Lista e vendeve të Trashëgimisë Botërore në Kinë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kjo është një listë e vendeve të Trashëgimisë BotëroreUNESKO-s në Kinë. Kina ka 50 vende, duke u renditur shteti i dyti në botë. Kina e ratifikoi Konventën lidhur me Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore dhe Natyrore Botërore më 12 dhjetor 1985. Këto vende përbëjnë disa nga pjesët më thelbësore të burimeve të çmuara dhe të pasura të turizmit të Kinës. 

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që nga bashkimi me Konventën Ndërkombëtare në lidhje me Mbrojtjen e Trashëgimisë Botërore Kulturore dhe Natyrore në 1985, Kina ka deri tani 50 vende të trashëgimisë botërore; Nga këto 35 janë objekte të trashëgimisë kulturore, 11 janë vende të trashëgimisë natyrore, dhe 4 janë vende kulturore dhe natyrore (të përziera), duke u renditur e dyta në botë. Që nga viti 2004, Kina ka bërë renovimet e para në shkallë të gjerë në shtatë vende të trashëgimisë kulturore botërore, të gjitha të cilat ishin planifikuar për përfundim para vitit 2008.

Përveç kësaj, ka edhe disa dokumente kineze të shkruara në listën e UNESCO-s Memory of the World, e cila regjistron trashëgiminë dokumentare të botës. Për më tepër, Kina ka një trashëgimi kulturore të pasur jo materiale, me disa prej tyre të shkruara në listën e UNESCO-s për kryeveprat e trashëgimisë gojore dhe të paprekshme të njerëzimit.

