Jump to content

Llazar Kundurioti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Llazar Kundurioti u lind në Idhra në prill të vitit 1769. Që kur ishte katërmbëdhjetë vjeç përfaqësoi të atin e vet në Idhra, i cili ndodhej në Gjenovë dhe pas vrasjes së të atit, në 1799, duke e marrë ai përsipër drejtimin dhe duke e shtuar së tepërmi pasurinë që trashëgoi, u bë njeri prej njerëzve më të fuqishëm të Idhrës, ku kishte qendrën edhe investimi i tij. Edhe pse e quante të parakohshëm Revolucionin Grek, pas shpërthimit të tij u bë mbrojtës i zjarrtë dhe prej pasurisë së familjes Kundurioti, të cilën ai e drejtonte se prijës i saj, e cila llogariste mbi 800’000 anije dydirekëshe, vuri në dispozicion tri të katërtat e tyre në përforcim të Revolucionit. Shërbeu si deputet, i nderuar si qytetari i parë i Greqisë dhe, kur vdiq në 6 qershor 1852, u shpall pesë ditë zi kombëtare.