Lockheed Martin

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ndërtesa e mëparshme e Qendrës për Përsosmëri Lidershipi (CLE) të Lockheed Martin, e cila ndodhej pranë selisë së saj të korporatës.

Lockheed Martin Corporation është një korporatë amerikane e hapësirës ajrore, armëve, mbrojtjes, sigurisë së informacionit dhe teknologjisë me interesa mbarëbotërore. Ajo u formua nga bashkimi i Lockheed Corporation me Martin Marietta në mars 1995. Ajo ka selinë në North Bethesda, Maryland, në zonën e Uashingtonit, D.C. Lockheed Martin punëson rreth 115,000 punonjës në mbarë botën, duke përfshirë rreth 60,000 inxhinierë dhe shkencëtarë që nga janari 2022.

Lockheed Martin është një nga kompanitë më të mëdha në industrinë e hapësirës ajrore, mbështetjes ushtarake, sigurisë dhe teknologjisë. Është kontraktori më i madh i mbrojtjes në botë për nga të ardhurat për vitin fiskal 2014. Në vitin 2013, 78% e të ardhurave të Lockheed Martin erdhën nga shitjet ushtarake; ajo kryesoi listën e kontraktorëve të qeverisë federale të SHBA dhe mori gati 10% të fondeve të paguara nga Pentagoni. Në vitin 2009, kontratat e qeverisë amerikane përbënin 38.4 miliardë dollarë (85%), kontratat e qeverisë së huaj për 5.8 miliardë dollarë (13%) dhe kontratat tregtare dhe të tjera për 900 milion dollarë (2%).

Gjysma e shitjeve vjetore të korporatës janë për Departamentin e Mbrojtjes të SHBA. Lockheed Martin është gjithashtu një kontraktor për Departamentin e Energjisë të SHBA-së dhe Administratën Kombëtare të Aeronautikës dhe Hapësirës (NASA).

Lockheed Martin operon në katër segmente biznesi: Aeronautics, Raketat dhe Kontrolli i Zjarrit (MFC), Rotary and Mission Systems (RMS) dhe Hapësirë. Kompania ka marrë trofeun Collier gjashtë herë, duke përfshirë në vitin 2001 për të qenë pjesë e zhvillimit të Sistemit Propulsion LiftFan X-35/F-35B dhe së fundmi në 2018 për Sistemin Automatik të Shmanjes së Përplasjeve në Tokë (Auto-GCAS). Lockheed Martin aktualisht është duke zhvilluar F-35 Lightning II dhe udhëheq zinxhirin ndërkombëtar të furnizimit, drejton ekipin për zhvillimin dhe zbatimin e zgjidhjeve teknologjike për gardhin e ri të hapësirës USAF (zëvendësimi AFSSS) dhe është kontraktori kryesor për zhvillimin e Moduli i komandës Orion. Kompania gjithashtu investon në sistemet e kujdesit shëndetësor, sistemet e energjisë së rinovueshme, shpërndarjen inteligjente të energjisë dhe shkrirjen kompakte bërthamore.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]