme të estetikës klasike greke. Ajo u përfundua në shekullin e 5 pes dhe ka ushtruar një ndikim të thellë në arkitekturën në mbarë botën.[9] [10]
Alhambra, Generalife dhe Albayzín, Granada A courtyard with a gallery and a basin supported by lion sculptures. Provinca Granada, Andalusia,  Spanja
37°10′36″V 3°35′40″P / 37.17667°V 3.59444°P / 37.17667; -3.59444 (Alhambra, Generalife and Albayzín, Granada)
Kulturor:
(i)(iii)(iv)
1994 Të tre vendet janë mbetjet e ndikimit maurik në Spanjën jugore. Kështjella Alhambra dhe pallati Generalife u ndërtuan nga sundimtarët e Emiratit të Granadës. Qarku Albayzín përmban shembuj të arkitekturës mauriane vernacular dhe u shtua në listë në vitin 1994. [11]
Rajoni i Verës Alto Douro A river with terraced vineyards. Nën-rajoni Douro, Provinca Trás-os-Montes e Alto Douro,  Portugalia
41°6′6″V 7°47′56″P / 41.10167°V 7.79889°P / 41.10167; -7.79889 (Alto Douro Wine Region)
Kulturor:
(iii)(iv)(v)
24,600 (61,000); zona e ndërmjetme 225,400 (557,000) 2001 [12]
Arab-Norman Palermo dhe katedralja e kishave e Cefalù dhe Monreale Palermo-San-Cataldo-bjs-1.jpg Provinca e Palermos, Sicili,  Italia

38°6′39″V 13°21′11″L / 38.11083°V 13.35306°L / 38.11083; 13.35306 (Arab-Norman Palermo and the Cathedral Churches of Cefalú and Monreale)

Kulturor:
(ii)(iv)
6.24 (15.4); zona e ndërmjetme 483 (1,190) 2015 Sundimtarët e rinj normanë filluan të ndërtonin ndërtime të ndryshme në atë që quhet stili arabo-norman. Ata inkorporuan praktikat më të mira të arkitekturës arabe dhe bizantine në artin e tyre. [13]
Peizazhi kulturor Aranjuez A large palace building with white and orange walls. Aranjuez, Komuniteti i Madridit,  Spanja
40°2′11″V 3°36′34″P / 40.03639°V 3.60944°P / 40.03639; -3.60944 (Aranjuez Cultural Landscape)
Kulturor:
(ii)(iv)
2,048 (5,060); zona e ndërmjetme 16,605 (41,030) 2001 Peizazhi rreth Pallatit Mbretëror të Aranjuezit u zhvillua nga familja mbretërore spanjolle gjatë një rrjedhe prej tre shekujsh dhe përmban ide të reja hortikulturore dhe dizajni. Zona ishte pronë ekskluzive e familjes mbretërore deri në shekullin e 19, kur u zhvillua qyteti civil modern. [14]
Zona Arkeologjike dhe Bazilika Patriarkale e  Aquileia Roman stone church. Provinca e Udines, Friuli-Venezia Giulia,  Italia
45°46′6″V 13°22′3″L / 45.76833°V 13.36750°L / 45.76833; 13.36750 (Archaeological Area and the Patriarchal Basilica of Aquileia)
Kulturor:
(iii)(iv)(vi)
155 (380) 1998 [15]
Zona Arkeologjike e Agrigento Ruins of a classical temple with columns. Provinca e Agrigento, Sicily,  Italia
37°17′23″V 13°35′36″L / 37.28972°V 13.59333°L / 37.28972; 13.59333 (Archaeological Area of Agrigento)
Kulturor:
(i)(ii)(iii)(iv)
934 (2,310); zona e ndërmjetme 1,869 (4,620) 1997 [16]
Zonat arkeologjike të Pompei, Herculaneum dhe Torre Annunziata A street with ruined houses. Provinca e Napolit, Kampania,  Italia
40°45′0″V 14°29′0″L / 40.75000°V 14.48333°L / 40.75000; 14.48333 (Archaeological Areas of Pompei, Herculaneum and Torre Annunziata)
Kulturor:
(iii)(iv)(v)
98 (240); zona e ndërmjetme 24 (59) 1997 [17]
Ansambli Arkeologjik i Tárraco Ruins of an amphitheatre near the sea. Provinca Tarragona, Catalonia,  Spanja
41°6′53″V 1°15′34″L / 41.11472°V 1.25944°L / 41.11472; 1.25944 (Archaeological Ensemble of Tárraco)
Kulturor:
(ii)(iii)
100 (250) 2000 Qyteti i shquar romak i Tárraco në vendin e Tarragona-së sotme shërbeu si kryeqyteti i provincave të Hispania Citerior dhe më vonë Hispania Tarraconensis. Amfiteatri u ndërtua në shekullin e 2-të. Shumica e mbetjeve janë vetëm fragmente ose të ruajtura nën ndërtesa më moderne. [18]
Ansambli Arkeologjik i Merida Ruins of an amphitheatre near the sea. Provinca Badajoz, Extremadura,  Spanja
38°54′58″V 6°20′16″P / 38.91611°V 6.33778°P / 38.91611; -6.33778 (Archaeological Ensemble of Mérida)
Kulturor:
(iii)(iv)
1993 Merida u themelua në 25 pes nga romakët si Emerita Augusta dhe ishte kryeqyteti i provincës Lusitania. Mbetjet nga epoka romake përfshijnë një urë, ujësjellës, amfiteatër, teatër, cirk dhe forum. [19]
Zona Arkeologjike e Aigai (emri modern Vergina) Facade of an underground structure with a painting above the door. Imathia, Maqedonia Qendrore,  Greqia
40°28′17″V 22°19′6″L / 40.47139°V 22.31833°L / 40.47139; 22.31833 (Archaeological Site of Aigai (modern name Vergina))
Kulturor:
(i)(iii)
1,421 (3,510); zona e ndërmjetme 4,812 (11,890) 1996 Qyteti i lashtë i Aigai ishte kryeqyteti i parë i Mbretërisë së Maqedonisë. Përveç pallatit monumental, të zbukuruar me mozaikë dhe stuko të pikturuara, vendi përmban një terren varrimi me më shumë se 300 varre të lashta, njëra prej të cilave është identifikuar si ajo e Filipit II të Maqedonisë, babai i Aleksandrit të Madh.[20] [21]
Vendi Arkeologjik i Atapuerca
Archaeological excavation site in red earth.
Provinca Burgos, Castile and León,  Spanja
42°22′17″V 3°32′50″P / 42.37139°V 3.54722°P / 42.37139; -3.54722 (Archaeological Site of Atapuerca)
Kulturor:
(iii)(v)
2000 Shpellat në malet Atapuerca përmbajnë mbetjet fosile të qenieve më të hershme të zbuluara në Evropë që datojnë pothuajse një milion vjet më parë. Sima de los Huesos ose "gropa e eshtrave" përmban koleksionin më të madh botëror të fosileve hominide. [22]
Vendi arkeologjik i Delfit Ruins of an amphitheatre in a mountain landscape. Phocis, Greqia Qendrore,  Greqia
38°28′53″V 22°29′46″L / 38.48139°V 22.49611°L / 38.48139; 22.49611 (Archaeological Site of Delphi)
Kulturor:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
51 (130); zona e ndërmjetme 14,314 (35,370) 1987 Shenjtorja pan-helenike e Delfit, vendi i orakullit të Apollonit, ishte qendra shpirtërore e botës greke. I vendosur në një mjedis të mrekullueshëm natyror në këmbët e malit Parnassus, ishte një simbol i unitetit kulturor grek nga shekulli i VIII para dhe pas.[23] [24]
Vendi arkeologjik i Mystras
A complex of buildings partially in ruins in a mountain landscape.
Laconia, Peloponnese,  Greqia
37°4′50″V 22°22′0″L / 37.08056°V 22.36667°L / 37.08056; 22.36667 (Archaeological Site of Mystras)
Kulturor:
(ii)(iii)(iv)
54 (130); zona e ndërmjetme 1,203 (2,970) 1989 I njohur gjerësisht si "Wonder of the Morea", qyteti mesjetar i mirënjohur i Mystrasit luajti një rol qendror në vitet e fundit të Perandorisë Bizantine. E ndërtuar në një kodër të pjerrët në këmbët e malit Tayget, ishte fortesa e fundit bizantine që të binte në sundimin e osmanëve, duke e mbajtur deri në vitin 1461.[25] [26]
Vendi Arkeologjik i Olimpias Ruins of buildings and a column. Elis, Western Peloponnese,  Greqia
37°39′0″V 21°40′0″L / 37.65000°V 21.66667°L / 37.65000; 21.66667 (Archaeological Site of Olympia)
Kulturor:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
106 (260); zona e ndërmjetme 1,458 (3,600) 1989 Vendi i Olimpia, e ndërtuar në brigjet e lumit Alpheios në Peloponez, ishte vendndodhja e Lojërave Olimpike të lashta duke filluar në 776 para Krishtit. Përveç tempujve dhe shenjtërive të shumta, ajo përmban mbetjet e disa strukturave sportive, të tilla si stadiumi i tij i famshëm.[27] [28]
Vende arkeologjike të Mycenae dhe Tiryns A gate of stone with a relief of two four legged animals. Argolis, Peloponnese,  Greqia
37°44′0″V 22°45′0″L / 37.73333°V 22.75000°L / 37.73333; 22.75000 (Archaeological Sites of Mycenae and Tiryns)
Kulturor:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
1999 Mycenae dhe Tiryns ishin dy nga qytetet më të rëndësishme të Greqisë Mykenase, të cilat lulëzuan ndërmjet shekujve 15 dhe 12 para Krishtit. Porta e Luanit dhe Thesari i Atreusit në Mycenae janë renditur si shembuj të shquar të gjenialitetit krijues të njeriut".[29] [30]
Vendi arkeologjik i Trojës Ruined walls. Çanakkale Province,  Turqia
39°57′23″V 26°14′20″L / 39.95639°V 26.23889°L / 39.95639; 26.23889 (Archaeological Site of Troy)
Kulturor:
(ii)(iii)(vi)
158 (390) 1998 [31]
Assisi, Bazilika e San Francesco dhe vende të tjera françeskane A white church with a white tower next to it.  Italia
43°3′58″V 12°37′21″L / 43.06611°V 12.62250°L / 43.06611; 12.62250 (Assisi, the Basilica of San Francesco and Other Franciscan Sites)
Kulturor:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
14,563 (35,990); zona e ndërmjetme 4,087 (10,100) 2000 [32]
Kopshti Botanik (Orto Botanico), Padua A garden with a church in the background. qyteti dhe Provinca e Padua, Veneto,  Italia
45°23′57″V 11°52′50″L / 45.39917°V 11.88056°L / 45.39917; 11.88056 (Botanical Garden (Orto Botanico), Padua)
Kulturor:
(ii)(iii)
2.20 (5.4); zona e ndërmjetme 11 (27) 1997 [33]
Katedralja e Burgos White gothic style cathedral. Burgos, Provinca e Burgos, Castile and León,  Spanja
42°20′25″V 3°42′14.5″P / 42.34028°V 3.704028°P / 42.34028; -3.704028 (Burgos Cathedral)
Kulturor:
(ii)(iv)(vi)
1984 Katedralja gotike është ndërtuar mes shekujve 13 dhe 16. Është vendi i varrimit të heroit kombëtar spanjoll El Cid. [34]
Bursa dhe Cumalıkızık: lidhja e Perandorisë Osmane 71 Bursa la Grande Moschea.jpg City of Bursa and village of Cumalıkızık, Bursa Province,  Turqia
40°11′5″V 29°3′44″L / 40.18472°V 29.06222°L / 40.18472; 29.06222 (City of Bursa)
Kulturor:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
193 (480) 2014 [35]
Butrinti Ruins of an amphitheatre and other structures. Ksamil, Qarku i Vlorës,  Shqipëri
39°45′4″V 20°1′34″L / 39.75111°V 20.02611°L / 39.75111; 20.02611 (Butrint)
Kulturor:
(iii)
3,980 (9,800); zona e ndërmjetme 4,611 (11,390) 1992[nb 1] Vendi ishte shënuar si i rrezikuar në vitet 1997-2005 pas dëmtimeve për shkak të menaxhimit dhe ruajtjes. [36]
[37]
[38]
Castel del Monte Octagonal castle with a tower on each of the eight corners. Andria dhe Corato, Provinca e Barit, Apulia,  Italia
41°5′5″V 16°16′15″L / 41.08472°V 16.27083°L / 41.08472; 16.27083 (Castel del Monte)
Kulturor:
(i)(ii)(iii)
3.10 (7.7); zona e ndërmjetme 10,847 (26,800) 1996 [39]
Kishat romantike katalanase të Vall de Boí
Stone church with a separate massive tower.
Provinca Lleida, Catalonia,  Spanja
42°30′17″V 0°48′13″L / 42.50472°V 0.80361°L / 42.50472; 0.80361 (Catalan Romanesque Churches of the Vall de Boí)
Kulturor:
(ii)(iv)
2000 Lugina e vogël në buzë të Pyrenees përmban kisha në stilin romanik të zbukuruar me murale, statuja dhe altarë romane. Kishat janë unike për kullat e tyre të larta, katrorë. [40]
Katedralja, Alcázar dhe Arkiva de Indias në Sevilje
Cityscape with a large church and another large building.
Provinca Seville, Andalusia,  Spanja
37°23′2″V 5°59′30″P / 37.38389°V 5.99167°P / 37.38389; -5.99167 (Cathedral, Alcázar and Archivo de Indias in Seville)
Kulturor:
(i)(ii)(iii)(vi)
12 (30); zona e ndërmjetme 187 (460) 1987[nb 2] Alcazari u ndërtua gjatë dinastisë Almohad që sundonte Spanjën jugore deri në Reconquista. Katedralja daton në shekullin e 15 dhe mban varrezat e Ferdinandit III dhe Kristofor Kolombit. Arkivi përmban dokumente në lidhje me kolonizimin e Amerikës. [41]
Katedralja, Torre Civica dhe Piazza Grande, Modena
A white stone church with one tall tower.
