Lista e vendeve të Trashëgimisë Botërore në Kinë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Welterbe.svg UNESCO logo.svg

Kjo është një listë e vendeve të Trashëgimisë BotëroreUNESKO-s në Kinë. Kina ka 50 vende, duke u renditur shteti i dyti në botë. Kina e ratifikoi Konventën lidhur me Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore dhe Natyrore Botërore më 12 dhjetor 1985. Këto vende përbëjnë disa nga pjesët më thelbësore të burimeve të çmuara dhe të pasura të turizmit të Kinës. 

Përmbledhje[redakto | redakto tekstin burimor]

Që nga bashkimi me Konventën Ndërkombëtare në lidhje me Mbrojtjen e Trashëgimisë Botërore Kulturore dhe Natyrore në 1985, Kina ka deri tani 50 vende të trashëgimisë botërore; Nga këto 35 janë objekte të trashëgimisë kulturore, 11 janë vende të trashëgimisë natyrore, dhe 4 janë vende kulturore dhe natyrore (të përziera), duke u renditur e dyta në botë. Që nga viti 2004, Kina ka bërë renovimet e para në shkallë të gjerë në shtatë vende të trashëgimisë kulturore botërore, të gjitha të cilat ishin planifikuar për përfundim para vitit 2008.

Përveç kësaj, ka edhe disa dokumente kineze të shkruara në listën e UNESCO-s Memory of the World, e cila regjistron trashëgiminë dokumentare të botës. Për më tepër, Kina ka një trashëgimi kulturore të pasur jo materiale, me disa prej tyre të shkruara në listën e UNESCO-s për kryeveprat e trashëgimisë gojore dhe të paprekshme të njerëzimit.

Lista[redakto | redakto tekstin burimor]

