Jump to content

Ljubomir Miletiç

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pllakë përkujtimore bashkangjitur shtëpisë ku Milletiç jetonte në Sofje

Lubomir Milletiç (14 janar 1863   - 1 qershor 1937) ishte një gjuhëtar kryesor, etnograf, dialektolog dhe historian bullgar, si dhe kryetar i Akademisë Bullgare të Shkencave nga 1926 deri në vdekjen e tij.

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lubomir Milletiç lindi në Shtip, sot në Maqedoninë e Veriut, në një familje bullgare me origjinë nga Edirne. Stërgjyshi i tij voivode Mile ishte larguar nga Edirne dhe ishte vendosur në Banat në fillim të shekullit të 19-të, ku lindi gjyshi i tij Simo. Simo kishte dy djem, Svetozar dhe Đorđe, babai i Lyubomir, i cili pasi jetoi për pak kohë në Bosnje dhe Afrikën e Veriut, u kthye në atdheun e tij për t'u bërë mësues në Maqedoni dhe Bullgarinë veriperëndimore në 1859. [1] Nëna e Milletiç, Evka Popdaova, lindi në Veles, Maqedoni . [2]

Milletiç studioi në Sofje dhe Novi Sad, por mbaroi shkollën e mesme për Arsim Klasik në Zagreb në 1882 dhe u diplomua në Sllavistiks nga Universiteti i Zagrebit dhe Universiteti Charles në Pragë, ku dha mësim Jan Gebauer. Milletiç mori pjesë në themelimin e Universitetit të Sofjes në 1888. Ai u bë dr.filozof i filologjisë dhe filologjisë sllave të Universitetit të Zagrebit në korrik 1889. Milletiç u bë dekan i Fakultetit të Historisë dhe Filologjisë të Universitetit të Sofjes gjatë vitit akademik 1903-04. Gjatë viteve 1900–01 dhe 1921–22, ai ishte rektori i Universitetit.

Që nga viti 1898, Milletiç ishte anëtar i Akademisë Bullgare të Shkencave, i cili kryesoi nga 1926 deri në vdekjen e tij. A gjithashtu ishte kryetari i Institutit Shkencor Bullgar të Maqedonisë nga viti 1927 deri në vdekjen e tij.

Milletiç ishte një doktor i Universitetit Kharkiv, një anëtar i Akademisë së Shkencave Ruse, si dhe i Shoqërisë Historike Ruse, Akademisë Polake të Mësimit, Akademisë së Shkencave Sllave të Jugut, Akademisë Çeke të Shkencave, Shoqërisë Etnografike Hungareze dhe Instituti Arkeologjik Rus.

Kopertina e veprës së tij "La Macédoine Bulgare", Sofje, 1918.

Milletiç vdiq në Sofje më 1 qershor 1937.

Nderimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Miletich Point në ishullin Greenwich në Ishujt Shetland të Jugut, mori emrin e tij. [3]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Милетич, Любомир (1987). "Любомир Милетич и неговите проучвания за българите в Седмиградско и Банат". Изследвания за българите в Седмиградско и Банат (në bullgarisht). София: Наука и изкуство. fq. 7–9.
  2. ^ Кънчов, Васил. Сегашното и недавното минало на град Велес, с. 243.
  3. ^ Miletich Point.