Qyteti dhe Provinca e Modena, Emilia–Romagna,  Italia
44°38′46″V 10°55′32″L / 44.64611°V 10.92556°L / 44.64611; 10.92556 (Cathedral, Torre Civica and Piazza Grande, Modena)
Kulturor:
(i)(ii)(iii)(iv)
1.20 (3.0); zona e ndërmjetme 1.10 (2.7) 1997 [42]
Shpella e Altamira dhe arti paleolitik i shpellës së Spanjës Veriore Rock painting of a bison in red and black. Santillana del Mar, Cantabria,  Spanja
43°22′57″V 4°6′58″P / 43.38250°V 4.11611°P / 43.38250; -4.11611 (Cave of Altamira and Paleolithic Cave Art of Northern Spain)
Kulturor:
(i)(iii)
2,235 (5,520) 1985[nb 3] Shpella e Altamira përmban shembuj të pikturës shpellore nga periudha e Paleolitit të Lartë, duke filluar nga 35,000 deri 11,000 pes. Listat origjinale përmbanin shtatëmbëdhjetë shpella të dekoruara. Shpellat janë të ruajtura mirë për shkak të izolimit të tyre të thellë nga klima e jashtme. [43]
Zona Qendrore e qytetit të Angra do Heroismo në Azores Coastal town with white houses and churches with red roofs. Terceira Island, Azores,  Portugalia
38°39′18″V 27°13′12″P / 38.65500°V 27.22000°P / 38.65500; -27.22000 (Central Zone of the Town of Angra do Heroismo in the Azores)
Kulturor:
(iv)(vi)
1983 [44]
Choirokoitia Small white circular huts with flat roof. Larnaca District,  Cyprus
34°47′54″V 33°20′36″L / 34.79833°V 33.34333°L / 34.79833; 33.34333 (Choirokoitia)
Kulturor:
(ii)(iii)(iv)
1998 [45]
Kisha dhe Konventa Dominikane e Santa Maria delle Grazie me "Darkën e Fundit" nga Leonardo da Vinci
Painting of the last supper.
Provinca e Milano, Lombardy,  Italia
45°27′57″V 9°10′14″L / 45.46583°V 9.17056°L / 45.46583; 9.17056 (Church and Dominican Convent of Santa Maria delle Grazie with "The Last Supper" by Leonardo da Vinci)
Kulturor:
(i)(ii)
1.50 (3.7) 1980 [46]
Parku Kombëtar Cilento dhe Vallo di Diano me vendet arkeologjike të Paestumit dhe Veliasë dheCertosa di Padula Ruins of a temple with columns. Provinca e Salerno, Campania,  Italia
40°17′0″V 15°16′0″L / 40.28333°V 15.26667°L / 40.28333; 15.26667 (Cilento and Vallo di Diano National Park with the Archeological sites of Paestum and Velia, and the Certosa di Padula)
Kulturor:
(iii)(iv)
159,110 (393,200); zona e ndërmjetme 178,101 (440,100) 1998 [47]
Qyteti i Safranbolut White houses with red tile roofs on a hillside. District of Safranbolu, Karabük Province,  Turqia
41°15′36″V 32°41′23″L / 41.26000°V 32.68972°L / 41.26000; 32.68972 (City of Safranbolu)
Kulturor:
(ii)(iv)(v)
193 (480) 1994 [48]
Qyteti i Valletta Coastal city with churches and a large dome. Malta Island,  Malta
35°54′2″V 14°30′52″L / 35.90056°V 14.51444°L / 35.90056; 14.51444 (City of Valletta)
Kulturor:
(i)(vi)
56 (140) 1980 [49]
Qyteti i Veronës
A city with a small square and a tower.
City and Province of Verona, Veneto,  Italia
45°26′19″V 10°59′38″L / 45.43861°V 10.99389°L / 45.43861; 10.99389 (City of Verona)
Kulturor:
(ii)(iv)
453 (1,120); zona e ndërmjetme 431 (1,070) 2000 [50]
Qyteti i Vicencës dhe Vilat Palladiane të Venetos A three storied villa. Provinces of Padua, Rovigo, Treviso, Venice, Verona and Vicenza, Veneto,  Italia
45°32′57″V 11°32′58″L / 45.54917°V 11.54944°L / 45.54917; 11.54944 (City of Vicenza and the Palladian Villas of the Veneto)
Kulturor:
(i)(ii)
334 (830) 1994[nb 4] [51]
[52]
Konventa e Krishtit në Tomar Christian religious building with a bell. Tomar, Santarém District,  Portugalia
39°36′17″V 8°25′3″P / 39.60472°V 8.41750°P / 39.60472; -8.41750 (Convent of Christ in Tomar)
Kulturor:
(i)(vi)
1983 [53]
Costiera Amalfitana Mountainous coastline. Provinca e Salerno, Campania,  Italia
40°39′0″V 14°36′0″L / 40.65000°V 14.60000°L / 40.65000; 14.60000 (Costiera Amalfitana)
Kulturor:
(ii)(iv)(v)
11,231 (27,750) 1997 [54]
Crespi d'Adda
A row of parallel and connected factory buildings.
Provinca e Bergamo, Lombardy,  Italia
45°35′36″V 9°32′18″L / 45.59333°V 9.53833°L / 45.59333; 9.53833 (Crespi d'Adda)
Kulturor:
(iv)(v)
1995 [55]
Peisazhi Kulturor i Sintra Buildings with red roofs on a hillside. Sintra,  Portugalia
38°47′0″V 9°25′0″P / 38.78333°V 9.41667°P / 38.78333; -9.41667 (Cultural Landscape of Sintra)
Kulturor:
(ii)(iv)(v)
946 (2,340); zona e ndërmjetme 3,641 (9,000) 1995 [56]
Peisazhi Kulturor i Serra de Tramuntana A mountain village with a church. Mallorca,  Spanja
39°43′51″V 2°41′41″L / 39.73083°V 2.69472°L / 39.73083; 2.69472 (Cultural Landscape of the Serra de Tramuntana)
Kulturor:
(ii)(iv)(v)
30,745 (75,970); zona e ndërmjetme 78,617 (194,270) 2011 [57]
Delos A row of white lion sculptures on pedestals. Cyclades, South Aegean,  Greqia
37°24′0″V 25°16′0″L / 37.40000°V 25.26667°L / 37.40000; 25.26667 (Delos)
Kulturor:
(ii)(iii)(iv)(vi)
351 (870) 1990 Vendlindja e Apolonit dhe Artemis sipas mitologjisë greke, ishulli i shenjtë i Delos ishte një nga shenjtorët më të rëndësishëm pan-helenik. Selia e Apollonit në Delos tërhoqi pelegrinë nga e gjithë Greqia, duke e bërë Delosin një port të begatë tregtare.[58] [59]
Parku Kombëtar i Doñanës Wetlands with birds. Huelva and Seville Provinces, Andalusia,  Spanja
36°56′52″V 6°21′32″P / 36.94778°V 6.35889°P / 36.94778; -6.35889 (Doñana National Park)
Natyror:
(vii)(ix)(x)
54,252 (134,060) 1994[nb 5] Parku përbëhet nga rajoni i deltës ku lumi Guadalquivir arrin në Oqeanin Atlantik. Është shtëpia e një shumëllojshmërie të ndryshme të biotopeve, si lagunat, kënetat, dunat dhe maket. Parku është një nga luginat më të mëdha në rajonin e Mesdheut dhe mban më shumë se 500,000 shpendë uji gjatë periudhës së dimrit. [60]
[61]
Parku Kombëtar i Durmitorit Fog in a mountain landscape with white rocks.  Mali i Zi
43°7′59″V 19°1′0″L / 43.13306°V 19.01667°L / 43.13306; 19.01667 (Durmitor National Park)
Natyror:
(vii)(viii)(x)
32,100 (79,000) 1980[nb 6] [62]
[63]
Monumentet e hershme të krishtera të Ravenës
Mosaic showing a man with a crown.
City and Province of Ravenna, Emilia-Romagna,  Italia
44°25′14″V 12°11′47″L / 44.42056°V 12.19639°L / 44.42056; 12.19639 (Early Christian Monuments of Ravenna)
Kulturor:
(i)(ii)(iii)(iv)
1.32 (3.3) 1996 [64]
Kompleksi Episkopal i Bazilikës Eufraziane në Qendrën Historike të Poreçit Small courtyard of a church with Christian paintings on the outside of the upper floor. Poreč, Istria County,  Kroacia
45°13′45″V 13°35′40″L / 45.22917°V 13.59444°L / 45.22917; 13.59444 (Episcopal Complex of the Euphrasian Basilica in the Historic Centre of Poreč)
Kulturor:
(ii)(iii)(iv)
1.10 (2.7) 1997 Kompleksi episkopal, me mozaikë të mrekullueshëm që datojnë në shekullin e 6, është një nga shembujt më të mirë të artit dhe arkitekturës së hershme bizantine në rajonin e Mesdheut dhe në botë. Ai përfshin vetë bazilikën, një sakristi, një pagëzimore dhe një kullë të këmbanës në afërsi të pallatit të kryepeshkopit. [65]
Necropolet etruske të Cerveterit dhe Tarquinisë Grass-covered conical structures. Provinces of Rome and Viterbo, Lazio,  Italia
42°0′25″V 12°6′7″L / 42.00694°V 12.10194°L / 42.00694; 12.10194 (Etruscan Necropolises of Cerveteri and Tarquinia)
Kulturor:
(i)(iii)(iv)
21 (52); zona e ndërmjetme 5,786 (14,300) 2004 [66]
Ferrara, Qyteti i Rilindjes, dhe Delta e saj Po Sunset over a river. City and Province of Ferrara, Emilia–Romagna,  Italia
44°50′16″V 11°37′10″L / 44.83778°V 11.61944°L / 44.83778; 11.61944 (Ferrara, City of the Renaissance, and its Po Delta)
Kulturor:
(ii)(iii)(iv)(v)(vi)
46,712 (115,430); zona e ndërmjetme 117,649 (290,720) 1995[nb 7] [67]
[68]
Parku Kombëtar i Garajonay A foggy picture of a rain forest riddled with weeds and various plant life. SpaLa Gomera,
 Spanja
28°07′34″V 17°14′14″P / 28.126250°V 17.237222°P / 28.126250; -17.237222 (Garajonay National Park)
Natyror:SpaGara
(vii), (ix)
3,984 (9,840) 1986 Pjesa më e madhe e parkut, në mes të ishullit La Gomera të ishujve Kanarie, është e mbuluar me një pyll të begatë..[69]
Parku Kombëtar i GarambaIn danger An overhead and cloudy view of a wide, swampy river with grassy plains on both sides. DemOrientale,
 Democratic Republic of the Congo
4°00′V 29°15′L / 4°V 29.25°L / 4; 29.25 (Garamba National Park)
Natyror:DemGar
(vii), (x)
500,000 (1,200,000) 1980 Parku ka savanë, livadhe dhe pyje të gjerë, me elefantë, gjirafë, hipopotamë dhe rinocerontë të bardhë.[70] Garamba konsiderohej të jetë e rrezikuar pas zvogëlimit të popullsisë së rinocerontëve të bardhë në zonë,[71] por u hoq nga lista në 1991.[72] Megjithatë, më vonë ajo rimori statusin në vitin 1996, kur tre vrasës u vranë dhe popullata e rinocerontëve të bardhë ra përsëri.[73][74]
Qyteti kufitar garnizon i Elvas dhe fortifikimet e saj Ramparts of Elvas. Alentejo,  Portugalia
38°52′50″V 7°9′48″P / 38.88056°V 7.16333°P / 38.88056; -7.16333 (Garrison Border Town of Elvas and its Fortifications)
Kulturor:
(iv)
179 (440); zona e ndërmjetme 608 (1,500) 2012 Vendi, i përforcuar gjerësisht nga shekulli i 17-të deri në shekullin e 19-të, përfaqëson sistemin më të madh të hendekut të thatë në punë. Brenda mureve të saj, qyteti ka shtëpi kazermat dhe ndërtesat e tjera ushtarake, si dhe kishat dhe manastiret. Ndërsa Elvas përmban mbetje që datojnë që nga shekulli i 10-të, fortifikimi i saj filloi kur Portugalia rifitoi pavarësinë në vitin 1640. Përforcimet e projektuara nga Jesuit i Holandës, Padre João Piscásio Cosmander përfaqësojnë shembullin më të mirë të mbijetuar të shkollës së fortifikimeve holandeze kudo. Vendi gjithashtu përmban Ujësjellësin e Amoreira, i ndërtuar për të lejuar kështjellën të përballojë rrethime në lashtësi. [75]
Gamzigrad-Romuliana, Pallati i Galeriusit Ruins of a building with columns. Eastern Serbia,  Serbia
43°53′57.5″V 22°11′10″L / 43.899306°V 22.18611°L / 43.899306; 22.18611 (Gamzigrad-Romuliana, Palace of Galerius)
Kulturor:
(iii)(iv)
179 (440); zona e ndërmjetme 545 (1,350) 2007 Kompleksi i vjetër i fortifikuar i pallatit dhe kompleksi memorial i Gamzigrad-Romulianës, Pallati i Galerios, në lindje të Serbisë, është autorizuar nga Perandori Caius Valerius Galerius Maximianus, në fund të shekullit të 3-të dhe në fillim të shekullit të 4-të. Ishte i njohur si Felix Romuliana, i quajtur sipas nënës së perandorit. Vendi përbëhet nga fortifikime, pallati në pjesën veri-perëndimore të kompleksit, bazilikat, tempuj, banjot e nxehta, komplekset përkujtimore dhe një tetrapylon. Grupi i ndërtesave është gjithashtu unik në ndërthurjen e funksioneve ceremoniale dhe përkujtimore. [76]
Genoa: Le Strade Nuove dhe sistemi i Palazzi dei Rolli
Narrow street lined by four storied buildings.
