Livi thënie (historian romak)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

• Kemi frikë nga gjërat në përpjesëtim me injorancën tonë për to

• Ne nuk mund të durojmë as veset tona dhe as mjetet shëruese për to

• Më i madh është terrori ynë nga e panjohura

• Nuk ka asgjë që vishet më shpesh me një rrobë tërheqëse sesa një besim i rremë

• Në raste të vështira dhe të dëshpëruara, këshillat më të guximshme janë më të sigurtat

• Populli është si deti i palëvizshëm në vetvete, por i trazuar nga çdo erë, madje edhe flladi më i lehtë

• Studimi i historisë është ilaçi më i mirë për një mendje të sëmurë; sepse në histori ju keni një rekord të larmisë së pafund të përvojës njerëzore të përcaktuar qartë për të gjithë për të parë: dhe në atë regjistër ju mund të gjeni për veten dhe vendin tuaj si shembuj dhe paralajmërime: gjëra të bukura për t'u marrë si modele, gjëra bazë, për të shmangur

• Çdo qytet përmban qytetarë të ligj kohë pas kohe dhe një popull indiferent gjatë gjithë kohës

• Mos mendo për veten nga ke dalë, por kush je

• Ne mbijetojmë nga fatkeqësia dhe vdesim me lehtësi dhe rehati

• Njerëzit janë më të ngadaltë për të njohur bekimet sesa fatkeqësitë

• Rreziku i përbashkët është më i forti i obligacioneve; do t'i mbajë njerëzit të bashkuar pavarësisht nga mospëlqimi dhe dyshimi reciprok

• Romakët e vjetër dëshironin të kishin një mbret mbi ta, sepse ata ende nuk e kishin shijuar ëmbëlsinë e lirisë

• Kjo mbi të gjitha e bën historinë të dobishme dhe të dëshirueshme; ajo shpalos para syve tanë një rekord të lavdishëm të veprimeve shembullore