Lista[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

* = Vend i Trashëgimisë Kulturore Botërore
† = Vend i Trashëgimisë Natyrore Botërore
*† = Vend e Trashëgimisë Botërore Kulturore dhe Natyrore (të përziera)
# Imazhi Emri Vendndodhja Data Numri Kriteret
1 Pallate perandorake të dinastive Ming dhe Qing, duke përfshirë Qytetin e Ndaluar dhe Pallatin Mukden *
Beijing (Qyteti i Ndaluar) and Shenyang, Liaoning (Mukden Palace) 1987, 2004 439 I, II, III, IV
2 Mauzole të Perandorit të Parë Qin * Xi'an, Shaanxi 1987 441 I, III, IV, VI
3 Shpella Mogao* Dunhuang, Gansu 1987 440 I, II, III, IV, V, VI
4 Mali Tai *† Tai'an, Shandong 1987 437 I, II, III, IV, V, VI, VII
5 Vendi i Pekinit në Zhoukoudian * Beijing 1987 449 III, VI
6 Muri i Madh* Kinë Veriore 1987 438 I, II, III, IV, VI
7 Mali Huangshan *† Huangshan City, Anhui 1990 547 II, VII, X
8 Zonë piktoreske dhe historike Huanglong  † Songpan County, Sichuan 1992 638 VII
9 Zonë piktoreske dhe historike e luginës Jiuzhaigou † Jiuzhaigou County, Sichuan 1992 637 VII
10 Zonë piktoreske dhe historike Wulingyuan † Zhangjiajie, Hunan 1992 640 VII
11 Ansambli Historik i Pallatit Potala, duke përfshirë Tempullin Jokhang dhe Norbulingka * Lhasa, Tibet 1994, 2000, 2001 707 I, IV, VI
12 Kompleksi i lashtë ndërtimi në malet Wudang * Hubei 1994 705 I, II, VI
13 Vendpushim malor dhe tempujt e saj periferike në Chengde * Chengde, Hebei 1994 703 II, IV
14 Tempulli dhe Varrezat e Konfuci dhe Shtëpia e Familjar Kong në Qufu * Qufu, Shandong 1994 704 I, IV, VI
15 Zonë piktoreske e malitEmei duke përfshirë Zonë piktoreske të Budës së Madh Leshan *† Emeishan City (Mt. Emei) and Leshan (Giant Buddha), Sichuan 1996 779 IV, VI, X
16 Parku Kombëtar Lushan* Lushan District, Jiangxi 1996 778 II, III, IV, VI
17 Qyteti i lashtë i Ping Yao * Pingyao County, Shanxi 1997 812 II, III, IV
18 Kopshti klasik i Suzhou * Suzhou, Jiangsu 1997, 2000 813 I, II, III, IV, V
19 Qytetin i vjetër i Lijiang * Lijiang, Yunnan 1997 811 II, IV, V
20 Pallati Veror * Beijing 1998 880 I, II, III
21 Tempulli i Qiellit * Beijing 1998 881 I, II, III
22 Gdhendje në shkëmb Dazu * Dazu District, Chongqing 1999 912 I, II, III
23 Mali Wuyi *† Northwestern Fujian 1999 911 III, VI, VII, X
24 Fshatrat e lashtë në jug të Anhui - Xidi dhe Hongcun* Yi County, Anhui 2000 1002 III, IV, V
25 Varret Imperial të dinastive Ming dhe Qing, duke përfshirë varret e Dinastisë Ming dhe mauzoleun Ming Xiaoling * Beijing and Nanjing, Jiangsu 2000, 2003, 2004 1004 III, IV, V
26 Longmen Grottoes * Luoyang, Henan 2000 1003 I, II, III
27 Mali Qingcheng dhe sistemi i ujitjes Dujiangyan * Dujiangyan City, Sichuan 2000 1001 II, IV, VI
28 Yungang Grottoes * Datong, Shanxi 2001 1039 I, II, III, IV
29 Tre lumenjtë paralelë të Zonave të Mbrojtura të Yunnanit † Yunnan 2003 1083 VII, VIII, IX, X
30 Kryeqytetet dhe varret e Mbretërisë së lashtë Koguryo * Ji'an, Jilin 2004 1135 I, II, III, IV, V
31 Qendra Historike e Macau * Macau 2005 1110 II, III, IV, VI
32 Yin Xu * Anyang, Henan 2006 1114 II, III, IV, VI
33 Strehimorja gjigante e pandave Sichuan † Sichuan 2006 1213 X
34 Kaiping Diaolou dhe Fshatrat * Kaiping, Guangdong 2007 1112 II, III, IV
35 Karst i Jugut të Kinës † Yunnan, Guizhou , Chongqing and Guangxi 2007, 2014 1248 VII, VIII
36 Fujian Tulou * Fujian 2008 1113 III, IV, V
37 Sanqingshan † Yushan County, Jiangxi 2008 1292 VII
38 Mali Wutai* Wutai County, Shanxi 2009 1279 II, III, IV, VI
39 Monumentet historike të Dengfeng në "Qendrën e Qiellit dhe Tokës" * Dengfeng, Henan 2010 1305 III, VI
40 Kina Danxia † Hunan, Guangdong, Fujian, Jiangxi, Zhejiang, and Guizhou 2010 1335 VII, VIII, IX, X
41 Liqeni Perëndimor Peizazhi Kulturor i Hangzhou *
Hangzhou, Zhejiang 2011 1334 II, III, VI
42 Vendi historik i Xanadu * Xilingol, Inner Mongolia 2012 1389 II, III, IV, VI
43 Vend i fosileve Chengjiang † Chengjiang County, Yunnan 2012 1388 VIII
44 Xinjiang Tianshan † Xinjiang 2013 1414 VII, IX
45 Peizazhi Kulturor i terracave të orizit Honghe Hani * Yuanyang County, Yunnan 2013 1111 III, V
46 Rrugët e Mëndafshit: Rrjeti i Rrugëve të Korridorit Chang'an-Tianshan * Luoyang, Lingbao of Henan; Xi'an, Bin County and Chenggu of Shaanxi; Tianshui, Yongjing, Dunhuang and Anxi of Gansu; Turpan, Jimsar and Kuqa of Xinjiang 2014 1442 II, III, IV, VI
47 Kanali i Madh * Beijing, Tianjin, Hebei, Shandong, Jiangsu, Zhejiang, Anhui dhe Henan 2014 1443 I, III, IV, VI
48 Vendet Tusi * Hunan, Hubei dhe Guizhou 2015 1474 II, III
49 Peizazh kulturor të artit në gur Zuojiang Huashan * Guangxi 2016 1508 III, VI
50 Hubei Shennongjia † Hubei 2016 1509 IX, X

Harta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vijim është një hartë e vendeve të Trashëgimisë Botërore në Kinë.

Vende të numëruara në Pekin:1. Muri i Madh i Kinës; 2. Qyteti i ndaluar; 3. Zhoukoudian; 4. Pallati Veror; 5. Tempulli i Qiellit; 6. Varret e Dinastisë Ming.

Legjenda: Vend i Trashëgimisë Kulturore Botërore; Vend i Trashëgimisë Natyrore Botërore; Vend e Trashëgimisë Botërore Kulturore dhe Natyrore (të përziera)

Lista e vendeve të Trashëgimisë Botërore në Kinë is located in Earth
Lista e vendeve të Trashëgimisë Botërore në Kinë (Earth)

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]