Provinca e Genoa, Liguria,  Italia
44°24′44″V 8°55′52″L / 44.41222°V 8.93111°L / 44.41222; 8.93111 (Genoa: Le Strade Nuove and the system of the Palazzi dei Rolli)
Kulturor:
(ii)(iv)
16 (40); zona e ndërmjetme 113 (280) 2006 [77]
Xhamia e Madhe dhe Spitali i Divrixhit Detail of stone carving. District of Divriği, Sivas Province,  Turqia
39°22′25″V 38°7′25″L / 39.37361°V 38.12361°L / 39.37361; 38.12361 (Great Mosque and Hospital of Divriği)
Kulturor:
(i)(iv)
2,016 (4,980) 1985 [78]
Parku Kombëtar Göreme dhe vendet e shkëmbinjve të Kapadokisë White stone pinnacle rocks topped by a dark colored rock. Nevşehir Province in Central Anatolia Region,  Turqia
38°40′0″V 34°51′0″L / 38.66667°V 34.85000°L / 38.66667; 34.85000 (Göreme National Park and the Rock Sites of Cappadocia)
Mixed:
(i)(iii)(v)(vii)
9,576 (23,660) 1985 [79]
Hal Saflieni Hypogeum Underground structure. Paola, Malta Island,  Malta
35°52′17″V 14°30′27″L / 35.87139°V 14.50750°L / 35.87139; 14.50750 (Hal Saflieni Hypogeum)
Kulturor:
(iii)
1980 [80]
Hattusha: Kryeqyteti i Hittite Stone gate with sculpted lions. Sungurlu, Çorum Province,  Turqia
40°0′50″V 34°37′14″L / 40.01389°V 34.62056°L / 40.01389; 34.62056 (Hattusha: the Hittite Capital)
Kulturor:
(i)(ii)(iii)(iv)
268 (660) 1986 [81]
Trashëgimia e Merkurit. Almaden dhe Idrija Almadén mine.  Slovenia;  Spanja
38°46′31″V 4°50′20″P / 38.77528°V 4.83889°P / 38.77528; -4.83889 (Heritage of Mercury. Almadén and Idrija)
Kulturor:
(ii)(iv)
104 (260) 2012 [82]
HierapolisPamukkale Hanging white limestone wall. Denizli Province,  Turqia
37°55′26″V 29°7′24″L / 37.92389°V 29.12333°L / 37.92389; 29.12333 (Hierapolis-Pamukkale)
Mixed:
(iii)(iv)(vii)
1,077 (2,660) 1988 [83]
Zonat Historike të Stambollit A large building with a square tower, three mosques and ten minarets near water. Istanbul city and Istanbul Province,  Turqia
41°0′30″V 28°58′48″L / 41.00833°V 28.98000°L / 41.00833; 28.98000 (Historic Areas of Istanbul)
Kulturor:
(i)(ii)(iii)(iv)
678 (1,680) 1985 [84]
Kompleksi historik i Splitit me Pallatin e Dioklecianit
A grey palace building with columns.
Split-Dalmatia County,  Kroacia
43°30′34″V 16°26′36″L / 43.50944°V 16.44333°L / 43.50944; 16.44333 (Historical Complex of Split with the Palace of Diocletian)
Kulturor:
(ii)(iii)(iv)
21 (52) 1979 Pallati u ndërtua nga perandori romak Dioklecian në fillim të shekullit të katërt të shekullit të kaluar, dhe më vonë shërbeu si bazë e qytetit të Splitit. Një kishë u ndërtua në Mesjetë brenda mauzoleut të lashtë, së bashku me kishat, fortifikimet, dhe pallateve gotike dhe të rilindjes. Stili barok përbën pjesën tjetër të zonës. [85]
Qendra Historike e Kordobës Dense city centre with white houses and a large church or palace complex. Provinca e Córdoba, Andalusia,  Spanja
37°52′45″V 4°46′47″P / 37.87917°V 4.77972°P / 37.87917; -4.77972 (Historic Centre of Cordoba)
Kulturor:
(i)(ii)(iii)(iv)
1984[nb 8] Lista origjinale ishte Xhamia e Madhe e Córdobës, një xhami e shekullit të 7-të e konvertuar në një katedrale katolike romake në shekullin e 13-të nga Ferdinandi III. Gjatë periudhës së arritjeve mëdha të sundimit maurik në rajon, Kordova kishte mbi 300 xhami dhe arkitekturë të krahasueshme me atë të Konstandinopojës, Damaskut dhe Bagdadit. [86]
[87]
Qendra Historike e Évora Ruins of a classical columned temple. Évora Municipality, Alentejo,  Portugalia
38°24′23″V 7°54′28″P / 38.40639°V 7.90778°P / 38.40639; -7.90778 (Historic Centre of Évora)
Kulturor:
(ii)(iv)
1986 [88]
Qendra Historike e Firences Bridge across a river with buildings on it. City and Province of Florence, Tuscany,  Italia
43°46′23″V 11°15′22″L / 43.77306°V 11.25611°L / 43.77306; 11.25611 (Historic Centre of Florence)
Kulturor:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
505 (1,250) 1982 [89]
Qendra Historike e Guimarães
A square palace complex with white walls and many chimneys.
Braga District, Minho Province,  Portugalia
41°26′27″V 8°17′41″P / 41.44083°V 8.29472°P / 41.44083; -8.29472 (Historic Centre of Guimarães)
Kulturor:
(ii)(iii)(iv)
16 (40); zona e ndërmjetme 45 (110) 2001 [90]
Qendra Historike e Napolit Narrow street with five-storied buildings. City and Province of Naples, Campania,  Italia
40°51′5″V 14°15′46″L / 40.85139°V 14.26278°L / 40.85139; 14.26278 (Historic Centre of Naples)
Kulturor:
(ii)(iv)
1995 [91]
Qendra Historike e Portos Metal bridge across a river and city centre built on a hillside. Norte,  Portugalia
41°8′30″V 8°37′0″P / 41.14167°V 8.61667°P / 41.14167; -8.61667 (Historic Centre of Oporto)
Kulturor:
(iv)
1996 [92]
Qendra Historike e Romës, Prona e Selisë së Shenjtë në atë qytet që gëzon të drejtat ekstraterritoriale dhe San Paolo Fuori le Mura
Building with white columns in the lower floor and Christian paintings on the walls of the upper floor.
 Holy See; Rome, Lazio,  Italia
41°53′25″V 12°29′32″L / 41.89028°V 12.49222°L / 41.89028; 12.49222 (Historic Centre of Rome, the Properties of the Holy See in that City Enjoying Extraterritorial Rights and San Paolo Fuori le Mura)
Kulturor:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
1,485 (3,670) 1980[nb 9] [93]
Qendra Historike e San Gimignano A small town dominated by many tall stone towers.. San Gimignano, Provinca e Siena, Tuscany,  Italia
43°28′5″V 11°2′30″L / 43.46806°V 11.04167°L / 43.46806; 11.04167 (Historic Centre of San Gimignano)
Kulturor:
(i)(iii)(iv)
14 (35) 1990 [94]
Qendra Historike e Sienës A large square surrounded by multi-storied buildings. One of the buildings has a tall and narrow tower. City and Province of Siena, Tuscany,  Italia
43°19′7″V 11°19′54″L / 43.31861°V 11.33167°L / 43.31861; 11.33167 (Historic Centre of Siena)
Kulturor:
(i)(ii)(iv)
170 (420); zona e ndërmjetme 9,907 (24,480) 1995 [95]
Qendra Historike e Qytetit të Pienza Narrow street and three-storied houses. Pienza, Provinca e Siena, Tuscany,  Italia
43°4′37″V 11°40′43″L / 43.07694°V 11.67861°L / 43.07694; 11.67861 (Historic Centre of the City of Pienza)
Kulturor:
(i)(ii)(iv)
4.41 (10.9) 1996 [96]
Qendra Historike e Urbino A large palace in a city. Provinca e Pesaro, Marche,  Italia
43°43′30″V 12°38′0″L / 43.72500°V 12.63333°L / 43.72500; 12.63333 (Historic Centre of Urbino)
Kulturor:
(ii)(iv)
29 (72); zona e ndërmjetme 3,609 (8,920) 1998 [97]
Qendrat historike të Beratit dhe Gjirokastrës White houses with greyish roofs on a hillside. Berat dhe Gjirokastër,  Shqipëri
40°4′10″V 20°8′0″L / 40.06944°V 20.13333°L / 40.06944; 20.13333 (Historic Centres of Berat and Gjirokastra)
Kulturor:
(iii)(iv)
59 (150); zona e ndërmjetme 136 (340) 2005[nb 10] [98]
Qyteti historik i Toledos City with churches and other large structures on a hillside near a river. Provinca Toledo, Castile–La Mancha,  Spanja
39°52′1″V 4°1′46″P / 39.86694°V 4.02944°P / 39.86694; -4.02944 (Historic City of Toledo)
Kulturor:
(i)(ii)(vi)
1986 Toledo u themelua nga romakët, shërbeu si kryeqyteti i Mbretërisë Visigotike, ishte e rëndësishme në Spanjën myslimane dhe gjatë Reconquista, dhe shërbeu shkurtimisht si kryeqyteti i Spanjës. Qyteti kombinon ndikimet e krishtera, muslimane dhe hebreje. [99]
Qyteti historik i Trogirit Coastal town with a palm tree promenade and houses with red roofs. Split-Dalmatia County,  Kroacia
43°30′45″V 16°15′6″L / 43.51250°V 16.25167°L / 43.51250; 16.25167 (Historic City of Trogir)
Kulturor:
(ii)(v)
6.40 (15.8); zona e ndërmjetme 4.80 (11.9) 2008 Kultura e pasur e Trogirit u krijua nën ndikimin e grekëve të vjetër, romakëve dhe venecianëve. Kjo është kompleksi më i ruajtur romak-gotik jo vetëm në Adriatik, por në të gjithë Evropën Qendrore. Qendra mesjetare e Trogirit, e rrethuar me mure, përmban një kështjellë dhe kullë të ruajtur dhe një sërë vendbanimesh dhe pallatesh nga periudha romanike, gotike, rilindjes dhe barok. [100]
Qyteti historik me mure iCuenca Town built on a rocky cliff. Provinca Cuenca, Castile–La Mancha,  Spanja
40°4′36″V 2°7′54″P / 40.07667°V 2.13167°P / 40.07667; -2.13167 (Historic Walled Town of Cuenca)
Kulturor:
(ii)(v)
1996 Moorët ndërtuan qytetin e fortifikuar në fillim të shekullit të 8-të, dhe u kapën nga të krishterët në shekullin e 12-të. Katedralja është shembulli i parë gotik në Spanjë. Qyteti është gjithashtu i famshëm për casas colgados, shtëpitë që varen mbi buzë të një shkëmbi. [101]
Ibiza, Biodiversiteti dhe Kultura Ishujt Balearik,  Spanja
38°54′40″V 1°26′7″L / 38.91111°V 1.43528°L / 38.91111; 1.43528 (Ibiza, Biodiversity and Culture)
Mixed:
(ii)(iii)(iv)(ix)(x)
8,564 (21,160) 1999 Bregdeti i Ibiza është shtëpia e posidonia oceanica, një bimë detare e gjetur vetëm në Mesdhe që mbështet një ekosistem të ndryshëm bregdetar dhe detar. Ishulli gjithashtu përmban rrënojat e shumta fenikase dhe pjesët më të vjetra të fortifikuara të qytetit datojnë në shekullin e 16-të. [102]
Isole Eolie (Ishujt Aeolian) A group of volcanic islands. Southern Tyrrhenian Sea,  Italia
38°29′16″V 14°56′44″L / 38.48778°V 14.94556°L / 38.48778; 14.94556 (Isole Eolie (Aeolian Islands))
Natyror:
(viii)
1,216 (3,000) 2000 [103]
La Lonja de la Seda de Valencia Interior of a building with high curled columns. Valencia, Provinca Valencia, Valencian Community,  Spanja
39°28′28″V 0°22′42″P / 39.47444°V 0.37833°P / 39.47444; -0.37833 (La Lonja de la Seda de Valencia)
Kulturor:
(i)(iv)
1996 La Lonja (ose Llotja në gjuhën Valenciane) de la Seda do të thotë shkëmbim i mëndafshit, dhe grupi i godinave gotike demonstrojnë pasurinë e Valencias si një qytet i rëndësishëm tregtar mesdhetar dhe evropian në atë periudhë. [104]
Peizazh i kulturës së vreshtave të ishullit Pico
Vineyards with low walls built of boulders and the sea in the distance.
Azores,  Portugalia
38°30′48″V 28°32′28″P / 38.51333°V 28.54111°P / 38.51333; -28.54111 (Landscape of the Pico Island Vineyard Culture)
Kulturor:
(iii)(v)
190 (470); zona e ndërmjetme 2,445 (6,040) 2004 [105]
Las Médulas Landscape with red rocks. Provinca León, Castile and León,  Spanja
42°28′10″V 6°46′15″P / 42.46944°V 6.77083°P / 42.46944; -6.77083 (Las Médulas)
Kulturor:
(i)(ii)(iii)(iv)
1997 The Romans established a gold mine and worked the site for two centuries. They used an early form of hydraulic mining and cut aqueducts in the rock cliffs to provide water for the operations. The Romans left in the early 3rd century, leaving sheer cliff faces and mining infrastructure that is intact today. [106]
Qytetet e vonshme barokore të Val di Noto (Sicili Juglindore)
White baroque church.
Provinces of Catania, Ragusa and Syracuse, Sicily,  Italia
36°53′35.5″V 15°4′8″L / 36.893194°V 15.06889°L / 36.893194; 15.06889 (Late Baroque Towns of the Val di Noto (South-Eastern Sicily))
Kulturor:
(i)(ii)(iv)(v)
113 (280); zona e ndërmjetme 306 (760) 2002 [107]
Laurisilva e Madeira A foggy picture of the top of a very dense forest. PorMadeira,
 Portugalia
32°46′00″V 17°00′00″P / 32.766667°V 17°P / 32.766667; -17 (Laurisilva of Madeira)
Natyror:PorLau
(ix), (x)
15,000 (37,000) 1999 Vendi është zona më e madhe e mbijetuar e pyllit dafinas. Ai përbëhet nga përafërsisht 90% pyje me rritje të vjetër dhe është shtëpia e llojeve endemike të tilla si pëllumbi i gjatë Madeiran.[108]
Longobards në Itali
Basilica of San Salvatore in Brescia.
 Italia
46°5′39″V 13°25′59″L / 46.09417°V 13.43306°L / 46.09417; 13.43306 (Longobards in Italy. Places of the power (568-774 A.D.))