* = Vend i Trashëgimisë Kulturore Botërore
† = Vend i Trashëgimisë Natyrore Botërore
*† = Vend e Trashëgimisë Botërore Kulturore dhe Natyrore (të përziera)
# Imazhi Emri Vendndodhja Data Numri Kriteret
1 Hall of Supreme Harmony, Forbidden City, Beijing, with tourists 2.jpg Pallate perandorake të dinastive Ming dhe Qing, duke përfshirë Qytetin e Ndaluar dhe Pallatin Mukden *
Beijing (Qyteti i Ndaluar) and Shenyang, Liaoning (Mukden Palace) 1987, 2004 439 I, II, III, IV
2 Terracotta Army Pit 1 - 2.jpg Mauzole të Perandorit të Parë Qin * Xi'an, Shaanxi 1987 441 I, III, IV, VI
3 Jiucenglou of Mogao Caves.jpg Shpella Mogao* Dunhuang, Gansu 1987 440 I, II, III, IV, V, VI
4 泰山 南天门.jpg Mali Tai *† Tai'an, Shandong 1987 437 I, II, III, IV, V, VI, VII
5 Zhoukoudian Entrance.JPG Vendi i Pekinit në Zhoukoudian * Beijing 1987 449 III, VI
6 20090529 Great Wall 8185.jpg Muri i Madh* Kinë Veriore 1987 438 I, II, III, IV, VI
7 Huangshan-瀑布云 20141109.JPG Mali Huangshan *† Huangshan City, Anhui 1990 547 II, VII, X
8 1 huanglong 2011.jpg Zonë piktoreske dhe historike Huanglong  † Songpan County, Sichuan 1992 638 VII
9 1 jiuzhaigou valley wu hua hai 2011b.jpg Zonë piktoreske dhe historike e luginës Jiuzhaigou † Jiuzhaigou County, Sichuan 1992 637 VII
10 1 tianzishan wulingyuan zhangjiajie 2012.jpg Zonë piktoreske dhe historike Wulingyuan † Zhangjiajie, Hunan 1992 640 VII
11 Potala Palace, August 2009.jpg Ansambli Historik i Pallatit Potala, duke përfshirë Tempullin Jokhang dhe Norbulingka * Lhasa, Tibet 1994, 2000, 2001 707 I, IV, VI
12 紫霄宮.JPG Kompleksi i lashtë ndërtimi në malet Wudang * Hubei 1994 705 I, II, VI
13 Putuo Zongcheng Temple.jpg Vendpushim malor dhe tempujt e saj periferike në Chengde * Chengde, Hebei 1994 703 II, IV
14 Kong Miao - Dacheng Dian - P1050686.JPG Tempulli dhe Varrezat e Konfuci dhe Shtëpia e Familjar Kong në Qufu * Qufu, Shandong 1994 704 I, IV, VI
15 Leshan Buddha Statue View.JPG Zonë piktoreske e malitEmei duke përfshirë Zonë piktoreske të Budës së Madh Leshan *† Emeishan City (Mt. Emei) and Leshan (Giant Buddha), Sichuan 1996 779 IV, VI, X
16 Mount Lushan - fog.JPG Parku Kombëtar Lushan* Lushan District, Jiangxi 1996 778 II, III, IV, VI
17 Pingyao-muralla-c01-f.jpg Qyteti i lashtë i Ping Yao * Pingyao County, Shanxi 1997 812 II, III, IV
18 Wangshiyuan.jpg Kopshti klasik i Suzhou * Suzhou, Jiangsu 1997, 2000 813 I, II, III, IV, V
19 Roofs of old town Lijiang.jpg Qytetin i vjetër i Lijiang * Lijiang, Yunnan 1997 811 II, IV, V
20 Residence dete828.JPG Pallati Veror * Beijing 1998 880 I, II, III
21 Hall of Prayer for Good Harvest.JPG Tempulli i Qiellit * Beijing 1998 881 I, II, III
22 Dazu.jpg Gdhendje në shkëmb Dazu * Dazu District, Chongqing 1999 912 I, II, III
23 Peak Yunu.jpg Mali Wuyi *† Northwestern Fujian 1999 911 III, VI, VII, X
24 Hongcun village in China.jpg Fshatrat e lashtë në jug të Anhui - Xidi dhe Hongcun* Yi County, Anhui 2000 1002 III, IV, V
25 Noel 2005 Pékin tombeaux Ming voie des âmes.jpg Varret Imperial të dinastive Ming dhe Qing, duke përfshirë varret e Dinastisë Ming dhe mauzoleun Ming Xiaoling * Beijing and Nanjing, Jiangsu 2000, 2003, 2004 1004 III, IV, V
26 DragonGateCave2.jpg Longmen Grottoes * Luoyang, Henan 2000 1003 I, II, III
27 Dujiang Weir.jpg Mali Qingcheng dhe sistemi i ujitjes Dujiangyan * Dujiangyan City, Sichuan 2000 1001 II, IV, VI
28 Datong Yungang Shiku 2013.08.29 15-20-17.jpg Yungang Grottoes * Datong, Shanxi 2001 1039 I, II, III, IV
29 DSCN1728.JPG Tre lumenjtë paralelë të Zonave të Mbrojtura të Yunnanit † Yunnan 2003 1083 VII, VIII, IX, X
30 Kevsunblush2.JPG Kryeqytetet dhe varret e Mbretërisë së lashtë Koguryo * Ji'an, Jilin 2004 1135 I, II, III, IV, V
31 Ruinas de Sao Paulo.jpg Qendra Historike e Macau * Macau 2005 1110 II, III, IV, VI
32 Yinxu.jpg Yin Xu * Anyang, Henan 2006 1114 II, III, IV, VI
33 Chengdu-pandas-d10.jpg Strehimorja gjigante e pandave Sichuan † Sichuan 2006 1213 X
34 Rui Shi Lou.jpg Kaiping Diaolou dhe Fshatrat * Kaiping, Guangdong 2007 1112 II, III, IV
35 Guilin lijiang.jpg Karst i Jugut të Kinës † Yunnan, Guizhou , Chongqing and Guangxi 2007, 2014 1248 VII, VIII
36 Snail pit tulou.jpg Fujian Tulou * Fujian 2008 1113 III, IV, V
37 Sanqingshan1522.jpg Sanqingshan † Yushan County, Jiangxi 2008 1292 VII
38 五台山-白塔.JPG Mali Wutai* Wutai County, Shanxi 2009 1279 II, III, IV, VI
39 Shaolinsi.JPG Monumentet historike të Dengfeng në "Qendrën e Qiellit dhe Tokës" * Dengfeng, Henan 2010 1305 III, VI
40 Danxia 0816.JPG Kina Danxia † Hunan, Guangdong, Fujian, Jiangxi, Zhejiang, and Guizhou 2010 1335 VII, VIII, IX, X
41 Three Ponds Mirroring the Moon With Leifeng Pagoda.jpg Liqeni Perëndimor Peizazhi Kulturor i Hangzhou *
Hangzhou, Zhejiang 2011 1334 II, III, VI
42 John-Speed-The-Kingdome-of-China-1626-2544.jpg Vendi historik i Xanadu * Xilingol, Inner Mongolia 2012 1389 II, III, IV, VI
43 Maotianshania-cylindrica.jpg Vend i fosileve Chengjiang † Chengjiang County, Yunnan 2012 1388 VIII
44 Central Tian Shan mountains.jpg Xinjiang Tianshan † Xinjiang 2013 1414 VII, IX
45 Terrace field yunnan china edit.jpg Peizazhi Kulturor i terracave të orizit Honghe Hani * Yuanyang County, Yunnan 2013 1111 III, V
46 Dayanta Gisela-Brantl 01.JPG Rrugët e Mëndafshit: Rrjeti i Rrugëve të Korridorit Chang'an-Tianshan * Luoyang, Lingbao of Henan; Xi'an, Bin County and Chenggu of Shaanxi; Tianshui, Yongjing, Dunhuang and Anxi of Gansu; Turpan, Jimsar and Kuqa of Xinjiang 2014 1442 II, III, IV, VI
47 Kaiserkanal01.jpg Kanali i Madh * Beijing, Tianjin, Hebei, Shandong, Jiangsu, Zhejiang, Anhui dhe Henan 2014 1443 I, III, IV, VI
48 Vendet Tusi * Hunan, Hubei dhe Guizhou 2015 1474 II, III
49 Rock painting hua mountain 1.jpg Peizazh kulturor të artit në gur Zuojiang Huashan * Guangxi 2016 1508 III, VI
50 VM 5331 Muyu town north.jpg Hubei Shennongjia † Hubei 2016 1509 IX, X

Harta[redakto | redakto tekstin burimor]

Në vijim është një hartë e vendeve të Trashëgimisë Botërore në Kinë.

Vende të numëruara në Pekin:1. Muri i Madh i Kinës; 2. Qyteti i ndaluar; 3. Zhoukoudian; 4. Pallati Veror; 5. Tempulli i Qiellit; 6. Varret e Dinastisë Ming.

Legjenda: Red pog.svg Vend i Trashëgimisë Kulturore Botërore; Green pog.svg Vend i Trashëgimisë Natyrore Botërore; Yellow pog.svg Vend e Trashëgimisë Botërore Kulturore dhe Natyrore (të përziera)

Shih edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]