Kulturor:
(ii)(iii)(vi)
14 (35); zona e ndërmjetme 306 (760) 2011 Zona përfshin shtatë qytete Longobardi: Brescia, Cividale del Friuli, Castelseprio, Spoleto, Campello sul Clitunno, Benevento dhe Monte Sant'Angelo. [109]
Lugina Madriu-Perafita-Claror A small stone hut in the mountains. Encamp, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria, Escaldes-Engordany,  Andorra
42°29′41″V 1°35′44″L / 42.49472°V 1.59556°L / 42.49472; 1.59556 (Madriu-Perafita-Claror Valley)
Kulturor:
(v)
2004[nb 11] [110]
[111]
Mantua dhe Sabbioneta Palace like building with a colonnade.  Italia
45°9′34″V 10°47′40″L / 45.15944°V 10.79444°L / 45.15944; 10.79444 (Mantua and Sabbioneta)
Kulturor:
(ii)(iii)
235 (580); zona e ndërmjetme 2,330 (5,800) 2008 [112]
Qyteti mesjetar i Rodosit Fortresss at a harbour with sailing boats. Rhodes, South Aegean,  Greqia
36°26′50″V 28°13′40″L / 36.44722°V 28.22778°L / 36.44722; 28.22778 (Medieval City of Rhodes)
Kulturor:
(ii)(iv)(v)
66 (160) 1988 Urdhri i Shën Joanit të Jeruzalemit pushtoi Rodosin nga viti 1309 deri më 1523 dhe filloi të transformonte qytetin në një kështjellë. Më pas ajo u bë nën sundimin turk dhe italian. Me Pallatin e Mjeshtrave të Mëdhenj, Spitalin e Madh dhe Rrugën e Kalorësve, Qyteti i Epërm është një nga ansamblet më të bukura urbane të periudhës gotike. Në Qytetin e Ulët, arkitektura gotike bashkëjeton me xhami, banjot publike dhe ndërtesa të tjera që datojnë nga periudha osmane.[113] [114]
Medici Vila dhe kopshtet në Toscana Tuscany,  Italia
43°51′28″V 11°18′15″L / 43.85778°V 11.30417°L / 43.85778; 11.30417 (Medici Villas and Gardens in Tuscany)
Kulturor:
(ii)(iv)(vi)
125 (310); zona e ndërmjetme 3,539 (8,750) 2013 [115]
Monumentet mesjetare në Kosovë Stone church with various towers. Kosovo, officially listed as  Kosova
42°39′40″V 20°15′56″L / 42.66111°V 20.26556°L / 42.66111; 20.26556 (Medieval Monuments in Kosovo)
Kulturor:
(ii)(iii)(iv)
2.88 (7.1); zona e ndërmjetme 115 (280) 2004[nb 12] Të katër ndërtesat e vendit pasqyrojnë pikat e larta të kulturës kishtare bizantine-romake, me stilin e saj të veçantë të pikturës murale, e cila u zhvillua në Ballkan midis shekujve 13 dhe 17. Patriarkana e Manastirit të Pejës është një grup prej katër kishash me kube me seri të pikturave murale. Afreskat e shekullit të 13-të të Kishës së Apostujve të Shenjtë janë pikturuar në një stil unik, monumental. Afreskat e hershme të shekullit të 14-të në kishën e Virgjëreshës së Shenjtë të Lëvisës përfaqësojnë pamjen e të ashtuquajturit stili palaiologjik të Rilindjes, duke kombinuar ndikimet e traditave ortodokse bizantine dhe romane perëndimore. Stili ka luajtur një rol vendimtar në artin pasardhës të Ballkanit. Vendi është renditur si i rrezikuar që nga viti 2006 për shkak të mungesës së mbrojtjes dhe menaxhimit ligjor; Paqëndrueshmëria politike dhe siguria. [116]
[117]
Tempuj Megalitik të Maltës
Prehistoric stone structure with a geometric relief.
Gozo and Malta Island,  Malta
36°2′57″V 14°16′10″L / 36.04917°V 14.26944°L / 36.04917; 14.26944 (Megalithic Temples of Malta)
Kulturor:
(iv)
1980[nb 13] [118]
Ura Mehmed Pasa Sokoloviç në Vishegrad A bridge with many arcs across a river. Republika Srpska,  Bosnja dhe Hercegovina
43°46′53″V 19°17′17″L / 43.78139°V 19.28806°L / 43.78139; 19.28806 (Mehmed Paša Sokolović Bridge in Višegrad)
Kulturor:
(ii)(iv)
1.50 (3.7); zona e ndërmjetme 12 (30) 2007 [119]
Meteora Rock pillars with buildings on top of some of them. Trikala, Thessaly,  Greqia
39°43′0″V 21°38′0″L / 39.71667°V 21.63333°L / 39.71667; 21.63333 (Meteora)
Mixed:
(i)(ii)(iv)(v)(vii)
272 (670); zona e ndërmjetme 1,884 (4,660) 1988 Në një rajon me majat e gurëve pothuajse të paarritshëm, murgjit u vendosën në këto "kolona të qiellit" që nga shekulli i 11-të e tutje. Njëzet e katër prej këtyre manastireve u ndërtuan, pavarësisht vështirësive të jashtëzakonshme, në kohën e ringjalljes së madhe të idealit eremetik në shekullin e 15-të. Afreskat e tyre të shekullit të 16-të shënojnë një fazë kyçe në zhvillimin e pikturës post-bizantine.[120] [121]
Manastiret e Daphni, Hosios Loukas dhe Nea Moni of Chios
Mosaic of a baptemn.
Attica, Central Greece and North Aegean,  Greqia
38°24′0″V 22°45′0″L / 38.40000°V 22.75000°L / 38.40000; 22.75000 (Monasteries of Daphni, Hosios Loukas and Nea Moni of Chios)
Kulturor:
(i)(iv)
3.70 (9.1); zona e ndërmjetme 5,816 (14,370) 1990 Megjithëse gjeografikisht të largëta nga njëri-tjetri, këto tre manastire i përkasin të njëjtës seri tipologjike dhe ndajnë të njëjtat karakteristika estetike. Kishat janë ndërtuar në një plan kryq-në-katror me një kube të madhe të mbështetur nga harqet që përcaktojnë një hapësirë tetëkëndësh. Në shekujt e 11-të dhe të 12-të ata u dekoruan me vepra të shkëlqyera mermeri, si dhe mozaikë në një sfond ari, të gjitha karakteristika të 'epokës së dytë të artë të artit bizantin'.[122] [123]
Manastiri dhe Vendi i Escurial, Madrid A large building complex with towers. San Lorenzo de El Escorial, Komuniteti i Madridit,  Spanja
40°34′54″V 4°7′35″P / 40.58167°V 4.12639°P / 40.58167; -4.12639 (Monastery and Site of the Escurial, Madrid)
Kulturor:
(i)(ii)(vi)
1984 El Escorial është një nga disa vende mbretërore spanjolle për shkak të historisë së saj si një vendbanim i familjes mbretërore. Pallati u projektua nga Mbreti Filip II dhe arkitekti Juan Bautista de Toledo për të shërbyer si një monument për rolin qendror të Spanjës në botën e krishterë. [124]
Manastiri i Alcobaçës Church facade integrated into a complex of white buildings with red roofs. Alcobaça, Leiria District,  Portugalia
39°33′0″V 8°58′36″P / 39.55000°V 8.97667°P / 39.55000; -8.97667 (Monastery of Alcobaça)
Kulturor:
(i)(iv)
1989 [125]
Manastiri i Batalha Gothic church Batalha, Leiria District,  Portugalia
39°39′28″V 8°49′37″P / 39.65778°V 8.82694°P / 39.65778; -8.82694 (Monastery of Batalha)
Kulturor:
(i)(ii)
0.98 (2.4); zona e ndërmjetme 86 (210) 1983 [126]
Manastiri i Hieronymites dhe Kulla e Belémit në Lisbonë White tower near the sea. Lisbonë,  Portugalia
38°41′31″V 9°12′57″P / 38.69194°V 9.21583°P / 38.69194; -9.21583 (Monastery of the Hieronymites and Tower of Belém in Lisbon)
Kulturor:
(iii)(vi)
2.66 (6.6); zona e ndërmjetme 103 (250) 1983[nb 14] [127]
Monte San Giorgio A wooded mountain and a lake.  Italia;  Switzerland
45°53′20″V 8°54′50″L / 45.88889°V 8.91389°L / 45.88889; 8.91389 (Monte San Giorgio)
Natyror:
(viii)
1,089 (2,690); zona e ndërmjetme 3,207 (7,920) 2003[nb 15] [128]
[129]
Monumentet e Oviedo dhe Mbretërisë së Asturias
High and narrow stone church building.
Asturias,  Spanja
43°21′45″V 5°50′35″P / 43.36250°V 5.84306°P / 43.36250; -5.84306 (Monuments of Oviedo and the Kingdom of the Asturias)
Kulturor:
(i)(ii)(iv)
1985[nb 16] Mbretëria e Asturias mbeti e vetmja zonë e krishterë e Spanjës në shekullin e 9-të. Ajo zhvilloi stilin e saj të artit dhe arkitekturës para-romane që shfaqet në kisha të ndryshme dhe monumente të tjera. Regjistrimi origjinale titullohej "Kishat e Mbretërisë së Asturias" dhe u zgjerua për të përfshirë monumentet e tjera të tilla si La Foncalada. [130]
[131]
Mali i Shenjtë A large building complex and church built on a cliffside. Rajoni autonom i malit i Shenjtë,  Greqia
40°16′0″V 24°13′0″L / 40.26667°V 24.21667°L / 40.26667; 24.21667 (Mount Athos)
Mixed:
(i)(ii)(iv)(v)(vi)(vii)
33,042 (81,650) 1988 Një qendër shpirtërore ortodokse që nga viti 1054, mali i Shenjtë ka gëzuar një statut autonom që nga koha bizantine. Mali i Shenjtë, i cili është i ndaluar për gratë dhe fëmijët, është gjithashtu një vend i njohur artistik. Shtrirja e manastireve (rreth 20 prej të cilëve aktualisht janë të banuar nga rreth 1400 murgjit) kishin një ndikim aq të largët sa deri në Rusi dhe shkolla e tij e pikturës ndikoi në historinë e artit ortodoks.[132] [133]
Mount Etna Sicilia,  Italia
37°45′22″V 14°59′48″L / 37.75611°V 14.99667°L / 37.75611; 14.99667 (Mount Etna)
Natyror:
(viii)
19,237 (47,540) 2013 [134]
Arkitektura Mudéjar e Aragonit
A tower of reddish stone.
Teruel and Zaragoza Provinces, Aragon,  Spanja
40°20′38″V 1°6′26″P / 40.34389°V 1.10722°P / 40.34389; -1.10722 (Mudéjar Architecture of Aragon)
Kulturor:
(ii)(iv)(vi)
1986[nb 17] Listimi origjinal përmbante katër kishave në Teruel në stilin Mudejar, një përzierje e stileve tradicionale islamike dhe bashkëkohore evropiane. Në vitin 2001, lista u zgjerua për të përfshirë edhe gjashtë monumente shtesë. [135]
Trashëgimia Natyrore dhe Kulturore e rajonit të Ohrit Stone church next to a lake. Komuna e Ohrit,  Maqedonia
41°7′5″V 20°48′48″L / 41.11806°V 20.81333°L / 41.11806; 20.81333 (Natural and Cultural Heritage of the Ohrid region)
Mixed:
(i)(iii)(iv)(vii)
83,350 (206,000) 1979[nb 18] [136]
[137]
Rajoni Naturor dhe Kulturo-Historik i Kotorrit A town in rocky mountains next to a bay or lake. Bay of Kotor, Kotor and surrounding territory,  Mali i Zi
42°29′0″V 18°42′0″L / 42.48333°V 18.70000°L / 42.48333; 18.70000 (Natural and Culturo-Historical Region of Kotor)
Kulturor:
(i)(ii)(iii)(iv)
1979 Vendi ishte renditur si i rrezikuar në vitet 1979-2003 pas dëmtimit të shkaktuar nga tërmeti i Malit të Zi në vitin 1979. [138]
[139]
[140]
Xhamia Selimiye dhe kompleksi i saj shoqëror Large mosque with four minarets and a large dome of dark stone. Edirne, East Thrace,  Turqia
41°40′40″V 26°33′34″L / 41.67778°V 26.55944°L / 41.67778; 26.55944 (Selimiye Mosque and its Social Complex)
Kulturor:
(i)(iv)
2.50 (6.2); zona e ndërmjetme 38 (94) 2011 [141]
Ura e Vjetër e Qytetit të Vjetër tëMostar A high bridge across a river with its peak at the middle. Herzegovina-Neretva Canton,  Bosnja dhe Hercegovina
43°20′53″V 17°48′39″L / 43.34806°V 17.81083°L / 43.34806; 17.81083 (Old Bridge Area of the Old City of Mostar)
Kulturor:
(vi)
2005 [142]
Mali i Nemrut Large sculpted heads of a bird and a human lying on the ground. Adıyaman Province,  Turqia
38°2′12″V 38°45′49″L / 38.03667°V 38.76361°L / 38.03667; 38.76361 (Nemrut Dağ)
Kulturor:
(i)(iii)(iv)
11 (27) 1987 [143]
Vendi neolitik i Çatalhöyük Excavations at the southern area of the site. Central Anatolia Region,  Turqia
37°40′0″V 32°49′41″L / 37.66667°V 32.82806°L / 37.66667; 32.82806 (Neolithic Site of Çatalhöyük)
Kulturor:
(iii)(iv)
37 (91); zona e ndërmjetme 111 (270) 2012 [144]
Qyteti i Vjetër i Dubrovnikut Marina in a city with churches and a fort. Dubrovnik-Neretva County,  Kroacia
42°39′2″V 18°5′29″L / 42.65056°V 18.09139°L / 42.65056; 18.09139 (Old City of Dubrovnik)
Kulturor:
(i)(iii)(iv)
97 (240); zona e ndërmjetme 54 (130) 1979[nb 19] Dubrovniku u bë një republikë e begatë detare gjatë Mesjetës, i u bë i vetmi shtet-qytet lindor i Adriatikut për të rivalizuar Venedikun. Mbështetur nga pasuria dhe diplomacia e aftë, qyteti arriti një nivel të jashtëzakonshëm zhvillimi, veçanërisht gjatë shekujve 15 dhe 16. Vendi ishte renditur si Trashëgimisë Botërore në Rrezik në vitet 1991-1998 për shkak të Luftës së Pavarësisë Kroate. [145]
[146]
[147]
Qyteti i Vjetër i Salamancës Cityscape with two large churches. Provinca Salamanca, Castile and León,  Spanja
40°57′55″V 5°39′52″P / 40.96528°V 5.66444°P / 40.96528; -5.66444 (Old City of Salamanca)
Kulturor:
(i)(ii)(iv)
1988 Salamanca është e rëndësishme si një qytet universitar, pasi Universiteti i Salamancës, i themeluar në 1218, është më i vjetri në Spanjë dhe ndër më të vjetrat në Evropë. Qyteti u pushtua së pari nga Carthaginians në shekullin e 3, dhe më vonë u sundua nga romakët dhe Moorsët. Qendra e qytetit përfaqëson arkitekturën romane, gotike, maure, rilindase dhe barok. [148]
Qyteti i Vjetër i Ávila me Kishat e saj Extra-Muros Defensive stone wall with semi-circular towers. Provinca Ávila, Castile and León,  Spanja
40°39′23″V 4°42′0″P / 40.65639°V 4.70000°P / 40.65639; -4.70000 (Old Town of Ávila with its Extra-Muros Churches)
Kulturor:
(iii)(iv)
1985[nb 20] Muri mbrojtës përreth qytetit origjinal u ndërtua në shekullin e 11-të. Ajo përmban 82 kulla gjysmërrethor dhe 9 porta, dhe është një nga shembujt më të plotë të mureve të qytetit në Spanjë. [149]
Qyteti i vjetër i Cáceres An old town with churches built on a hillside. Provinca Cáceres, Extremadura,  Spanja
39°28′28″V 6°22′12″P / 39.47444°V 6.37000°P / 39.47444; -6.37000 (Old Town of Cáceres)
Kulturor:
(iii)(iv)
1986 Qyteti i vjetër kombinon ndikimet arkitektonike romake, islame, gotike veriore dhe italiane, duke përfshirë më shumë se 30 kulla islamike. [150]
Qyteti i Vjetër i Korfuzit View over an old town near the sea with a castle. Corfu, Ionian Islands,  Greqia
39°37′26″V 19°55′39″L / 39.62389°V 19.92750°L / 39.62389; 19.92750 (Old Town of Corfu)
Kulturor:
(iv)
70 (170); zona e ndërmjetme 162 (400) 2007 Qyteti i vjetër i Korfuzit, në ishullin e Korfuzit në brigjet perëndimore të Shqipërisë dhe Greqisë, ndodhet në një pozicion strategjik në hyrje të detit Adriatik dhe ka rrënjët e saj në shekullin e 8 para Krishtit. Tre fortesat e qytetit, të dizajnuara nga inxhinierë të njohur venecianë, u përdorën për katër shekuj për të mbrojtur interesat e tregtisë detare të Republikës së Venedikut kundër Perandorisë Osmane. Gjatë kohës, kalatë u riparuan dhe pjesërisht u rindërtuan disa herë, më vonë nën sundimin britanik në shekullin e 19-të. Strehimi kryesisht neoklasik i qytetit të vjetër është pjesërisht nga periudha veneciane, pjesërisht nga ndërtimet më vonë, sidomos në shekullin e 19-të. Si një port i fortifikuar i Mesdheut, ansambi urban dhe portual i Korfuzit është i dukshëm për nivelin e lartë të integritetit dhe autenticitetit.[151] [152]
Qyteti i vjetër iSegovia dhe ujësjellësi i saj A three-storied aqueduct running through a town. Provinca Segovia, Castile and León,  Spanja
40°56′54.5″V 4°7′9″P / 40.948472°V 4.11917°P / 40.948472; -4.11917 (Old Town of Segovia and its Aqueduct)
Kulturor:
(i)(iii)(iv)
1985 Ujësjellësi romak u ndërtua në shekullin e 1, pallati mesjetar Alcázar në shekullin e 11-të, dhe katedralja në shekullin e 16-të. [153]
Kisha të Pikturuara në Rajonin e Troodos Constantine and Helen, Church of Archangel Michael, Pedoulas Troodos Mountains, Limassol and Nicosia Districts,  Cyprus
34°55′13″V 33°5′45″L / 34.92028°V 33.09583°L / 34.92028; 33.09583 (Painted Churches in the Troodos Region)
Kulturor:
(iii)(vi)
1985[nb 21] [154]
[155]
Palau de la Música Catalana dhe Hospital de Sant Pau, Barcelona A large building complex of red stone. Provinca Barcelona, Catalonia,  Spanja
41°23′16″V 2°10′30″L / 41.38778°V 2.17500°L / 41.38778; 2.17500 (Palau de la Música Catalana and Hospital de Sant Pau, Barcelona)
Kulturor:
(i)(ii)(iv)
1997[nb 22] Të dy ndërtesat u ndërtuan në fillim të shekullit të 20-të dhe u hartuan nga Lluís Domènech i Montaner në lëvizjen moderniste të Art Nouveau që ishte shumë popullor në Barcelonë në atë periudhë. Dy ndërtesat janë veprat më të famshme të Montanerit. [156]
Monumentet paleokristianw dhe bizantine të Selanikut A church with a square bell tower. Thessaloniki, Central Macedonia,  Greqia
40°38′18″V 22°57′54″L / 40.63833°V 22.96500°L / 40.63833; 22.96500 (Paleochristian and Byzantine Monuments of Thessalonika)
Kulturor:
(i)(ii)(iv)
5.33 (13.2) 1988 E themeluar në vitin 315 para erës sonë, kryeqyteti i provincës dhe porti detar i Selanikut ishte një nga bazat e para për përhapjen e krishterimit. Ndër monumentet e tij të krishtera janë kisha të bukura, disa të ndërtuara në planin e kryqit grek dhe të tjerë në planin bazilik me tre anë. Të ndërtuara gjatë një periudhe të gjatë, nga shekulli i IV-të deri në shekullin e XV-të, ato përbëjnë një seri tipologjike diaçronike, e cila pati ndikim të konsiderueshëm në Perandorinë Bizantine.[157] [158]
Palmeral i Elçes
A forest of palm trees with a city in the background.
Provinca Alicante, Valencian Community,  Spanja
38°16′10″V 0°41′54″L / 38.26944°V 0.69833°L / 38.26944; 0.69833 (Palmeral of Elche)
Kulturor:
(ii)(v)
2000 Pylli i palmave ishte formuar zyrtarisht me sisteme të ujitjes nga Morsët në shekullin e 10-të. Pallmera është një shembull i rrallë i praktikave bujqësore arabe në Evropë. [159]
Paphos A colorful mosaic showing various people. Paphos District,  Cyprus
34°45′30″V 32°24′20″L / 34.75833°V 32.40556°L / 34.75833; 32.40556 (Paphos)
Kulturor:
(iii)(vi)
1980 [160]
Pergamon dhe Peizazhi Kulturor i saj me shumë shtresa Pergamon - 01.jpg Bergama, Izmir Province  Turqia
39°7′33″V 27°10′48″L / 39.12583°V 27.18000°L / 39.12583; 27.18000 (Pergamom)
Kulturor:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
333 (820); zona e ndërmjetme 477 (1,180) 2014 [161]
Piazza del Duomo, Pisa White church, leaning tower and a circular building. City and Province of Pisa, Tuscany,  Italia
43°43′23″V 10°23′47″L / 43.72306°V 10.39639°L / 43.72306; 10.39639 (Piazza del Duomo, Pisa)
Kulturor:
(i)(ii)(iv)(vi)
8.87 (21.9); zona e ndërmjetme 254 (630) 1987[nb 23] [162]
[163]
Parku Kombëtar Liqenet e Plitvicës Turqois colored lakes among white rocks. Lika-Senj County,  Kroacia
44°52′40″V 15°36′52″L / 44.87778°V 15.61444°L / 44.87778; 15.61444 (Plitvice Lakes National Park)
Natyror:
(vii)(viii)(ix)
19,200 (47,000) 1979[nb 24] Me kalimin e kohës, uji ka rrjedhur mbi gurët gëlqeror natyror, duke krijuar diga natyrore të cilat nga ana e saj kanë krijuar një sërë liqenesh, ujëvarash dhe shpellash. Pyjet e afërta janë shtëpi për arinjtë, ujqit dhe shumë lloje të rralla të shpendëve. Vendndodhja ishte renditur si e rrezikuar në vitet 1992-1997 për shkak të kërcënimit të mundshëm nga Lufta e Pavarësisë Kroate. [164]
[165]
[166]
Manastiri i Pobletit
Entrance to a beige stone church decorated with sculptures..
Vimbodí i Poblet, Provinca Tarragona, Catalonia,  Spanja
41°22′51″V 1°4′57″L / 41.38083°V 1.08250°L / 41.38083; 1.08250 (Poblet Monastery)
Kulturor:
(i)(iv)
1991 Manastiri u themelua nga Cistercitët në 1151 dhe është një nga më të mëdhatë në Spanjë. Ajo është e lidhur me familje të ndryshme mbretërore në Spanjën mesjetare, veçanërisht mbretërit e Kurorës së Aragonit, një monarki e përbërë e bashkimit dinastik të Mbretërisë së Aragonit dhe të Qarkut të Barcelonës. Është vend varrimi i mbretit të Aragonit Alfonso II, Gjoni I, Gjoni II, Jakobi I, Ferdinana I dhe Pjetri IV. [167]
Portovenere, Cinque Terre, dhe ishujt (Palmaria, Tino dhe Tinetto) A coastal town with multi storied colorful houses. Provinca e La Spezia, Liguria,  Italia
44°6′25″V 9°43′45″L / 44.10694°V 9.72917°L / 44.10694; 9.72917 (Portovenere, Cinque Terre, and the Islands (Palmaria, Tino and Tinetto))
Kulturor:
(ii)(iv)(v)
4,689 (11,590) 1997 [168]
Banesat me shtylla prehistorike rreth Alpeve
Pile dwelling over a lake.
 Austria;  France;  Germany;  Italia;  Slovenia;  Switzerland
47°16′42″V 8°12′27″L / 47.27833°V 8.20750°L / 47.27833; 8.20750 (Prehistoric Pile dwellings around the Alps)
Kulturor:
(iv)(v)
274 (680); zona e ndërmjetme 3,961 (9,790) 2011 [169]
Vendet e artit në gurët parahistorike në luginën Côa dhe Siega Verde Rock carvings of animals including a horse.  Portugalia;  Spanja
40°41′51″V 6°39′40″P / 40.69750°V 6.66111°P / 40.69750; -6.66111 (Prehistoric Rock Art Sites in the Côa Valley and Siega Verde)
Kulturor:
(i)(iii)
1998[nb 25] Lista origjinale e vitit 1998 përmbante shembuj të artit në gurë të Paleolitit të Sipërm në luginën e Côa të Portugalisë. Në vitin 2010 u zgjerua të përfshijë 645 gravura në zonën arkeologjike të Siega Verde në Spanjë. Të dy vendet përfaqësojnë koleksionin më të ruajtur të artit paletit të hapur në gadishullin Iberik. [170]
Pyrénées - Mont Perdu A rocky mountain landscape. Gèdre, Hautes-Pyrénées, Midi-Pyrénées,  France; Communes of Torla, Fanlo, Tella-Sin, Puértolas and Bielsa in Provinca Huesca, Aragon,  Spanja
42°41′V 0°0′L / 42.683°V 0.000°L / 42.683; 0.000 (Pyrénées - Mont Perdu)
Mixed:
(iii)(iv)(v)(vii)(viii)
30,639 (75,710) 1997[nb 26] Vendi përmban zinxhirin malor Pirinej përgjatë kufirit franko-spanjoll. Pjesa spanjolle përmban dy nga kanionet më të mëdha në Evropë, ndërsa pala franceze përmban tre mure të mëdha në formë cirku, [171]
Pythagoreion dhe Heraion i Samos
Ruins and a column.
Samos, North Aegean,  Greqia
37°41′27″V 26°56′36″L / 37.69083°V 26.94333°L / 37.69083; 26.94333 (Pythagoreion and Heraion of Samos)
Kulturor:
(ii)(iii)
668 (1,650); zona e ndërmjetme 402 (990) 1992 Shumë qytetërime kanë banuar në këtë ishull të vogël të Egjeut, pranë Azisë së Vogël, qysh prej mijëvjeçarit të tretë, B.C. Mbetjet e Pythagoreionit, një port i lashtë i fortifikuar me monumentet greke dhe romake dhe një tunel i ujësjellësit spektakolar, si dhe Heraion, tempulli i Samian Hera, ende mund të shihet. [172]
Ansamblet Monumentale të Rilindjes të Ubedës dhe Baezës A stone church with one tower. Provinca Jaén, Andalusia,  Spanja
38°0′41″V 3°22′16″P / 38.01139°V 3.37111°P / 38.01139; -3.37111 (Renaissance Monumental Ensembles of Úbeda and Baeza)
Kulturor:
(ii)(iv)
9.00 (22.2); zona e ndërmjetme 176 (430) 2003 Renovimet e dy qyteteve në shekullin e 16 u bënë nën stilin e rilindjes dhe janë ndër shembujt e parë të stilit në Spanjë. [173]
Rezidenca e Shtëpisë Mbretërore të Savojës Large symmetrical palace complex with white walls. Provinca e Turin, Piedmont,  Italia
45°4′21″V 7°41′9″L / 45.07250°V 7.68583°L / 45.07250; 7.68583 (Residences of the Royal House of Savoy)
Kulturor:
(i)(ii)(iv)(v)
371 (920); zona e ndërmjetme 6,931 (17,130) 1997[nb 27] [174]
[175]
Rhaetian Railway në peizazhet e Albula / Bernina A train running through a snowy mountain valley.  Italia;  Switzerland
46°29′54″V 9°50′47″L / 46.49833°V 9.84639°L / 46.49833; 9.84639 (Rhaetian Railway in the Albula / Bernina Landscapes)
Kulturor:
(ii)(iv)
152 (380); zona e ndërmjetme 109,386 (270,300) 2008 [176]
Artin në gur në pellgun të Mesdheut në Gadishullin Iberik
Rock drawing of a deer.
Andalusia, Aragon, Castile–La Mancha, Catalonia, Murcia dhe Valencia,  Spanja
39°47′24″V 1°2′0″P / 39.79000°V 1.03333°P / 39.79000; -1.03333 (Rock Art of the Mediterranean Basin on the Iberian Peninsula)
Kulturor:
(iii)
1998 Vendi përfshin mbi 750 shembuj të artit në gurë nga periudha e vonë parahistorike, të cilat shfaqin imazhe që shkojnë nga forma gjeometrike në skena të njerëzve që gjuajnë kafshë. [177]
Vizatime në gurë në Valcamonica Rock drawing of warriors. Provinca e Brescia, Lombardy,  Italia
45°57′25″V 10°17′50″L / 45.95694°V 10.29722°L / 45.95694; 10.29722 (Rock Drawings in Valcamonica)
Kulturor:
(iii)(vi)
432 (1,070); zona e ndërmjetme 1,018 (2,520) 1979 [178]
Muret romake të Lugo A stone wall. Provinca e Lugo, Galicia,  Spanja
43°0′40″V 7°33′12″P / 43.01111°V 7.55333°P / 43.01111; -7.55333 (Roman Walls of Lugo)
Kulturor:
(iv)
2000 Muret e ndërtuara për të mbrojtur qytetin romak Lucus në shekullin e 3 mbeten krejtësisht të paprekura dhe janë shembulli më i mirë në Evropën Perëndimore. [179]
Rruga e Santiago de Compostela A shell and a drinking bottle. Aragon, Navarre, La Rioja, Castile and León and Galicia,  Spanja
42°27′33″V 5°53′0″P / 42.45917°V 5.88333°P / 42.45917; -5.88333 (Route of Santiago de Compostela)
Kulturor:
(ii)(iv)(vi)
1993 Rruga, ose Rruga e Shën Jakobit, është një pelegrinazh nga kufiri franko-spanjolle në Katedralen e Santiago de Compostela, ku besohet se apostulli James është varrosur. [180]
Manastiri Mbretëror i Santa María de Guadalupe A complex of various buildings including towers made of natural stones. Guadalupe, Provinca Cáceres, Extremadura,  Spanja
39°27′10″V 5°19′39″P / 39.45278°V 5.32750°P / 39.45278; -5.32750 (Royal Monastery of Santa María de Guadalupe)
Kulturor:
(iv)(vi)
1993 Manastiri është shtëpia e Zojës Sonë së Guadalupe, një faltore e Marisë që gjendet në shekullin e 13-të, pasi u varros nga pushtuesit muslimanë në vitin 714. Virgjëresha e Guadalupe dhe manastiri shërbyen si simbole të rëndësishme gjatë Rekonquista, duke kulminuar në vitin 1492, të njëjtin vit që Kolombi zbuloi Amerikën. Virgjëresha Guadalupe u bë një simbol i rëndësishëm gjatë ungjillizimit të Amerikës. [181]
Sacri Monti nga Piemonte dhe Lombardia A circular building on top of a mountain. Lombardy, Piedmont,  Italia
45°58′28″V 9°10′10″L / 45.97444°V 9.16944°L / 45.97444; 9.16944 (Sacri Monti of Piedmont and Lombardy)
Kulturor:
(ii)(iv)
91 (220); zona e ndërmjetme 722 (1,780) 2003 [182]
Shenjtërorja e Asklepios në Epidaurus Ruins of an amphitheatre. Argolis, Peloponnese,  Greqia
37°40′0″V 23°7′0″L / 37.66667°V 23.11667°L / 37.66667; 23.11667 (Sanctuary of Asklepios at Epidaurus)
Kulturor:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
1,394 (3,440); zona e ndërmjetme 3,386 (8,370) 1988 Në një luginë të vogël në Peloponez, faltorja e Asklepios, zot i mjekësisë, u zhvillua nga një kult shumë më i hershëm i Apollo, gjatë shekullit VI pes, si kulti zyrtar i shtetit të qytetit të Epidaurus. Monumentet e saj kryesore, veçanërisht tempulli i Asklepios, Tholos dhe Teatri - që konsiderohen si një nga kryeveprat më të pastra të arkitekturës greke - datojnë që nga shekulli i 4-të. Vendi i madh, me tempujt e tij dhe ndërtesat spitalore kushtuar perëndive të tij shëruese, siguron depërtim të vlefshëm në kulte shëruese të kohës greke dhe romake.[183] [184]
San Cristóbal de la Laguna A modern plaza with many large trees and a fountain in the middle. SpaProvinca Santa Cruz de Tenerife,
 Spanja
28°28′40″V 16°18′42″P / 28.477889°V 16.311778°P / 28.477889; -16.311778 (San Cristóbal de La Laguna)
Kulturor:SpaSan
(ii), (iv)
60 (150) 1999 Qyteti përmban dy qendra: qyteti i sipërm i paplanifikuar dhe qyteti i planifikuar i ulur, të përcaktuara sipas parimeve filozofike. Shumë nga ndërtesat datojnë nga shek. XVI deri në shekullin XVIII.[185]
Sangha Trinational A gorilla wading in waist-deep water with its arms outstretched and holding an object in its right hand. The water is surrounded by thick vegetation. CamX Cameroon*
 Central African Republic*
 Congo*
2°36′34″V 16°33′15″L / 2.609444°V 16.554167°L / 2.609444; 16.554167 (Sangha Trinational)
Natyror:CamCen
(ix), (x)
746,309 (1,844,170) 2012 [186]
Qendra Historike San Marinos dheMount Titano Mountain with some rocks and three fortresses on top.  San Marino
43°55′58″V 12°27′7″L / 43.93278°V 12.45194°L / 43.93278; 12.45194 (San Marino Historic Centre and Mount Titano)
Kulturor:
(iii)
55 (140); zona e ndërmjetme 167 (410) 2008 [187]
Manastiret San Millán Yuso dhe Suso An old church building of stone. San Millán de la Cogolla, La Rioja,  Spanja
42°19′33″V 2°51′54″P / 42.32583°V 2.86500°P / 42.32583; -2.86500 (San Millán Yuso and Suso Monasteries)
Kulturor:
(ii)(iv)(vi)
19 (47); zona e ndërmjetme 266 (660) 1997 Manastiri origjinal Suso u themelua në mesin e shekullit të 6-të, dhe është vendi ku janë shkruar Emilianenses Glosas. Kodixët konsiderohen shembujt e parë me shkrim të gjuhës spanjolle dhe baske, dhe manastiri konsiderohet vendlindja e gjuhës spanjolle të shkruar dhe të folur. Manastiri i ri Yuso u ndërtua në shekullin e 16-të. [188]
Santiago de Compostela (Qyteti i vjetër) A large cathedral with many towers. Provinca A Coruña, Galicia,  Spanja
42°52′51″V 8°32′41″P / 42.88083°V 8.54472°P / 42.88083; -8.54472 (Santiago de Compostela (Old Town))
Kulturor:
(i)(ii)(vi)
1985 Katedralja e Santiago de Compostela është vendi i varrit të apostullit Jakob, dhe është fundi i Rrugës së Shën Jakobit, një pelegrinazh në të gjithë Spanjën veriore. Qyteti u shkatërrua nga myslimanët në shekullin e 10-të dhe u rindërtua gjatë shekullit të ardhshëm. [189]
Shpella e Shkocjanit Very large entrance to a cave. Škocjan pri Divaci, Matavun and Betanja in Divača and Sežana communes, Obalno-kraška statistical region,  Slovenia
45°40′0″V 14°0′0″L / 45.66667°V 14.00000°L / 45.66667; 14.00000 (Škocjan Caves)
Natyror:
(vii)(viii)
413 (1,020) 1986 [190]
Rrafshi i Stari Gradit Foundations of a former building and a plain with trees. Split-Dalmatia County,  Kroacia
43°10′54″V 16°38′19″L / 43.18167°V 16.63861°L / 43.18167; 16.63861 (Stari Grad Plain)
Kulturor:
(ii)(iii)(v)
1,377 (3,400); zona e ndërmjetme 6,403 (15,820) 2008 Rrafshi i Stari Gradit është një peizazh bujqësor që u krijua nga kolonët e lashtë grekë në shekullin e 4 para Krishtit dhe vazhdon të përdoret sot. Rrafshi është përgjithësisht ende në formën e tij origjinale. Shtrirja e lashtë është ruajtur nga mirëmbajtja e kujdesshme e mureve të gurit gjatë 24 shekujve. [191]
Stari Ras dhe Sopoćani
Ruins of a fortress in the mountains.
near Novi Pazar, Raška District,  Serbia
43°7′8″V 20°25′22″L / 43.11889°V 20.42278°L / 43.11889; 20.42278 (Stari Ras and Sopoćani)
Kulturor:
(i)(iii)
199 (490); zona e ndërmjetme 9,936 (24,550) 1979 Në periferi të Stari Ras, kryeqyteti i parë i Serbisë, ekziston një grup mbresëlënës i monumenteve mesjetare të përbëra nga fortesa, kisha dhe manastire. Manastiri në Sopoćani është një kujtim i kontakteve ndërmjet civilizimit perëndimor dhe botës bizantine. [192]
Manastiri i Studenicës Kraljevo, Raška District,  Serbia
43°29′10″V 20°32′12″L / 43.48611°V 20.53667°L / 43.48611; 20.53667 (Studenica Monastery)
Kulturor:
(i)(ii)(iv)(vi)
1.16 (2.9); zona e ndërmjetme 269 (660) 1986 Manastiri i Studenicës u krijua në fund të shekullit të 12-të nga Stefan Nemanja, themeluesi i shtetit serb mesjetar, pak pas dorëheqjes së tij. Është manastiri më i madh dhe më i pasur i serbëve ortodoksë. Dy monumentet kryesore të saj, Kisha e Virgjëreshës dhe Kisha e Mbretit, të dyja të ndërtuara me mermer të bardhë, mbajnë koleksione të çmuara të pikturës bizantine të shekullit të 13-të dhe 14-të. [193]
Su Nuraxi di Barumini Foundations of former circular buildings. Barumini, Provinca e Sud Sardenjas, Sardinia,  Italia
39°42′21″V 8°59′29″L / 39.70583°V 8.99139°L / 39.70583; 8.99139 (Su Nuraxi di Barumini)
Kulturor:
(i)(iii)(iv)
2.33 (5.8); zona e ndërmjetme 3.92 (9.7) 1997 [194]
Syracusi dhe nekropoli shkëmbor i Pantalicës Rock caves on a hillside. Qyteti dhe Provinca e Syracuse, Sicily,  Italia
37°3′34″V 15°17′35″L / 37.05944°V 15.29306°L / 37.05944; 15.29306 (Syracuse and the Rocky Necropolis of Pantalica)
Kulturor:
(ii)(iii)(iv)(vi)
2005 [195]
Tempulli i Apollo Epicurius në Bassae Ruins of a temple with columns. Messenia, Arcadia dhe Elis, Western Peloponnese,  Greqia
37°26′6″V 21°53′49″L / 37.43500°V 21.89694°L / 37.43500; 21.89694 (Temple of Apollo Epicurius at Bassae)
Kulturor:
(i)(ii)(iii)
20 (49); zona e ndërmjetme 202 (500) 1986 Ky tempull i famshëm për zotin e shërimit dhe diellit u ndërtua në mes të shekullit të 5-të para erës sonë. Në lartësitë e vetmuara të maleve Arkadian. Tempulli, i cili ka gjetur kapitalin më të vjetër korintor, e kombinon stilin arkaik dhe qetësinë e stilit dorik me disa karakteristika të guximshme arkitekturore.[196] [197]
Katedralja e Shën Jakobit në Shibenik
A white church with a dome.
Šibenik, Šibenik-Knin County,  Kroacia
43°44′11″V 15°53′25″L / 43.73639°V 15.89028°L / 43.73639; 15.89028 (The Cathedral of St James in Šibenik)
Kulturor:
(i)(ii)(iv)
0.10 (0.25) 2000 Katedralja është një bazilikë me tre hapësira, tre apsesa dhe një kupolë (32 metra e lartë brenda) dhe është gjithashtu një nga monumentet më të rëndësishme arkitekturore të Rilindjes në Adriatikun lindor. [198]
Dolomitët A rocky mountain landscape.  Italia
46°36′47″V 12°9′47″L / 46.61306°V 12.16306°L / 46.61306; 12.16306 (The Dolomites)
Natyror:
(vii)(viii)
141,903 (350,650); zona e ndërmjetme 89,267 (220,580) 2009 [199]
Qendra Historike (Chorá) me Manastirin e Shën Gjonit "Teologut" dhe Shpellën e Apokalipsit Fortress of dark stones on a hill above a town with white houses. Patmos, Dodecanese, South Aegean,  Greqia
37°18′0″V 26°33′0″L / 37.30000°V 26.55000°L / 37.30000; 26.55000 (The Historic Centre (Chorá) with the Monastery of Saint-John the Theologian and the Cave of the Apocalypse)
Kulturor:
(ii)(iv)(vi)
1999 Ishulli i vogël i Pátmos në Dodekanez është menduar të jetë aty ku Shën Gjoni Teologu shkroi edhe Ungjillin e tij dhe Apokalipsin. Një manastir i dedikuar 'dishepullit të dashur' u themelua atje në fund të shekullit të 10 dhe ka qenë një vend pelegrinazhi dhe ortodoksik grek që nga ajo kohë. Kompleksi monastik dominon ishullin. Vendbanimi i vjetër i Chorës, i lidhur me të, përmban shumë ndërtesa fetare dhe laike.[200] [201]
Sassi dhe Parku i Kishave Rupestrian të Matera Structures built into the rock. Qyteti dhe Provinca e Matera, Basilicata,  Italia
40°39′59″V 16°36′37″L / 40.66639°V 16.61028°L / 40.66639; 16.61028 (The Sassi and the Park of the Rupestrian Churches of Matera)
Kulturor:
(iii)(iv)(v)
1,016 (2,510); zona e ndërmjetme 4,365 (10,790) 1993 [202]
Trulli i Alberobello Small white houses with conic roofs. Provinca e Bari, Apulia,  Italia
40°46′57″V 17°14′13″L / 40.78250°V 17.23694°L / 40.78250; 17.23694 (The Trulli of Alberobello)
Kulturor:
(iii)(iv)(v)
11 (27) 1996 [203]
Kulla e Herculesit A stone tower with a square base topped by two octagonal sections. A Coruña, Galicia,  Spanja
43°23′9″V 8°24′23″P / 43.38583°V 8.40639°P / 43.38583; -8.40639 (Tower of Hercules)
Kulturor:
(iii)
233 (580); zona e ndërmjetme 1,936 (4,780) 2009 Romakët e ndërtuan këtë kullë ndriçimi 55 metra (180 ft) në një shkëmb 57 metra të lartë për të shënuar hyrjen në portin e A Coruña. Është kulla e vetme e ndriçimit romak plotësisht i ruajtur dhe funksional. [204]
Universiteti dhe rrethin historik i Alcalá de Henares Plateresque facade of a three storied building. Komuniteti i Madridit,  Spanja
40°28′53″V 3°22′5″P / 40.48139°V 3.36806°P / 40.48139; -3.36806 (University and Historic Precinct of Alcalá de Henares)
Kulturor:
(ii)(iv)(vi)
1998 Kardinali Cisneros themeloi Universitetin e Alcalá në vitin 1499 dhe është shembulli i parë i qytetit të planifikuar universitar, që shërben si model për universitetet e tjera evropiane dhe misionarët spanjollë në Amerikë. Qyteti është vendlindja e Miguel de Cervantes, i njohur për kontributin e tij në gjuhën spanjolle dhe letërsinë perëndimore. [205]
Universiteti i Coimbra – Alta dhe Sofia A number of buildings surrounding a central court with a clocktower to the left. Coimbra,  Portugalia
40°12′28″V 8°25′32.79″P / 40.20778°V 8.4257750°P / 40.20778; -8.4257750 (University of Coimbra – Alta and Sofia)
Kulturor:
(ii)(iv)(vi)
36 (89); zona e ndërmjetme 82 (200) 2013 [206]
Val d'Orcia Hilly grass landscape. Provinca e Sienës, Tuskana,  Italia
43°4′V 11°33′L / 43.067°V 11.550°L / 43.067; 11.550 (Val d'Orcia)
Kulturor:
(iv)(vi)
61,188 (151,200); zona e ndërmjetme 5,660 (14,000) 2004 [207]
Vatikani Large circular square with colonned buildings and an obilisk in the middle.  Holy See
41°54′8″V 12°27′27″L / 41.90222°V 12.45750°L / 41.90222; 12.45750 (Vatican City)
Kulturor:
(i)(ii)(iv)(vi)
1984 [208]
Venecia dhe Laguna e saj A city with churches among water. Provinca e Venezia, Veneto,  Italia
45°26′3.5″V 12°20′20″L / 45.434306°V 12.33889°L / 45.434306; 12.33889 (Venice and its Lagoon)
Kulturor:
(i)(ii)(iii)(iv)(v)(vi)
1987 [209]
Villa Adriana (Tivoli) Ruins of a stone building. Tivoli, Provinca e Rome, Lazio,  Italia
41°56′39″V 12°46′19″L / 41.94417°V 12.77194°L / 41.94417; 12.77194 (Villa Adriana (Tivoli))
Kulturor:
(i)(ii)(iii)
80 (200); zona e ndërmjetme 500 (1,200) 1999 [210]
Villa d'Este, Tivoli Fountain and waterfall in a park. Tivoli, Provinca e Rome, Lazio,  Italia
41°57′50″V 12°47′47″L / 41.96389°V 12.79639°L / 41.96389; 12.79639 (Villa d'Este, Tivoli)
Kulturor:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
4.50 (11.1); zona e ndërmjetme 7.00 (17.3) 2001 [211]
Villa Romana del Casale Mosaic of girls in bikini playing with a ball. Piazza Armerina, Provinca e Enna, Sicily,  Italia
37°21′58″V 14°20′3″L / 37.36611°V 14.33417°L / 37.36611; 14.33417 (Villa Romana del Casale)
Kulturor:
(i)(ii)(iii)
8.92 (22.0); zona e ndërmjetme 10 (25) 1997 [212]
Peizazhi i vreshtave të Piemontit: Langhe-Roero dhe Monferrato Green vineyards cover rolling hills Langhe and Montferrat, Piedmont,  Italia
44°36′31″V 7°57′49″L / 44.60861°V 7.96361°L / 44.60861; 7.96361 (Vineyard Landscape of Piedmont)
Kulturor:
(iii)(v)
10,789 (26,660); zona e ndërmjetme 76,249 (188,420) 2014 Zona mbulon pesë zona të rritjes së rrushit të verës, si dhe Kalaja e Cavour. Prodhimi i verës ka ekzistuar në Piemonte që prej së paku epokës romake dhe ka vazhduar që atëherë. Rajoni ishte gjithashtu një vend i rëndësishëm tregtar midis Etruskëve dhe Celtëve dhe gjurmët e fjalëve të tyre ende shfaqen në dialektin lokal. [213]
Ura Vizcaya A metal transporter bridge running high above a river in a town. Biscay, Basque Country,  Spanja
43°19′23″V 3°1′1″P / 43.32306°V 3.01694°P / 43.32306; -3.01694 (Vizcaya Bridge)
Kulturor:
(i)(ii)
0.86 (2.1); zona e ndërmjetme 12 (30) 2006 Ura është projektuar nga Alberto Palacio për të kaluar Nervionin pa ndërprerë trafikun detar në Portin e Bilbaos. Është ndërtuar në vitin 1893 dhe është ura e parë transportuese në botë. [214]
Veprat e Antoni Gaudi A large palace structure with many towers under construction.  Spanja
41°24′48″V 2°9′11″L / 41.41333°V 2.15306°L / 41.41333; 2.15306 (Works of Antoni Gaudí)
Kulturor:
(i)(ii)(iv)
1984[nb 28] Arkitektura e Antoni Gaudit është pjesë e stilit modernist, por planet e tij janë përshkruar si shumë unike. Lista origjinale paraqiti Park Güell, Palau Güell, dhe Casa Milà; Shtesa e vitit 2005 shtoi Casa Vicens, fasadën e kriptit dhe lindjes së Sagrada Familia, Casa Batlló, dhe kriptin në Colón Güell. [215]
[216]
XanthosLetoon Ruins of buildings and of an amphitheatre. Muğla and Antalya Provinces,  Turqia
36°20′6″V 29°19′13″L / 36.33500°V 29.32028°L / 36.33500; 29.32028 (Xanthos-Letoon)
Kulturor:
(ii)(iii)
126 (310); zona e ndërmjetme 63 (160) 1988 [217]
Kompleksi i Shpellës së Gorhamit Gorham's Cave.jpg  Gibraltar,  Britania e Madhe
36°07′13″V 5°20′31″P / 36.120397°V 5.342075°P / 36.120397; -5.342075 (Gorham's Cave)[218]
Kulturor:
(iii)
2016[218] Një shpellë natyrore e detit, e cila konsiderohet të jetë një nga vendbanimet e fundit të njohura të Neandertalit në Evropë.[218]

Shih edhe[redakto | përpunoni burim]

Shënime[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ Extended in 1999 by a small coastal area in order to prevent tourism developments and minor modification in 2007 declaring the Butrint National Park as buffer zone.
  2. ^ Minor boundary modification in 2010.
  3. ^ Extended in 2008 to include the Palaeolithic cave art of Northern Spain and name change from Altamira Cave to the present name.
  4. ^ Extended in 1996 to include sites outside of the vicinity of Vicenza and name change from Vicenza, City of Palladio to the present name.
  5. ^ Extended in 2005 to bring the property in line with the extended National Park.
  6. ^ Minor modification of boundaries in 2005 to bring it in line with those of the state National Park.
  7. ^ Extended in 1999 to include the Po Delta and name change from Ferrara, city of the Renaissance to the present name.
  8. ^ Extended in 1994 to include the surroundings of the Cathedral–Mosque of Córdoba and name change from Mosque of Cordoba to the present name.
  9. ^ Extended in 1990 and name change from Historic Centre of Rome to the present name.
  10. ^ Extension of borders in 2008.
  11. ^ Minor extension of the zona e ndërmjetme in 2006.
  12. ^ Extended in 2006 to include the Patriarchate of Peć monastery, the Gračanica monastery and Our Lady of Ljeviš. Name change from Dečani Monastery to the present name.
  13. ^ Extended in 1992 to include the temples of Ħaġar Qim, Mnajdra, Ta' Ħaġrat, Skorba and Tarxien.
  14. ^ Extension of the zona e ndërmjetme of the Tower of Belém in 2008.
  15. ^ Extended in 2010 to include the Italian portion of the site.
  16. ^ Extended in 1998 to include the Cámara Santa, San Julián de los Prados and the La Foncalada fountain in Oviedo. Name change from Churches of the Kingdom of the Asturias to the present name.
  17. ^ Extended in 2001 to include architecture outside of Teruel in Calatayud, Cervera de la Cañada, Tobed and Zaragoza. Name change from Mudejar Architecture of Teruel to the present name.
  18. ^ Extended in 1980 to include the cultural and historical area and name change from Lake Ohrid to Ohrid region with its cultural and historical aspects and its natural environment. Minor boundary modification in 2009.
  19. ^ Extended in 1994.
  20. ^ Minor extension of the boundary in 2007.
  21. ^ Extended in 2001 to include the church Metamorfosis tou Sotiros (Transfiguration of the Saviour) in Palaichori.
  22. ^ Minor modification of the zona e ndërmjetme in 2008.
  23. ^ Minor modification to boundaries in 2007.
  24. ^ Extended in 2000 by 10,020 ha (24,800 acre) to ensure the integrity of the site.
  25. ^ Extended in 2010 by the Siega Verde site in Spain and name change from Prehistoric Rock Art Sites in the Côa Valley to the present name.
  26. ^ Extended in 1999 by an area of 550 ha (1,400 acre) in the upper Valley of Héas.
  27. ^ Minor modification of boundaries in 2010.
  28. ^ Extended in 2005 to include the Nativity façade and Crypt of Sagrada Familia, Casa Vicens, Casa Batlló, and the Crypt in Colonia Güell. Name change from Parque Güell, Palacio Güell and Casa Mila in Barcelona to the present name.

Referencat[redakto | përpunoni burim]

Të përgjithshme
Shënime
  1. ^ . UNESCO http://whc.unesco.org/en/list/&order=region. Marrë më 25 March 2017.  Është injoruar " World Heritage List: Europe and North America " (ndihmë); Mungon ose është bosh |title= (ndihmë)
  2. ^ "World Heritage List". UNESCO. Marrë më 23 May 2013. 
  3. ^ "Number of World Heritage properties inscribed each Year". UNESCO. Marrë më 8 September 2011. 
  4. ^ "Intergovernmental Committee for the Protection of the World Cultural and Natural Heritage, Second Session, Final Report" (PDF). Washington, D.C.: UNESCO. 5–8 September 1978. f. 7–8. Marrë më 8 September 2011. 
  5. ^ "The Criteria for Selection". UNESCO. Marrë më 10 September 2011. 
  6. ^ "World Heritage in Danger". UNESCO. Marrë më 28 May 2010. 
  7. ^ "Decision - 28COM 15B.75". UNESCO. Marrë më 23 October 2011. 
  8. ^ "18th-Century Royal Palace at Caserta with the Park, the Aqueduct of Vanvitelli, and the San Leucio Complex". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  9. ^ Centre, UNESCO World Heritage. "Acropolis, Athens". whc.unesco.org (në anglisht). Marrë më 2016-09-07. 
  10. ^ "Acropolis, Athens". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  11. ^ "Alhambra, Generalife and Albayzín, Granada". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  12. ^ "Alto Douro Wine Region". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  13. ^ ”Le genie architectural des Normands a su s’adapter aux lieux en prenant ce qu’il y a de meilleur dans le savoir-faire des batisseurs arabes et byzantins”, Les Normands en Sicile, p.14
  14. ^ "Aranjuez Cultural Landscape". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  15. ^ "Archaeological Area and the Patriarchal Basilica of Aquileia". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  16. ^ "Archaeological Area of Agrigento". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  17. ^ "Archaeological Areas of Pompei, Herculaneum and Torre Annunziata". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  18. ^ "Archaeological Ensemble of Tárraco". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  19. ^ "Archaeological Ensemble of Mérida". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  20. ^ Centre, UNESCO World Heritage. "Archaeological Site of Aigai (modern name Vergina)". whc.unesco.org (në anglisht). Marrë më 2016-09-07. 
  21. ^ "Archaeological Site of Aigai (modern name Vergina)". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  22. ^ "Archaeological Site of Atapuerca". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  23. ^ Centre, UNESCO World Heritage. "Archaeological Site of Delphi". whc.unesco.org (në anglisht). Marrë më 2016-09-07. 
  24. ^ "Archaeological Site of Delphi". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  25. ^ Centre, UNESCO World Heritage. "Archaeological Site of Mystras". whc.unesco.org (në anglisht). Marrë më 2016-09-07. 
  26. ^ "Archaeological Site of Mystras". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  27. ^ Centre, UNESCO World Heritage. "Archaeological Site of Olympia". whc.unesco.org (në anglisht). Marrë më 2016-09-07. 
  28. ^ "Archaeological Site of Olympia". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  29. ^ Centre, UNESCO World Heritage. "Archaeological Sites of Mycenae and Tiryns". whc.unesco.org (në anglisht). Marrë më 2016-09-07. 
  30. ^ "Archaeological Sites of Mycenae and Tiryns". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  31. ^ "Archaeological Site of Troy". UNESCO. Marrë më 7 Dec 2011. 
  32. ^ "Assisi, the Basilica of San Francesco and Other Franciscan Sites". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  33. ^ "Botanical Garden (Orto Botanico), Padua". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  34. ^ "Burgos Cathedral". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  35. ^ "Bursa and Cumalıkızık: the Birth of the Ottoman Empire". UNESCO. Marrë më 4 Aug 2014. 
  36. ^ "Butrint". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  37. ^ 21st session 1997, pp. 24–25
  38. ^ 29th session 2005, pp. 31–32
  39. ^ "Castel del Monte". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  40. ^ "Catalan Romanesque Churches of the Vall de Boí". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  41. ^ "Cathedral, Alcázar and Archivo de Indias in Seville". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  42. ^ "Cathedral, Torre Civica and Piazza Grande, Modena". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  43. ^ "Cave of Altamira and Paleolithic Cave Art of Northern Spain". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  44. ^ "Central Zone of the Town of Angra do Heroismo in the Azores". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  45. ^ "Choirokoitia". UNESCO. Marrë më 17 Aug 2011. 
  46. ^ "Church and Dominican Convent of Santa Maria delle Grazie with "The Last Supper" by Leonardo da Vinci". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  47. ^ "Cilento and Vallo di Diano National Park with the Archeological sites of Paestum and Velia, and the Certosa di Padula". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  48. ^ "City of Safranbolu". UNESCO. Marrë më 7 Dec 2011. 
  49. ^ "City of Valletta". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  50. ^ "City of Verona". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  51. ^ "City of Vicenza and the Palladian Villas of the Veneto". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  52. ^ "Decision - 20COM VIII.C - Extension and Change of Name: The City of Vicenza and the Palladian Villas of the Veneto (Italy)". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  53. ^ "Convent of Christ in Tomar". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  54. ^ "Costiera Amalfitana". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  55. ^ "Crespi d'Adda". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  56. ^ "Cultural Landscape of Sintra". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  57. ^ "Cultural Landscape of the Serra de Tramuntana". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  58. ^ Centre, UNESCO World Heritage. "Delos". whc.unesco.org (në anglisht). Marrë më 2016-09-07. 
  59. ^ "Delos". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  60. ^ "Doñana National Park". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  61. ^ "Decision - 29COM 8B.16 - Minor Modifications to the boundaries (Doñana National Park )". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  62. ^ "Durmitor National Park". UNESCO. Marrë më 26 June 2011. 
  63. ^ "Decision - 29COM 8B.15 - Minor Modifications to the boundaries (Durmitor National Park )". UNESCO. Marrë më 26 June 2011. 
  64. ^ "Early Christian Monuments of Ravenna". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  65. ^ "Episcopal Complex of the Euphrasian Basilica in the Historic Centre of Poreč". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  66. ^ "Etruscan Necropolises of Cerveteri and Tarquinia". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  67. ^ "Ferrara, City of the Renaissance, and its Po Delta". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  68. ^ "Decision - 23COM VIII.C.2 - Extension: Ferrara, City of the Renaissance and its Po Delta (extension of Ferrara, city of the Renaissance) (Italy)". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  69. ^ "Garajonay National Park". UNESCO. Marrë më 28 May 2010. 
  70. ^ "Garamba National Park". UNESCO. Marrë më 28 May 2010. 
  71. ^ "Decision – 08COM X.26-27 – Inscriptions on the List of World Heritage in Danger". UNESCO. Marrë më 10 September 2011. 
  72. ^ "Decision – 16COM X.E – Removed from the World Heritage List in Danger: Garamba National Park (Zaire)". UNESCO. Marrë më 10 September 2011. 
  73. ^ Convention Concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage, Eighth Ordinary Session (PDF) (Reportazh). Buenos Aires: UNESCO. 29 October – 2 November 1994. Marrë më 10 September 2011. 
  74. ^ "VII.37 Garamba National Park (Zaire)". Convention Concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage, Twentieth Session (Reportazh). Merida, Mexico: UNESCO. 2–7 December 1996. Marrë më 10 September 2011. 
  75. ^ "Garrison Border Town of Elvas and its Fortifications". UNESCO. Marrë më 2 July 2012. 
  76. ^ "Gamzigrad-Romuliana, Palace of Galerius". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  77. ^ "Genoa: Le Strade Nuove and the system of the Palazzi dei Rolli". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  78. ^ "Great Mosque and Hospital of Divriği". UNESCO. Marrë më 7 Dec 2011. 
  79. ^ "Göreme National Park and the Rock Sites of Cappadocia". UNESCO. Marrë më 7 Dec 2011. 
  80. ^ "Hal Saflieni Hypogeum". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  81. ^ "Hattusha: the Hittite Capital". UNESCO. Marrë më 7 Dec 2011. 
  82. ^ "Heritage of Mercury. Almadén and Idrija". UNESCO. Marrë më 4 August 2013. 
  83. ^ "Hierapolis-Pamukkale". UNESCO. Marrë më 7 Dec 2011. 
  84. ^ "Historic Areas of Istanbul". UNESCO. Marrë më 7 Dec 2011. 
  85. ^ "Historical Complex of Split with the Palace of Diocletian". UNESCO. Marrë më 26 June 2011. 
  86. ^ "Historic Centre of Cordoba". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  87. ^ "Decision - 18COM XI - Extension and Change of Name: The Historic Centre of Cordoba (extension of the Mosque of Cordoba) (Spain)". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  88. ^ "Historic Centre of Évora". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  89. ^ "Historic Centre of Florence". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  90. ^ "Historic Centre of Guimarães". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  91. ^ "Historic Centre of Naples". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  92. ^ "Historic Centre of Oporto". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  93. ^ "Historic Centre of Rome, the Properties of the Holy See in that City Enjoying Extraterritorial Rights and San Paolo Fuori le Mura". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  94. ^ "Historic Centre of San Gimignano". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  95. ^ "Historic Centre of Siena". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  96. ^ "Historic Centre of the City of Pienza". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  97. ^ "Historic Centre of Urbino". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  98. ^ "Historic Centres of Berat and Gjirokastra". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  99. ^ "Historic City of Toledo". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  100. ^ "Historic City of Trogir". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  101. ^ "Historic Walled Town of Cuenca". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  102. ^ "Ibiza, Biodiversity and Culture". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  103. ^ "Isole Eolie (Aeolian Islands)". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  104. ^ "La Lonja de la Seda de Valencia". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  105. ^ "Landscape of the Pico Island Vineyard Culture". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  106. ^ "Las Médulas". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  107. ^ "Late Baroque Towns of the Val di Noto (South-Eastern Sicily)". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  108. ^ "Laurisilva of Madeira". UNESCO. Marrë më 28 May 2010. 
  109. ^ "Longobards in Italy. Places of the power (568-774 A.D.)". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  110. ^ "Madriu-Perafita-Claror Valley". UNESCO. Marrë më 17 Aug 2011. 
  111. ^ "Decision - 30COM 8B.59 - Minor modifications to the boundaries (Madriu-Perafita-Claror Valley)". UNESCO. Marrë më 17 Aug 2011. 
  112. ^ "Mantua and Sabbioneta". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  113. ^ Centre, UNESCO World Heritage. "Medieval City of Rhodes". whc.unesco.org (në anglisht). Marrë më 2016-09-07. 
  114. ^ "Medieval City of Rhodes". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  115. ^ "Medici Villas and Gardens in Tuscany". UNESCO. Marrë më 4 August 2013. 
  116. ^ "Medieval Monuments in Kosovo". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  117. ^ 30th session 2006, pp. 157–158
  118. ^ "Megalithic Temples of Malta". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  119. ^ "Mehmed Paša Sokolović Bridge in Višegrad". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  120. ^ Centre, UNESCO World Heritage. "Meteora". whc.unesco.org (në anglisht). Marrë më 2016-09-07. 
  121. ^ "Meteora". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  122. ^ "Monasteries of Daphni, Hosios Loukas and Nea Moni of Chios". UNESCO. Marrë më 2012-09-30. 
  123. ^ "Monasteries of Daphni, Hosios Loukas and Nea Moni of Chios". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  124. ^ "Monastery and Site of the Escurial, Madrid". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  125. ^ "Monastery of Alcobaça". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  126. ^ "Monastery of Batalha". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  127. ^ "Monastery of the Hieronymites and Tower of Belém in Lisbon". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  128. ^ "Monte San Giorgio". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  129. ^ "Decision - 34COM 8B.6 - Natural Properties- Monte San Giorgio (Italy)". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  130. ^ "Monuments of Oviedo and the Kingdom of the Asturias". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  131. ^ "Decision - 22COM VIII.B.2 - Extension: Monuments of Oviedo and the Kingdom of the Asturias (Spain)". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  132. ^ Centre, UNESCO World Heritage. "Mount Athos". whc.unesco.org (në anglisht). Marrë më 2016-09-08. 
  133. ^ "Mount Athos". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  134. ^ "Mount Etna". UNESCO. Marrë më 4 August 2013. 
  135. ^ "Mudéjar Architecture of Aragon". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  136. ^ "Natural and Cultural Heritage of the Ohrid region". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  137. ^ "REPORT OF THE RAPPORTEUR ON THE FOURTH SESSION OF THE WORLD HERITAGE COMMITTEE". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  138. ^ "Natural and Culturo-Historical Region of Kotor". UNESCO. Marrë më 26 June 2011. 
  139. ^ "World Heritage Committee: Third session" (PDF). UNESCO. f. 13. Marrë më 26 June 2011. 
  140. ^ 27th session 2003, p. 27
  141. ^ "Selimiye Mosque and its Social Complex". UNESCO. Marrë më 7 Dec 2011. 
  142. ^ "Old Bridge Area of the Old City of Mostar". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  143. ^ "Nemrut Dağ". UNESCO. Marrë më 7 Dec 2011. 
  144. ^ "Neolithic Site of Çatalhöyük". UNESCO. Marrë më 4 Aug 2013. 
  145. ^ "Old City of Dubrovnik". UNESCO. Marrë më 26 June 2011. 
  146. ^ "World Heritage Committee: Fifteenth session" (PDF). UNESCO. f. 31. Marrë më 26 June 2011. 
  147. ^ "World Heritage Committee: Twenty-second session" (PDF). UNESCO. f. 12–13. Marrë më 26 June 2011. 
  148. ^ "Old City of Salamanca". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  149. ^ "Old Town of Ávila with its Extra-Muros Churches". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  150. ^ "Old Town of Cáceres". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  151. ^ Centre, UNESCO World Heritage. "Old Town of Corfu". whc.unesco.org (në anglisht). Marrë më 2016-09-08. 
  152. ^ "Old Town of Corfu". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  153. ^ "Old Town of Segovia and its Aqueduct". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  154. ^ "Painted Churches in the Troodos Region". UNESCO. Marrë më 17 Aug 2011. 
  155. ^ "Decision - 25COM X.B - Painted Churches in the Troodos Region [Extension to include the Church of Ayia Sotira, Palaichori] (Cyprus)". UNESCO. Marrë më 17 Aug 2011. 
  156. ^ "Palau de la Música Catalana and Hospital de Sant Pau, Barcelona". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  157. ^ Centre, UNESCO World Heritage. "Paleochristian and Byzantine Monuments of Thessalonika". whc.unesco.org (në anglisht). Marrë më 2016-09-08. 
  158. ^ "Paleochristian and Byzantine Monuments of Thessalonika". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  159. ^ "Palmeral of Elche". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  160. ^ "Paphos". UNESCO. Marrë më 17 Aug 2011. 
  161. ^ "Pergamon and its Multi-Layered Cultural Landscape". UNESCO. Marrë më 4 Aug 2014. 
  162. ^ "Piazza del Duomo, Pisa". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  163. ^ "Decision - 31COM 8B.61 - Nomination of natural, mixed and cultural properties to the world heritage list - Piazza del Duomo, Pisa". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  164. ^ "Plitvice Lakes National Park". UNESCO. Marrë më 26 June 2011. 
  165. ^ 16th session 1992, pp. 24–25
  166. ^ 21st session 1997, pp. 10–11
  167. ^ "Poblet Monastery". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  168. ^ "Portovenere, Cinque Terre, and the Islands (Palmaria, Tino and Tinetto)". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  169. ^ "Prehistoric Pile dwellings around the Alps". UNESCO. Marrë më 20 Dec 2011. 
  170. ^ "Prehistoric Rock Art Sites in the Côa Valley and Siega Verde". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  171. ^ "Pyrénées - Mont Perdu". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  172. ^ "Pythagoreion and Heraion of Samos". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  173. ^ "Renaissance Monumental Ensembles of Úbeda and Baeza". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  174. ^ "Residences of the Royal House of Savoy". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  175. ^ "Decision - 34COM 8B.58 - Cultural Properties - Examination of minor boundary modifications - Residences of the Royal House of Savoy (Italy)". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  176. ^ "Rhaetian Railway in the Albula / Bernina Landscapes". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  177. ^ "Rock Art of the Mediterranean Basin on the Iberian Peninsula". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  178. ^ "Rock Drawings in Valcamonica". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  179. ^ "Roman Walls of Lugo". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  180. ^ "Route of Santiago de Compostela". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  181. ^ "Royal Monastery of Santa María de Guadalupe". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  182. ^ "Sacri Monti of Piedmont and Lombardy". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  183. ^ Centre, UNESCO World Heritage. "Sanctuary of Asklepios at Epidaurus". whc.unesco.org (në anglisht). Marrë më 2016-09-08. 
  184. ^ "Sanctuary of Asklepios at Epidaurus". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  185. ^ "San Cristóbal de la Laguna". UNESCO. Marrë më 28 May 2010. 
  186. ^ "Sangha Trinational". UNESCO. Marrë më 11 November 2015. 
  187. ^ "San Marino Historic Centre and Mount Titano". UNESCO. Marrë më 17 Aug 2011. 
  188. ^ "San Millán Yuso and Suso Monasteries". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  189. ^ "Santiago de Compostela (Old Town)". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  190. ^ "Škocjan Caves". UNESCO. Marrë më 17 Aug 2011. 
  191. ^ "Stari Grad Plain". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  192. ^ "Stari Ras and Sopoćani". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  193. ^ "Studenica Monastery". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  194. ^ "Su Nuraxi di Barumini". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  195. ^ "Syracuse and the Rocky Necropolis of Pantalica". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  196. ^ Centre, UNESCO World Heritage. "Temple of Apollo Epicurius at Bassae". whc.unesco.org (në anglisht). Marrë më 2016-09-08. 
  197. ^ "Temple of Apollo Epicurius at Bassae". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  198. ^ "The Cathedral of St James in Šibenik". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  199. ^ "The Dolomites". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  200. ^ Centre, UNESCO World Heritage. "The Historic Centre (Chorá) with the Monastery of Saint-John the Theologian and the Cave of the Apocalypse on the Island of Pátmos". whc.unesco.org (në anglisht). Marrë më 2016-09-08. 
  201. ^ "The Historic Centre (Chorá) with the Monastery of Saint-John the Theologian and the Cave of the Apocalypse". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  202. ^ "The Sassi and the Park of the Rupestrian Churches of Matera". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  203. ^ "The Trulli of Alberobello". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  204. ^ "Tower of Hercules". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  205. ^ "University and Historic Precinct of Alcalá de Henares". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  206. ^ "University of Coimbra – Alta and Sofia". UNESCO. Marrë më 1 July 2013. 
  207. ^ "Val d'Orcia". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  208. ^ "Vatican City". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  209. ^ "Venice and its Lagoon". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  210. ^ "Villa Adriana (Tivoli)". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  211. ^ "Villa d'Este, Tivoli". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  212. ^ "Villa Romana del Casale". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  213. ^ "Vineyard Landscape of Piedmont: Langhe-Roero and Monferrato". UNESCO. Marrë më 23 December 2014. 
  214. ^ "Vizcaya Bridge". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  215. ^ "Works of Antoni Gaudí". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  216. ^ "Decision - 29COM 8B.47 - Extension of Properties Inscribed on the World Heritage List (Parque Güell, Palacio Güell and Casa Mila in Barcelona)". UNESCO. Marrë më 20 December 2011. 
  217. ^ "Xanthos-Letoon". UNESCO. Marrë më 7 Dec 2011. 
  218. ^ a b c Gorham's Cave Complex, UNESCO, marrë më 2016-07-15